Gezondheid alle pijlers

Tarwe allergie

27-07-2010 13:53 21 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi Allemaal,



Ik vroeg me af of hier nog meer meiden zijn die een tarwe allergie hebben en hoe jullie er mee omgaan. Ik weet zelf sinds twee weken dat ik een tarwe allergie heb (ook: kiwi allergie, graspollen, honden en kattenroos), en ik vind het heel erg wennen allemaal.
Alle reacties Link kopieren
Zoek eens op Coeliakie, dat is een gluten-intolerantie. Hier is vast veel over te vinden op internet.



Verder heeft appie op de eigen producten altijd staan of er gluten in verwerkt zijn, dat kan het een stuk makkelijker maken om te zoeken naar geschikte producten.
Alle reacties Link kopieren
Klopt, sinds ik weet dat ik de allergie heb heb ik alle sites, info etc. al doorgespit. Ik weet nu wat ik wel en niet mag. Het gaat mij er om wat jullie ervaringen zijn. Ik vind het zelf bv erg moeilijk (verlang heel erg naar normaal brood) en ben benieuwd hoe dat bij andere ging / gaat.

Overigens is een tarwe allergie niet hetzelfde als coeliakie. Dan mag je geen gluten. Ik mag sommige gluten wel maar alles van de tarwe niet (en geloof me dat zit in heel veel producten!!).
Alle reacties Link kopieren
Hoi Jessica02, hoe ben je er achter gekomen dat je allergish bent? Wat voor test is er gedaan?
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik heb ook een tarwe allergie en dat is zeker wat anders dan alleen geen gluten mogen. Het beste is om even helemaal geen tarwe te eten, zodat je lichaam wat rust krijgt. Mijn darmen moesten zo hard werken door die tarwe dat alle energie daar naar toe ging. Ik reageer ook op koemelk, ei en wat groenten en fruit..maar als ik daar gewoonr rustig mee aandoe is er weinig aan de hand. Dan nu die tarwe..ja dat vind ik ook heel lastig, als ik langs de bakker loop en ik ruik dat brood..zucht. Een vriendinnetje van me maakt zelf brood zonder tarwe, maar daar zit gist in wat ik ook niet mag hebben en moet gelijk de vriezer in anders wordt het droog. Maar het is een alternatief. Ikzelf ben er ook pas sinds een paar maanden achter, via een acupuncturist. Ik eet vooral rijstwafels nu om mijn darmen wat rust te geven. Maar ja makkelijk meenemen naar het werk is het niet (ben nog student, dus ben vaak thuis). Ik zou wat meer salades maken, met zowel gekookte als rauwe groenten. Die kun je een dag van te voren klaarmaken. Voor de rest ben ik ook nog een beetje aan het zoeken, want je ontkomt gewoon niet aan tarwe en daarnaast zitten er zoveel voedingsstoffen in die je bijna nergens anders in die hoeveelheid uit kunt halen. In de toekomst zal ik denk ik weer soms wit brood eten om toch wat binnen te krijgen.

Jessica, weet jij al of je er geheel van af moet blijven, of dat je er in de toekomst misschien weer wat van mag hebben?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een bloedtest gehad omdat ik vooral de laatste twee jaar erg veel ziek was. Uit die test kwamen de allergieen naar voren en een lage b12 waarde van 77.

Het b12 tekort kan komen door de tarwe allergie omdat je darmen daardoor weinig voedingsstoffen opnemen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Jessica02 schreef op 27 juli 2010 @ 14:09:

Klopt, sinds ik weet dat ik de allergie heb heb ik alle sites, info etc. al doorgespit. Ik weet nu wat ik wel en niet mag. Het gaat mij er om wat jullie ervaringen zijn. Ik vind het zelf bv erg moeilijk (verlang heel erg naar normaal brood) en ben benieuwd hoe dat bij andere ging / gaat.

Overigens is een tarwe allergie niet hetzelfde als coeliakie. Dan mag je geen gluten. Ik mag sommige gluten wel maar alles van de tarwe niet (en geloof me dat zit in heel veel producten!!).en spelt-gluten, mag je die dan wel? bij de biologische winkel en sommige bakkers, maken ze daar namelijk ook brood van, en dat smaakt goed! ik ken mensen die ook allergisch zijn voor tarwegluten en die eten dit brood. Is ook speltmeel te verkrijgen waar je pannenkoeken, koekjes, zelf brood etc van kunt maken
Alle reacties Link kopieren
O ja, de gezondheidswinkels bij je in de buurt verkopen ook pasta's van rijst. Die smaken bijna het zelfde als gewone pasta en hebben veel voedingswaarde. Kun je toch Italiaans blijven eten! Brood verkopen ze er vast ook wel zonder tarwe, maar dat is uitproberen..heb er helaas nog weinig goede ervaringen mee..net of je gruis zit te eten..

Ik maak pasta sausen nu gewoon zelf ipv uit pakjes, smaakt vaak lekkerder en je omzeilt dat er dingen inzitten die je niet mag hebben.

Er bestaat ook tarwevrije jus voor over de aardappels. Heb ik nog niet geprobeerd, dus weet niet of het wat is. Ga gewoon eens neuzen bij de gezondheidswinkels, er is nog genoeg wat je wel mag.
Alle reacties Link kopieren
@ Bastognekoekje

Ja klopt, veel mensen denken dat tarwe en gluten hetzelfde is!

Omdat mijn b12 waarde heel laag is (77) , wat waarschijnlijk door de allergie komt, moet ik mij strikt aan het dieet houden.

Ben er nu 10 dagen mee bezig en ben nog steeds moe en heb nog steeds last van mijn darmen. Ik hoop dat dat allemaal snel minder wordt. Hoe lang duurde het bij jou voordat je je wat beter ging voelen?
Alle reacties Link kopieren
quote:xxroosjexx schreef op 27 juli 2010 @ 14:45:

[...]





en spelt-gluten, mag je die dan wel? bij de biologische winkel en sommige bakkers, maken ze daar namelijk ook brood van, en dat smaakt goed! ik ken mensen die ook allergisch zijn voor tarwegluten en die eten dit brood. Is ook speltmeel te verkrijgen waar je pannenkoeken, koekjes, zelf brood etc van kunt makenNee spelt mag ook niet, dat is een tarwe soort. Heb dit weekend tarwe vrij brood gemaakt in de bbm, smaakte op zich goed!
Alle reacties Link kopieren
He vervelend Jessica!

Maar je weet nu wel wat je hebt en misschien ga je je snel beter voelen.

Mag ik vragen wat voor arts jou getest heeft?



Ik heb zelf al jaren darmklachten maar veel verder dan Prikkelbare Darm Syndroom komen ze niet, qua diagnose.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Hier ook coeliakie en een tarweallergie. Glutenvrij eten is dan het makkelijkst maar glutenvrij is niet altijd tarwevrij, daar moet je even op letten. Zeker bij de AH.



Spelt heb ik toen ook geprobeerd maar dat ging bij mij niet goed omdat dit erg op tarwe lijkt (en later toch coeliakie bij mij werd geconstateerd). Maar er zijn mensen die er goed op reageren. Wel opletten, want het speltbrood van de Super de Boer is niet tarwevrij. In natuurwinkels hebben ze vaak een groter assortiment met spelt en glutenvrij (dus rijst, gierst, maïs, etc.).



Ook even oppassen met haver, want dat wordt met dezelfde machines van het land gehaald als tarwe waardoor er vaak kruisbesmetting ontstaat. Ik had er in ieder geval last van.



Bij het voedingscentrum kun je een levensmiddelenlijst laten samenstellen gebaseerd op je allergieën. Is wel een enorm boekwerk maar heeft mij wel weer geholpen.



Verder zou ik toch eens een kijkje nemen op bijvoorbeeld livaad.nl. Een glutenvrije website (database met voedingsmiddelen ook) die ook goed vermeld of er tarwe of lactose in producten zit.



Zelf ben ik de eerste maanden na het stoppen van eten van gluten en tarwe hyperallergisch geworden voor met name tarwe. Daardoor ging ik ook op glucosestroop, dextrose en maltodextrine reageren als die uit tarwe gemaakt was. Dat gaat nu na 2 jaar gelukkig iets beter.



Ikea heeft ook een aantal glutenvrije (en dus tarwevrije) middelen in de foodshop, bij de kassa kun je een lijstje vragen!



Met een verklaring van een arts (ook accupunturist!) kun je dieetkosten opvoeren in je belastingaangifte.



Succes met het uitzoeken!
Alle reacties Link kopieren
quote:bastognekoekje schreef op 27 juli 2010 @ 14:46:

Er bestaat ook tarwevrije jus voor over de aardappels. Heb ik nog niet geprobeerd, dus weet niet of het wat is. Als je die van Orgran bedoelt, loop daar dan met een grote boog omheen! Nog nooit zoiets ranzigs / mufs geproeft!
Alle reacties Link kopieren
ow SuperCow dat is goed dat je dat zegt..ben namelijk best veel extra geld kwijt met het kopen van vervangende producten.

De vermoeidheid zal denk ik nog wel even blijven ben ik bang. Ik doe mijn dieet samen met 1 keer in de week een behandeling bij de acupuncturist om mij meer energie te geven. Ben namelijk met mijn scriptie bezig en zat gewoon te slapen achter mijn pc..;-) en ik sliep echt 8 uur per nacht.

Misschien is dit ook een handige site voor je. http://www.ziekdoorvoeding.nl/ Hier heb ik mijn acupuncturist vandaan. Die doen weer net iets anders dan gewone acupuncturisten..
Alle reacties Link kopieren
jep dat is m, die jus..niet doen dus merk ik hahahahaha
Alle reacties Link kopieren
Voor 2010 zijn de bedragen weer verhoogd zie ik: voor tarwevrij ¤ 1000 aftrek en voor coeliakie ¤ 1400 per jaar. LINKJE!



'Voordeel' is dat je daardoor vaak al over je drempel voor zorgkosten gaat en andere niet-vergoede ziektekosten dus ook meteen af kunt trekken.



EDIT: lees ik het nou goed? Omdat coeliakie en tarwevrij onder verschillende ziektebeelden vallen zou ik beide diëten af kunnen trekken?
anoniem_96301 wijzigde dit bericht op 27-07-2010 15:32
Reden: edit
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Maar je hebt een dieet die eigenlijk hetzelfde is bij coeliakie en tarwe..toch? Je mag geen enkele tarwevorm..dan betekent het dat je hoogste vergoeding mag kiezen van de twee.
Alle reacties Link kopieren
Hier iemand met Coeliakie, weet dit sinds bijna een jaar. Ben zelf al redelijk gewend, ga ook uit eten enz.

Lastig om je weg erin te vinden ik weet het, maar op diverse sites en natuurwinkels kun je een hoop vervangende producten vinden.



Je kan ook brood bakken met bakpoeder, moet je maar eens googlen.



Ook denk ik dat jullie het hebben over een tarweintollerantie, een tarweallergie is uitzonderlijk zeldzaam, zo is mij verteld. En de belasting kan je alleen aftrekken als je bewijs hebt van een specialist of een gespecialiseerde dietiste, heb er toevallig onlangs voor gebeld.



Heel veel succes en als je het eenmaal onder de knie hebt valt het allemaal reuze mee
Alle reacties Link kopieren
@ Tubby

Het is duidelijk een allergie, dat kwam uit de test. Ik weet dat het zeldzaam is, maar toch heb ik het. :(



@supercow

Dat glutenvrije logo van de AH is maar wat lastig. Het lijkt zo veilig, maar tarwe zit er vaak gewoon in (of glucose van tarwe, sorbitol etc. en daar wordt weer niet van aangegeven waar dat vandaan komt). Op livaad kijk ik heel vaak. Ook bij de recepeten, ik ben niet zo keukenprinses maar wil zeker nu alles graag proberen. Ik heb afgelopen zondag zelf brood gemaakt en ga vanavond die braziliaanse broodjes van tapioca meel maken waar iedereen het over heeft, schijnen heerlijk te zijn!! Ben benieuwd ......



@ Moonlight

Gewoon bij mijn huisarts. Heb ook al jaren pds, maar nooit het verband gezien. Sinds begin dit jaar was ik heel vaak ziek en er is toen ook een nwe huisarts in onze praktijk gekomen. Ik had toen een longontsteking en kwam bij haar terecht. Sindsdien ben ik vaak bij haar geweest en heeft zij alles getest, gesprekken etc. totdat we nu eindelijk weten wat het is.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je antwoord. Het is met bloedonderzoek getest begreep ik al.

Weet je waar ze naar kijken? Welke waardes? Bij mij - toen ik nog in de medische molen zat - was het IgE iets verhoogd. Maar lang niet zo hoog als het bij een echte allergie zou zijn.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Hallo bastognekoekje, ik herken veel van wat je zegt: tarwe, zuivel, gist. Zou interessant zijn om met je in contact te komen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven