Gezondheid alle pijlers

Extreme slapeloosheid: hoe mee om te gaan?

07-11-2019 01:12 56 berichten
Ik ben vooral benieuwd naar de aanpak van anderen.

Zo nu en dan heb ik perioden dat ik lijd aan extreme slapeloosheid (lees: minder dan drie uur per nacht). En nu is het weer eens zo ver.

Bijna drie jaar geleden had ik het ook. Alle huis, tuin en keukenmiddeltjes geprobeerd en daar gaat mijn vraag dus ook niet over.

Toentertijd ook één slaappsycholoog geraadpleegd. Key word: acceptatie. En dat doe ik dus maar.

Maar het blijft frustrerend. Hoe doorleven jullie (degenen die het herkennen) zo’n periode? Wel/niet naar bed gaan? Juist profiteren van de lange nacht (dingen doen waar je overdag niet aan toekomt? Etc. Ben gewoon benieuwd naar ervaringen.

Hier overigens twee complicerende factoren:
1) ik ben bam mam van een kleuter. Die ook nog eens vroeg wakker is. En dan moet ik er dus wel zin .
2) ik heb chronische zenuwpijn, wat hierdoor verergert.
Alle reacties Link kopieren
Misschien toch een psycholoog zoeken die gespecialiseerd is in slaap. Want inderdaad: je rust toch is bullshit. Het enige dat helpt (weet ik uit ervaring) is, om je bed alleen te gebruiken om te slapen. Dus niet lezen, wakker liggen, boeken luisteren, mediteren, etc. Als je 10 minuten wakker ligt: eruit. Slaapverwekkende dingen doen, uitrusten, wat je wilt, maar niet wakker liggen in bed. Dat is funest. Je lijf moet weer leren om slaap en bed te combineren.

Verder hebben veel ziekenhuizen slaappoli's. Misschien daar eens praten?
Zonder oorzaak geen gevolg
Alle reacties Link kopieren
Ik heb lange tijd met succes amitriptyline 10 mg gebruikt maar na een flink aantal jaren raakte het uitgewerkt. Ik heb toen afgewend met de bedoeling een pauze te houden, maar toen ik opnieuw begon werkte het alleen maar de eerste dag. En toen overstegen de lasten v.h. middel duidelijk de lusten (overdag ook slaperig en 's nachts wakker) dus toen weer zonder tot nu.

Aanvankelijk werkte het echt goed; minstens zo'n 7 tot 10 jaar goed geslapen. Maar die tijden zijn voorgoed voorbij. Jammer hoor. Uiteraard zijn er andere middelen maar daar had ik geen zin meer in.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Chronische zenuwpijn verergert inderdaad door elke vorm van stress. 't Is me nog niet duidelijk waarom ; is het door het aanspannen van spieren, of doordat je bloed sneller rondgepompt wordt.

Zo'n jong kind wil ook gewoon zijn eigen leventje leiden en als moeder word je dan zwaar belast. Hij kan nog niet denken: laat ik maar stil zijn want anders heeft mamma pijn.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Ik heb insomnia, dat accepteren is leuk maar dat hielp niets. Ik lig niet al van te voren te malen en bang zijn dat ik niet slaap. Ik zie het wel en ga dan na een uur of wat er maar uit. Had het allang geaccepteerd, ik heb een nette slaap 'hygiene' zoals dat heet, hou me netjes aan vaste tijden enz.

Maar het is gevaarlijk zolang zonder slaap ( soms weken en weken met 1/2 uren slaap) en eenmaal in een verkeerd ritme is het helemaal moeilijk om er uit te komen.

Dus met de tips van slaappoli en medicatie ( als weer meer dan3/ 4/5 nachten duurt) heb ik eindelijk wel slaap.

Is wel een anti psychotica in hele lage dosis. Het is niet verslavend, je lichaam heeft er niet steeds meer van nodig en bijan zonder bijwerkingen in die dosis. Je kan ook een nacht wel en de volgende niet zonder gedoe.

Behalve dat je lichaam soms metabool/schildklier/diabetes problemen kan krijgen. Is een bekend gevolg. Al zegt de een dat door die medicatie komt en de ander door het slaapgebrek van al die jaren en jaren.
Tja, ik was niet dik ondanks deccennia niet slapen en sinds ik dit gebruik wel, schildklier en suikerproblemen.

Maar ja dik en wel slapen en niet zo ziek en beroerd als zonder... of minder dik en niet slapen en wel ziek of dood. Ik kies dan maar voor dik. ;-)
Alle reacties Link kopieren
Ik had veel moeite met inslapen (en weer opstaan) en wat mij enorm heeft geholpen is een vast ritme aanhouden; dus elke dag om dezelfde tijd naar bed en om dezelfde tijd weer opstaan, ook in het weekend. Dit zorgt ervoor dat je lijf de biologische slaap/waakklok in gaat regelen.

De laatste tijd ben ik helaas weer vaker ‘s nachts wakker, maar dat komt nu door een spokende hond die helaas last heeft van allergieën. Om daar zo min mogelijk slaap door te verliezen, moet ik echt zo min mogelijk doen. Licht aan, naar de wc, even wat drinken, op de telefoon kijken hoe laat het is, tv aan, enz. zijn allemaal dingen die me “wakkerder” maken, waardoor opnieuw inslapen moeilijker wordt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier ook heel lang last van gehad. Kwam deels door onregelmatige diensten, deels door wat ik dronk 's avonds. Blijkt dat er in heel veel soorten thee (ook groene) 'theine' zit, een andere benaming voor caffeine. Ik zoop op een avond bijna een liter groene thee weg. Toen ik over ging op camille thee sliep ik al veel beter.

Ik lustte ook wel een glaasje cola light soms 'savonds en een stukje pure chocola, maar dat bleek dus ook caffeine te bevatten.
Alle reacties Link kopieren
RodeRoosOpWitteZijde schreef:
07-11-2019 02:08

Dus dat geblaat over je kleuter mag je achterwege laten, wat mij betreft. Alsof dat het erger maakt, ofzo (not, want een kind hebben is een keuze).
Dat slaaptekort heeft ook effect op je humeur zeker? Doe niet zo onaardig zeg!
Ik heb ook een killer body. Als ik maar lang genoeg op je hoofd blijf zitten ga je dood.
Alle reacties Link kopieren
smulrol schreef:
07-11-2019 06:50
Ik heb ook temazepam in het nachtkastje, bij mij is eentje genoeg om het ‘oh ik ben zoooooo moe, als ik vannacht maar kan slapen patroon’ te doorbreken. Als ik mij s ochtends al druk maak over wel/niet kunnen slapen weet ik namelijk sowieso dat ik niet slaap. Dus die acceptatie factor snap ik wel.
Verder heeft vitB6 mij geholpen om beter te slapen.

Uit slaaponderzoek is volgens mij gebleken dat slaapdruk opwekken de beste methode is, dan moet je ook maar 3 uur in bed liggen als je maar 3 uur slaapt
Bij mij werkt oxazepam trouwens vaak beter dan temazepam. Temazepam is een inslaper terwijl je van oxazepam ontspant. Maar bij mij zit de slapeloosheid altijd in teveel stress/spanning in mijn lijf (en vaak niet eens in mijn hoofd).
Ik heb ook een killer body. Als ik maar lang genoeg op je hoofd blijf zitten ga je dood.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben een niet al te beste slaper van mezelf, maar het liep behoorlijk uit de klauwen toen ik medicatie kreeg waarvan ik helemaal niet meer sliep. Ben hiermee wat later naar de huisarts gegaan omdat die net vakantie had en ik niet naar een waarnemer wilde met "ik slaap niet zo lekker". Ik heb hiervan wel geleerd om mezelf serieuzer te gaan nemen! Die paar nachten vertraging hebben een wrak van me gemaakt, ik kon echt alleen nog maar janken. De oplossing was simpel: stoppen met de medicatie kon niet, maar zolang die nodig was kreeg ik voor maximaal 3 nachten per week maximaal 2 pillen temazepam. Ik keek in mijn agenda welke dagen ik het helderst wilde zijn en stemde daar die pillen op af.
En nu nog, als ik er tegenaan loop dat ik te moe ben om te slapen, dan neem ik 1 of 2 nachten een pilletje en nergens meer last van. Slaappillen zijn verslavend, maar op deze manier zijn ze heel erg helpend is mijn ervaring. Naast natuurlijk de genoemde slaaphygiëne tips: geen schermen een uur voor slaaptijd, geen cafeïne in de avond, in bed alleen slapen, niet gaan liggen draaien maar opstaan.
Alle reacties Link kopieren
Misschien helpt het om in de avond nog wat baantjes te zwemmen,daar wordt je goed loom van,lijkt me echt een vreselijke aandoening.
Ik moet echt negen uur per nacht slapen anders ben ik al een wrak.
Na het avondeten nog een stevige wandeling maken, ik drink alleen 's ochtends koffie, de rest van de dag geen cafeïnehoudende dranken en ik ga binnenkort yoga nidra (slaapyoga) proberen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook regelmatig last van inslaapproblemen en dus korte nachten en gebruik daarom soms temazepam.
Van een vriendin die psycholoog is kreeg ik het advies om uit bed te gaan als ik merk dat het niet lukt (bijv. na een uurtje). En ze gaf als tip te mediteren, maar dat is niks voor mij. Ik doe soms wel rustgevende oefeningen, soms helpt het maar meestal niet.
Ook probeer ik in de avond niet te veel te plannen, liefst niks eigenlijk (zeker doordeweeks).

Ik heb er meer last van als ik stress heb of als er veranderingen zijn. Ik heb 9 maanden geleden een kind gekregen en mijn nachten zijn er niet beter op geworden. Slaapt zij bijvoorbeeld een keer door, slaap ik niet...

Ben je ermee naar de huisarts gegaan?
Alle reacties Link kopieren
Ja herkenbaar! De laatste jaren gaat het redelijk goed, maar ik heb periodes gehad waarin ik nachtenlang amper sliep door piekeren en ik na het avondeten al op begon te zien tegen het naar bed gaan ('wat als ik weer niet kan slapen').
Wat mij uiteindelijk uit de circel heeft gehaald is een combinatie van vroeg naar bed gaan (zodat er minder druk is om te slapen met de gedachte 'ik kan nog maar 5 uur slapen') en luisterboeken.
Ik kies voor een niet al te boeiende variant, zodat ik niet wakker ga blijven omdat ik wil weten hoe het verder gaat ;-D . Door het luisteren blijven mijn gedachtes op de achtergrond. Hierdoor verval ik niet in piekeren en drijf zo de slaap in.
The time is now
Ik zag op een gegeven moment de zon opkomen elke nacht en heb toen een.slaaponderzoek gehad. Bij mij bleek melatonine de oplossing. Sorry, geen andere tips, vond het gekmakend.
nachtvlinder1977 schreef:
07-11-2019 18:41
Ik zag op een gegeven moment de zon opkomen elke nacht en heb toen een.slaaponderzoek gehad. Bij mij bleek melatonine de oplossing. Sorry, geen andere tips, vond het gekmakend.

Maar echt alleen doen/kopen/nemen als je inderdaad onderzocht ben, niet zomaar slikken dan ben je straks nog verder van huis!

https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/p ... tersadvies
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... 0-10-2016/
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/m ... skundigen/
Bedankt voor jullie reacties. Ik zal er morgen persoonlijk op reageren.

Ik ben “blij” dat het herkenbaar is. En blij tussen haakjes omdat ik het niemand toewens dat extreme wakker liggen.
Alle reacties Link kopieren
sediplus, topmiddel voor mij toch, is iets natuurlijks en na een uur slaap je heel de nacht door tot uw alarm of in uw geval tot uw kleine wakker is
Alle reacties Link kopieren
Helaas herkenbaar inderdaad. Altijd al moeilijker in kunnen slapen maar sinds een burn out is het flink verergerd. Met de jaren wel weer een stuk verbeterd gelukkig. Uit onderzoek is gebleken dat mijn melatonine te laat op gang komt en dat kan ik 'verhelpen' door 's avonds om een bepaalde tijd melatonine in te nemen. Dat helpt inderdaad ook maar helaas ook vaak niet afdoende. Soms gaat het inslapen een periode goed maar het is helaas ook zo weer overhoop gegooid waarbij herstel weer heel lang duurt. Doorslapen is dan ook meteen weer een groot probleem. Ik heb ook vrijwel elke nacht nachtmerrie(s) en vaak word ik daarvan badend in het zweet wakker. Fijn, drijfnat bed en de adrenaline die nog door je lijf giert door de heftige nachtmerrie, val je ook weer zo lekker in slaap in, not.

Sinds ik mijn belasting aan heb kunnen passen aan mijn energie gaat het wel een heel stuk beter. Niet per sé het slapen (alhoewel dat ook beter gaat door minder stress) maar vooral de stress die ik ervaar door teveel moeten met te weinig energie/slaap. Verder heb ik een doorlopend recept voor slaapmedicatie. Ik gebruik het niet veel, soms weken/maanden niet maar soms een paar weken juist weer intensief omdat mijn ritme helemaal overhoop ligt.

Eigenlijk is dit niet helemaal wat je vroeg. Wat ik doe als ik niet kan slapen is in bed zitten met mijn laptop (wel helderheid helemaal laag en de kleurtemperatuur aangepast (=nachtstand). Dan zit ik een beetje te surfen, forummen, puzzeltjes te doen of serie te kijken. Ik ga pas plat als ik voel dat ik echt slaperig ben, eerder heeft geen zin. Als ik teveel nachten achter elkaar wakker ben neem ik slaapmedicatie in en dat helpt meestal om mee in slaap te vallen.

Ik baal er trouwens wel van dat ik niet 'gewoon' om tien uur ofzo een slaaptablet in kan nemen en zo een lekkere nacht kan maken. Als ik zo vroeg inneem kan ik er namelijk donder op zeggen dat ik halverwege de nacht wakker word van die (zoveelste) nachtmerrie en niet meer in slaap val. Dus ik neem zo'n ding meestal pas rond een uur of één in.
Alle reacties Link kopieren
RodeRoosOpWitteZijde schreef:
07-11-2019 02:08
Ja heb ik last van. Complicerende factor: ik werk gewoon. En dan moet ik er dus wel gewoon zijn..... (want mijn baan is noodzaak, ik moet toch ergens van leven, indien ik niet wil terugvallen op bijstandsniveau).

Dus dat geblaat over je kleuter mag je achterwege laten, wat mij betreft. Alsof dat het erger maakt, ofzo (not, want een kind hebben is een keuze).
Ook het niet op bijstandsniveau willen leven is een keuze. Je kan ook tijdelijk stoppen met je baan, je slaapproblemen proberen op te lossen en weer aan het werk als dat gelukt is. Ik snap dat dat echt niet is wat je wilt, maar zou misschien voor je gezondheid een goede beslissing zijn. Ik hoop voor je dat het snel beter gaat, maar dit was wel echt een onnodige sneer naar TO. Maar dat was misschien een geval van ‘slaaptekort’
Lucifer2018 schreef:
07-11-2019 19:00
Maar echt alleen doen/kopen/nemen als je inderdaad onderzocht ben, niet zomaar slikken dan ben je straks nog verder van huis!

https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/p ... tersadvies
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... 0-10-2016/
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/m ... skundigen/
Klopt. Tijdstip en dosering zijn belangrijk, anders heb je kans op het verkeerde effect.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaarheid alom. Helaas heb ik ook nog geen blijvende oplossing gevonden. Slaaphygiene voorelkaar. Het woord acceptatie ook al dikwijls voorbij horen komen. Ik ben net weer een slechte periode ingegaan. Sinds een week of drie maar weer zo een vier uurtjes per nacht. S nachts wakker worden en aan staan. Veel last van piekeren. Bang worden voor de nacht. Steeds vermoeider raken, dagelijks hoofdpijn, een emotioneel wrak worden. Deze periodes komen en gaan maar vaak in de herfst heb ik een dieptepunt. Vaak op t randje van overspannen / burn out dan. Ik heb tot nu toe wel een hele korte periode een pammetje gekregen. Maar mijn huisarts is hier terughoudend mee. Ook een psycholoog heeft me niet kunnen helpen.
Iemand noemde hier winterdepressie maar mijn huisarts zei dat dit t niet kon zijn omdat je dan juist meer behoefte aan slaap zou hebben. Toch vind ik t frappant dat mijn klachten in de herfst toenemen, meer zorgen maken , meer piekeren, meer moeite met genieten van alles.
Alle reacties Link kopieren
kardinaalsmuts schreef:
08-11-2019 21:42


Iemand noemde hier winterdepressie maar mijn huisarts zei dat dit t niet kon zijn omdat je dan juist meer behoefte aan slaap zou hebben. Toch vind ik t frappant dat mijn klachten in de herfst toenemen, meer zorgen maken , meer piekeren, meer moeite met genieten van alles.
Zonlicht zorgt ervoor dat je wakker en alert bent overdag. Daarom hebben mensen met winterdepressie last van slaperigheid overdag in de donkere maanden.
Maar zonlicht zorgt er ook voor dat je s nachts meer melatonine voorraad hebt. Met elke dag een poosje voor een daglicht lamp zitten slaap ik s winters ook een stuk beter dan zonder.
Alle reacties Link kopieren
Ik slaap maximaal vijf uur per nacht. Al mijn hele volwassen leven ongeveer. Voor mij is het gewoon geworden. Het hoort bij mij, ik heb me er bij neergelegd dat dit het is. Mijn slaap ritme. Dus inderdaad accepteren.

Mijn dagen zijn lang en ik doe op een dag dus veel want tijd genoeg. Zit niet veel stil. Ondanks weinig slapen bergen energie. Ik sta het grootste deel van de dag zeg maar “aan”.

En ik heb ook kinderen, vijf waarvan twee nog thuis en jongste halverwege BO. Voordeel voor mijn man was altijd dat ik vaak vroeg de kinderen deed, ook als het zijn “beurt” was. Want ik was dan toch al klaarwakker. Nu ik alleen ben, mijn man leeft niet meer, is het voordeel voor mijzelf dat nu ik het alleen moet doen het geen grote verandering is. En nu is het voor jongste ook fijn dat ik altijd al wakker ben als zij dat ook is. Tiener ligt in coma tot tegen de middag. Zo heeft jongste mijn onverdeelde aandacht tot de middag, gaan we ook veel samen op pad in het weekend.

Het is wat het is en al ga ik op mijn kop staan, het wordt daardoor toch niet anders. Probeer er mee te leren leven en probeer er profijt van te hebben door er iets positiefs van te maken.
Alle reacties Link kopieren
Ps: ik ben heel erg slank en kerngezond ondanks heel veel eten, gezond en minder gezond. Familie dingetje. Net als weinig slapen. En we worden er allemaal oud mee.
Alle reacties Link kopieren
Noor21 schreef:
09-11-2019 06:00
Ondanks weinig slapen bergen energie.

Wat een bof! Als ik dat zou hebben zou ik het weinig slapen geen probleem vinden, voor mij is juist het enorme gebrek aan energie het probleem (wat onder andere door het slechte slapen veroorzaakt wordt).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven