Kerst met vis

20-11-2009 21:49 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



Nog een paar weken dus ik zat me te bedenken hoe ik dit het beste kan aanpakken dit jaar. We zullen met zijn 8en zijn en aangezien ik de Poolse traditie hanteer, zal er met Kerstavond vegetarisch gegeten worden alhoewel vis wel weer mag.

Ik doe het niet te gek...3 gangen is zat.



Als voor had ik : Barszcz (of Borsj geloof ik in het nederlands) met gevulde "oortjes' ..oftwel soort van tortelini's.

Hoofd is hetgeen wat ik nog niet weet en even wat ideeen van jullie wil opdoen.

Vorig jaar heb ik pasta met zalm in roomsaus gedaan. Jaar daarvoor Tilapia filet met aardappelkroketjes.

Dus hmm wat te doen dit jaar? Die zalm was wel lekker maar wil dit jaar weer iets anders, wou iets met die Sweet Peas of Beans of hoe heten die dingen ook alweer doen. Iemand van jullie nog lekkere tips?



Alvast bedankt!



Ari
Alle reacties Link kopieren
Botervis met een saus van heel fijngesneden prei, pesto, witte wijn en room.
Sugar snaps?
Heb je een beetje grote oven? Want dan zou ik voor zeebaars met een korst van zeezout gaan.



Zeebaars (enkel de organen laten verwijderen) vullen met tijm, rozemarijn en beetje venkel en dan naai ik meestal met een paar losse steken de buik dicht. In ovenschaal een bodempje zout, vissen erop leggen en dan met grote hoeveelheid zout de vissen afdekken. Dan in de oven op ca 220 graden tussen de 30 en 40 minuten (bij echt grote vissen rond de 40 min, maar die heb je in deze tijd van het jaar niet).



Superlekker met sugarsnaps en aardappeltje gebakken in rozemarijn.
Of gepocheerde zeetong met wilde paddestoelen in saffraansaus :blob: of tonijn met een citroenmayonaisse of lasagna van zeeduivel, zalm en schelvis (lekkerrr)
Alle reacties Link kopieren
Jeetje wat een lekkere ideeen allemaal hmm!



Ja Sugar Snaps die waren het haha



Smormel, ben het meest gecharmeerd van jouw recept. Wat hoe doe je het precies en wat doe je bij de vis?
Alle reacties Link kopieren
quote:Pompiedoe schreef op 20 november 2009 @ 22:09:

Heb je een beetje grote oven? Want dan zou ik voor zeebaars met een korst van zeezout gaan.



Zeebaars (enkel de organen laten verwijderen) vullen met tijm, rozemarijn en beetje venkel en dan naai ik meestal met een paar losse steken de buik dicht. In ovenschaal een bodempje zout, vissen erop leggen en dan met grote hoeveelheid zout de vissen afdekken. Dan in de oven op ca 220 graden tussen de 30 en 40 minuten (bij echt grote vissen rond de 40 min, maar die heb je in deze tijd van het jaar niet).

Ik heb maar 1 oven, met 8 man lijkt me dit helaas niet te doen
Alle reacties Link kopieren
Kerst met vis? Een paar goudvissen in de kerstboom hangen?
Alle reacties Link kopieren
Per 4 personen:



4 moten botervis

2 preien (het witte en lichtgroene deel)

1 dl visfond

0,5 dl witte wijn

2 dl creme fraiche

2 el pesto

2 el olie

zout&peper



Halveer de preien in de lengte en snijd ze dan in smalle halve maantjes. Breng de fond met de wijn aan de kook en laat zachtjes tot de helft inkoken. Prei erbij en een paar minuten laten pruttelen, af en toe roeren. Creme fraiche en pesto erbij, nog 8 min laten pruttelen. Op smaak brengen met zout en peper.



Vis bestrooien met z&p. In olie in de koekenpan lichtbruin en gaar bakken.

Schep de saus op de borden en leg er een moot vis bovenop.

Kan ook met bv kabeljauwfilet of roodbaars.

Erg lekker! Je kunt gewoon lekker voor de luxe ook nog wat meer saus maken
Alle reacties Link kopieren
Kijk hier kan ik iets mee, bedankt Smormel.



Effe nog wat vraagjes: wat voor een witte wijn doe je erin? Ik doe eigenlijk nooit met wijn koken *schaam* haha droge of zoete?
quote:Zwieber schreef op 20 november 2009 @ 22:37:

Kerst met vis? Een paar goudvissen in de kerstboom hangen?

Neehee kerst mét de vis.

Partner weg, kienders weg, ouders weg, buren weg...alleen jij en de goudvis, samen knus bij de kerstboom
Een groot stuk tonijn, en dan braden alsof het rosbief oid is. Goddelijk!
quote:Zwieber schreef op 20 november 2009 @ 22:37:

Kerst met vis? Een paar goudvissen in de kerstboom hangen?Kerstballen in het aquarium gooien
Alle reacties Link kopieren
Droge, droge, wat ik u bidden mag, droge wijn!

Echt, echt, de ramp is niet te overzien als je zoete neemt!



*hartkloppingen van schrik*



Neem desnoods zo'n klein flesje huiswijn van AH, de droge witte is redelijk.
Alle reacties Link kopieren
Dat met die hoeveelheden mag je trouwens wat nonchalant nemen hoor. Ik weet niet of je een ervaren kok bent maar ik doe in de praktijk "een scheut dit, en een scheut dat".

Maar voor minder ervaren koks is het handig om een indicatie te hebben, niet dat je een theelepel pesto op een liter creme fraiche doet of zo
Alle reacties Link kopieren
quote:Zwieber schreef op 20 november 2009 @ 22:37:

Kerst met vis? Een paar goudvissen in de kerstboom hangen?Ik hang mijn katten erbij, ben ik ook even 2 dagen van ze af .
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Snormel schreef op 20 november 2009 @ 22:59:

Droge, droge, wat ik u bidden mag, droge wijn!

Echt, echt, de ramp is niet te overzien als je zoete neemt!



*hartkloppingen van schrik*



Neem desnoods zo'n klein flesje huiswijn van AH, de droge witte is redelijk.



Ok ok sorry! oh mijn alwetendheid

Goed dat ik het nog maar even gevraagd heb
Alle reacties Link kopieren
Hahaha, je zou er anders een heel leuk topic na kerst over kunnen openen . Of een goeie bijdrage leveren in dat topic over 'jouw ergste kerstdiner'

Succes in elk geval, wat je ook maakt!
Alle reacties Link kopieren
Nou de bedoeling is toch wel op dat topic te vermijden haha. Maar ik ga voor je recept, klinkt niet te moeilijk en erg lekker
Alle reacties Link kopieren
quote:misschicken schreef op 20 november 2009 @ 22:56:

[...]



Neehee kerst mét de vis.

Partner weg, kienders weg, ouders weg, buren weg...alleen jij en de goudvis, samen knus bij de kerstboom
I`ve learned so much from my mistakes.. I`m thinking of making a few more.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie nu pas dat het al gelukt is.
Alle reacties Link kopieren
Alle reacties Link kopieren
Kiki je mag best jouw recept hier plaatsen hoor



Neeej!! ik wil geen goudvissen in mijn boom *stampvoet weg*
Alle reacties Link kopieren
Via de site van Iensrecepten.nl kun je zelfs speciale weekmenu's met vis selecteren.



http://www.iensrecepten.nl/recept/vis/



http://www.iensrecepten.nl/weekmenu/index.asp?id=5



Deze lijkt mij erg lekker. = vispakketjes uit de oven. Ga ik zelf zeker nog proberen.
anoniem_89694 wijzigde dit bericht op 23-11-2009 20:39
Reden: link roodbaarsfilet toegevoegd.
% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven