
Kooktips/ weetjes en andere vragen ...
donderdag 27 december 2007 om 14:57
Heb je kooktips, weetjes, bijzonderheden wat je met andere kookliefhebbers wilt delen ..................
Maar stel ook gerust je vragen hier...... meerdere weten misschien meer dan één.
Ik heb gister een goeie tip gekregen. Ik had een gerecht gemaakt met verse zalm. Handen erna tig keer gewassen en ook na het douchen bleven mijn handen naar zalm ruiken. Dus aangekomen waar ik op visite ging vertelde ik het dat ik niet van die geur afkwam.
De tip die ik kreeg en werkte:
Wrijf met je handen langs de rvs kraan een tijdje, geur is erna weg.
Vraag mij niet hoe het kan maar het werkte wel.
Hebben jullie nog leuke of goeie tips?
Maar stel ook gerust je vragen hier...... meerdere weten misschien meer dan één.
Ik heb gister een goeie tip gekregen. Ik had een gerecht gemaakt met verse zalm. Handen erna tig keer gewassen en ook na het douchen bleven mijn handen naar zalm ruiken. Dus aangekomen waar ik op visite ging vertelde ik het dat ik niet van die geur afkwam.
De tip die ik kreeg en werkte:
Wrijf met je handen langs de rvs kraan een tijdje, geur is erna weg.
Vraag mij niet hoe het kan maar het werkte wel.
Hebben jullie nog leuke of goeie tips?
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 13 juni 2008 om 13:27
quote:mylenevalerie schreef op 12 juni 2008 @ 18:21:
Huh? Ik heb mijn eigen tip hier nog niet eens vermeld. Niet te geloven.
Rosé en witte wijn heerlijk in de zomer maar vooral lekker zeer koud als het warm is.
Wat zo zonde is van de wijn als je er ijsklontjes in doet, waterige bende krijg je ervan.
Wat ik in de zomer doe is een ijsklontjesbakje of ijsklontjeszakjes vullen met rosé en dat in de vriezer leggen. Als je op een warme dag een wijnijsklontje in je wijn gooit is het en koud en niet waterig. Wat een geweldige tip! Dat ik daar nou nooit zelf aan heb gedacht.
Huh? Ik heb mijn eigen tip hier nog niet eens vermeld. Niet te geloven.
Rosé en witte wijn heerlijk in de zomer maar vooral lekker zeer koud als het warm is.
Wat zo zonde is van de wijn als je er ijsklontjes in doet, waterige bende krijg je ervan.
Wat ik in de zomer doe is een ijsklontjesbakje of ijsklontjeszakjes vullen met rosé en dat in de vriezer leggen. Als je op een warme dag een wijnijsklontje in je wijn gooit is het en koud en niet waterig. Wat een geweldige tip! Dat ik daar nou nooit zelf aan heb gedacht.
vrijdag 13 juni 2008 om 14:45
quote:Chardonnay schreef op 13 juni 2008 @ 13:27:
[...]
Wat een geweldige tip! Dat ik daar nou nooit zelf aan heb gedacht.
Ik heb zelf die ijsblokjeszakjes, bij die bakjes krijg ik meestal meteen de hele bubs eruit als ik er 2 of 3 eruit probeer te halen hihihi.
En als je in de tuin of terras zit in de zon, is het lekker je glas aan te vullen met een paar klontjes. Het wordt niet zo snel warm iig.
[...]
Wat een geweldige tip! Dat ik daar nou nooit zelf aan heb gedacht.
Ik heb zelf die ijsblokjeszakjes, bij die bakjes krijg ik meestal meteen de hele bubs eruit als ik er 2 of 3 eruit probeer te halen hihihi.
En als je in de tuin of terras zit in de zon, is het lekker je glas aan te vullen met een paar klontjes. Het wordt niet zo snel warm iig.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 13 juni 2008 om 15:09
quote:mylenevalerie schreef op 13 juni 2008 @ 14:45:
[...]
Ik heb zelf die ijsblokjeszakjes, bij die bakjes krijg ik meestal meteen de hele bubs eruit als ik er 2 of 3 eruit probeer te halen hihihi.
En als je in de tuin of terras zit in de zon, is het lekker je glas aan te vullen met een paar klontjes. Het wordt niet zo snel warm iig.ik gebruik gewoon plastic ijsblokjes om de drank te koelen, niks waterig en na gebruik terug de koelkast in. ooit eens bij zeeman gekocht
[...]
Ik heb zelf die ijsblokjeszakjes, bij die bakjes krijg ik meestal meteen de hele bubs eruit als ik er 2 of 3 eruit probeer te halen hihihi.
En als je in de tuin of terras zit in de zon, is het lekker je glas aan te vullen met een paar klontjes. Het wordt niet zo snel warm iig.ik gebruik gewoon plastic ijsblokjes om de drank te koelen, niks waterig en na gebruik terug de koelkast in. ooit eens bij zeeman gekocht
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
zondag 5 oktober 2008 om 11:40
Zelf vind ik rauwe ham heerlijk, wat zouter dus niet te veel gewone zout toevoegen bij het kruiden.
Ik heb denk ik niet zoveel trucs, als de schnitsels dikkig zijn dan doe ik er een folie over en sla hem platter met de achterkant van een koekenpan. Ik zet ze meestal vast met cocktailprikkertjes maar na bereiding en voor het opdienen wel eruit halen. Zo vervelend als een van je gasten een prikker in hun keel heeft. Ja en lekker wat kruiden of verse (rode) pesto bij de ham en kaas erbij doen. (afhankelijk wat de rest is kan je ook mosterd of verse kruiden of gedroogde tomaatjes toevoegen). Maar dan moet die smaak wel passen bij de rest van de gerechten.
Succes, ik hoop dat het lukt.
Ik heb denk ik niet zoveel trucs, als de schnitsels dikkig zijn dan doe ik er een folie over en sla hem platter met de achterkant van een koekenpan. Ik zet ze meestal vast met cocktailprikkertjes maar na bereiding en voor het opdienen wel eruit halen. Zo vervelend als een van je gasten een prikker in hun keel heeft. Ja en lekker wat kruiden of verse (rode) pesto bij de ham en kaas erbij doen. (afhankelijk wat de rest is kan je ook mosterd of verse kruiden of gedroogde tomaatjes toevoegen). Maar dan moet die smaak wel passen bij de rest van de gerechten.
Succes, ik hoop dat het lukt.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 13 oktober 2008 om 15:11
Zoals bij kookblunders te lezen valt heb ik per ongeluk 2 weken geleden een ovenstokbroodje 10 in de magnetron gehad ipv de oven. Zwarte/grijse/blauwen rookwolken uit de oven, uiteraard direcht uit gedaan maar het kwaad was al geschied. Na een paar dagen was de stank wel uit mijn huis (open keuken in de huiskamer).
Ik heb schaaltjes met citroensap verwarmd maar ik krijg die brandlucht niet uit de oven als ik er iets in verwarm. Dan komt die lucht door de roosters weer naar buiten.
Dacht slim te zijn om een wc verfrisser in de oven te leggen als hij uit stond. Ging goed totdat ik dat vergeten was en de oven aan het voorverwarmen was. Alles gesmolten. Helaas ruikt mijn oven nog niet naar rozengeur en manenschijn wcfris.
Iemand nog andere tips?
Ik heb schaaltjes met citroensap verwarmd maar ik krijg die brandlucht niet uit de oven als ik er iets in verwarm. Dan komt die lucht door de roosters weer naar buiten.
Dacht slim te zijn om een wc verfrisser in de oven te leggen als hij uit stond. Ging goed totdat ik dat vergeten was en de oven aan het voorverwarmen was. Alles gesmolten. Helaas ruikt mijn oven nog niet naar rozengeur en manenschijn wcfris.
Iemand nog andere tips?
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 13 oktober 2008 om 16:57
Een oven-bestendig bakje met water en soda in de oven, uurtje aan zetten? Of water me citroensap?
Mijn tip:
* Leuke glazen potjes met kruiden maar geen idee meer wat erin zit? Schijf het op afplakband (dat voor te verven) en plak het op de onderkant.
* (Olijf) olie pas in de pan doen als de pan warm is, dan verbrand de olie minder snel.
Mijn tip:
* Leuke glazen potjes met kruiden maar geen idee meer wat erin zit? Schijf het op afplakband (dat voor te verven) en plak het op de onderkant.
* (Olijf) olie pas in de pan doen als de pan warm is, dan verbrand de olie minder snel.

dinsdag 14 oktober 2008 om 17:05
dinsdag 14 oktober 2008 om 20:10
quote:Villahollandia schreef op 14 oktober 2008 @ 17:05:
Vraagje van een beginnende koker:
Hoe maak ik mijn witlof klaar?
Ik wil graag witlof uit de oven eten met ham en kaas.
Nu ben ik de witlof aan het schoonmaken. Kontje eraf, hart eruit. Maar nu houd ik geen stronkje meer over of hoe je het noemt, maar alleen losse bladeren.
Iemand een tip?
Ik laat het kontje er aan zitten en snij het op mijn bord eraf(voor de kinders)
ik vind zelf het bittere kontje best lekker
Vraagje van een beginnende koker:
Hoe maak ik mijn witlof klaar?
Ik wil graag witlof uit de oven eten met ham en kaas.
Nu ben ik de witlof aan het schoonmaken. Kontje eraf, hart eruit. Maar nu houd ik geen stronkje meer over of hoe je het noemt, maar alleen losse bladeren.
Iemand een tip?
Ik laat het kontje er aan zitten en snij het op mijn bord eraf(voor de kinders)
ik vind zelf het bittere kontje best lekker
Hier had uw advertentie kunnen staan.
dinsdag 14 oktober 2008 om 21:37
vrijdag 2 januari 2009 om 17:16
Tegenwoordig is er dus vloeibare boter.
Hoe zit het eigenlijk als je 200 gram boter nodig hebt, is dat dan gelijk aan 200ml vloeibare boter?
Dat kan toch niet.
200 gram water is wel gelijk aan 200ml water ivm het soortelijk gewicht. 1ml water weegt 1mg.
Het soortelijk gewicht van water is dus 1.
Het soortelijk gewicht van boter is 0,9.
Dus dan zou bij een recept van 200 gram x 0,9= 180 ml nodig hebben.
Klopt dat met de praktijk?
Ik zie in de recepten altijd nog het grams gewicht aan boter staan.
En tja, ik heb alleen nog die vloeibare boter in huis.
Ik wil een cake bakken. En andere zaken uitproberen. Heb sinds kort een gloednieuwe keuken en wil nu eens serieus gaan koken/bakken.
Hoe zit het eigenlijk als je 200 gram boter nodig hebt, is dat dan gelijk aan 200ml vloeibare boter?
Dat kan toch niet.
200 gram water is wel gelijk aan 200ml water ivm het soortelijk gewicht. 1ml water weegt 1mg.
Het soortelijk gewicht van water is dus 1.
Het soortelijk gewicht van boter is 0,9.
Dus dan zou bij een recept van 200 gram x 0,9= 180 ml nodig hebben.
Klopt dat met de praktijk?
Ik zie in de recepten altijd nog het grams gewicht aan boter staan.
En tja, ik heb alleen nog die vloeibare boter in huis.
Ik wil een cake bakken. En andere zaken uitproberen. Heb sinds kort een gloednieuwe keuken en wil nu eens serieus gaan koken/bakken.
vrijdag 2 januari 2009 om 17:26
Ooit eens bij Jami Oliver gezien:
Hij sneed een heleboel sla (ijsberg, rucola, veldsla) en deed het in een grote afgedekte schaal. Volgens mij zei hij toen dat je dit zo vijf dagen tot een week in de koelkast vers zou kunnen houden.
Ik eet dagelijks sla en ik zou het wel makkelijk vinden als ik dan een greep zou kunnen doen in een schaal voorgesneden groen.
Dus.
Wie weet dit?
Hij sneed een heleboel sla (ijsberg, rucola, veldsla) en deed het in een grote afgedekte schaal. Volgens mij zei hij toen dat je dit zo vijf dagen tot een week in de koelkast vers zou kunnen houden.
Ik eet dagelijks sla en ik zou het wel makkelijk vinden als ik dan een greep zou kunnen doen in een schaal voorgesneden groen.
Dus.
Wie weet dit?
vrijdag 2 januari 2009 om 17:28

vrijdag 2 januari 2009 om 17:32
zaterdag 3 januari 2009 om 08:33
Sla kun je inderdaad enkele dagen bewaren. Niet te vochtig in een afgesloten doos in je koelkast. Wordt 't iets minder wil even afspoelen met ijskoud water ook wel helpen.
Als je 100% roomboter (Wat voor cake inderdaad het prettigst is) toch te vet vind kun je ook half roomboter/half plantaardige margarine doen.
Over cake gesproken, vanille suiker, de beste maak je zelf. Neem een klein jampotje, doe er een vanillestokje in en vul 'm tot 3 kwart met suiker. Elke dag even schudden en na een week heb je prima vanillesuiker. Heb je wat gebruikt, gewoon bijvullen, even schudden en weer wegzetten.
Als je 100% roomboter (Wat voor cake inderdaad het prettigst is) toch te vet vind kun je ook half roomboter/half plantaardige margarine doen.
Over cake gesproken, vanille suiker, de beste maak je zelf. Neem een klein jampotje, doe er een vanillestokje in en vul 'm tot 3 kwart met suiker. Elke dag even schudden en na een week heb je prima vanillesuiker. Heb je wat gebruikt, gewoon bijvullen, even schudden en weer wegzetten.
maandag 5 januari 2009 om 22:08
Gisteren wilde ik mini bladerdeegflapjes maken.
Eerst in de oven, dan open snijden, vulling op de bodem en dan het dekseltje op de vulling leggen.
Ik wilde kleine flapjes dus heb een bladerdeegvierkantje in vieren (driehoekjes) gesneden en in de oven gelegd.
Het rare is dat slechts een paar driehoekjes mooi bol gingen staan. 3/4 bleef gewoon plat en daarvan kwam het bladerdeeg dus niet omhoog.
Opnieuw geprobeerd en precies hetzelfde.
Als ik het bladerdeeg met zijn oorspronkelijke formaat (vierkant dus) in de oven leg dan gaat het altijd goed.
Wat ging er fout?
Eerst in de oven, dan open snijden, vulling op de bodem en dan het dekseltje op de vulling leggen.
Ik wilde kleine flapjes dus heb een bladerdeegvierkantje in vieren (driehoekjes) gesneden en in de oven gelegd.
Het rare is dat slechts een paar driehoekjes mooi bol gingen staan. 3/4 bleef gewoon plat en daarvan kwam het bladerdeeg dus niet omhoog.
Opnieuw geprobeerd en precies hetzelfde.
Als ik het bladerdeeg met zijn oorspronkelijke formaat (vierkant dus) in de oven leg dan gaat het altijd goed.
Wat ging er fout?
donderdag 8 januari 2009 om 14:59
quote:Appelsientje schreef op 02 januari 2009 @ 17:28:
Vloeibare boter is erg duur voor boter met water. Maar goed, als jij het prettig vindt om mee te bakken en te braden...
Om een cake te maken zou ik echt even naar de winkel lopen om een pakje roomboter te kopen. Cake gemaakt met margarine (vloeibaar of niet) wordt niet lekker.Vloeibare boter is geen boter met water volgens mij. Dat mengt namelijk niet. Volgens mij is vloeibare boter een plantaardige olie die minder ver doorgehard is (in het vethardingsproces, waar men dubbele bindingen in de olie hydrogeneert) dan om er volledige margarine/halvarine van te maken. Dus bevat het qua vet net zoveel als gewone margarine. Als je het dus in recepten wilt gebruiken kun je het gewoon afwegen op gewicht., dan klopt het. Voor de smaak zou ik overigens lekker voor roomboter gaan.
Vloeibare boter is erg duur voor boter met water. Maar goed, als jij het prettig vindt om mee te bakken en te braden...
Om een cake te maken zou ik echt even naar de winkel lopen om een pakje roomboter te kopen. Cake gemaakt met margarine (vloeibaar of niet) wordt niet lekker.Vloeibare boter is geen boter met water volgens mij. Dat mengt namelijk niet. Volgens mij is vloeibare boter een plantaardige olie die minder ver doorgehard is (in het vethardingsproces, waar men dubbele bindingen in de olie hydrogeneert) dan om er volledige margarine/halvarine van te maken. Dus bevat het qua vet net zoveel als gewone margarine. Als je het dus in recepten wilt gebruiken kun je het gewoon afwegen op gewicht., dan klopt het. Voor de smaak zou ik overigens lekker voor roomboter gaan.