Gezondheid alle pijlers

Vlees, hoe denk jij erover?

26-03-2014 20:08 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Er is veel te doen over vlees.

Passen jullie je eetgewoontes aan?

Of is het gewoon lekker stukje vlees eten, net als voorheen.



BINNENLAND De veiligheid van het vlees in Nederland is niet gewaarborgd. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vandaag verschenen rapport.

Vleesbedrijven in binnen- en buitenland werken niet altijd schoon, bij slachthuizen hebben de onderzoekers “talrijke hygiënische tekortkomingen geconstateerd”. Fraude met vlees, zoals het mengen van paardenvlees met rundvlees, is een “onderschat risico”, met “potentieel schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid”.



Het toezicht op de vleesproductie wordt de afgelopen jaren steeds vaker overgelaten aan de bedrijven zelf. De overheid trekt zich bij het toezicht vaker terug, vertrouwend op ‘systeemcontroles’. Maar de vleessector is nog lang niet in staat om zelf alle controles uit te voeren. Het terugtreden van het publieke toezicht is daarom „voorbarig” geweest, aldus de Onderzoeksraad.



Ook is er onvoldoende samenwerking tussen de producenten. De pakkans voor fraude is klein. En de bereidheid om een bedrijf aan te geven, is ook klein, aldus de Raad. “Bedrijven kunnen soms jarenlang de regels overtreden, terwijl dat in de sector bekend is”, schrijft voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad in een beschouwing:



“Het is in de sector ‘not done’ om bedrijven die onverantwoorde risico’s nemen te corrigeren, al dan niet door het toezicht in te lichten over waargenomen risico’s.”

In een interview met nrc.next (¤) zegt Marcel van Silfhout, een onderzoeksjournalist die een boek schreef over de vleesindustrie, vandaag dat regelbrij toezicht tegenwerkt:



“Nederland is de tweede voedselproducent ter wereld. Ons voedsel gaat de hele wereld over. En overal gelden weer andere regels. Duizenden protocollen, richtlijnen en certificaten lopen door elkaar heen. We hebben een onmogelijk ratjetoe aan toezicht gecreëerd.”

ONBEKEND HOEVEEL MENSEN ZIEK WORDEN

Volgens de Raad is onbekend hoeveel mensen op korte op langere termijn ziek worden door het eten van niet goed geproduceerd vlees. “De onbekendheid van het aantal zieken door vlees kan de urgentie om de veiligheid te vergroten wegnemen”, aldus de Raad. Als uit cijfers zou blijken dat er weinig slachtoffers vallen, dan kan dat óók komen doordat consumenten het wellicht niet veilige vlees goed verhitten.



Lees verder:

http://www.nrc.nl/nieuws/ ... derland-niet-gewaarborgd/
Alle reacties Link kopieren
quote:Galadriel schreef op 26 maart 2014 @ 20:33:

[...]



Tja, dat zijn weer vooroordelen.Hoezo vooroordeel? Het is een constatering. En ook een serieuze vraag eigenlijk -of het iets buitenlands is-, want ik heb me er vaker over verwonderd.
.
Alle reacties Link kopieren
quote:tanteslankie schreef op 26 maart 2014 @ 20:35:

[...]





Prima hoor, jouw mening. Maar kun je wat temperen met het woord dom?Okay, ik vind het ontzettend dom klinken. Zo beter?
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
Alle reacties Link kopieren
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:34:

[...]



Ach, tja , wat is dom he?

Je kan tegenwoordig overal ziek van worden.

DaT Is best wel weer een dooddoener.



Het is nu bewezen dat er echt gesjoemeld wordt met het stukje vlees wat wij op ons bordje krijgen. Op zo'n manier dat je gezondheid echt gevaar kan lopen.
Alle reacties Link kopieren
Als je kwaliteit wil, moet je bereid zijn ervoor te betalen. Dat gebeurt m.i. veel te weinig als het om vlees gaat. Zonder dat mensen zich realiseren dat vlees veel makkelijker gevaarlijk kan worden dan groenten en dat er een levend wezen aan vooraf ging.

Ik ben overigens al jaren een hele tevreden vegetariër.
Alle reacties Link kopieren
quote:Galadriel schreef op 26 maart 2014 @ 20:37:

[...]



DaT Is best wel weer een dooddoener.



Het is nu bewezen dat er echt gesjoemeld wordt met het stukje vlees wat wij op ons bordje krijgen. Op zo'n manier dat je gezondheid echt gevaar kan lopen.

Maar weet jij 100% zeker wat er met de rest van jouw eten gebeurt?

Over 10 jaar wordt het misschien wel bekend dat brood of bepaalde middelen in kaas ziekmakend zijn.
Ik eet wel vlees en ben er nog nooit ziek van geworden. En ik eet toch ook regelmatig prepare (filet americain). Kijk eigenlijk al weer uit naar 't bbq seizoen. Een heerlijke gegrillde speklap: jammie!
quote:impala schreef op 26 maart 2014 @ 20:31:

Is vlees wassen geen buitenlandse gewoonte, uit landen zonder koelkast enzo? Alle mensen die ik ken die dat doen zijn van buitenlandse afkomst. Het lijkt mij nogal onzinnig.Bij mij komt de gewoonte uit de tijd dat vlees nog helemaal onder de vingerafdrukken zat.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 26 maart 2014 @ 20:52:

Ik eet wel vlees en ben er nog nooit ziek van geworden. En ik eet toch ook regelmatig prepare (filet americain). Kijk eigenlijk al weer uit naar 't bbq seizoen. Een heerlijke gegrillde speklap: jammie!Ik verheug me nu al op mijn weekendje NL, lekker Filet Americain. Dat hebben ze hier niet nl.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het werkelijk om te janken hoe de commercie omgaat met de consument. (en de dieren, niet te vergeten!)



En verder heb ik alles er al over geschreven in mijn topic van afgelopen maandag over paardenvlees nav de uitzending van Radar.
Alle reacties Link kopieren
quote:impala schreef op 26 maart 2014 @ 20:35:

[...]





Hoezo vooroordeel? Het is een constatering. En ook een serieuze vraag eigenlijk -of het iets buitenlands is-, want ik heb me er vaker over verwonderd.

Had er later een smiley achter gezet, bedoelde het met een glimlach.

Maar ik ben niet opgevoed in een warm land zonder koelkast, mijn ouders ook niet en hun ouders ook niet.

Gewoon een hygiene dingetje, want je weet nooit wie dat vlees heeft vastgehouden, mijn groente was ik ook.
Wat ik denk. Dat we omnivoren zijn dus we eten vlees.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cateautje schreef op 26 maart 2014 @ 20:53:

[...]



Bij mij komt de gewoonte uit de tijd dat vlees nog helemaal onder de vingerafdrukken zat.Huh? Ik ben ook niet de jongste, maar vingerafdrukken op vlees??
.
quote:fiool schreef op 26 maart 2014 @ 20:41:

Als je kwaliteit wil, moet je bereid zijn ervoor te betalen. Dat gebeurt m.i. veel te weinig als het om vlees gaat. Zonder dat mensen zich realiseren dat vlees veel makkelijker gevaarlijk kan worden dan groenten en dat er een levend wezen aan vooraf ging.

Ik ben overigens al jaren een hele tevreden vegetariër.



Ik vind dat mensen überhaupt te weinig willen investeren in goed eten, maar dan wel qua kwaliteit op de eerste rang willen zitten. Ergens moeten concessies gedaan worden. Ach, maar goed ook, er schijnt helemaal niet genoeg land te zijn om de hele wereld biologisch te voeden.



Overbevolking, dat is het probleem. We moeten eens stoppen met dat dwangmatige fokken, zou een hoop lange termijn problemen oplossen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:49:

[...]



Maar weet jij 100% zeker wat er met de rest van jouw eten gebeurt?

Over 10 jaar wordt het misschien wel bekend dat brood of bepaalde middelen in kaas ziekmakend zijn.

Als daar poepbacterien op worden gevonden stop ik ook met dat te eten.

Vlees is in principe veilig, maar er wordt niet veilig mee omgesprongen.
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:53:

[...]



Ik verheug me nu al op mijn weekendje NL, lekker Filet Americain. Dat hebben ze hier niet nl. Is dat echt iets specifieks van Nederland/Belgie? Heb 't idd nog nooit in andere landen gezien. Ken wel 'n forumster in Canada die het volgens mij zelf wilde maken of al gemaakt had. Da's ook nog 'n optie als je het bij jullie mist.
quote:Galadriel schreef op 26 maart 2014 @ 20:54:

[...]



Had er later een smiley achter gezet, bedoelde het met een glimlach.

Maar ik ben niet opgevoed in een warm land zonder koelkast, mijn ouders ook niet en hun ouders ook niet.

Gewoon een hygiene dingetje, want je weet nooit wie dat vlees heeft vastgehouden, mijn groente was ik ook.Het is ook nooit een gewoonte geweest in mijn familie. Het is iets dat ik zelf heb besloten, omdat ik het idee dat de slager in z'n neus had zitten peuren niet echt te hachelen vond en dat vind ik eigenlijk nog steeds.
quote:impala schreef op 26 maart 2014 @ 20:56:

[...]





Huh? Ik ben ook niet de jongste, maar vingerafdrukken op vlees??Het is nog niet zo lang dat men in vleesverwerkende fabrieken handschoenen draagt en bij de slager doen ze dat nog steeds niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 26 maart 2014 @ 20:56:

[...]



Is dat echt iets specifieks van Nederland/Belgie? Heb 't idd nog nooit in andere landen gezien. Ken wel 'n forumster in Canada die het volgens mij zelf wilde maken of al gemaakt had. Da's ook nog 'n optie als je het bij jullie mist.Ik woon in de UK dus niet echt ver weg maar hier heb je echt niks rauw. Zelfs de rosbief is hier doorbakken en droog
quote:elninjoo schreef op 26 maart 2014 @ 20:52:

Ik eet wel vlees en ben er nog nooit ziek van geworden. En ik eet toch ook regelmatig prepare (filet americain). Kijk eigenlijk al weer uit naar 't bbq seizoen. Een heerlijke gegrillde speklap: jammie!Potverdorie nou, het water loopt me in de mond. Een lekkere vette speklap bij de slager hier om de hoek vandaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik koop al sinds enige tijd voornamelijk vlees uit de vriezer van de Lidl en de Aldi. Ik heb geen idee of het hout snijdt, maar ik heb liever een product wat direct in de fabriek is ingevroren, dan vlees waarvan ik maar moet raden hoe vers het daadwerkelijk is.



En ik hou van herkenbaar vlees Een speklap is een speklap en geen paard. Verder koop ik vlees bij een hele fijne Turkse slager.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap ook echt niet waarom mensen vlees blijven eten...

mijn man komt vanmiddag trots thuis, kijk ik heb een blikje knakworsten zonder paardenvlees gekocht.... ik had hem ' s morgens de documentaire van radar laten zien.
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:58:

[...]



Ik woon in de UK dus niet echt ver weg maar hier heb je echt niks rauw. Zelfs de rosbief is hier doorbakken en droog Maar 'n biefstuk is toch rauw? De Belgische prepare is gemalen biefstuk met saus/kruiden erdoor. Vind 'm persoonlijk net ff lekkerder dan de Nederlandse variant en omdat ie door de slager zelf gemaakt wordt klinkt 't gewoon iets minder ongezond
Alle reacties Link kopieren
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:58:

[...]



Ik woon in de UK dus niet echt ver weg maar hier heb je echt niks rauw. Zelfs de rosbief is hier doorbakken en droog Is dat altijd al zo geweest of sinds de gekke koeienziekte? Die heeft er in de UK nogal ingehakt, toch?
.
Alle reacties Link kopieren
Mwahh....ik eet ook gewoon vlees en blijf ook vlees eten.

Je moet nooit bij de kok in de keuken kijken, zou je ook wel eens kunnen schrikken.

En als sommige mensen het dom vinden dan vinden ze dat maar , ik vind zoveel dom
Alle reacties Link kopieren
Spijker



I know. Gaat me vast wel lukken.

Ik verzamel nu recepten.

Die zijn hier op het forum ook genoeg te vinden.
Huts!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven