
Tetteretteee - hier tetteren we lekker verder
donderdag 3 juni 2010 om 23:25
Hier is alweer deel 7 van de plek waar we niet alleen lekker tetteren over onze dieren maar ook kletsen over alle andere zaken die ons bezig houden: offtopic kennen we hier niet!
Een voorproefje van onze mooierds
Meetetteren mag altijd en we zijn dol op foto's
Deel 6 vind je hier: Tetterettes tetteren nog steeds verder
Een voorproefje van onze mooierds
Meetetteren mag altijd en we zijn dol op foto's
Deel 6 vind je hier: Tetterettes tetteren nog steeds verder
zondag 6 juni 2010 om 13:18
Ik vind onweer ook prachtig om te zien. We kunnen soms vanuit Duitsland de buien al uren van te voren zien, prachtig! We hebben zomers vaak live natuurfilms vanaf ons balkon. Een paar jaar geleden ook eens een rolwolken gezien, is idd prachtig en heel bizar om te zien Ratteke!
Ik ben mijn eigen bananenschil
zondag 6 juni 2010 om 13:22
Makreelmousse
Ingrediënten:
gerookte makreel
sjalotten en een teentje knoflook
mayonaise (ik had yogonaise gebruikt)
slagroom, lobbig kloppen
citroensap
gehakte dille
beetje tomatenpuree
peper en zout
Bereidingswijze:
Pel de ui/sjalotten en snipper deze heel fijn. Knoflook door de knoflookpers fijn maken.
Maak de vis schoon en maak met een vork klein.
Roer in een kom de mayonaise, slagroom die lobbig geklopt is, citroensap, dille, tomatenpuree, sjalotten/ui en knoflook door elkaar.
Breng dit op smaak met peper en zout en meng er dan de stukjes vis door.
De reden dat er niet precies de hoeveelheden bij staat is omdat het echt van de hoeveelheden van de makreel afhangt. Of je een hele hebt en zelf schoonmaakt of dat je een hoeveelheid bij de visboer koopt. Ik begin uiteraard met weinig slagroom en mayonaise. Teveel is je makreel mousse al bij voorbaat mislukt, beter om te weinig te doen en indien te droog, weer iets erbij te voegen.
Maar van slagroom had ik het kleinste bakje en daar niet alles van gebruikt, een kwart. Beetje lobbig kloppen, lekker voor het romige dus niet meer gebuiken dan nodig, alleen om het een beetje romig te maken. Ik gebruikte yogonaise, heel weinig. Twee sjalotten heel fijn gesnipperd, citroensap uit zo’n dingetje lekker makkelijk, wees zuinig met de tomatenpuree, echt theelepeltje voor theelepel. Doe er iets bij, gaat om een touche, niet dat het een tomatenpuree wordt. Echt heel weinig erbij.
Vulling voor amuse-bonbon
(Deze vulling kan en in een carpaccio of zalmbonbon, zie ook tips voor aanpassing voor een zalmbonbon. Maar tevens in een hambonbon of eentje met wild)
Ingredienten:
1 a 2 potten grote witte of groene asperges, indien aanwezig is vers uiteraard lekkerder
2 a 3 blaadjes witte gelatine
(ong. 1/8e l) slagroom (niet teveel inéén, met minder beginnen en naar smaak meer toevoegen)
zout
versgemalen peper
ham, in kleine stukjes, liefst ambachtelijke of iets van parmaham
Italiaanse kruiden van Daregal (diepvries, naast It.kruiden zit daar ook sjalotjes in)
Paar druppels tabasco
(Houdt u van pittig, doe dan een klein stukje rode peper heel heel fijn gesnipperd erbij.)
Deze vulling is ook heerlijk voor een zalmbonbon. Neem dan ipv ham gerookte zalm, verse dille, citroensap, en voor op de zalmbonbon zalmeitjes. Voor de asperges kunt u ook 1 blikje rode zalm nemen of makreelmousse.
Bereidingswijze:
VOORBEREIDEN: asperges zonodig in stukjes snijden . Even opwarmen en indien vers, de asperges in kokend water in 5-10 minuten gaar koken. Laten uitlekken.
Gelatine ± 5 minuten in ruim koud water weken. In keukenmachine warme asperges pureren (zelf vind ik het lekker als er nog wel wat structuur in zit dus niet helemaal glad. Wilt u wel een gladde mousse dan even het mengsel door pureren en door een zeef halen. (of zo fijn mogelijk zelf fijn maken). Uitgeknepen gelatine erin oplossen. Al roerend laten afkoelen. Slagroom lobbig kloppen en door puree mengen. Op smaak brengen met zout en peper en de Italiaanse kruiden.
Ham in kleine stukjes snijden en toevoegen.
(indien u voor zalm kiest, dan de rode zalm, dille en citroensap toevoegen ipv ham en It.kruiden.)
In vorm doen: Afgedekt in koelkast minstens 3 uur laten opstijven.
Afgedekt in koelkast bewaren.
Als de mousse wat stijver is kunt u al de bonbons maken. In een vormpje, kan een rond koffieschepje zijn of een ijsschep of een mini rond schaaltje/kopje. Daarin doorzichtig keukenfolie, carpaccio of zalm erin leggen, vulling erin doen, ham/zalm over de vulling dichtvouwen en dan het folie bij elkaar doen en draaien en de bonbon in een mooi rondje “kneden”. Daarna weer in de koelkast om verder op te stijven.
Serveren kan op een bedje van rucola. Zoals u op de foto ziet is bij de zalmbonbon nog wat zalmeitjes bovenop geserveerd en wat kappertjes, maar wat u erbij serveert kunt u zelf bepalen. Op de asperge/carpaccio kunt u ook mooi het voorste stukje van een asperge leggen. Of wat sprieten bieslook.
Eetsmakelijk Prik een vorkje.
Vulling amuse-bonbon
Ingredienten:
1 stukje wild van 500 g (haas, ree, everzwijn, fasant,...)
1 dl room
1/2 glas cognac (of port maar indien u geen drank erbij wilt, kunt u het weglaten)
1 sjalotjes
2 a 3 blaadjes witte gelatine.
peper en zout
cranberrysaus
Bereidingswijze:
Snipper het sjalotje fijn en bak het samen met het in stukken gesneden wild tot alles gaar is. Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water.Voeg er peper en zout aan toe aan het vlees en op het einde van de gaartijd de cognac. Doe alles in de mixer, maal het fijn (ik vind een beetje bite nog lekker, anders doormixen en erna nog zeven door een zeef). Voeg de gelatine toe. Klop de room stijf en spatel deze door de mousse. Laat de mousse afkoelen. Doe de mousse in een spuitzak vul de amuse bonbon en zet weer koud weg in de koelkast. Garneer op een wat blaadjes rucola sla en schenk over de amuse-bonbon een (flinke) schep cranberrysaus.
Nogmaals, ik hou niet van een gladde mousse, ik wil graag nog iets van de ingredienten proeven, wilt u liever een gladde mousse dan even door een zeef halen.
Het vlees en de smaak is uiteraard aan te passen aan uw wensen.
Eet smakelijk prik een vorkje.
Vulling amuse-bonbon
Ingrediënten;
20 gr. gedroogde bospaddenstoelen
50 gr. boter
375 g reuzenchampignons of gemende paddenstoelen
1 teen knoflook, geperst
2 el brandy/cognac/port
60 ml dikke room
1 tl verse tijm/ liefst Italiaanse kruiden
gedroogde tomaat op olie
Indien geen It. kruiden dan 1 sjalotje klein fijn snipperen
Bereiding;
Week gedroogde paddestoelen in een kom met 250 ml heet water, 2 uur of tot ze zacht zijn. Giet af, bewaar 2 el weekvocht. Gooi stukken paddestoel weg die na het weken taai en houtachtig zijn.
Smelt de boter in een grote koekenpan op matige hitte, voeg dan de champignons/paddenstoelen toe en bak 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg de gedroogde tomaatjes fijn gesneden toe. Doe dan de gedroogde paddestoelen en bewaarde weekvocht erbij en bak nog 5-8 min onder geregeld roeren. Giet de brandy/cognac/port erbij en bak 2 minuten of totdat de drank verdampt is. Haal de pan van de hittebron en laat 10 min afkoelen.
Doe de paddestoelenmengsel in een keukenmachine, samen met een beetje room, peper en zout en maal tot het fijner is maar liever niet tot een gladde massa.
Laat het mengsel in de koelkast goed koud worden. Als het stijver is, zie vorige vulling, dan kunt u de amuse-bonbon vullen en weer verder laten stijven in de koelkast.
Serveer de paddestoelen-bonbon op een paar blaadjes rucola met een schepje cranberrysaus erover.
Eet smakelijk Prik een vorkje.
Ingrediënten:
gerookte makreel
sjalotten en een teentje knoflook
mayonaise (ik had yogonaise gebruikt)
slagroom, lobbig kloppen
citroensap
gehakte dille
beetje tomatenpuree
peper en zout
Bereidingswijze:
Pel de ui/sjalotten en snipper deze heel fijn. Knoflook door de knoflookpers fijn maken.
Maak de vis schoon en maak met een vork klein.
Roer in een kom de mayonaise, slagroom die lobbig geklopt is, citroensap, dille, tomatenpuree, sjalotten/ui en knoflook door elkaar.
Breng dit op smaak met peper en zout en meng er dan de stukjes vis door.
De reden dat er niet precies de hoeveelheden bij staat is omdat het echt van de hoeveelheden van de makreel afhangt. Of je een hele hebt en zelf schoonmaakt of dat je een hoeveelheid bij de visboer koopt. Ik begin uiteraard met weinig slagroom en mayonaise. Teveel is je makreel mousse al bij voorbaat mislukt, beter om te weinig te doen en indien te droog, weer iets erbij te voegen.
Maar van slagroom had ik het kleinste bakje en daar niet alles van gebruikt, een kwart. Beetje lobbig kloppen, lekker voor het romige dus niet meer gebuiken dan nodig, alleen om het een beetje romig te maken. Ik gebruikte yogonaise, heel weinig. Twee sjalotten heel fijn gesnipperd, citroensap uit zo’n dingetje lekker makkelijk, wees zuinig met de tomatenpuree, echt theelepeltje voor theelepel. Doe er iets bij, gaat om een touche, niet dat het een tomatenpuree wordt. Echt heel weinig erbij.
Vulling voor amuse-bonbon
(Deze vulling kan en in een carpaccio of zalmbonbon, zie ook tips voor aanpassing voor een zalmbonbon. Maar tevens in een hambonbon of eentje met wild)
Ingredienten:
1 a 2 potten grote witte of groene asperges, indien aanwezig is vers uiteraard lekkerder
2 a 3 blaadjes witte gelatine
(ong. 1/8e l) slagroom (niet teveel inéén, met minder beginnen en naar smaak meer toevoegen)
zout
versgemalen peper
ham, in kleine stukjes, liefst ambachtelijke of iets van parmaham
Italiaanse kruiden van Daregal (diepvries, naast It.kruiden zit daar ook sjalotjes in)
Paar druppels tabasco
(Houdt u van pittig, doe dan een klein stukje rode peper heel heel fijn gesnipperd erbij.)
Deze vulling is ook heerlijk voor een zalmbonbon. Neem dan ipv ham gerookte zalm, verse dille, citroensap, en voor op de zalmbonbon zalmeitjes. Voor de asperges kunt u ook 1 blikje rode zalm nemen of makreelmousse.
Bereidingswijze:
VOORBEREIDEN: asperges zonodig in stukjes snijden . Even opwarmen en indien vers, de asperges in kokend water in 5-10 minuten gaar koken. Laten uitlekken.
Gelatine ± 5 minuten in ruim koud water weken. In keukenmachine warme asperges pureren (zelf vind ik het lekker als er nog wel wat structuur in zit dus niet helemaal glad. Wilt u wel een gladde mousse dan even het mengsel door pureren en door een zeef halen. (of zo fijn mogelijk zelf fijn maken). Uitgeknepen gelatine erin oplossen. Al roerend laten afkoelen. Slagroom lobbig kloppen en door puree mengen. Op smaak brengen met zout en peper en de Italiaanse kruiden.
Ham in kleine stukjes snijden en toevoegen.
(indien u voor zalm kiest, dan de rode zalm, dille en citroensap toevoegen ipv ham en It.kruiden.)
In vorm doen: Afgedekt in koelkast minstens 3 uur laten opstijven.
Afgedekt in koelkast bewaren.
Als de mousse wat stijver is kunt u al de bonbons maken. In een vormpje, kan een rond koffieschepje zijn of een ijsschep of een mini rond schaaltje/kopje. Daarin doorzichtig keukenfolie, carpaccio of zalm erin leggen, vulling erin doen, ham/zalm over de vulling dichtvouwen en dan het folie bij elkaar doen en draaien en de bonbon in een mooi rondje “kneden”. Daarna weer in de koelkast om verder op te stijven.
Serveren kan op een bedje van rucola. Zoals u op de foto ziet is bij de zalmbonbon nog wat zalmeitjes bovenop geserveerd en wat kappertjes, maar wat u erbij serveert kunt u zelf bepalen. Op de asperge/carpaccio kunt u ook mooi het voorste stukje van een asperge leggen. Of wat sprieten bieslook.
Eetsmakelijk Prik een vorkje.
Vulling amuse-bonbon
Ingredienten:
1 stukje wild van 500 g (haas, ree, everzwijn, fasant,...)
1 dl room
1/2 glas cognac (of port maar indien u geen drank erbij wilt, kunt u het weglaten)
1 sjalotjes
2 a 3 blaadjes witte gelatine.
peper en zout
cranberrysaus
Bereidingswijze:
Snipper het sjalotje fijn en bak het samen met het in stukken gesneden wild tot alles gaar is. Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water.Voeg er peper en zout aan toe aan het vlees en op het einde van de gaartijd de cognac. Doe alles in de mixer, maal het fijn (ik vind een beetje bite nog lekker, anders doormixen en erna nog zeven door een zeef). Voeg de gelatine toe. Klop de room stijf en spatel deze door de mousse. Laat de mousse afkoelen. Doe de mousse in een spuitzak vul de amuse bonbon en zet weer koud weg in de koelkast. Garneer op een wat blaadjes rucola sla en schenk over de amuse-bonbon een (flinke) schep cranberrysaus.
Nogmaals, ik hou niet van een gladde mousse, ik wil graag nog iets van de ingredienten proeven, wilt u liever een gladde mousse dan even door een zeef halen.
Het vlees en de smaak is uiteraard aan te passen aan uw wensen.
Eet smakelijk prik een vorkje.
Vulling amuse-bonbon
Ingrediënten;
20 gr. gedroogde bospaddenstoelen
50 gr. boter
375 g reuzenchampignons of gemende paddenstoelen
1 teen knoflook, geperst
2 el brandy/cognac/port
60 ml dikke room
1 tl verse tijm/ liefst Italiaanse kruiden
gedroogde tomaat op olie
Indien geen It. kruiden dan 1 sjalotje klein fijn snipperen
Bereiding;
Week gedroogde paddestoelen in een kom met 250 ml heet water, 2 uur of tot ze zacht zijn. Giet af, bewaar 2 el weekvocht. Gooi stukken paddestoel weg die na het weken taai en houtachtig zijn.
Smelt de boter in een grote koekenpan op matige hitte, voeg dan de champignons/paddenstoelen toe en bak 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg de gedroogde tomaatjes fijn gesneden toe. Doe dan de gedroogde paddestoelen en bewaarde weekvocht erbij en bak nog 5-8 min onder geregeld roeren. Giet de brandy/cognac/port erbij en bak 2 minuten of totdat de drank verdampt is. Haal de pan van de hittebron en laat 10 min afkoelen.
Doe de paddestoelenmengsel in een keukenmachine, samen met een beetje room, peper en zout en maal tot het fijner is maar liever niet tot een gladde massa.
Laat het mengsel in de koelkast goed koud worden. Als het stijver is, zie vorige vulling, dan kunt u de amuse-bonbon vullen en weer verder laten stijven in de koelkast.
Serveer de paddestoelen-bonbon op een paar blaadjes rucola met een schepje cranberrysaus erover.
Eet smakelijk Prik een vorkje.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

zondag 6 juni 2010 om 13:31
quote:Olijfje_ schreef op 06 juni 2010 @ 13:03:
10 jaar is grote zwarte vent alweer, gaat echt hard. Ik zie hem nog voor me toen ik hem net had, het was net een spin: enorme lange poten en staart en daartussen zat een lijfje.
Gefeliciteerd met Fido!!!!!!
en ik zweer het je....ik noem Dimitris ook vaak spin
Dan ligt ie ergens en alle poten en staart lopen in elkaar over.
lijker het er wel 8,hij heeft ook van die enorme lange poten.
10 jaar is grote zwarte vent alweer, gaat echt hard. Ik zie hem nog voor me toen ik hem net had, het was net een spin: enorme lange poten en staart en daartussen zat een lijfje.
Gefeliciteerd met Fido!!!!!!
en ik zweer het je....ik noem Dimitris ook vaak spin
Dan ligt ie ergens en alle poten en staart lopen in elkaar over.
lijker het er wel 8,hij heeft ook van die enorme lange poten.
zondag 6 juni 2010 om 13:34
zondag 6 juni 2010 om 13:34
Oh wat klinkt dit allemaal jummie, echt super, ik ga het echt eens proberen. Ik kan hier alleen maar blikjes makreel kopen, maar ik probeer wel een beetje, dat moet lukken. Ik kan helaas de foto's niet zien maar wieweet thuis wel. Ik heb voor vanavond de spekkaarttaart van mijn moeder en de gember-boterkoek van mijn tante gemaakt, ik vond het leuk om met een beetje NL recepten van vroeger te beginnen. Iedereen neemt zijn/haar eigen signature dish mee, allemaal in de categorie "appetizers/desserts" maar natuurlijk zullen de meesten Canadese recepten hebben en zo heb ik gelijk mijn NL "heritage" ingebracht. Vinden Canadezen erg leuk, die willen altijd horen van je thuisland, leuk he!
Ik wou het ook niet te moeilijk maken gelijk, ook al omdat ik ook voor de "soft" drinks zorg en mijn huis ook nog aan kant wil hebben en mijzelf, en ik ben al zo'n neuroot, en oh ja, kmoe nog slapen ook!
Ik wou het ook niet te moeilijk maken gelijk, ook al omdat ik ook voor de "soft" drinks zorg en mijn huis ook nog aan kant wil hebben en mijzelf, en ik ben al zo'n neuroot, en oh ja, kmoe nog slapen ook!
Je moet in feite gewoon niet te diep nadenken en dan klopt alles. (Herman Finkers)
zondag 6 juni 2010 om 13:40
zondag 6 juni 2010 om 13:41
Volgens mij hebben we die spinnenpootjes toch wel eens eerder gezien? Ik weet wel dat ik het toen ook echt een spinnetje vond.
Ik heb net de bemiddelaar van Mirtos gebeld. Als ik rond 18.00 nog steeds geen Tipsy gezien heb, moet er misschien maar een zoekactie buiten komen. Ik heb kamer voor kamer doorzocht, alle ingebouwde kasten (die nog wel hiel erg rommelig zijn op een kiertje gezet) en ramen en deuren gesloten houden. Ik weet het anders ook niet meer hoor. Anders zit ze ook heel vaak voor het raam van de slaapkamer... De andere katten heb ik nu al 30.000 keer gezien vandaag. Ik durf ook niet de bank op zn kant te zetten om te kijken of er misschien toch een gat aan de onderkant zit waar ze ingekropen is...
Ik heb net de bemiddelaar van Mirtos gebeld. Als ik rond 18.00 nog steeds geen Tipsy gezien heb, moet er misschien maar een zoekactie buiten komen. Ik heb kamer voor kamer doorzocht, alle ingebouwde kasten (die nog wel hiel erg rommelig zijn op een kiertje gezet) en ramen en deuren gesloten houden. Ik weet het anders ook niet meer hoor. Anders zit ze ook heel vaak voor het raam van de slaapkamer... De andere katten heb ik nu al 30.000 keer gezien vandaag. Ik durf ook niet de bank op zn kant te zetten om te kijken of er misschien toch een gat aan de onderkant zit waar ze ingekropen is...
zondag 6 juni 2010 om 13:46
quote:annekeg schreef op 06 juni 2010 @ 13:44:
He Bieb, wat zie ik nu, jij ook een Finkers motto? Leuk is ie he?
haha...er terwijl ik geeneens fan van hem ben hoor.
Maar was nav de goede raad die ik kreeg vwb het kalm aan doen met mijn gevoel en "mooie ogen" enzo
toen schoot die me in het hoofd en ik wist niet meer van wie het was...dat vertelde Splinter later.
Maar om een kort verhaal lang te maken..... vond het nu wel toepasselijk
He Bieb, wat zie ik nu, jij ook een Finkers motto? Leuk is ie he?
haha...er terwijl ik geeneens fan van hem ben hoor.
Maar was nav de goede raad die ik kreeg vwb het kalm aan doen met mijn gevoel en "mooie ogen" enzo
toen schoot die me in het hoofd en ik wist niet meer van wie het was...dat vertelde Splinter later.
Maar om een kort verhaal lang te maken..... vond het nu wel toepasselijk
zondag 6 juni 2010 om 13:47
Ze hebben alle twee zo'n prielstaartje op die foto
Mijn zwarte mormel heeft een hele dikke staart. Soms moet ik even goed kijken naar de zwarte katten in de tuin welke nou de mijne is. Roque heeft een veel dikkere staart dan de meeste katten hier en hij houdt hem vaak in zo'n krul.
De andere zwarte kat die hier heel regelmatig komt heeft de naam Karel gekregen van dochter. En ze begon gisteren op een verjaardag over de ballenkater die moet ook maar een fatsoenlijke naam krijgen.
Met die gezellige zwarte spinnenkatten vind ik het toch wel jammer dat ik mijn zwarte mormel niet heb gekend als kitten.
Mijn zwarte mormel heeft een hele dikke staart. Soms moet ik even goed kijken naar de zwarte katten in de tuin welke nou de mijne is. Roque heeft een veel dikkere staart dan de meeste katten hier en hij houdt hem vaak in zo'n krul.
De andere zwarte kat die hier heel regelmatig komt heeft de naam Karel gekregen van dochter. En ze begon gisteren op een verjaardag over de ballenkater die moet ook maar een fatsoenlijke naam krijgen.
Met die gezellige zwarte spinnenkatten vind ik het toch wel jammer dat ik mijn zwarte mormel niet heb gekend als kitten.
zondag 6 juni 2010 om 13:47
Wij hebben 2 jaar geleden in juni gigantische hagel gehad (waardoor ik dus die poffertjespan auto heb), echt noodweer!
Hier kwam de bui aan en vonden we het nog leuk:
Maar even later brak echt de hel los, er staan heel wat filmpjes van op Youtube:
filmpje 1
filmpje 3filmpje 2
En dit was ongeveer een uur na de bui in de tuin van de ouders van Olief:
Hier kwam de bui aan en vonden we het nog leuk:
Maar even later brak echt de hel los, er staan heel wat filmpjes van op Youtube:
filmpje 1
filmpje 3filmpje 2
En dit was ongeveer een uur na de bui in de tuin van de ouders van Olief:
Ik ben mijn eigen bananenschil
zondag 6 juni 2010 om 13:48
Ik lig naast die enorme paarse bos in ligstoel (nu even niet dus) en daar tegen de muur zit ook kamperfoelie.
Het zoemt en bromt daar van alle hommels en vliegjes..zo lekker geluid.
Dat jankende kind van de buren klinkt dan weer wat minder..
Er het barst van de libelles hier...kleintjes in blauw en rood en ook van die hele grote helicopters,zo mooi!
Het zoemt en bromt daar van alle hommels en vliegjes..zo lekker geluid.
Dat jankende kind van de buren klinkt dan weer wat minder..
Er het barst van de libelles hier...kleintjes in blauw en rood en ook van die hele grote helicopters,zo mooi!
zondag 6 juni 2010 om 13:52
zondag 6 juni 2010 om 13:56