
Brood bak vragen
vrijdag 18 september 2009 om 15:52
Ik heb een pak mix gehaald voor volkoren brood en wil dus zelf brood gaan bakken. Nu heb ik 2 vragen.
Vraag 1: kan ik het brood in een cakevorm doen of zijn er andere vormen voor?
Vraag 2: er moet iets van 25 gram boter in, is dat gewoon boter die je ook op je brood smeert of bakboter of roomboter of ?
Wie kan mij helpen aan antwoorden?
Vraag 1: kan ik het brood in een cakevorm doen of zijn er andere vormen voor?
Vraag 2: er moet iets van 25 gram boter in, is dat gewoon boter die je ook op je brood smeert of bakboter of roomboter of ?
Wie kan mij helpen aan antwoorden?
zondag 27 september 2009 om 12:46
Vanochtend heb ik nog twee interessante links ontdekt:
http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/brood ... -een-brood
http://www.volkorenbrood.nl/pagina/bakboek
(met filmpjes)
Op de eerste site vond ik twee interessante opmerkingen:
- je handen insmeren met olie i.p.v. meel tijdens het kneden, omdat er anders teveel meel wordt toegevoegd aan het deeg.
- deeg na 2x rijzen snel in de voorverwarmde oven. (Dat gaat mij niet lukken, want ik laat het rijzen in de oven bij een temperatuur van 25-28 graden.
http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/brood ... -een-brood
http://www.volkorenbrood.nl/pagina/bakboek
(met filmpjes)
Op de eerste site vond ik twee interessante opmerkingen:
- je handen insmeren met olie i.p.v. meel tijdens het kneden, omdat er anders teveel meel wordt toegevoegd aan het deeg.
- deeg na 2x rijzen snel in de voorverwarmde oven. (Dat gaat mij niet lukken, want ik laat het rijzen in de oven bij een temperatuur van 25-28 graden.

zondag 27 september 2009 om 21:46
quote:Xander68 schreef op 27 september 2009 @ 21:22:
[...]
Eén nadeel heeft het wel: De kwaliteit van het brood is dan wel minder na het bakken.Weegt dat op tegen de voordelen? Sneller rijzen/langer houdbaar?Welke kwaliteit(en) bedoel je Xander68? Is het de smaak, de structuur, allebei of nog iets anders?
[...]
Eén nadeel heeft het wel: De kwaliteit van het brood is dan wel minder na het bakken.Weegt dat op tegen de voordelen? Sneller rijzen/langer houdbaar?Welke kwaliteit(en) bedoel je Xander68? Is het de smaak, de structuur, allebei of nog iets anders?

zondag 27 september 2009 om 22:28
quote:ColeTurner schreef op 27 september 2009 @ 21:46:
[...]
Welke kwaliteit(en) bedoel je Xander68? Is het de smaak, de structuur, allebei of nog iets anders?Ascorbinezuur zorgt voor een wat meer "opgefokt" brood, dus een wat grovere kruim (ascorbinezuur zorgt voor meer zuurstofafgifte tijdens het rijsproces)
[...]
Welke kwaliteit(en) bedoel je Xander68? Is het de smaak, de structuur, allebei of nog iets anders?Ascorbinezuur zorgt voor een wat meer "opgefokt" brood, dus een wat grovere kruim (ascorbinezuur zorgt voor meer zuurstofafgifte tijdens het rijsproces)
maandag 28 september 2009 om 07:33
maandag 28 september 2009 om 17:51
@appelsientje:
Gisteravond heb ik voor de vierde keer een brood gebakken, vergelijkbaar met derde poging. De volgende zaken heb ik aandacht aan besteed:
- instant gist niet activeren met water maar vermengen met meel.
- zout aan de randen van het meel.
- deeg niet te nat.
- goed kneden voor fase 1 (play-do gevoel)
- rijzen 1e fase ging goed, niet teveel laten rijzen i.v.m. instortgevaar bij bakken
- lucht eruit, maar zeer beperkt kneden.
- 2x rijzen (dit had ik langer kunnen doen, maar het was al laat op de avond)
- bakken, ging goed brood klonk hol.
Het resultaat was goed, maar ik denk dat het meer had kunnen rijzen.
Gisteravond heb ik voor de vierde keer een brood gebakken, vergelijkbaar met derde poging. De volgende zaken heb ik aandacht aan besteed:
- instant gist niet activeren met water maar vermengen met meel.
- zout aan de randen van het meel.
- deeg niet te nat.
- goed kneden voor fase 1 (play-do gevoel)
- rijzen 1e fase ging goed, niet teveel laten rijzen i.v.m. instortgevaar bij bakken
- lucht eruit, maar zeer beperkt kneden.
- 2x rijzen (dit had ik langer kunnen doen, maar het was al laat op de avond)
- bakken, ging goed brood klonk hol.
Het resultaat was goed, maar ik denk dat het meer had kunnen rijzen.
woensdag 30 september 2009 om 19:27
Vandaag poging 5, ik heb de handleiding van de broodbakmachine erbij gehaald en de hoeveelheden gehanteerd die daarin staan voorgeschreven voor wit brood en volkorenbrood. (Ik maak een mengvorm / 'french bread'.)
Ik ben er ook achter gekomen dat ik te weinig meel/bloem gebruikte (350 g) ten opzichte van de andere ingrediënten, dit moest 450 g zijn.
Het rijzen is goed gegaan, 1e fase 1 uur, 2e fase 1/2 uur. Ik heb het deeg amper gekneed en niet met een deegroller bewerkt, voordat ik het in de bakvorm deed. Een deel van het brood is nu hoger gerezen dan een andere deel.
Ik ben er ook achter gekomen dat ik te weinig meel/bloem gebruikte (350 g) ten opzichte van de andere ingrediënten, dit moest 450 g zijn.
Het rijzen is goed gegaan, 1e fase 1 uur, 2e fase 1/2 uur. Ik heb het deeg amper gekneed en niet met een deegroller bewerkt, voordat ik het in de bakvorm deed. Een deel van het brood is nu hoger gerezen dan een andere deel.
woensdag 30 september 2009 om 21:08
YES! Het brood is goed gelukt. Omdat ik het tussen de 1e en de 2e keer rijzen amper heb gekneed heeft het de structuur van een ciabatta, maar het brood is zojuist goedgekeurd door mijn vrouw (Zwieber) en die is best kritisch. (Dus ik ben even in de gloria)
Na een paar plakjes voegde mijn vrouw er wel aan toe dat de smaak goed is, maar het mondgevoel nog niet optimaal is. Het is iets te plakkerig en mag iets droger.
Ik heb het brood vrij snel aangesneden, is het daarom plakkerig of heb ik het te kort laten rijzen/bakken ?
Na een paar plakjes voegde mijn vrouw er wel aan toe dat de smaak goed is, maar het mondgevoel nog niet optimaal is. Het is iets te plakkerig en mag iets droger.
Ik heb het brood vrij snel aangesneden, is het daarom plakkerig of heb ik het te kort laten rijzen/bakken ?
donderdag 1 oktober 2009 om 08:57
Ik laat het brood na het bakken altijd rusten in de oven. Zeker weten doe ik het niet maar ik heb nog nooit plakkerig brood gehad, dus denk dat het daardoor komt. Ja ik ben ook geneigd om het warme brood al aan te snijden en te proeven, heerlijk, maar dan is het denk ook zo op. Dan kan je er helemaal niet meer vanaf blijven.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
donderdag 1 oktober 2009 om 19:41
Ja dat was mijn gedachte ook Cole, zelfs quiches hebben daar wel eens last van en ik laat ze altijd even rusten en heb nooit een niet goede bodem. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb maar laten rusten in de oven waar het in verwarmd was bevalt mij erg goed. Misschien een soort "nagaring"?
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.


vrijdag 2 oktober 2009 om 01:54
quote:ColeTurner schreef op 01 oktober 2009 @ 19:43:
@MV Hoelang laat jij het brood nagaren? 20-30 minuten?Ja ik lees van Xan dat het dus niet hoeft. Ik doe het met quiches en met brood. Dus dan is het niet wat ik dacht een soort uitwasemen, dan zijn ze bij mij al goed? Nou Iig heb ik nooit last van plakkerigheid os ongare bodems of iets anders. Ik dacht dat het kwam omdat ik het zo liet afkoelen. Blijf het toch gewoon stug doen hihihi.
@MV Hoelang laat jij het brood nagaren? 20-30 minuten?Ja ik lees van Xan dat het dus niet hoeft. Ik doe het met quiches en met brood. Dus dan is het niet wat ik dacht een soort uitwasemen, dan zijn ze bij mij al goed? Nou Iig heb ik nooit last van plakkerigheid os ongare bodems of iets anders. Ik dacht dat het kwam omdat ik het zo liet afkoelen. Blijf het toch gewoon stug doen hihihi.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

vrijdag 2 oktober 2009 om 07:45
quote:mylenevalerie schreef op 02 oktober 2009 @ 01:54:
[...]
Ja ik lees van Xan dat het dus niet hoeft. Ik doe het met quiches en met brood. Dus dan is het niet wat ik dacht een soort uitwasemen, dan zijn ze bij mij al goed? Nou Iig heb ik nooit last van plakkerigheid os ongare bodems of iets anders. Ik dacht dat het kwam omdat ik het zo liet afkoelen. Blijf het toch gewoon stug doen hihihi.Als het jou bevalt, gewoon blijven doen hoor MV.
[...]
Ja ik lees van Xan dat het dus niet hoeft. Ik doe het met quiches en met brood. Dus dan is het niet wat ik dacht een soort uitwasemen, dan zijn ze bij mij al goed? Nou Iig heb ik nooit last van plakkerigheid os ongare bodems of iets anders. Ik dacht dat het kwam omdat ik het zo liet afkoelen. Blijf het toch gewoon stug doen hihihi.Als het jou bevalt, gewoon blijven doen hoor MV.

zaterdag 7 november 2009 om 11:51
Ik heb een mix gekocht van Koopmans, voor Waldkornbrood (donker volkoren). Nu staat er op de verpakking alleen een beschrijving voor vloerbrood of bakken dmv een broodbakmachine.
Kan ik dit brood ook bakken in een doorsnee cakeblik en hoelang moet ik deze dan (hoe warm) in de oven zetten?
ik neem aan dat het brood vooraf even lang moet rijzen als voor bijv. het vloerbrood
Kan ik dit brood ook bakken in een doorsnee cakeblik en hoelang moet ik deze dan (hoe warm) in de oven zetten?
ik neem aan dat het brood vooraf even lang moet rijzen als voor bijv. het vloerbrood
zaterdag 7 november 2009 om 13:19
