
Theehuis



woensdag 14 oktober 2009 om 21:08

woensdag 14 oktober 2009 om 21:17
GEVULDE SPECULAAS
Nodig:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- zout
- 1,5 theelepel speculaaskruiden
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram boter
- 2 eetlepels melk
- 1 pakje amandelspijs
- 1 ei
- 50 gram witte amandelen (van die halve)
- 1 eierdooier
Doen:
1. zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom. Roer de bastersduiker, de speculaaskruiden en het zout erdoor. Snijd de boter hierin met 2 messen in kleine stukjjes. Voeg de melk toe. Kneed alles snel met een koele hand tot een soepel deeg.
2. Laat het deeg minimaal enkele uren, maar bij voorkeur een dag ingepakt in folie op een koele plaats rusten.
3. Rol voor het gevulde speculaas het deeg uit tot een lange lap van ongeveer 10 centimeter breed. Verwarm de oven voor op 175 graden. Kneed het ei door de amandelspijs en maak er een rol van die even lang is als de deeglap. Leg de spijs op het deeg en rol het deeg om het amandelspijs.
4. Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleed bakblik. Versier de bovenkant met amandelen en bestrijk het deeg met losgeklopte eierdooier. Bak de gevulde spculaas in ongeveer 30 minuten bruin.
Aanvullingen op dit recept van Erwtenmoeder :
- Na het bakken is de gevulde speculaas nog heel zacht. Daarom eerst een halfuurtje op de bakplaats laten afkoelen en dan met papier en al op taartrooster verder koelen.
- Om de vulling goed in het deeg te krijgen moet je zelf een beetje uitproberen. Ik maak 'm iets platten (dus niet helemaal rond, maar beetje ovaal), want dan krijg je knapperige zijkantjes.
- Niet schrikken als gevulde speculaas niet als rol uit de oven komt, hij wordt een beetje platter. Dat hoort zo.
Nodig:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- zout
- 1,5 theelepel speculaaskruiden
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram boter
- 2 eetlepels melk
- 1 pakje amandelspijs
- 1 ei
- 50 gram witte amandelen (van die halve)
- 1 eierdooier
Doen:
1. zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom. Roer de bastersduiker, de speculaaskruiden en het zout erdoor. Snijd de boter hierin met 2 messen in kleine stukjjes. Voeg de melk toe. Kneed alles snel met een koele hand tot een soepel deeg.
2. Laat het deeg minimaal enkele uren, maar bij voorkeur een dag ingepakt in folie op een koele plaats rusten.
3. Rol voor het gevulde speculaas het deeg uit tot een lange lap van ongeveer 10 centimeter breed. Verwarm de oven voor op 175 graden. Kneed het ei door de amandelspijs en maak er een rol van die even lang is als de deeglap. Leg de spijs op het deeg en rol het deeg om het amandelspijs.
4. Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleed bakblik. Versier de bovenkant met amandelen en bestrijk het deeg met losgeklopte eierdooier. Bak de gevulde spculaas in ongeveer 30 minuten bruin.
Aanvullingen op dit recept van Erwtenmoeder :
- Na het bakken is de gevulde speculaas nog heel zacht. Daarom eerst een halfuurtje op de bakplaats laten afkoelen en dan met papier en al op taartrooster verder koelen.
- Om de vulling goed in het deeg te krijgen moet je zelf een beetje uitproberen. Ik maak 'm iets platten (dus niet helemaal rond, maar beetje ovaal), want dan krijg je knapperige zijkantjes.
- Niet schrikken als gevulde speculaas niet als rol uit de oven komt, hij wordt een beetje platter. Dat hoort zo.
Peas on earth!
donderdag 15 oktober 2009 om 11:07
Jaa receptje is lekker! Misschien ga ik dit weekend ook wel speculaas bakken. Wilde eigenlijk ook wel eens speculaasjes bakken, maar dan moet ik eersst op jacht naar zo'n speculaasplank. Misschien bij Dille&Kamille?
Lekker nietsdoen vandaag Inad
Hier alweer laatste werkdag van de week
Lekker nietsdoen vandaag Inad
Hier alweer laatste werkdag van de week
Peas on earth!
donderdag 15 oktober 2009 om 11:17
Nouja, niets, ik ben al een tweede was aan t draaien. Moet eigenlijk ook wel even stofzuigen want overal muisjes en nu ook muffinstukjes En mijn moeder komt vanavond eten. Chica wil dan pannenkoeken bakken en die bak ik altijd zelf, maar vandaag haal ik lekker prefab (nouja lekker ) pannenkoeken
Dus nu eerst maar even zuigen en dan even slapen. Zou eigenlijk vandaag met vriendin (die van kdv, school en ook een verse baby) stad in gaan, maar zij had ook enorme ruknacht gehad dus dat doen we lekker een andere keer.
Lekker van laatste werkdag van de week
Ik heb helemaal geen speculaasplank, wat dat? Kan het niet met een snijplank? Dat is ook een plank
Dus nu eerst maar even zuigen en dan even slapen. Zou eigenlijk vandaag met vriendin (die van kdv, school en ook een verse baby) stad in gaan, maar zij had ook enorme ruknacht gehad dus dat doen we lekker een andere keer.
Lekker van laatste werkdag van de week
Ik heb helemaal geen speculaasplank, wat dat? Kan het niet met een snijplank? Dat is ook een plank
Wat Supersmollie zegt vind ik ook

donderdag 15 oktober 2009 om 11:26
Speculaasplank. Mijn moeder had er vroeger precies zoeentje in de keuken staan. Eens vragen of ze die nog heeft, want inderdaad wel heel leuk om zo speculaasje te maken. Jouw recept klinkt ook heel erg lekker, Erwteke, ga ik binnenkort ook eens proberen. Ik ken trouwens niemand die zeft. Dat is toch iets van vroegah?
Hier ook ruknacht, door zieke Vito. Kreeg gisteren ineens hoeg koorts, maar gaat nu gelukkig al wat beter, want er komt weer geluid uit.
Tony zat vanmorgen helemaal in de put. Meisje uit zijn klas is verliefd op hem. Juf zei: "ze heeft je hart gestolen, he?" Tony in paniek. "Zonder hart kan ik niet leven. Dan ga ik dood!" Arm kindeke. Wat zijn die spreekwoorden en gezegdes toch lastig...
Loretta is De Mol. Punt.