
Duitse-worst kenners in de zaal?
dinsdag 29 juni 2010 om 16:34
Dag allemaal,
Onlangs heb ik een topic geopend over een Duits feest dat ik binnenkort ga geven. Dit is ook met eten, alleen zie ik door de worsten het bos niet meer. Je hebt nl. Weisswurst, bratwurst, currywurst, frankfurter, en misschien nog wel (veel) meer? Wie weet de verschillen, wat zijn de lekkerste en hoe serveer je ze?
Onlangs heb ik een topic geopend over een Duits feest dat ik binnenkort ga geven. Dit is ook met eten, alleen zie ik door de worsten het bos niet meer. Je hebt nl. Weisswurst, bratwurst, currywurst, frankfurter, en misschien nog wel (veel) meer? Wie weet de verschillen, wat zijn de lekkerste en hoe serveer je ze?

dinsdag 29 juni 2010 om 16:51
Weisswust: Beiers en moet je het velletje afhalen voor je hem eet, echt een gekloot.
Bratwurst: moet je bakken, weet niet of je daar zin in hebt voor een feestje.
Currywurst: rotzooiworst met een dikke laag ketchup met currypoeder erover. Bij voorkeur ook gebakken.
Frankfurter: Geloof ik een soort knakworst, kun je dus lekker een grote pan mee volgooien en opwarmen en daarna niet meer naar omkijken. Wel zo gemakkelijk voor een feestje.
Toevoeging:
Bockwurst: zie voordelen Frankfurter.
Qua smaak: Niks toe te voegen, ben namelijk vegetarier .
Leuk, Duits feestje! Ga je in Dirndl? En de heren in Lederhosen? Kruiken bier? Lullige hoedjes? Schwarzwalderkirchtaart? Vakwerk?
Bratwurst: moet je bakken, weet niet of je daar zin in hebt voor een feestje.
Currywurst: rotzooiworst met een dikke laag ketchup met currypoeder erover. Bij voorkeur ook gebakken.
Frankfurter: Geloof ik een soort knakworst, kun je dus lekker een grote pan mee volgooien en opwarmen en daarna niet meer naar omkijken. Wel zo gemakkelijk voor een feestje.
Toevoeging:
Bockwurst: zie voordelen Frankfurter.
Qua smaak: Niks toe te voegen, ben namelijk vegetarier .
Leuk, Duits feestje! Ga je in Dirndl? En de heren in Lederhosen? Kruiken bier? Lullige hoedjes? Schwarzwalderkirchtaart? Vakwerk?
dinsdag 29 juni 2010 om 16:54
geen toevoeging aan JanneJip.
Zou ook voor Frankfurters gaan (worden ook wel wieners würstschen genoemd, is inderdaad een soooort van knakworst, maar toch anders) serveer je met mosterd en/of ketchup en meestal ook mierikswortel (geraspt).
En verder Bratwurst; is ook makkelijker, alleen even in de pan bakken en je kunt er allerlei sausjes bijdoen.
Currywurst is erg lekker maar dat goed klaar te maken is niet zo gemakkelijk.
veel plezier!
Zou ook voor Frankfurters gaan (worden ook wel wieners würstschen genoemd, is inderdaad een soooort van knakworst, maar toch anders) serveer je met mosterd en/of ketchup en meestal ook mierikswortel (geraspt).
En verder Bratwurst; is ook makkelijker, alleen even in de pan bakken en je kunt er allerlei sausjes bijdoen.
Currywurst is erg lekker maar dat goed klaar te maken is niet zo gemakkelijk.
veel plezier!
dinsdag 29 juni 2010 om 16:57
De bedoeling is trouwens een grote BBQ en een paar heren die maar wat graag eromheen zwermen dus enige bereidings-moeite/tijd is geen probleem
Verder serveer ik vanaf 16.00 mini salami-worstjes en pretzels, voorgerecht elsasser flammkuchen (zelfgemaakt) dan dus allerlei worsten, broodjes, sauerkraut, kartoffelsalat, waldorfsalade (?) en tot slot apfelstrudel met vanillesaus....
en dan in de avond nacht nog Duitse hapjes maar ik weet niks, moet nog even kijken...
Verder serveer ik vanaf 16.00 mini salami-worstjes en pretzels, voorgerecht elsasser flammkuchen (zelfgemaakt) dan dus allerlei worsten, broodjes, sauerkraut, kartoffelsalat, waldorfsalade (?) en tot slot apfelstrudel met vanillesaus....
en dan in de avond nacht nog Duitse hapjes maar ik weet niks, moet nog even kijken...


dinsdag 29 juni 2010 om 17:16
http://www.smulweb.nl/zoe ... id=DD&sorteer=beoordeling
Oh enneuh bratwurst koken mag dan makkelijk(er) zijn, de smaak levert er ook ontzettend op in, dusseeeh niet doen.
Oh enneuh bratwurst koken mag dan makkelijk(er) zijn, de smaak levert er ook ontzettend op in, dusseeeh niet doen.

dinsdag 29 juni 2010 om 17:33
Op de bbq kunnen dus wél een lekker stel braadworsten!
Ook leuk: zoek eens een pot Beierse mosterd (dat is donkerbruin en zoet door toevoeging van caramel). Heeft beslist niet iedereen gegeten. Ik kocht het eens in een Duits warenhuis, waarbij de kassadame vroeg: Is dát mosterd? Waarna ik dacht: Duhuh, het is jóúw cultuur!
Ook leuk: zoek eens een pot Beierse mosterd (dat is donkerbruin en zoet door toevoeging van caramel). Heeft beslist niet iedereen gegeten. Ik kocht het eens in een Duits warenhuis, waarbij de kassadame vroeg: Is dát mosterd? Waarna ik dacht: Duhuh, het is jóúw cultuur!

dinsdag 29 juni 2010 om 17:41
quote:JanneJip schreef op 29 juni 2010 @ 17:33:
Op de bbq kunnen dus wél een lekker stel braadworsten!
Ook leuk: zoek eens een pot Beierse mosterd (dat is donkerbruin en zoet door toevoeging van caramel). Heeft beslist niet iedereen gegeten. Ik kocht het eens in een Duits warenhuis, waarbij de kassadame vroeg: Is dát mosterd? Waarna ik dacht: Duhuh, het is jóúw cultuur!
BBQ is inderdaad nog beter dan 'gewoon' in de pan, goeie tip dus!
Op de bbq kunnen dus wél een lekker stel braadworsten!
Ook leuk: zoek eens een pot Beierse mosterd (dat is donkerbruin en zoet door toevoeging van caramel). Heeft beslist niet iedereen gegeten. Ik kocht het eens in een Duits warenhuis, waarbij de kassadame vroeg: Is dát mosterd? Waarna ik dacht: Duhuh, het is jóúw cultuur!
BBQ is inderdaad nog beter dan 'gewoon' in de pan, goeie tip dus!

dinsdag 29 juni 2010 om 20:00
quote:maedl schreef op 29 juni 2010 @ 16:54:
geen toevoeging aan JanneJip.
Zou ook voor Frankfurters gaan (worden ook wel wieners würstschen genoemd, is inderdaad een soooort van knakworst, maar toch anders) serveer je met mosterd en/of ketchup en meestal ook mierikswortel (geraspt).
En verder Bratwurst; is ook makkelijker, alleen even in de pan bakken en je kunt er allerlei sausjes bijdoen.
Currywurst is erg lekker maar dat goed klaar te maken is niet zo gemakkelijk.
veel plezier!maedl! Misschien ook wat oostenrijkse specialiteiten?
geen toevoeging aan JanneJip.
Zou ook voor Frankfurters gaan (worden ook wel wieners würstschen genoemd, is inderdaad een soooort van knakworst, maar toch anders) serveer je met mosterd en/of ketchup en meestal ook mierikswortel (geraspt).
En verder Bratwurst; is ook makkelijker, alleen even in de pan bakken en je kunt er allerlei sausjes bijdoen.
Currywurst is erg lekker maar dat goed klaar te maken is niet zo gemakkelijk.
veel plezier!maedl! Misschien ook wat oostenrijkse specialiteiten?

dinsdag 29 juni 2010 om 20:03


dinsdag 29 juni 2010 om 21:00
Hoi schuddebuikje,je kunt het een dag van tevoren klaarmaken
maar dat kan ook dezelfde dag en duurt niet zo lang.
Voor de mayonaise heb je nodig:
1 ei of 1 eidooier
een halve theelepel zout
1 theelepel mosterd
1 theelepel suiker
citroensap of azijn
1/4-3/8 liter olijfolie
Ei,zout,mosterd,suiker en citroensap met een mixer op de hoogste stand vermengen.Olie druppelsgewijs toevoegen of of
langzaam door de opening op de bewegende mixer toevoegen.
Binnen seconden is de mayonaise stijf.
kaas-worst-salade
Je hebt nodig:
1-2 appels
1 ui
125 gram vleesworst of mortadella (bij de Lidl of Aldi)
125 gram kaas (Gouda,Chester,Edamer b.v.)
1-2 augurkjes (de kleintjes)
kruiden (bieslook,peterselie)
mosterd
de zelfgemaakte mayonaise
Appels en ui schillen.Alle ingredienten voor de salade in dobbelsteentjes snijden.De mayonaise met de mosterd vermengen en dan met de ingredienten voor de salade vermengen.Laten trekken en proeven.En kruiden eroverheen
struien.
variaties: 1-2 peeren in plaats van een appel en ham in plaats van worst
Bepaalde ingredienten kan je gewoon bij de Aldi en Lidl kopen.
En voor grotere porties kan je de hoeveelheid mayonaise en
salade ook gewoon verdubbelen.
Veel succes en ik hoop dat je er iets aan hebt.
maar dat kan ook dezelfde dag en duurt niet zo lang.
Voor de mayonaise heb je nodig:
1 ei of 1 eidooier
een halve theelepel zout
1 theelepel mosterd
1 theelepel suiker
citroensap of azijn
1/4-3/8 liter olijfolie
Ei,zout,mosterd,suiker en citroensap met een mixer op de hoogste stand vermengen.Olie druppelsgewijs toevoegen of of
langzaam door de opening op de bewegende mixer toevoegen.
Binnen seconden is de mayonaise stijf.
kaas-worst-salade
Je hebt nodig:
1-2 appels
1 ui
125 gram vleesworst of mortadella (bij de Lidl of Aldi)
125 gram kaas (Gouda,Chester,Edamer b.v.)
1-2 augurkjes (de kleintjes)
kruiden (bieslook,peterselie)
mosterd
de zelfgemaakte mayonaise
Appels en ui schillen.Alle ingredienten voor de salade in dobbelsteentjes snijden.De mayonaise met de mosterd vermengen en dan met de ingredienten voor de salade vermengen.Laten trekken en proeven.En kruiden eroverheen
struien.
variaties: 1-2 peeren in plaats van een appel en ham in plaats van worst
Bepaalde ingredienten kan je gewoon bij de Aldi en Lidl kopen.
En voor grotere porties kan je de hoeveelheid mayonaise en
salade ook gewoon verdubbelen.
Veel succes en ik hoop dat je er iets aan hebt.