
Vlees, hoe denk jij erover?
woensdag 26 maart 2014 om 20:08
Er is veel te doen over vlees.
Passen jullie je eetgewoontes aan?
Of is het gewoon lekker stukje vlees eten, net als voorheen.
BINNENLAND De veiligheid van het vlees in Nederland is niet gewaarborgd. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vandaag verschenen rapport.
Vleesbedrijven in binnen- en buitenland werken niet altijd schoon, bij slachthuizen hebben de onderzoekers “talrijke hygiënische tekortkomingen geconstateerd”. Fraude met vlees, zoals het mengen van paardenvlees met rundvlees, is een “onderschat risico”, met “potentieel schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid”.
Het toezicht op de vleesproductie wordt de afgelopen jaren steeds vaker overgelaten aan de bedrijven zelf. De overheid trekt zich bij het toezicht vaker terug, vertrouwend op ‘systeemcontroles’. Maar de vleessector is nog lang niet in staat om zelf alle controles uit te voeren. Het terugtreden van het publieke toezicht is daarom „voorbarig” geweest, aldus de Onderzoeksraad.
Ook is er onvoldoende samenwerking tussen de producenten. De pakkans voor fraude is klein. En de bereidheid om een bedrijf aan te geven, is ook klein, aldus de Raad. “Bedrijven kunnen soms jarenlang de regels overtreden, terwijl dat in de sector bekend is”, schrijft voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad in een beschouwing:
“Het is in de sector ‘not done’ om bedrijven die onverantwoorde risico’s nemen te corrigeren, al dan niet door het toezicht in te lichten over waargenomen risico’s.”
In een interview met nrc.next (¤) zegt Marcel van Silfhout, een onderzoeksjournalist die een boek schreef over de vleesindustrie, vandaag dat regelbrij toezicht tegenwerkt:
“Nederland is de tweede voedselproducent ter wereld. Ons voedsel gaat de hele wereld over. En overal gelden weer andere regels. Duizenden protocollen, richtlijnen en certificaten lopen door elkaar heen. We hebben een onmogelijk ratjetoe aan toezicht gecreëerd.”
ONBEKEND HOEVEEL MENSEN ZIEK WORDEN
Volgens de Raad is onbekend hoeveel mensen op korte op langere termijn ziek worden door het eten van niet goed geproduceerd vlees. “De onbekendheid van het aantal zieken door vlees kan de urgentie om de veiligheid te vergroten wegnemen”, aldus de Raad. Als uit cijfers zou blijken dat er weinig slachtoffers vallen, dan kan dat óók komen doordat consumenten het wellicht niet veilige vlees goed verhitten.
Lees verder:
http://www.nrc.nl/nieuws/ ... derland-niet-gewaarborgd/
Passen jullie je eetgewoontes aan?
Of is het gewoon lekker stukje vlees eten, net als voorheen.
BINNENLAND De veiligheid van het vlees in Nederland is niet gewaarborgd. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vandaag verschenen rapport.
Vleesbedrijven in binnen- en buitenland werken niet altijd schoon, bij slachthuizen hebben de onderzoekers “talrijke hygiënische tekortkomingen geconstateerd”. Fraude met vlees, zoals het mengen van paardenvlees met rundvlees, is een “onderschat risico”, met “potentieel schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid”.
Het toezicht op de vleesproductie wordt de afgelopen jaren steeds vaker overgelaten aan de bedrijven zelf. De overheid trekt zich bij het toezicht vaker terug, vertrouwend op ‘systeemcontroles’. Maar de vleessector is nog lang niet in staat om zelf alle controles uit te voeren. Het terugtreden van het publieke toezicht is daarom „voorbarig” geweest, aldus de Onderzoeksraad.
Ook is er onvoldoende samenwerking tussen de producenten. De pakkans voor fraude is klein. En de bereidheid om een bedrijf aan te geven, is ook klein, aldus de Raad. “Bedrijven kunnen soms jarenlang de regels overtreden, terwijl dat in de sector bekend is”, schrijft voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad in een beschouwing:
“Het is in de sector ‘not done’ om bedrijven die onverantwoorde risico’s nemen te corrigeren, al dan niet door het toezicht in te lichten over waargenomen risico’s.”
In een interview met nrc.next (¤) zegt Marcel van Silfhout, een onderzoeksjournalist die een boek schreef over de vleesindustrie, vandaag dat regelbrij toezicht tegenwerkt:
“Nederland is de tweede voedselproducent ter wereld. Ons voedsel gaat de hele wereld over. En overal gelden weer andere regels. Duizenden protocollen, richtlijnen en certificaten lopen door elkaar heen. We hebben een onmogelijk ratjetoe aan toezicht gecreëerd.”
ONBEKEND HOEVEEL MENSEN ZIEK WORDEN
Volgens de Raad is onbekend hoeveel mensen op korte op langere termijn ziek worden door het eten van niet goed geproduceerd vlees. “De onbekendheid van het aantal zieken door vlees kan de urgentie om de veiligheid te vergroten wegnemen”, aldus de Raad. Als uit cijfers zou blijken dat er weinig slachtoffers vallen, dan kan dat óók komen doordat consumenten het wellicht niet veilige vlees goed verhitten.
Lees verder:
http://www.nrc.nl/nieuws/ ... derland-niet-gewaarborgd/
woensdag 26 maart 2014 om 20:35
woensdag 26 maart 2014 om 20:36
woensdag 26 maart 2014 om 20:37
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:34:
[...]
Ach, tja , wat is dom he?
Je kan tegenwoordig overal ziek van worden.
DaT Is best wel weer een dooddoener.
Het is nu bewezen dat er echt gesjoemeld wordt met het stukje vlees wat wij op ons bordje krijgen. Op zo'n manier dat je gezondheid echt gevaar kan lopen.
[...]
Ach, tja , wat is dom he?
Je kan tegenwoordig overal ziek van worden.
DaT Is best wel weer een dooddoener.
Het is nu bewezen dat er echt gesjoemeld wordt met het stukje vlees wat wij op ons bordje krijgen. Op zo'n manier dat je gezondheid echt gevaar kan lopen.
woensdag 26 maart 2014 om 20:41
Als je kwaliteit wil, moet je bereid zijn ervoor te betalen. Dat gebeurt m.i. veel te weinig als het om vlees gaat. Zonder dat mensen zich realiseren dat vlees veel makkelijker gevaarlijk kan worden dan groenten en dat er een levend wezen aan vooraf ging.
Ik ben overigens al jaren een hele tevreden vegetariër.
Ik ben overigens al jaren een hele tevreden vegetariër.
woensdag 26 maart 2014 om 20:49
quote:Galadriel schreef op 26 maart 2014 @ 20:37:
[...]
DaT Is best wel weer een dooddoener.
Het is nu bewezen dat er echt gesjoemeld wordt met het stukje vlees wat wij op ons bordje krijgen. Op zo'n manier dat je gezondheid echt gevaar kan lopen.
Maar weet jij 100% zeker wat er met de rest van jouw eten gebeurt?
Over 10 jaar wordt het misschien wel bekend dat brood of bepaalde middelen in kaas ziekmakend zijn.
[...]
DaT Is best wel weer een dooddoener.
Het is nu bewezen dat er echt gesjoemeld wordt met het stukje vlees wat wij op ons bordje krijgen. Op zo'n manier dat je gezondheid echt gevaar kan lopen.
Maar weet jij 100% zeker wat er met de rest van jouw eten gebeurt?
Over 10 jaar wordt het misschien wel bekend dat brood of bepaalde middelen in kaas ziekmakend zijn.


woensdag 26 maart 2014 om 20:53
quote:impala schreef op 26 maart 2014 @ 20:31:
Is vlees wassen geen buitenlandse gewoonte, uit landen zonder koelkast enzo? Alle mensen die ik ken die dat doen zijn van buitenlandse afkomst. Het lijkt mij nogal onzinnig.Bij mij komt de gewoonte uit de tijd dat vlees nog helemaal onder de vingerafdrukken zat.
Is vlees wassen geen buitenlandse gewoonte, uit landen zonder koelkast enzo? Alle mensen die ik ken die dat doen zijn van buitenlandse afkomst. Het lijkt mij nogal onzinnig.Bij mij komt de gewoonte uit de tijd dat vlees nog helemaal onder de vingerafdrukken zat.
woensdag 26 maart 2014 om 20:53
quote:elninjoo schreef op 26 maart 2014 @ 20:52:
Ik eet wel vlees en ben er nog nooit ziek van geworden. En ik eet toch ook regelmatig prepare (filet americain). Kijk eigenlijk al weer uit naar 't bbq seizoen. Een heerlijke gegrillde speklap: jammie!Ik verheug me nu al op mijn weekendje NL, lekker Filet Americain. Dat hebben ze hier niet nl.
Ik eet wel vlees en ben er nog nooit ziek van geworden. En ik eet toch ook regelmatig prepare (filet americain). Kijk eigenlijk al weer uit naar 't bbq seizoen. Een heerlijke gegrillde speklap: jammie!Ik verheug me nu al op mijn weekendje NL, lekker Filet Americain. Dat hebben ze hier niet nl.
woensdag 26 maart 2014 om 20:54
quote:impala schreef op 26 maart 2014 @ 20:35:
[...]
Hoezo vooroordeel? Het is een constatering. En ook een serieuze vraag eigenlijk -of het iets buitenlands is-, want ik heb me er vaker over verwonderd.
Had er later een smiley achter gezet, bedoelde het met een glimlach.
Maar ik ben niet opgevoed in een warm land zonder koelkast, mijn ouders ook niet en hun ouders ook niet.
Gewoon een hygiene dingetje, want je weet nooit wie dat vlees heeft vastgehouden, mijn groente was ik ook.
[...]
Hoezo vooroordeel? Het is een constatering. En ook een serieuze vraag eigenlijk -of het iets buitenlands is-, want ik heb me er vaker over verwonderd.
Had er later een smiley achter gezet, bedoelde het met een glimlach.
Maar ik ben niet opgevoed in een warm land zonder koelkast, mijn ouders ook niet en hun ouders ook niet.
Gewoon een hygiene dingetje, want je weet nooit wie dat vlees heeft vastgehouden, mijn groente was ik ook.

woensdag 26 maart 2014 om 20:56
quote:fiool schreef op 26 maart 2014 @ 20:41:
Als je kwaliteit wil, moet je bereid zijn ervoor te betalen. Dat gebeurt m.i. veel te weinig als het om vlees gaat. Zonder dat mensen zich realiseren dat vlees veel makkelijker gevaarlijk kan worden dan groenten en dat er een levend wezen aan vooraf ging.
Ik ben overigens al jaren een hele tevreden vegetariër.
Ik vind dat mensen überhaupt te weinig willen investeren in goed eten, maar dan wel qua kwaliteit op de eerste rang willen zitten. Ergens moeten concessies gedaan worden. Ach, maar goed ook, er schijnt helemaal niet genoeg land te zijn om de hele wereld biologisch te voeden.
Overbevolking, dat is het probleem. We moeten eens stoppen met dat dwangmatige fokken, zou een hoop lange termijn problemen oplossen.
Als je kwaliteit wil, moet je bereid zijn ervoor te betalen. Dat gebeurt m.i. veel te weinig als het om vlees gaat. Zonder dat mensen zich realiseren dat vlees veel makkelijker gevaarlijk kan worden dan groenten en dat er een levend wezen aan vooraf ging.
Ik ben overigens al jaren een hele tevreden vegetariër.
Ik vind dat mensen überhaupt te weinig willen investeren in goed eten, maar dan wel qua kwaliteit op de eerste rang willen zitten. Ergens moeten concessies gedaan worden. Ach, maar goed ook, er schijnt helemaal niet genoeg land te zijn om de hele wereld biologisch te voeden.
Overbevolking, dat is het probleem. We moeten eens stoppen met dat dwangmatige fokken, zou een hoop lange termijn problemen oplossen.
woensdag 26 maart 2014 om 20:56
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:49:
[...]
Maar weet jij 100% zeker wat er met de rest van jouw eten gebeurt?
Over 10 jaar wordt het misschien wel bekend dat brood of bepaalde middelen in kaas ziekmakend zijn.
Als daar poepbacterien op worden gevonden stop ik ook met dat te eten.
Vlees is in principe veilig, maar er wordt niet veilig mee omgesprongen.
[...]
Maar weet jij 100% zeker wat er met de rest van jouw eten gebeurt?
Over 10 jaar wordt het misschien wel bekend dat brood of bepaalde middelen in kaas ziekmakend zijn.
Als daar poepbacterien op worden gevonden stop ik ook met dat te eten.
Vlees is in principe veilig, maar er wordt niet veilig mee omgesprongen.

woensdag 26 maart 2014 om 20:56
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:53:
[...]
Ik verheug me nu al op mijn weekendje NL, lekker Filet Americain. Dat hebben ze hier niet nl. Is dat echt iets specifieks van Nederland/Belgie? Heb 't idd nog nooit in andere landen gezien. Ken wel 'n forumster in Canada die het volgens mij zelf wilde maken of al gemaakt had. Da's ook nog 'n optie als je het bij jullie mist.
[...]
Ik verheug me nu al op mijn weekendje NL, lekker Filet Americain. Dat hebben ze hier niet nl. Is dat echt iets specifieks van Nederland/Belgie? Heb 't idd nog nooit in andere landen gezien. Ken wel 'n forumster in Canada die het volgens mij zelf wilde maken of al gemaakt had. Da's ook nog 'n optie als je het bij jullie mist.

woensdag 26 maart 2014 om 20:56
quote:Galadriel schreef op 26 maart 2014 @ 20:54:
[...]
Had er later een smiley achter gezet, bedoelde het met een glimlach.
Maar ik ben niet opgevoed in een warm land zonder koelkast, mijn ouders ook niet en hun ouders ook niet.
Gewoon een hygiene dingetje, want je weet nooit wie dat vlees heeft vastgehouden, mijn groente was ik ook.Het is ook nooit een gewoonte geweest in mijn familie. Het is iets dat ik zelf heb besloten, omdat ik het idee dat de slager in z'n neus had zitten peuren niet echt te hachelen vond en dat vind ik eigenlijk nog steeds.
[...]
Had er later een smiley achter gezet, bedoelde het met een glimlach.
Maar ik ben niet opgevoed in een warm land zonder koelkast, mijn ouders ook niet en hun ouders ook niet.
Gewoon een hygiene dingetje, want je weet nooit wie dat vlees heeft vastgehouden, mijn groente was ik ook.Het is ook nooit een gewoonte geweest in mijn familie. Het is iets dat ik zelf heb besloten, omdat ik het idee dat de slager in z'n neus had zitten peuren niet echt te hachelen vond en dat vind ik eigenlijk nog steeds.

woensdag 26 maart 2014 om 20:58
quote:elninjoo schreef op 26 maart 2014 @ 20:56:
[...]
Is dat echt iets specifieks van Nederland/Belgie? Heb 't idd nog nooit in andere landen gezien. Ken wel 'n forumster in Canada die het volgens mij zelf wilde maken of al gemaakt had. Da's ook nog 'n optie als je het bij jullie mist.Ik woon in de UK dus niet echt ver weg maar hier heb je echt niks rauw. Zelfs de rosbief is hier doorbakken en droog
[...]
Is dat echt iets specifieks van Nederland/Belgie? Heb 't idd nog nooit in andere landen gezien. Ken wel 'n forumster in Canada die het volgens mij zelf wilde maken of al gemaakt had. Da's ook nog 'n optie als je het bij jullie mist.Ik woon in de UK dus niet echt ver weg maar hier heb je echt niks rauw. Zelfs de rosbief is hier doorbakken en droog

woensdag 26 maart 2014 om 20:58
quote:elninjoo schreef op 26 maart 2014 @ 20:52:
Ik eet wel vlees en ben er nog nooit ziek van geworden. En ik eet toch ook regelmatig prepare (filet americain). Kijk eigenlijk al weer uit naar 't bbq seizoen. Een heerlijke gegrillde speklap: jammie!Potverdorie nou, het water loopt me in de mond. Een lekkere vette speklap bij de slager hier om de hoek vandaan.
Ik eet wel vlees en ben er nog nooit ziek van geworden. En ik eet toch ook regelmatig prepare (filet americain). Kijk eigenlijk al weer uit naar 't bbq seizoen. Een heerlijke gegrillde speklap: jammie!Potverdorie nou, het water loopt me in de mond. Een lekkere vette speklap bij de slager hier om de hoek vandaan.
woensdag 26 maart 2014 om 20:58
Ik koop al sinds enige tijd voornamelijk vlees uit de vriezer van de Lidl en de Aldi. Ik heb geen idee of het hout snijdt, maar ik heb liever een product wat direct in de fabriek is ingevroren, dan vlees waarvan ik maar moet raden hoe vers het daadwerkelijk is.
En ik hou van herkenbaar vlees Een speklap is een speklap en geen paard. Verder koop ik vlees bij een hele fijne Turkse slager.
En ik hou van herkenbaar vlees Een speklap is een speklap en geen paard. Verder koop ik vlees bij een hele fijne Turkse slager.

woensdag 26 maart 2014 om 21:03
quote:Scamp schreef op 26 maart 2014 @ 20:58:
[...]
Ik woon in de UK dus niet echt ver weg maar hier heb je echt niks rauw. Zelfs de rosbief is hier doorbakken en droog Maar 'n biefstuk is toch rauw? De Belgische prepare is gemalen biefstuk met saus/kruiden erdoor. Vind 'm persoonlijk net ff lekkerder dan de Nederlandse variant en omdat ie door de slager zelf gemaakt wordt klinkt 't gewoon iets minder ongezond
[...]
Ik woon in de UK dus niet echt ver weg maar hier heb je echt niks rauw. Zelfs de rosbief is hier doorbakken en droog Maar 'n biefstuk is toch rauw? De Belgische prepare is gemalen biefstuk met saus/kruiden erdoor. Vind 'm persoonlijk net ff lekkerder dan de Nederlandse variant en omdat ie door de slager zelf gemaakt wordt klinkt 't gewoon iets minder ongezond
woensdag 26 maart 2014 om 21:03