nieuwbouwhuis

12-12-2014 23:12 2859 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik zijn misschien van plan om een nieuwbouw huis te kopen.

Ik ben mij aan het verdiepen in kosten, dingen waar je rekening mee moet houden enz.

Nu vraag ik mij af zijn er meer mensen die een nieuwbouw woning (redelijk recent) hebben gekocht? Zo ja op wat voor kosten kun je rekenen na het tekenen van de koopakte? Ik lees termen als bouwrente en depotrente.

Wat ik mij verder nog afvroeg was, Stel je ondertekend de koopakte in Maart. Je huis wordt opgeleverd in januari het jaar daarop. Moet je dan al betalen voor je hypotheek? Hoe gaat dit in zijn werk?

Hopelijk zijn er mensen hier op het viva forum die wat ervaringen willen delen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi! Wat leuk allemaal! Onze nieuwbouwwoning wordt in maart 2015 opgeleverd! We zijn er ruim 2 jaar mee bezig geweest, we waren betrokken bij de eerste plannen. Bij ons ging het weer anders, onder Groninger akte. ( je koopt de grond terwijl dit nog niet bouwrijp is, onder een aantal voorwaarden, het voert even te ver om uit te leggen).

Denk ook aan notariskosten en kosten voor het inmeten van het perceel bij het kadaster. Bij ons werd dit door de projectontwikkelaar vergoed omdat zij dit voor een bepaalde datum wilde.

Het is heel gaaf om nu inderdaad te zien hoe dat 'papieren huis' in het echt eruit gaat zien. De badkamer zat er bij ons wel bij, de keuken niet. Wij hebben als meerwerk gekozen voor een uitbouw, openslaande deuren, grotere badkamer en wat stopcontacten en leidingen idd. Die kosten lopen snel op.

Qua vaste lasten zitten we nu boven de lasten die we straks gaan betalen per maand, omdat we nu ook de kosten van ons huurhuis nog hebben. De rekeningen van de bouwer worden inderdaad naar ons gestuurd en wij dienen deze in bij de bank. Dit wordt inderdaad uit een bouwdepot betaald. Maar we kunnen nu wel al hypotheekrente-aftrek aanvragen.
Alle reacties Link kopieren
Over de notariskosten: meestal betaal je bij een nieuwbouwwoning alleen de kosten voor de hypotheekakte. De rest wordt door de verkoper betaald (=vrij op naam, v.o.n.).Bij ons is het sanitair (tegels, kranen, toilet, fonteintje etc) wel bij de prijs inbegrepen, de keuken niet. We hebben een aantal dingen laten aanpassen, waardoor we meerwerkkosten moeten betalen. Maar liever wat extra kosten dan meteen van alles te moeten aanpassen in de net gespachtelputzde wanden (want dat laten we ook tijdens de bouw doen). Naast spachtelputz op alle wanden hebben we een ander badkamermeubel gekozen, ander deurbeslag, een glazen tussendeur i.p.v. een houten, een extra stopcontact en een dimmer op een van de lichtschakelaars. Verder laten we alles zoals de architect het bedacht heeft. Nu we wat verder zijn in het bouwproces en we ook onze toekomstige buren hebben leren kennen had ik een van de muren eigenlijk wel een stukje willen laten verplaatsen, maar dat bedacht ik pas toen ik er met een buurman over sprak. We hebben onze woning ook pas gekocht toen de bouw al begonnen was, dus we hadden maar heel weinig tijd om hierover na te denken (i.t.t. tot sommige buren die er al een jaar eerder mee bezig waren). Maar het is geen ramp, het wordt hoe dan ook een prachtig appartement. We mochten er laatst al eventjes binnenkijken, en het wordt nog mooier dan we hadden durven hopen (de eerste keer viel het trouwens wat tegen, omdat alles toen heel klein leek, maar dat schijnt normaal te zijn tijdens de bouw). We kunnen niet wachten tot het wordt opgeleverd! Alleen duurt dat nog wel een maand of drie...
Alle reacties Link kopieren
@prik 3 maanden begint al aardig op te schieten . Maar ik begrijp dat het voor jou niet snel genoeg kan gaan.

en het is zeker heel leuk om alvast even binnen te kijken in jullie appartement?@boskluizenaar. De oplevering van jullie huis komt al aardig in het zicht!nieuwe vraag, Hoeveel waren jullie kwijt voor het afsluiten van de hypotheek. Ik bedoel hiermee afsluitkosten en advieskosten?
Alle reacties Link kopieren
oja en @boskluizenaar als je helemaal betrokken was bij de eerste plannen e.d. kon je zeker ook goed je eigen wensen door geven?
Alle reacties Link kopieren
Over de advieskosten hebben we onderhandeld. Omdat we al precies wisten wat we wilden en de tussenpersoon ons niets nieuws kon vertellen kostte dat uiteindelijk (toch nog) 1250 euro. Voor het inschrijven van de hypotheek, inclusief notariskosten, kosten kadaster, wettelijke afdracht aan het rijk, kosten uitwerken appartementsrecht etc. etc. etc. betaalden we rond de 500 euro (was een speciaal tarief bij een notaris via De Hypotheker).En inderdaad, het was echt heel leuk om binnen te kijken. Ik ken(de) de bouwtekening uit mijn hoofd, heel fijn om alles dan ook in het echt te zien! En sommige dingen zie je niet op een plattegrond (zoals hoe hoog de vensterbanken zitten, of hoe diep die zijn), dat leverde een paar prettige verrassingen op.
Alle reacties Link kopieren
Ik meen dat execution only hypotheken zelfs nog ¤800 kosten. Dure grap voor wat tegenwoordig een relatief makkelijk product is. :-sWij overwegen wel een adviseur te nemen die gespecialiseerd is in nieuwbouw, omdat de voorwaarden voor ons relatief zwaar wegen, en we geen zin/tijd hebben dat allemaal uit te zoeken. De man die we op het oog hebben kost helaas wel ¤2500. Dus...wordt vervolgd.
Alle reacties Link kopieren
quote:kaartje1 schreef op 14 december 2014 @ 12:01: Het is voor mij eigenlijk wel een must dat er boven 3 slaapkamers zijn. Ook met het oog op toekomst plannen e.d.Dat snap ik, voor ons was drie ook een minimum. Nu krijgen we zelfs vijf slaapkamers.Bij ons staan er tot dusver alleen andere indelingen voor de woonkamer op de meerwerklijst, dat zal ook te maken hebben met keukenleidingen die verplaatst moeten worden. Een andere indeling voor de woonkamer kost bij ons zo'n 1500¤.
Alle reacties Link kopieren
@amby ja de kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn behoorlijk hoog merk ik al. Ik was aan het zoeken op het internet en kwam zelf op bedragen tussen de ¤ 2.250 en ¤ 2.750 uit. Dus dat ben je waarschijnlijk wel kwijt.en wat heerlijk 5 slaapkamers zeg! I.v.m. ons budget heeft 'ons' huis helaas geen zolder. Maar ach we zijn nog jong dus wie weet verhuizen we dan over een goed aantal jaar nog een keer. Een huis huren kost ook veel geld.
Zijn die afsluitkosten tegenwoordig niet vast en van tevoren opvraagbaar?@prik Fijn dat het alleen prettige verrassingen warenQua meerwerk kiezen we sowieso voor een uitbouw van 2,5m en een extra dakkapel (aan de voorkant zit er standaard een).Ik zou graag bekijken of we de keuken kunnen verplaatsen naar de woonkamer om een grote woonkeuken te creëeren en in het smallere stuk wat voor de keuken gereserveerd staat een zit/tv hoek te maken. Man is echter niet enthousiast en de meerwerk kosten die dit op gaat leveren worden enorm vrees ik. Dus dit is een twijfelgevalletje.Verder denk ik dat het toilet uit de badkamer gaat en we de douche daardoor wat ruimer maken. De twee slaapkamers op de eerste verdieping zijn dusdanig groot dat daar wel een vierkante meter af kan denk ik.Plannen genoeg dus!
Alle reacties Link kopieren
@mardjen volgens mij zijn de afsluitkosten van tevoren opvraagbaar. Ik was alleen benieuwd hoeveel andere mensen hadden uitgegeven aan het afsluiten van een hypotheek.Een dakkapel kan zeker wel extra ruimte geven. Handig.
Alle reacties Link kopieren
Mardjen, er waren niet alleen prettige verrassingen hoor. Eén van de stopcontacten zat op een heel onlogische plek, dat zouden we op deze manier nooit kunnen gebruiken. Maar daar waren ze zelf ook al achter, dus dat zouden ze nog aanpassen. Dat was in eerste instantie dus een onplezierige verrassing, maar als dat opgelost wordt is er niets aan de hand.
Alle reacties Link kopieren
@mardjen; wat gaaf, al die extra plannen! Heb je al meerwerk prijzen gekregen voor het omgooien van de woonkamer? Bij ons is de huiskamer omgooien zoals jij beschrijft niet enorm duur (1500¤) dus houdt nog even hoop, misschien vallen de kosten wel mee.@prik; goeie tips! Ik was ook al een onlogisch stopcontact tegengekomen. Geen idee hoe de vensterbanken eruit komen te zien, die gaat op de vragenlijst.Was mij wel bijv. opgevallen dat er geen licht zit in de (dichte) trapgaten (met 180 graden draai), je hebt alleen lampen op de overloop. Lijkt me erg donker als je alleen met licht van de overloop de trap op moet, of valt dat mee?
Dat biedt hoop amby!Zijn allebei de trappen dicht? In ons huis nu zit er een lichtpunt boven de zoldertrap waar wij niks hebben hangen ivm de open voorzolder. Dat licht zou ook de trap beneden wel verlichten.We hebben nog geen tekening met stopcontacten, ik ben benieuwd! Ik ga de optie van de keuken iig opvragen (ligt er vast wel bij de aannemer). De prijzen voor het verleggen van een stopcontact zijn trouwens bizar hoog, een paar honderd euro voor het verlagen oid!
Nog even over de afluit- en advieskosten, volgens mij zijn wij ¤1350 kwijt hieraan, maar ik kan me vergissen.
Alle reacties Link kopieren
@mardjen bedankt.
Alle reacties Link kopieren
quote:mardjen schreef op 15 december 2014 @ 22:44:

Dat biedt hoop amby!Zijn allebei de trappen dicht? In ons huis nu zit er een lichtpunt boven de zoldertrap waar wij niks hebben hangen ivm de open voorzolder. Dat licht zou ook de trap beneden wel verlichten.We hebben nog geen tekening met stopcontacten, ik ben benieuwd! Ik ga de optie van de keuken iig opvragen (ligt er vast wel bij de aannemer). De prijzen voor het verleggen van een stopcontact zijn trouwens bizar hoog, een paar honderd euro voor het verlagen oid!Volgens mij zijn alle trappen dicht, maar ik zou nog even moeten informeren.Wat lullig van die stopcontacten trouwens! Bij ons zitten alle stopcontacten op 30cm, behalve in de badkamer bijv.. Onze makelaar vertelde ook dat dat zo hoort tegenwoordig in het kader van een bouwbesluit. Verplaatsen kost bij ons overigens 75¤. Wel verdomde genaaid als verplaatsen zo duur is terwijl alles zo hoog hangt...
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook een nieuwbouwhuis gekocht, zijn ongeveer een half jaar geleden bij de notaris geweest. We zijn er al bijna 2 jaar mee bezig, helemaal vanaf het begin. Begin januari gaan ze beginnen met heien, de grond zijn ze nu mee klaar.De kosten zijn best wel hoog voor ons, we hebben een gecombineerde hypotheek en betalen nu al ¤700 bruto per maand voor ons nieuwe huis (lang verhaal, maar wordt straks allemaal beter). Icm een heel duur huurhuis nu (vrije sector) is het best een pittige kluif. Laat dat dus allemaal goed uitrekenen, want het zou vervelend zijn als je straks geld tekort komt.Verder hebben we wel wat meerwerk laten doen, badkamer wat 'opgepimpt' en een is de keuken al uitgezocht. We hebben zo'n ¤40.000 begroot voor al het extra werk (incl. muren en vloer).
Noem mij maar Nil!
Alle reacties Link kopieren
@nil.nequit.amor Vervelend al die hoge kosten. Hopelijk is de bouw van jullie huis snel af en kunnen jullie er snel in.Ik wil heel graag de brochure van 'onze' woning ontvangen. Dan kunnen we besluiten of we de woning willen kopen of niet.
Alle reacties Link kopieren
Wat leuk!

Ik zit nu op de bank in ons huisje wat een half jaar geleden is opgeleverd, ook nieuwbouw dus!

Wij hebben het geluk gehad dat we van een aannemer kochten, dus geen makelaarskosten én geen bouwrente.

Je begint met het betalen op het moment dat je bij de notaris hebt gezeten voor het kopen van de grond/huis. Iedere bouwtermijn ga je meer betalen.

Hou er rekening meer dat er tegenwoordig een 'vast' aflossingsbedrag bestaat voor een bouwdepot. Dit betekende in ons geval dat wij op jaarbasis volgens mij iets van 4000 minimaal moesten gaan aflossen. Hierdoor heb je al een standaard maandbedrag waar je aan moet voldoen, zelfs als je het geld nog niet uit je bouwdepot hebt gehaald.Hou ook vooral rekening met de kosten die overal nog bij komen. Stopcontacten hier, verlichting daar, lampen ophangen, behang tegen de muur, trap die niet geschilderd of bekleed is, iets op de vloer, een kapstok, gordijnen... Allemaal van die lullige dingetjes die je over het hoofd kan zien.Ik wens jullie heel veel plezier en succes met alles uitzoeken en de voorpret!
Vandaag is de mooiste dag.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb me vandaag een weg door de concept koop- en leveringsakte proberen te banen. Halleluja, dat wordt nog ploegen tijdens de feestdagen, wat een vaagheid.
Alle reacties Link kopieren
@amby sterkte met al dat uitzoeken:P
Alle reacties Link kopieren
Kartonnendoos, wij hebben ons huis via een makelaar gekocht, maar betaalden daar ook niets voor hoor. De makelaar wordt betaald door de aannemer. Wat je zegt over een vast aflossingsbedrag voor een bouwdepot klopt volgens mij ook niet, dat zal wel gewoon te maken hebben met het verplicht aflossen voor nieuwe (en dus annuïteiten)hypotheken.

Wij hebben zojuist de op één na laatste termijn betaald. De volgende rekening is de laatste, maar die betalen we pas bij de oplevering. En dan natuurlijk nog de vloer, de keuken, de gordijnen... zucht.
Alle reacties Link kopieren
quote:prik schreef op 20 december 2014 @ 20:23:

Kartonnendoos, wij hebben ons huis via een makelaar gekocht, maar betaalden daar ook niets voor hoor. De makelaar wordt betaald door de aannemer. Wat je zegt over een vast aflossingsbedrag voor een bouwdepot klopt volgens mij ook niet, dat zal wel gewoon te maken hebben met het verplicht aflossen voor nieuwe (en dus annuïteiten)hypotheken.

Wij hebben zojuist de op één na laatste termijn betaald. De volgende rekening is de laatste, maar die betalen we pas bij de oplevering. En dan natuurlijk nog de vloer, de keuken, de gordijnen... zucht.Nou, bij een hypotheek bij de ING klopt het zeker wel. Ik heb de brief hier nog liggen, wil hem wel citeren? Schijnt dat de overheid dat heeft besloten, om zo direct al te gaan aflossen (een minimaal bedrag dus..).

Afgelopen februari is dit in gegaan. Daarvoor hoefde je alleen af te lossen wanneer je ook daadwerkelijk iets uit je bouwdepot had verbruikt. Het kan zijn dat jullie bedrag al of het vaste maandelijks bedrag was of hoger, dan werd je hier namelijk niet van op de hoogte gesteld. Bij ons was dit bedrag vele malen lager omdat we alleen de grond nog maar hadden gekocht, dus werd het ineens een stuk hoger, zonder dat we verbruikt hadden. Dus het klopt zéker wel wat ik vertel...
Vandaag is de mooiste dag.
Alle reacties Link kopieren
Wij betalen in totaal (rente+aflossing) minder dan 4.000 euro per jaar, dus het klopt niet wat je zegt. We losten wel al af voor we geld uit het bouwdepot hadden opgenomen, maar het is in ons geval dus zeker niet zo dat we een minimumbedrag per jaar moeten aflossen. Ik ben wel heel benieuwd welke wet dat dan is, want daar is mij niets van bekend.
Alle reacties Link kopieren
Zo, prik. Eigenwijs. Moet ik écht de brief er bij pakken en gaan citeren?
Vandaag is de mooiste dag.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven