
Kooktips/ weetjes en andere vragen ...
donderdag 27 december 2007 om 14:57
Heb je kooktips, weetjes, bijzonderheden wat je met andere kookliefhebbers wilt delen ..................
Maar stel ook gerust je vragen hier...... meerdere weten misschien meer dan één.
Ik heb gister een goeie tip gekregen. Ik had een gerecht gemaakt met verse zalm. Handen erna tig keer gewassen en ook na het douchen bleven mijn handen naar zalm ruiken. Dus aangekomen waar ik op visite ging vertelde ik het dat ik niet van die geur afkwam.
De tip die ik kreeg en werkte:
Wrijf met je handen langs de rvs kraan een tijdje, geur is erna weg.
Vraag mij niet hoe het kan maar het werkte wel.
Hebben jullie nog leuke of goeie tips?
Maar stel ook gerust je vragen hier...... meerdere weten misschien meer dan één.
Ik heb gister een goeie tip gekregen. Ik had een gerecht gemaakt met verse zalm. Handen erna tig keer gewassen en ook na het douchen bleven mijn handen naar zalm ruiken. Dus aangekomen waar ik op visite ging vertelde ik het dat ik niet van die geur afkwam.
De tip die ik kreeg en werkte:
Wrijf met je handen langs de rvs kraan een tijdje, geur is erna weg.
Vraag mij niet hoe het kan maar het werkte wel.
Hebben jullie nog leuke of goeie tips?
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 15 mei 2009 om 14:13
Eigengemaakte appelmoes uit de magnetron gaat fantastisch.
Wel de goudreinetten in een te grote schaal doen, want anders loopt het over en ben je een kwartier aan het schoonmaken en schiet je er dus niks mee op. Daar kan geen potje appelmoes tegenop en drie appels schillen is toch zo klaar??!!??
Je kunt kiezen voor de pure versie met (een beetje) suiker en evt kaneel. Voor echte oma appelmoes nog een beetje binden met custard. Om velvorming tegen te gaan als je moes koud wil eten, net als bij kookpudding, een velletje huishoudfolie over de appelmoes. Eet smakelijk
Wel de goudreinetten in een te grote schaal doen, want anders loopt het over en ben je een kwartier aan het schoonmaken en schiet je er dus niks mee op. Daar kan geen potje appelmoes tegenop en drie appels schillen is toch zo klaar??!!??
Je kunt kiezen voor de pure versie met (een beetje) suiker en evt kaneel. Voor echte oma appelmoes nog een beetje binden met custard. Om velvorming tegen te gaan als je moes koud wil eten, net als bij kookpudding, een velletje huishoudfolie over de appelmoes. Eet smakelijk
vrijdag 15 mei 2009 om 14:32
Leuk topic!
@ missMD:
melk of dingen met melk als basis zetten minder aan als je de pan eerst met koud water omspoelt voordat je de melk er in doet.
Andere tip die ik laatst van een profkok kreeg tegen "wandelende" snijplanken.
Pak een vaatdoekje, maak het nat, knijp het uit en leg het op je aanrecht, onder je snijplank. Die ligt nu zo stevig als een huis.
@ missMD:
melk of dingen met melk als basis zetten minder aan als je de pan eerst met koud water omspoelt voordat je de melk er in doet.
Andere tip die ik laatst van een profkok kreeg tegen "wandelende" snijplanken.
Pak een vaatdoekje, maak het nat, knijp het uit en leg het op je aanrecht, onder je snijplank. Die ligt nu zo stevig als een huis.
vrijdag 15 mei 2009 om 14:35
quote:dolfje schreef op 15 mei 2009 @ 13:31:
Ik heb een vraagje,wil nl morgen een aardbeien trifle maken(volgens mij recept ooit hier van de viva gekopieerd!) op de bodem moeten eierkoeken maar die vind ik niet zo heel lekker door wat zou ik ze kunnen vervangen?Gewone cake?of iets anders?
ThanksJa dat recept was van mij. Ik schreef toen ook dat ik het met gewone cake maakte. Die eierkoeken vind ik ook niet zo geweldig, beetje droog. Nou komt er wel een beetje wijn op maar cake is lekkerder.
Ik heb een vraagje,wil nl morgen een aardbeien trifle maken(volgens mij recept ooit hier van de viva gekopieerd!) op de bodem moeten eierkoeken maar die vind ik niet zo heel lekker door wat zou ik ze kunnen vervangen?Gewone cake?of iets anders?
ThanksJa dat recept was van mij. Ik schreef toen ook dat ik het met gewone cake maakte. Die eierkoeken vind ik ook niet zo geweldig, beetje droog. Nou komt er wel een beetje wijn op maar cake is lekkerder.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 15 mei 2009 om 14:49
quote:mylenevalerie schreef op 15 mei 2009 @ 14:35:
[...]
Ja dat recept was van mij. Ik schreef toen ook dat ik het met gewone cake maakte. Die eierkoeken vind ik ook niet zo geweldig, beetje droog. Nou komt er wel een beetje wijn op maar cake is lekkerder.
Ik dacht al dat hij van jou afkwam!
Maar het is gelukt,staat in de koelkast.Morgen nog wat aardbeien erover en smullen!
[...]
Ja dat recept was van mij. Ik schreef toen ook dat ik het met gewone cake maakte. Die eierkoeken vind ik ook niet zo geweldig, beetje droog. Nou komt er wel een beetje wijn op maar cake is lekkerder.
Ik dacht al dat hij van jou afkwam!
Maar het is gelukt,staat in de koelkast.Morgen nog wat aardbeien erover en smullen!
vrijdag 15 mei 2009 om 15:03
Mylenevalerie:
dat hangt erg van je magnetron af en of je compote of echte moes wilt. In ieder geval op z'n hoogste stand zetten. Bij mij vijf geschilde ontklokhuisde goudreinetten gedurende ca. 7 min.
Even roeren en pletten met een flinke lepel en evt nog even een (paar) minuten erbij. Gewoon experimenteren dus.
dat hangt erg van je magnetron af en of je compote of echte moes wilt. In ieder geval op z'n hoogste stand zetten. Bij mij vijf geschilde ontklokhuisde goudreinetten gedurende ca. 7 min.
Even roeren en pletten met een flinke lepel en evt nog even een (paar) minuten erbij. Gewoon experimenteren dus.
zondag 17 mei 2009 om 22:56
Morgen of overmorgen wil ik voor het eerst hangop met aardbeien maken. Ik heb een recept hoe te maken met yoghurt en slagroom. Ik heb alleen magere kwark in huis.
Ik weet niets anders met die kwark te maken.
Met googelen kom ik niet ver met hangop en kwark.
Nou ik kan altijd nog beslissen om toch nog yoghurt te halen.
Iemand ervaring ermee?
Ik weet niets anders met die kwark te maken.
Met googelen kom ik niet ver met hangop en kwark.
Nou ik kan altijd nog beslissen om toch nog yoghurt te halen.
Iemand ervaring ermee?
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 22 mei 2009 om 20:27
Pijnboompitten liggen gevoelig
AMSTERDAM - Een merkwaardig verhaal in de mailbox van Eten en Genieten. „Onlangs heb ik carpaccio met pijnboompitten gegeten. Een dag later was alles wat ik at of dronk bitter”, schrijft Irma den Boogaard uit Zandvoort. Hier op de redactie was dit fenomeen niet bekend maar wat Google-werk leert dat het pijnboompittenleed op het web wijdverbreid is. Hoe zit dat met die pijnboompitten?
De lekkere pitjes die je salade een knapperige touch geven, kunnen nare gevolgen hebben, zo blijkt uit berichten op Bloggers.nl. „Ik heb last van een smerige smaak, lijkt wel gal of zoiets. Ik heb een paar dagen terug een handje (ongeroosterde) pijnboompitten gegeten, nooit meer!” En een ander slachtoffer: „Hier ook een bittere tante. Gelukkig is het wel al bijna over, want het verpest je eten wel.”
Sommige pijnboompitten blijken de smaakpapillen aan te tasten, waardoor alles wat de eter daarna tot zich neemt, bitter en metaalachtig smaakt. De overlast kan wel een week duren, blijkt uit de vele klachten die slachtoffers op internet spuien.
Wat is de oorzaak is van de smaakverstoring? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die in 2006 al klachten ontving over pijnboompitten, baseerde zich op een onderzoek uit 2001 door het Anti Gifcentrum in Brussel. Daaruit bleek dat een hoog gehalte aan triglyceriden de smaakverstoring veroorzaakte.„Opvallend was dat het vaak om pijnboompitten ging die uit China komen en dat niet bij iedereen de smaak werd verstoord”, zegt Esther Filon van de VWA.
Maar hoe kunnen we het risico op een bittere week dan vermijden? Niet, luidt vooralsnog het antwoord. Hester van Santen van NRC Handelsblad deed voor het artikel Het pijnboomraadsel in augustus 2008 nog eens navraag bij de directeur van het Anti Gifcentrum, Martine Mostin. Die zegt dat het profiel van de vetten, de triglyceriden, weliswaar afwijkend is bij pitten die een bittere smaak geven, maar dat daarmee nog niet is aangetoond dat dit de smaakverstoring veroorzaakt.
Voor ons reden genoeg om smaakdeskundige Peter Klosse van De Echoput te bellen. Die was ook niet bekend met het bittere fenomeen. „Maar pijnboompitten zijn wel een soort strooigoed geworden terwijl ze het smaakprofiel van een gerecht drastisch kunnen veranderen.” Geroosterde pijnboompitten met hun hoge smaakgehalte overheersen volgens hem bijvoorbeeld een carpaccio, die veel zwakker van smaak is. „Pijnboompitten vereisen zorgvuldig gebruik. Ik ben er voor om ze te crushen zodat je ze beter kunt doseren.”
De mensen die zich nu afvragen waarom alles bitter smaakt en het vermoeden hebben dat dit door pijnboompitten komt. Niet getreurd. Volgens het artikel van Van Santen sterven de meeste smaakpapillen na vijf dagen en zijn ze vervangen. Dat is weliswaar het einde van een bittere periode, maar een mysterie blijft het voorlopig nog wel.
AMSTERDAM - Een merkwaardig verhaal in de mailbox van Eten en Genieten. „Onlangs heb ik carpaccio met pijnboompitten gegeten. Een dag later was alles wat ik at of dronk bitter”, schrijft Irma den Boogaard uit Zandvoort. Hier op de redactie was dit fenomeen niet bekend maar wat Google-werk leert dat het pijnboompittenleed op het web wijdverbreid is. Hoe zit dat met die pijnboompitten?
De lekkere pitjes die je salade een knapperige touch geven, kunnen nare gevolgen hebben, zo blijkt uit berichten op Bloggers.nl. „Ik heb last van een smerige smaak, lijkt wel gal of zoiets. Ik heb een paar dagen terug een handje (ongeroosterde) pijnboompitten gegeten, nooit meer!” En een ander slachtoffer: „Hier ook een bittere tante. Gelukkig is het wel al bijna over, want het verpest je eten wel.”
Sommige pijnboompitten blijken de smaakpapillen aan te tasten, waardoor alles wat de eter daarna tot zich neemt, bitter en metaalachtig smaakt. De overlast kan wel een week duren, blijkt uit de vele klachten die slachtoffers op internet spuien.
Wat is de oorzaak is van de smaakverstoring? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die in 2006 al klachten ontving over pijnboompitten, baseerde zich op een onderzoek uit 2001 door het Anti Gifcentrum in Brussel. Daaruit bleek dat een hoog gehalte aan triglyceriden de smaakverstoring veroorzaakte.„Opvallend was dat het vaak om pijnboompitten ging die uit China komen en dat niet bij iedereen de smaak werd verstoord”, zegt Esther Filon van de VWA.
Maar hoe kunnen we het risico op een bittere week dan vermijden? Niet, luidt vooralsnog het antwoord. Hester van Santen van NRC Handelsblad deed voor het artikel Het pijnboomraadsel in augustus 2008 nog eens navraag bij de directeur van het Anti Gifcentrum, Martine Mostin. Die zegt dat het profiel van de vetten, de triglyceriden, weliswaar afwijkend is bij pitten die een bittere smaak geven, maar dat daarmee nog niet is aangetoond dat dit de smaakverstoring veroorzaakt.
Voor ons reden genoeg om smaakdeskundige Peter Klosse van De Echoput te bellen. Die was ook niet bekend met het bittere fenomeen. „Maar pijnboompitten zijn wel een soort strooigoed geworden terwijl ze het smaakprofiel van een gerecht drastisch kunnen veranderen.” Geroosterde pijnboompitten met hun hoge smaakgehalte overheersen volgens hem bijvoorbeeld een carpaccio, die veel zwakker van smaak is. „Pijnboompitten vereisen zorgvuldig gebruik. Ik ben er voor om ze te crushen zodat je ze beter kunt doseren.”
De mensen die zich nu afvragen waarom alles bitter smaakt en het vermoeden hebben dat dit door pijnboompitten komt. Niet getreurd. Volgens het artikel van Van Santen sterven de meeste smaakpapillen na vijf dagen en zijn ze vervangen. Dat is weliswaar het einde van een bittere periode, maar een mysterie blijft het voorlopig nog wel.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 22 mei 2009 om 21:53
Wel een waar woord, het is strooigoed geworden.
Wat carpaccio betreft ben ik een ouderwetse zeurpiet. Gewoon heel mooi rund lekker dun gesneden. Wat parmezaan erover heen schaven, scheutje olijfolie en versgemalen peper. Meer vind ik niet nodig, geen pitjes en zeker geen "dressing".
Over peper gesproken, welke randdebiel heeft die vaatjes met witte peper bedacht?
Wat carpaccio betreft ben ik een ouderwetse zeurpiet. Gewoon heel mooi rund lekker dun gesneden. Wat parmezaan erover heen schaven, scheutje olijfolie en versgemalen peper. Meer vind ik niet nodig, geen pitjes en zeker geen "dressing".
Over peper gesproken, welke randdebiel heeft die vaatjes met witte peper bedacht?
vrijdag 22 mei 2009 om 22:13
Dit artikel stond vandaag in de Telegraaf. Zelf heb ik nog nooit bittere pitjes gehad. Als ik ze koop dan rooster ik ze allemaal en doe het dan terug in het bakje, dan heb ik altijd die pitjes al geroosterd klaar staan.
Carpaccio vind ik wel lekker met een dressing, wat parmezaan krullen, klein beetje pijnboompitten en evt. een klein toefje alfalfa of rucola. Maar die grote bossen sla die je er meestal bij krijgt is niet mijn ding. Bijna overal is het zonder lekkerder.
Carpaccio vind ik wel lekker met een dressing, wat parmezaan krullen, klein beetje pijnboompitten en evt. een klein toefje alfalfa of rucola. Maar die grote bossen sla die je er meestal bij krijgt is niet mijn ding. Bijna overal is het zonder lekkerder.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
donderdag 1 april 2010 om 18:16
Ik heb een vraagje, een kruiden/specerijen vraag, (ik zie dat dit al een oud topic is maar kan misschien nog best).
Bij mij zijn ze dol op mexicaans eten, taco's en chili con carne:
Maar ik houd ook van makkelijk en snel. Ik ben al een tijdje op zoek naar een grote pot mexicaanse kruiden, zoals je ook italiaanse kruiden hebt. Ik kan dit niet vinden in de supermarkt.
Ik heb geen zin in altijd losse zakjes te kopen, want dit vind ik zonde van mijn geld en dan heb ik het niet altijd voorhanden.
Ik woon vlak bij Leiden & Den Haag, dus specifieke adressen daar mogen ook.
Bij mij zijn ze dol op mexicaans eten, taco's en chili con carne:
Maar ik houd ook van makkelijk en snel. Ik ben al een tijdje op zoek naar een grote pot mexicaanse kruiden, zoals je ook italiaanse kruiden hebt. Ik kan dit niet vinden in de supermarkt.
Ik heb geen zin in altijd losse zakjes te kopen, want dit vind ik zonde van mijn geld en dan heb ik het niet altijd voorhanden.
Ik woon vlak bij Leiden & Den Haag, dus specifieke adressen daar mogen ook.
donderdag 1 april 2010 om 18:51
Wil je wel eens in de zoveel tijd een mix maken? Als je bij de toko (goedkoop!) een voorraad kruiden inslaat en dat zelf bij elkaar gooit in een potje heb je je eigen voorraad. Kun je dan ook nog zo pittig maken als je zelf wilt 
Kruidenmengsel Mexicaanse kruiden (verhouding, van http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruidenmeng.htm)
2 theelepels uiensnippers -gedroogd
1 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel zout
1 theelepel maïzena
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel komijnpoeder (djinten)

Kruidenmengsel Mexicaanse kruiden (verhouding, van http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruidenmeng.htm)
2 theelepels uiensnippers -gedroogd
1 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel zout
1 theelepel maïzena
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel komijnpoeder (djinten)
vrijdag 2 april 2010 om 04:24
Geen kookvraag maar weet iemand hoe ik de koffieaanslag van m'n senseo krijg? Vooral dat ijzeren ding in de deksel ziet er niets uit, en m'n houdertjes zien er ook niet appetijtelijk uit.
Ik heb het ooit schoon gemaakt met bleek, werkte perfect maar ik heb toch een week koffie met bleeksmaak gedronken, hoegoed ik hem ook schoonmaakte.
Dat is dan meteen mijn tip: niet doen.
Ik heb het ooit schoon gemaakt met bleek, werkte perfect maar ik heb toch een week koffie met bleeksmaak gedronken, hoegoed ik hem ook schoonmaakte.
Dat is dan meteen mijn tip: niet doen.
zaterdag 4 augustus 2012 om 22:48
Hallo iedereen,
Ik heb een vraagje. Misschien simpel, maar ben niet zo'n keukenprinses
Mijn Lief en ik hebben net een blender gekocht en nu willen we smoothies gaan maken. Bij alle recepten die we op internet vinden (wat veel smoothies recepten zijn er!!!) staat dat je de ijsblokjes niet in z'n geheel in de blender moet doen omdat de messen dan bot worden. Daar kan ik inkomen.
Maar niemand zet bij het recept hoe ik die ijsblokjes dan kleiner maak... En ik heb geen FLAUW idee.
Lief heeft bedacht dat we de ijsblokjesbakjes dan maar de helft gaan vullen. Vind ik best slim bedacht!
Maar heeft iemand van jullie nog een andere tip?
Dank alvast!!
Ik heb een vraagje. Misschien simpel, maar ben niet zo'n keukenprinses

Mijn Lief en ik hebben net een blender gekocht en nu willen we smoothies gaan maken. Bij alle recepten die we op internet vinden (wat veel smoothies recepten zijn er!!!) staat dat je de ijsblokjes niet in z'n geheel in de blender moet doen omdat de messen dan bot worden. Daar kan ik inkomen.
Maar niemand zet bij het recept hoe ik die ijsblokjes dan kleiner maak... En ik heb geen FLAUW idee.
Lief heeft bedacht dat we de ijsblokjesbakjes dan maar de helft gaan vullen. Vind ik best slim bedacht!
Maar heeft iemand van jullie nog een andere tip?
Dank alvast!!
'Wie de werkelijkheid durft aan te kijken en het daarbij weet uit te houden, kan het overkomen dat er een andere kijk op de werkelijkheid komt.' Frans Vosman
zaterdag 4 augustus 2012 om 22:55
quote:noahtb schreef op 02 april 2010 @ 04:24:
Geen kookvraag maar weet iemand hoe ik de koffieaanslag van m'n senseo krijg? Vooral dat ijzeren ding in de deksel ziet er niets uit, en m'n houdertjes zien er ook niet appetijtelijk uit.
Ik heb het ooit schoon gemaakt met bleek, werkte perfect maar ik heb toch een week koffie met bleeksmaak gedronken, hoegoed ik hem ook schoonmaakte.
Dat is dan meteen mijn tip: niet doen.
Goeie tip
Ik doe het hele spul regelmatig in de vaatwasser. Maar ja, ik ben een luie huisvrouw en doe ongeveer alles in de vaatwasser. Incluis vaatdoekje en de roosters van de afzuigkap.
Geen kookvraag maar weet iemand hoe ik de koffieaanslag van m'n senseo krijg? Vooral dat ijzeren ding in de deksel ziet er niets uit, en m'n houdertjes zien er ook niet appetijtelijk uit.
Ik heb het ooit schoon gemaakt met bleek, werkte perfect maar ik heb toch een week koffie met bleeksmaak gedronken, hoegoed ik hem ook schoonmaakte.
Dat is dan meteen mijn tip: niet doen.
Goeie tip
Ik doe het hele spul regelmatig in de vaatwasser. Maar ja, ik ben een luie huisvrouw en doe ongeveer alles in de vaatwasser. Incluis vaatdoekje en de roosters van de afzuigkap.
'Wie de werkelijkheid durft aan te kijken en het daarbij weet uit te houden, kan het overkomen dat er een andere kijk op de werkelijkheid komt.' Frans Vosman
zondag 5 augustus 2012 om 11:30
quote:Britannia schreef op 04 augustus 2012 @ 22:56:
Blokjes in een theedoek en er met een hamer/ pan met dikke bodem op slaan.
Taadaaaa!! Crushed ice!Ik doe het ook altijd zo. Zeker ook omdat mijn blender hele ijsklontjes niet kan crushen.
Blokjes in een theedoek en er met een hamer/ pan met dikke bodem op slaan.
Taadaaaa!! Crushed ice!Ik doe het ook altijd zo. Zeker ook omdat mijn blender hele ijsklontjes niet kan crushen.
Als je tot over je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven