Chihuahua

16-04-2021 10:49 257 berichten
Alle reacties Link kopieren
De titel zegt het al.

Sinds enige jaren ben ik op en af aan het onderzoeken of we een hond in huis kunnen nemen. Een aantal maanden geleden kwam ik tot de conclusie dat een grotere hond niet passend is in ons leven.

Ik zou een huisdier willen voor mijzelf, maar ook voor de kinderen.
Echter hebben we geen ervaring met honden dus zit met veel vragen. Ik ben aan het kijken naar een chihuahua, maar vraag me af of dit ras per definitie 'ziek' is. Als ik hoor over chronische hoofdpijn wil ik er niet aan meewerken om dit in stand houden. Weet iemand hier meer van?

We hebben kinderen en beide een baan. We zijn drie ochtenden per week weg, plus één hele dag. Ik hoor dat deze hondjes geleerd kan worden om op de kattenbak zijn behoefte te doen, en vraag me af of dit een oplossing is voor de momenten dat er niemand is. Als we weer thuis zijn zal er natuurlijk buiten gewandeld worden.

Ik vind dat je een huisdier voor het leven hebt, en wil daarom goed nadenken over de aanschaf. Maar er is veel verschillende info over, wie wil wat tips of ervaringen delen?
Ik vind de overweging niet te groot wel een normale overweging. Wij wilde ook een hond maar hadden inderdaad ook een niet al te grote auto en wonen ook niet enorm groot. Ik vind golden retrievers prachtig maar gewoon te groot. Die wegen het dubbele van wat we nu hebben. Ik wilde wel echter echt een hond en niet een modetasje.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou voor die ene dag kijken of iemand je hondje wil uitlaten of met hem wil spelen een uurtje.

Je zou ook voor een minder kwetsbare kruising kunnen gaan. Niet 100% raszuiver zijn vaak mbt gezondheid sterkere hondjes.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Saivash schreef:
16-04-2021 11:05
Ik heb zelf de ervaring dat het vaak wat opgefokte beestjes zijn, die af en toe happen...

Ik ook. Chihuahua's zijn eng. Komen recht uit de hel. Het zijn de hondjes van Satan (6)

Afbeelding
Trouwe onderdaan van Zijne Majesteiten Kater I en II
Rijksmuseum schreef:
16-04-2021 12:27
Die begrijp ik niet helemaal, welke lasten wil ik niet?

De lasten die ik noem...... En die je zelf allemaal als bezwaren opwerpt.
Alle reacties Link kopieren
Ik had een Chihuahua (had want 6 weken geleden in moeten laten slapen (kanker) beestje was 10.

Owja tis een echte hond! wel in klein formaat..dat is het enige verschil.

Dus hield ook van grote wandelingen (2x per dag! kon makkelijk een uur lopen!)

Hield ook van zwemmen in de zomer, door de modder rennen en was gek van sneeuw. En ook flink behendig! met obstakels...je kunt het zo gek niet bedenken.

Uiterst pienter beestje (tis dat ik er niet verder mee ben gegaan maar hij zou zeker wel trainenbaar zijn geweest voor zoek/speur werk).

Dus néé een Chihuahua hoort niet in een kattenbak..het idee alleen al..

en zo'n lullig klein rondje aan een riempje..... zielig! (voor iedere hond trouwens)

kleren aan..absurd!

daarnaast was het naast dat hij de tuib 1000m2 als een baas bewaakte de liefheid zelve! hield enorm van knuffelen en gekroeld worden.


Mensen waren altijd verbaasd als ik ze verteld dat het een ras zuivere chi was met stamboom als ze hem zo zagen rennen zwemmen en door de sneeuw ploeteren. ipv die tasjes beestje die je op tv ziet van die rillerige keffertjes met kleren aan. Ik zei daarop altijd ja tis een echte hond hoor... die je ook als pup moet opvoeden.

En die net als iedere hond ook graag flinke wandelingen maakt
studiemiepmiep wijzigde dit bericht op 16-04-2021 12:50
25.39% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Waarom willen jullie eigenlijk een hond ? En wat hebben jullie zelf de hond te bieden ? Hebben jullie bijvoorbeeld een grote tuin bijvoorbeeld ?

Het is dat er nu heel weinig aanbod in de asielen is, maar eigenlijk zou ik jullie geen pup aanraden. Aangezien jullie allemaal erg weinig ervaring hebben, is een wat oudere al gesocialiseerde hond misschien beter geschikt voor jullie. En ze hebben meestal meer vuilnisbakkenrassen dus die zijn medisch wat sterker.

Een kleintje die met een makkelijk karakter en intelligent genoeg om goed te trainen is volgens mij de poedel. Ruien ook niet extreem veel. Ze zijn nu niet meer zo "hip" maar in mijn jeugd waren ze erg populair.

En in godsnaam geen jack russell zoals eerder gesuggereerd werd. Die vallen onder de terriërs en daar moet je toch al een ervaren hondenbaasje voor zijn.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Alle reacties Link kopieren
fluttershy schreef:
16-04-2021 12:22
Ik heb een chihuahua, wel een grote maat, rond de 5 kilo.

Qua gezondheid : Nu ze wat ouder wordt soms hinkend door een losse knieband. Verder geen problemen gehad. Het ras staat wel bekend om slechte knieën, slechte tandjes, etc.

Gedrag: Superfijn hondje binnen het gezin. Ze wist heel goed het verschil tussen klieren en een onhandig klein kind (inmiddels zijn mijn kinderen groter).

Ze wordt wel behandeld als hond, dwz ze heeft een gedegen gehoorzaamheidstraining gehad. Ik kan haar op afstand ergens laten zitten of liggen en wachten tot ze van haar plek af kan. Eerlijk gezegd is het wel een traag lerend hondje, vrij dom, dus dat heeft tijd gekost.

Buiten het gezin is ze ondanks veel socialisatie wantrouwig en heeft naar een onbekend kind wat zich ineens op het hondje stortte echt wel eens gesnapt. Als mensen verder niet raar gaan doen, beperkt het zich verder tot achter mijn benen verstoppen.

Ze is niet erg blafferig, wel waaks. Ze slaat wel aan op mensen die richting voordeur komen en is soms in de war bij de buren (pad zit net naast onze deur). Ben ik thuis en beneden dan stopt ze snel, maar als we 's avonds naar boven zijn, dan moeten we echt roepen, anders gaat ze best lang door.

Ze houdt niet van andere honden. Waar mogelijk zal ze die negeren maar als er een hond achter haar aan blijft gaan, rent ze hard weg. Wordt ze klemgezet dan zal ze niet aarzelen om te snauwen. Ze kan wel gewoon los mee, want als de andere hond doorloopt blijft ze mijn been volgen.

Zindelijkheid heeft ook tijd gekost. Chihuahuas staan daar ook wel om bekend. De onze was lang wat angstig buiten en hield het dan op tot we weer terug waren. Dat kattenbakplan hoeft dus niet altijd te lukken. Er zijn ook fervent tegenstanders van omdat een hond van nature liever zijn behoefte niet op eigen terrein doet, en met een kattenbak leer je dat instinct af en krijg je weer meer kans op ongelukjes. Ik weet het zelf niet, ik ga wandelen met haar.

Daarin is ze liever lui dan moe. Het leek me vooraf echt kicken om met zo'n kleintje agility te doen maar behalve haar angst/wantrouwen naar de toestellen (de tunnel werd echt een probleem bij ons) vindt ze het weliswaar heerlijk om overal bij te zijn, maar haat ze langdurig wandelen, veel rennen of andere sportieve activiteiten.

Voordeel van het formaat is dat er nauwelijks moeilijk gedaan wordt om haar ergens mee naartoe te nemen. Het zijn echte gezelschapshondjes die het helemaal niet fijn vinden als ze worden buitengesloten. Ze hebben het liefst gezellig de roedel bij elkaar.

Ik denk bij tijd en wijlen aan een tweede hondje erbij maar ze is vreselijk jaloers en laat dat duidelijk blijken. Met de katten gaat het wel heel goed. Tot zover dat ze onze katten gaat 'redden' bij botsingen met andere katten.
Dank je voor je uitgebreide verhaal. Ik heb het idee dat de kleinere chihuahua's (tea cup bv) niet zonder gezondheidproblemen ter wereld komen. Het zou absoluut niet mijn bedoeling zijn zo'n beestje aan te schaffen.

Mbt de kattenbak; ik ken mensen met een chihuahua waarvan de hond niet wil wandelen, alleen rondje achtertuin. Ik vroeg me dit meer af of dit kan dienen indien geval van nood tijdens een paar uurtjes alleen zijn.

Voordat men overigens commentaar gaat leveren, ik ken redelijk wat mensen met een chihuahua, maar die leven geen vergelijkbaar leven zoals ik. Hun mening over het houden van een hond ligt niet per se dicht bij die van mij en vandaar ook hier mijn vraag.

Overigens vind ik sommige opmerkingen een beetje flauw, vooral dat er weer een beestje een slecht leven zou hebben. Er is hier nog helemaal geen hond, heb me ook niet aangemeld bij een fokker en heb aangegeven evt een hondje uit het asiel te willen halen. Handig om alle aannames even achterwege te laten, scheelt weer wat negativiteit.
Alle reacties Link kopieren
Edit: dit was al ter sprake geweest dus :hyper:

Niet alles gelezen maar wat mij opvalt is dat je aangeeft dat een grotere hond niet in jullie leven past en een kleine wel. Waar zit voor jou het verschil in? Financieel kan ik begrijpen, een kleine hond heeft minder eten nodig. Maar verder is wat mij betreft een hond een hond; de aandacht en verzorging bij een kleine hond is niet anders dan bij een grote toch?
schorpioentje28 wijzigde dit bericht op 16-04-2021 12:57
6.56% gewijzigd
liever een leuke hond in een restaurant dan zeurende kinderen
Chihuahuas zijn echt geen gezellige gezinshondjes.
Rijksmuseum schreef:
16-04-2021 11:24
Gaat voor mij absoluut niet om het uiterlijk, heb eerder onderzoek gedaan naar een labrador maar die vraagt dagelijks lange wandelingen, dat is niet haalbaar voor ons. Is ook lastiger te vervoeren. Kleiner hondje lijkt me handig omdat je die ook nog eens mee kan nemen op vakantie.

Ik lees tegenstrijdige berichten over de gezondheid, indien al deze dieren werkelijk per definite ongezond zijn, is dat voor mij een no go. Wil ik niet in stand houden. Tenzij het een asielhondje is.
Nou nee, als het om het uiterlijk zou gaan zou ik een chihuahua zeker afraden. Lelijker dan die bestaat namelijk bijna niet in mijn optiek.
Ik zelf vind het ras niet leuk, niet aardig, niet vriendelijk, niet fijn in contact én niet mooi. Sterker, ik vind het geen hond.
Alle reacties Link kopieren
Lena12 schreef:
16-04-2021 12:01
Ik heb zelf een boomer trouwens (kruizing Shih tzu/Malteser).
Heb er bewust voor gekozen om niet voor een rashond te gaan, en net zo lang door te zoeken tot ik een puppy vond die niet bij een broodfokker vandaan kwam.

Groot voordeel is dat ze niet uitharen. Een shih tsu is vaak wel wat eigenwijs.
Welke hond er uiteindelijk ook gaat komen, zou sowieso voor een puppycursus gaan.

Hier liggen alle puppycursussen stil ivm corona
If you don,t like whats,s being said,change the conversation
Alle reacties Link kopieren
Ik heb altijd labrador kruising golden retrievers gehad. Twee uur aan een wandelen is bullshit hoor.

Maar ze hebben wel beweging nodig ja. Ik ging meestal fietsen met ze ( toen hij ouder was dan 1,5) en drie a vier keer p week een uur naar t losloop gebied in t bos. Lekker rauzen met andere honden doet ze ook goed.

Spelen thuis ook belangrijk.
where ever you go, go with your heart
Alle reacties Link kopieren
Een van mijn hondjes is een chihuahua. Ben wel 9 maanden bezig geweest om haar zindelijk te maken en op de kattenbak te krijgen. Maar nu is ze echt een hele fijne, nette, wel aanhankelijke hond. Ze communiceert ook heel goed, geeft mij altijd precies aan wat ze nodig heeft.

Ik laat haar trouwens nooit alleen zitten, ze is wat dat betreft heel verwend. Als ik meer dan een paar uur weg ben, dan breng ik haar naar mijn moeder, mijn moeder ook weer blij want gezelschap, en de hondjes vinden het ook geweldig.
Alle reacties Link kopieren
belgali schreef:
16-04-2021 12:48
Waarom willen jullie eigenlijk een hond ? En wat hebben jullie zelf de hond te bieden ? Hebben jullie bijvoorbeeld een grote tuin bijvoorbeeld ?

Het is dat er nu heel weinig aanbod in de asielen is, maar eigenlijk zou ik jullie geen pup aanraden. Aangezien jullie allemaal erg weinig ervaring hebben, is een wat oudere al gesocialiseerde hond misschien beter geschikt voor jullie. En ze hebben meestal meer vuilnisbakkenrassen dus die zijn medisch wat sterker.

Een kleintje die met een makkelijk karakter en intelligent genoeg om goed te trainen is volgens mij de poedel. Ruien ook niet extreem veel. Ze zijn nu niet meer zo "hip" maar in mijn jeugd waren ze erg populair.

En in godsnaam geen jack russell zoals eerder gesuggereerd werd. Die vallen onder de terriërs en daar moet je toch al een ervaren hondenbaasje voor zijn.
We hebben ooit af en toe in de weekenden opgepast op een labrador, vonden de kinderen en wij erg leuk. De kinderen zijn nu iets groter waardoor we het leuk zouden vinden om hen op te laten groeien met een huisdier die onderdeel is van, en bij ons gezin hoort. Helaas is ons konijn overleden toen de kinderen klein waren, en op dat moment was het geen geschikt moment een nieuw huisdier aan te schaffen. De kinderen laten met een vriendje wel eens een chihuahua uit, en vinden dit erg leuk. Hoewel wij als ouders natuurlijk begrijpen dat de zorg veelal op ons neer zal komen. Overigens weet je ook als je kinderen wat groter zijn wat hun karakter is en hoe ze omgaan met dieren. We wonen in een erg bosrijk gebied, komen graag buiten, hebben een leuke tuin en meerdere grote ruimtes in huis.
Alle reacties Link kopieren
Skawa schreef:
16-04-2021 13:02
Ik heb altijd labrador kruising golden retrievers gehad. Twee uur aan een wandelen is bullshit hoor.

Maar ze hebben wel beweging nodig ja. Ik ging meestal fietsen met ze ( toen hij ouder was dan 1,5) en drie a vier keer p week een uur naar t losloop gebied in t bos. Lekker rauzen met andere honden doet ze ook goed.

Spelen thuis ook belangrijk.
Ik vroeg me om eerlijk te zijn ook af of al die mensen met zo'n hond elke dag twee uur wandelen. Maar goed, gaat me er meer om of de hond het nodig heeft natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
lisbeth schreef:
16-04-2021 12:39
Ik vind de overweging niet te groot wel een normale overweging. Wij wilde ook een hond maar hadden inderdaad ook een niet al te grote auto en wonen ook niet enorm groot. Ik vind golden retrievers prachtig maar gewoon te groot. Die wegen het dubbele van wat we nu hebben. Ik wilde wel echter echt een hond en niet een modetasje.
Ik vind een labrador ook echt een leuke hond, maar het is niet erg geschikt voor onze auto. Daarnaast is het duurder; hondenopvang, eten, etc.
Als we met zijn allen ergens naartoe gaan kan een klein hondje makkelijk mee in de auto, een labrador zou ik bij een langere afstand thuislaten. En dan vind ik de hond geen onderdeel van het gezin, naast het feit dat het zielig is.
Alle reacties Link kopieren
cavalier schreef:
16-04-2021 13:00
Hier liggen alle puppycursussen stil ivm corona
Hier niet, wel in aangepaste hoeveelheden en buiten.
Alle reacties Link kopieren
beau30 schreef:
16-04-2021 12:15
Ik denk dat je een vertekend beeld hebt. Niet in elk vliegtuig mag een hond mee als handbagage. Zeker niet op vakantie vluchten.

Daarnaast hoef je een labrador echt geen 2 uur achter elkaar uit te laten. 3 kwartier 1 x en nog een aantal korte wandelingen van een half uur max kan genoeg zijn.
Maar een wlke hond je ook nemt je zal er actief mee moeten willen trainen. Is dat iets wat voor jullie haalbaar is met kleine kinderen?
Klopt en honden < 10kg mogen mee het vliegtuig in, maar in een bench en onder je stoel. Honden > 10kg moeten onder in het ruim.
Echt verkijk je er niet op.
Wat als het vliegtuig vertraging heeft enz enz, want ze kunnen nergens hun behoefte doen en ze mogen ook zoveel uur van te voren geen eten/drinken.

Wij hebben ooit een keer onze hondjes zo moeten achterlaten tijdens een bootovertocht. Ze zaten met meerdere jankende en blaffende honden opgesloten, apart in een bench en wij mochten maar een paar keer kijken, nou dát nooit weer!
Wij hebben een jackie die zich maarzo niet de kop laat gek maken en we hebben een jackie die meteen over de rooie is.
Alle reacties Link kopieren
viva-amber schreef:
16-04-2021 12:41
Ik zou voor die ene dag kijken of iemand je hondje wil uitlaten of met hem wil spelen een uurtje.

Je zou ook voor een minder kwetsbare kruising kunnen gaan. Niet 100% raszuiver zijn vaak mbt gezondheid sterkere hondjes.
We zullen sowieso voor een hele dag afwezigheid natuurlijk iets regelen. Het ging me meer om de halve dagen en de totaliteit van alleen zijn per week.

Gekke vraag misschien, maar waar vind je dan zo'n niet raszuiver hondje? Ik hoor vaker dat die sterker zijn.. Om een hond van mp te halen heb ik ook vaak een wantrouwend gevoel bij.
Alle reacties Link kopieren
noglangnietjarig schreef:
16-04-2021 13:21
Klopt en honden < 10kg mogen mee het vliegtuig in, maar in een bench en onder je stoel. Honden > 10kg moeten onder in het ruim.
Echt verkijk je er niet op.
Wat als het vliegtuig vertraging heeft enz enz, want ze kunnen nergens hun behoefte doen en ze mogen ook zoveel uur van te voren geen eten/drinken.

Wij hebben ooit een keer onze hondjes zo moeten achterlaten tijdens een bootovertocht. Ze zaten met meerdere jankende en blaffende honden opgesloten, apart in een bench en wij mochten maar een paar keer kijken, nou dát nooit weer!
Wij hebben een jackie die zich maarzo niet de kop laat gek maken en we hebben een jackie die meteen over de rooie is.
Oef dat is wel even een goede tip, daar had ik niet aan gedacht! Onze vliegreizen duren niet langer dan drie uur, maar inderdaad met vertraging zit je wel met de gebakken peren!
Rijksmuseum schreef:
16-04-2021 11:34
Ben ik niet met je eens, ik ken mijn huis en mijn kinderen, daarbij heeft dat ook te maken met opvoeding en de bereidheid ze daarmee te leren omgaan. Mijn kinderen zijn geen kleine kleuters meer.
Ik vind het absoluut geen geschikt ras voor jonge kinderen, alleen al vanwege de grote kans op een open fontanel, waar je heel erg voorzichtig mee moet omgaan. Niet elk kind kan zich altijd even goed beheersen tijdens het spelen, en je kinderen hebben vast ook vriendjes die bij jullie thuis komen. Ik zou het risico niet nemen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er twee. Kerngezond en geen zenuwlijders die keffen en blaffen.

Dat heb je zelf in de hand: behandel ze als hond en niet als baby of speelgoedbeestje. Dus op puppycursus, ze goed socialiseren met mensen en andere honden (ook grote) en voldoende beweging. Ze hebben pootjes, tillen of zelfs hondenbuggys zijn echt niet nodig. Die van mij lopen rustig 12 km. Leer vooral ook kinderen dat ze ze net zo moeten benaderen als een herder: rustig, goed naar de hond kijken en er niet op duiken.

Mijn chihuahuas zijn prima stabiele honden en ze luisteren uitstekend.

Mijn chi’s komen van een fokker die het ras weer gezond wil hebben: normale formaten en gewichten, geen platte neusjes en bolle kopjes.

Mijn meiden kunnen een uur of 6 alleen zijn al zijn ze dat niet vaak. Ze liggen dan inderdaad gewoon te slapen. In geval van nood kan 8 uur ook maar dat doen we nooit als het te voorkomen is.

Kattenbakken, plasmatjes: leuk als ze pup zijn maar niet als vervanging van uitlaten. Ik heb een groot omheind erf waar ze niet af kunnen en waar anderen niet bij ze kunnen komen en met een kattenluik gaan ze soms wel er uit om te plassen, maar uiteindelijk lopen we minimaal 3 x per dag. Ze kunnen wel lekker spelen op het erf, en komen daar aan voldoende beweging. Drie keer per week gaan we naar het bos of strand voor een lange wandeling. Sinds we een grote hond er bij hebben gaan ze wel elke ochtend mee naar het hondenveld en spelen daar met alles wat er rondloopt.
patchouli_ wijzigde dit bericht op 16-04-2021 13:38
2.64% gewijzigd
noglangnietjarig schreef:
16-04-2021 13:21
Klopt en honden < 10kg mogen mee het vliegtuig in, maar in een bench en onder je stoel. Honden > 10kg moeten onder in het ruim.
Echt verkijk je er niet op.
Wat als het vliegtuig vertraging heeft enz enz, want ze kunnen nergens hun behoefte doen en ze mogen ook zoveel uur van te voren geen eten/drinken.

Wij hebben ooit een keer onze hondjes zo moeten achterlaten tijdens een bootovertocht. Ze zaten met meerdere jankende en blaffende honden opgesloten, apart in een bench en wij mochten maar een paar keer kijken, nou dát nooit weer!
Wij hebben een jackie die zich maarzo niet de kop laat gek maken en we hebben een jackie die meteen over de rooie is.
Dat mag absoluut niet bij elke maatschappij of vlucht ! En er mag maar één dier per vlucht mee in de cabine bij de maatschappijen waar het wel mag, dus als er al iemand een hond of kat geboekt heeft, kan jouw hond niet mee in de cabine.
Alle reacties Link kopieren
En waarschijnlijk ben jij de enige die de hond uit laat, kinderen ‘vergeten’ dat gewoon.
Als kind hadden we een cocker spaniël thuis. Vind ik ook een leuk ras. En niet zo groot.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven