
Het Heerlijke kooktopic.
zaterdag 17 maart 2007 om 14:56
Tja wat eten we als we iets bijzonders willen maken? Lastiger is het als we een apart gerecht /diner moeten bedenken voor bijv. vegatariers, een koud of warm buffet, een kinderfeest, een paas-ontbijtje, high tea, een 3 gangen menu, iets in een thema van een land, tapas, borrelhapjes, grote gezelschappen, erotisch hapje voor ... , de barbeque voor van de zomer, ja kerst is nog ver weg. Of gewoon maar een idee voor een gerecht willen hebben? Mexicaans, Italiaans, Grieks, mmmm. Lekkere gerechten, makkelijk of met 1 specifiek ingredient. Maar waar moet je heen met al je keukenhulp vraagjes? Of originele ideeen voor als vrienden komen eten? Tips en vragen!?Uiteraard heb ik niet voor al deze, en nog 1000den vragen antwoord. Maar met alle tips van de rest van de forummers komen we er wel.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 24 september 2007 om 12:23
Voor liefhebbers van makkelijke en snelle gerechten, een recept van mijn moeder;
MEXICAANSE KIP ~ zonder mexicaans eraan~ SCHOTEL
Mexicaanse kip
Nodig;
kipfilet
atjar tjampoer
gele rijst
ananas uit blik
tomatenpuree
ui
kruiden
marinade voor de kip
Bereiden;
Kipfilet in blokjes snijden en even laten marineren (marinade uit een flesje of ik neem vaak de sate marinade van Conimex, zit in een zakje). Ui snijden. Ananas en atjar (zelf even kijken hoeveel ervan) laten uitlekken. Rijst koken zoals op pak vermeld.
In een hapjespan of koekenpan de kip aanbraden (hoeft geen olie of boter bij, gewoon alle marinade sap erbij doen. Daarna de ui erbij. Tomatenpuree erbij doen, ananas en atjar, eventueel wat peper. Genoeg tomatenpuree of wat atjarsap erbij doen dat het smeuig is. Als laatste de rijst erdoor roeren. Even naar de verhouding kijken dat je er niet teveel rijst bij doet.
Snel, makkelijk en lekker. Het restant kan je invriezen.
Hier een foto van gister dat ik het heb gemaakt, ik had even voor iemand hier op het forum zo een foto gemaakt voor de rijstring. Normaal hussel ik het al in de hapjes pan door elkaar.
MEXICAANSE KIP ~ zonder mexicaans eraan~ SCHOTEL
Mexicaanse kip
Nodig;
kipfilet
atjar tjampoer
gele rijst
ananas uit blik
tomatenpuree
ui
kruiden
marinade voor de kip
Bereiden;
Kipfilet in blokjes snijden en even laten marineren (marinade uit een flesje of ik neem vaak de sate marinade van Conimex, zit in een zakje). Ui snijden. Ananas en atjar (zelf even kijken hoeveel ervan) laten uitlekken. Rijst koken zoals op pak vermeld.
In een hapjespan of koekenpan de kip aanbraden (hoeft geen olie of boter bij, gewoon alle marinade sap erbij doen. Daarna de ui erbij. Tomatenpuree erbij doen, ananas en atjar, eventueel wat peper. Genoeg tomatenpuree of wat atjarsap erbij doen dat het smeuig is. Als laatste de rijst erdoor roeren. Even naar de verhouding kijken dat je er niet teveel rijst bij doet.
Snel, makkelijk en lekker. Het restant kan je invriezen.
Hier een foto van gister dat ik het heb gemaakt, ik had even voor iemand hier op het forum zo een foto gemaakt voor de rijstring. Normaal hussel ik het al in de hapjes pan door elkaar.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 24 september 2007 om 12:29
Nog een aanvulling op het roti-recept (met dank aan Borrie )
Koop de roti's op de markt of bij een surinaamse toko. Zelf maken is heeeuuul veul werk. Ik heb het recept even opgezocht want ik had het ook in de allerhande zien staan:
Aardappelroti:
500 g kruimige aardappels
2 teentjes knoflook, geperst
1/2 rode peper, fijngehakt
1 theelepel gemalen komijn
500 g zelfrijzend bakmeel
bloem om te bestuiven
2-3 eetlepels zonnebloemolie
Bereiden
Aardappels schoonboenen en in weinig water met zout gaarkoken. Afgieten, iets laten afkoelen en dan pellen. Aardappels met knoflook, rode peper, komijn en wat zout fijnstampen. Bakmeel met 300 ml water tot soepel deeg kneden. Van deeg balletjes (ca. 5 cm doorsnede) vormen. Deegballetjes platdrukken en aardappelmengsel erover verdelen, randen vrijlaten. Deeg om vulling vouwen en tot ballen vormen. Deegballen 5 min. laten rusten, platdrukken en op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot pannenkoekjes. In grote koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten en pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin bakken.
Ook een goeie tip van Borrie: gebruik suriaamse kerrie.
Hier in A'dam hebben de meeste supermarkten een surinaams hoekje. Ik koop daar zelf altijd zo'n zakje kerriekruiden en gebruik dat voor zulke recepten.
Als ik 'gewoon' sperziebonen eet dan maak ik het vaak op de 'surinaamse' manier, met kerrie, ui, knoflook en bouillon, zo zijn ze net wat lekkerder!
En ik koop bataten, roti, gember en kouseband altijd op de markt. Bataat, kouseband en gember bij de groentekraam en roti bij het surinaamse kraampje. Veeeuuul goedkoper dan de toko of de supermarkt
Koop de roti's op de markt of bij een surinaamse toko. Zelf maken is heeeuuul veul werk. Ik heb het recept even opgezocht want ik had het ook in de allerhande zien staan:
Aardappelroti:
500 g kruimige aardappels
2 teentjes knoflook, geperst
1/2 rode peper, fijngehakt
1 theelepel gemalen komijn
500 g zelfrijzend bakmeel
bloem om te bestuiven
2-3 eetlepels zonnebloemolie
Bereiden
Aardappels schoonboenen en in weinig water met zout gaarkoken. Afgieten, iets laten afkoelen en dan pellen. Aardappels met knoflook, rode peper, komijn en wat zout fijnstampen. Bakmeel met 300 ml water tot soepel deeg kneden. Van deeg balletjes (ca. 5 cm doorsnede) vormen. Deegballetjes platdrukken en aardappelmengsel erover verdelen, randen vrijlaten. Deeg om vulling vouwen en tot ballen vormen. Deegballen 5 min. laten rusten, platdrukken en op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot pannenkoekjes. In grote koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten en pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin bakken.
Ook een goeie tip van Borrie: gebruik suriaamse kerrie.
Hier in A'dam hebben de meeste supermarkten een surinaams hoekje. Ik koop daar zelf altijd zo'n zakje kerriekruiden en gebruik dat voor zulke recepten.
Als ik 'gewoon' sperziebonen eet dan maak ik het vaak op de 'surinaamse' manier, met kerrie, ui, knoflook en bouillon, zo zijn ze net wat lekkerder!
En ik koop bataten, roti, gember en kouseband altijd op de markt. Bataat, kouseband en gember bij de groentekraam en roti bij het surinaamse kraampje. Veeeuuul goedkoper dan de toko of de supermarkt

maandag 24 september 2007 om 13:42
Voel me vereerd agent!
over die verse kruiden...
wat agent zegt, potjes kruiden kaalplukken en invriezen gaat hartstikke goed, ik doe dat in oude bakjes van de chinees....
heb een doos met verse rode pepertjes(en groene en gele)
doos met munt, koriander, djeroekperoet oid...limoenblad (is zoo lekker)
basilicum, salie, peterselie, maggi en vele anderen.... heb zelf ook een kruidentuin, en als het dan teveel groeit en gesnoeid moet worden vries ik ook veel in...altijd makkelijk!!!
ik hak het nog niet eens fijn, gewoon schoonmaken, van de takjes af.. los invriezen wel een beetje laten drogen na het wassen, anders word het een bonk, in die dozen zijn het bij mij allemaal losse blaadjes, kun je precies pakken wat je nodig hebt...
het word wel iets slapper als helemaal vers, maar is echt heel goed te doen hoor!
vrijdag 28 september 2007 om 09:20
Lekker topic is dit ! Ik ben ook een kookfreak, alles wat uit landen rond de Middellandse zee komt heeft mijn voorkeur (Marokkaans, Italiaans, Spaans, Portugees etc.) Maar Thais of Suri gaat er ook zonder problemen in. Toch heb ik ook een vraag: ik eet haast iedere week wel een gerecht met pompoen (pompoensoep, curry, salade, geroosterde pp etc.) maar ik vind het schoonmaken een ramp, ze zijn zó hard ! Wie heeft er een goede tip ?
donderdag 11 oktober 2007 om 15:15
Hallo,
Ik zou graag een recept willen hebben voor een ovenschotel met spinazie of met rode kool die hebben jullie denk ik wel ??
Gisteren heb ik voor het eerst ovenfrites gemaakt , nou dat was echt geen succes ze waren slap !! Ik dacht nou dat is niet zo vet enz................Wie maakt er wel eens ovenfrites en zijn die wel lekker ??
Alvast bedankt hoor!
Ik zou graag een recept willen hebben voor een ovenschotel met spinazie of met rode kool die hebben jullie denk ik wel ??
Gisteren heb ik voor het eerst ovenfrites gemaakt , nou dat was echt geen succes ze waren slap !! Ik dacht nou dat is niet zo vet enz................Wie maakt er wel eens ovenfrites en zijn die wel lekker ??
Alvast bedankt hoor!
donderdag 11 oktober 2007 om 15:27
spinazie ovenschotel
Boodschappenlijstje voor 4 personen:
1 kilo verse spinazie 2 eetlepel fijngehakte peterselie zout peper 75 gram boter 4 eieren 1 ons pittige geraspte kaas
Voorbereiding:
Was de spinazie 3 keer en verwijder de lelijke blaadjes. Daarna de spinazie goed uitlekken en droog deppen.
Bereiding:
Hak de spinazie in grove stukken en doe er de fijngehakte peterselie en wat zout door. Vet een overschotel in en doe daar de spinazie in. Smelt de boter en giet deze over de spinazie.
Klop de eieren los en roer er 3/4 van de pittige geraspte kaas door met een snufje peper. Maak met een juslepel 4 kuiltjes in de spinazie en giet er het eimengsel in. Strooi de overgebleven geraspte kaas er over heen.
Bak de spinazieschotel in een voorverwarmde over van 200° C. in 30 minuten gaar.
********
Kip spinazieovenschotel
Ingrediënten van Kip-spinazie ovenschotel
1 blikje gehakte spinazie, uitgelekt
1 blikje kippenragout
3 ons kipfilet, in stukjes of reepjes
1 zakje puree voor ovenschotel
pikante kipkruiden
geraspte kaas
Bereidingswijze van Kip-spinazie ovenschotel
Kruid de kipfilet met de kipkruiden. Bak de kipfilet in weinig olijfolie.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Maak ondertussen de puree voor ovenschotel klaar.
Vet een ovenschaal in met olie of boter.
Doe achtereenvolgens de gebakken kipfilet, de ragout, de uitgelekte spinazie en de puree in de ovenschotel en strooi hierover de geraspte kaas.
Zet de ovenschotel gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven, hierna nog 5 minuten onder de grill voor een mooi bruin korstje.
Eet smakelijk.
********
Ingrediënten (4 pers.):
500 gr. gehakt
2 uien
diepvriesbladspinazie van iglo
aardappelen
boter
Bereiding:
gehakt rulbakken en gesneden uien toevoegen en meebakken. Ondertussen de spinazie in een pan opwarmen. De aardappelen, hoeveel je wilt, koken en met een beetje melk er puree van maken(je kan natuurlijk ook kant en klare puree gebruiken). Een overschaal invetten met boter en het gehakt-uien mengsel erin doen. Dan de inmiddels gare en uitgelekte spinazie(anders wordt het zo nat) erbovenop doen. Vervolgens de puree erop doen en de oven in! (hetelucht oven 180 graden, ongeveer 20 minuutjes)
********
Rode kool ovenschotel
Ingrediënten
voor 4 personen
400g gehakt
1 pak diepvries rode kool met appeltjes
zo’n 800g aardappels
klein bekertje crème fraîche
knoflook, 2 uien
kerriepoeder
kaneelpoeder
bieslook
olie, peper, zout
Bereidingswijze
Laat de rode kool alvast ontdooien terwijl je de aardappels schilt en kookt (je kunt ook zo’n pre-fab zakje aardappelpuree nemen, maar dan komt die voordeelzak aardappels nooit op).
Snij 2 uien fijn. Verhit wat olie in de pan, pers hierin 2 teentjes knoflook en bak het gehakt rul met de gesneden uien. Breng het gehakt op smaak met de kerrie, peper en zout. Warm ook alvast de oven op.
Als de aardappels flink zijn doorgekookt; giet ze af en stamp ze fijn. Roer de crème fraîche en de bieslook door het geheel en maak er een puree van. Meng de kaneel door de ontdooide rode kool.
Neem een ovenschaal die groot genoeg is voor het geheel en vet deze enigszins in. Verdeel het gehakt over de bodem, daaroverheen de rode kool en om het af te maken de aardappelpuree. Maak de bovenkant glad. Het geheel kan nu de oven in, op zo’n 200 graden voor 30 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.
Je hebt nu een mooie, lekkere, Nederlandse ovenschotel. Mijn Chinese tafelgenote was in ieder geval onder de indruk van smaak en presentatie, weer bonuspunten voor de Nederlandse keuken. (Stel je eens voor dat het aanslaat bij die miljoenen Chinezen!)
En mocht het uitscheppen niet zo goed lukken, onthoud dan dat prakken ook een typisch Nederlandse bezigheid is, hoewel ik dat bij deze schotel niet zou aanraden.
********
Ovenschotel met rode kool
Voorbereidings tijd (minuten) 10
Totale bereidingstijd (minuten) 30
Ingredienten 350 gr rundergehakt half zakje nasikruiden 3 zakjes instant aardappelpuree (van bv Maggi) 1 pot rode kool paneermeel
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Rul het gehakt bruin en voeg de nasikruiden toe. Maak de aardappelpuree klaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Vet een ovenschaal in. Rulgebakken gehakt eerst, daarop de rode kool, en daar op de aarappelpuree. Bestrooi het gerecht met wat paneermeel en een aantal klontjes boter. Zet dit in de oven voor ong. een 20 minuten op 180 graden.
Opmerkingen Dit recept is een grote hit bij ons thuis. De kinderen zijn er dol op! De nasikruiden erdoor lijkt vreemd, maar maakt het voor jong en oud superlekker!!
Boodschappenlijstje voor 4 personen:
1 kilo verse spinazie 2 eetlepel fijngehakte peterselie zout peper 75 gram boter 4 eieren 1 ons pittige geraspte kaas
Voorbereiding:
Was de spinazie 3 keer en verwijder de lelijke blaadjes. Daarna de spinazie goed uitlekken en droog deppen.
Bereiding:
Hak de spinazie in grove stukken en doe er de fijngehakte peterselie en wat zout door. Vet een overschotel in en doe daar de spinazie in. Smelt de boter en giet deze over de spinazie.
Klop de eieren los en roer er 3/4 van de pittige geraspte kaas door met een snufje peper. Maak met een juslepel 4 kuiltjes in de spinazie en giet er het eimengsel in. Strooi de overgebleven geraspte kaas er over heen.
Bak de spinazieschotel in een voorverwarmde over van 200° C. in 30 minuten gaar.
********
Kip spinazieovenschotel
Ingrediënten van Kip-spinazie ovenschotel
1 blikje gehakte spinazie, uitgelekt
1 blikje kippenragout
3 ons kipfilet, in stukjes of reepjes
1 zakje puree voor ovenschotel
pikante kipkruiden
geraspte kaas
Bereidingswijze van Kip-spinazie ovenschotel
Kruid de kipfilet met de kipkruiden. Bak de kipfilet in weinig olijfolie.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Maak ondertussen de puree voor ovenschotel klaar.
Vet een ovenschaal in met olie of boter.
Doe achtereenvolgens de gebakken kipfilet, de ragout, de uitgelekte spinazie en de puree in de ovenschotel en strooi hierover de geraspte kaas.
Zet de ovenschotel gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven, hierna nog 5 minuten onder de grill voor een mooi bruin korstje.
Eet smakelijk.
********
Ingrediënten (4 pers.):
500 gr. gehakt
2 uien
diepvriesbladspinazie van iglo
aardappelen
boter
Bereiding:
gehakt rulbakken en gesneden uien toevoegen en meebakken. Ondertussen de spinazie in een pan opwarmen. De aardappelen, hoeveel je wilt, koken en met een beetje melk er puree van maken(je kan natuurlijk ook kant en klare puree gebruiken). Een overschaal invetten met boter en het gehakt-uien mengsel erin doen. Dan de inmiddels gare en uitgelekte spinazie(anders wordt het zo nat) erbovenop doen. Vervolgens de puree erop doen en de oven in! (hetelucht oven 180 graden, ongeveer 20 minuutjes)
********
Rode kool ovenschotel
Ingrediënten
voor 4 personen
400g gehakt
1 pak diepvries rode kool met appeltjes
zo’n 800g aardappels
klein bekertje crème fraîche
knoflook, 2 uien
kerriepoeder
kaneelpoeder
bieslook
olie, peper, zout
Bereidingswijze
Laat de rode kool alvast ontdooien terwijl je de aardappels schilt en kookt (je kunt ook zo’n pre-fab zakje aardappelpuree nemen, maar dan komt die voordeelzak aardappels nooit op).
Snij 2 uien fijn. Verhit wat olie in de pan, pers hierin 2 teentjes knoflook en bak het gehakt rul met de gesneden uien. Breng het gehakt op smaak met de kerrie, peper en zout. Warm ook alvast de oven op.
Als de aardappels flink zijn doorgekookt; giet ze af en stamp ze fijn. Roer de crème fraîche en de bieslook door het geheel en maak er een puree van. Meng de kaneel door de ontdooide rode kool.
Neem een ovenschaal die groot genoeg is voor het geheel en vet deze enigszins in. Verdeel het gehakt over de bodem, daaroverheen de rode kool en om het af te maken de aardappelpuree. Maak de bovenkant glad. Het geheel kan nu de oven in, op zo’n 200 graden voor 30 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.
Je hebt nu een mooie, lekkere, Nederlandse ovenschotel. Mijn Chinese tafelgenote was in ieder geval onder de indruk van smaak en presentatie, weer bonuspunten voor de Nederlandse keuken. (Stel je eens voor dat het aanslaat bij die miljoenen Chinezen!)
En mocht het uitscheppen niet zo goed lukken, onthoud dan dat prakken ook een typisch Nederlandse bezigheid is, hoewel ik dat bij deze schotel niet zou aanraden.
********
Ovenschotel met rode kool
Voorbereidings tijd (minuten) 10
Totale bereidingstijd (minuten) 30
Ingredienten 350 gr rundergehakt half zakje nasikruiden 3 zakjes instant aardappelpuree (van bv Maggi) 1 pot rode kool paneermeel
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Rul het gehakt bruin en voeg de nasikruiden toe. Maak de aardappelpuree klaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Vet een ovenschaal in. Rulgebakken gehakt eerst, daarop de rode kool, en daar op de aarappelpuree. Bestrooi het gerecht met wat paneermeel en een aantal klontjes boter. Zet dit in de oven voor ong. een 20 minuten op 180 graden.
Opmerkingen Dit recept is een grote hit bij ons thuis. De kinderen zijn er dol op! De nasikruiden erdoor lijkt vreemd, maar maakt het voor jong en oud superlekker!!
donderdag 11 oktober 2007 om 15:31
quote:Farida999 schreef op 11 oktober 2007 @ 15:15:
Gisteren heb ik voor het eerst ovenfrites gemaakt , nou dat was echt geen succes ze waren slap !! Ik dacht nou dat is niet zo vet enz................Wie maakt er wel eens ovenfrites en zijn die wel lekker ??
Alvast bedankt hoor!
Wat ik met oven-snacks doe is het minimaal 10 min langer erin doen dan op het pak/zak staat. Patat doe ik op een gril met bakpapier maar echt 10 tot 15 min langer dan er staat. Bijv. bitterballen moet je oppassen maar moet echt langer dan er staat. Als ik mij niet vergis staat er bij beiden bijv. 20 min, nou 30 min moet het echt wel. Halverwege wel omdraaien, anders hou je een slappe achterkant.
Oja, als het grotere (langere) frietjes zijn doe ik er geen bakpapier onder, dan wordt de onderkant ook sneller knappiger. Op het rooster doe ik ze he, niet op een plaat.
Gisteren heb ik voor het eerst ovenfrites gemaakt , nou dat was echt geen succes ze waren slap !! Ik dacht nou dat is niet zo vet enz................Wie maakt er wel eens ovenfrites en zijn die wel lekker ??
Alvast bedankt hoor!
Wat ik met oven-snacks doe is het minimaal 10 min langer erin doen dan op het pak/zak staat. Patat doe ik op een gril met bakpapier maar echt 10 tot 15 min langer dan er staat. Bijv. bitterballen moet je oppassen maar moet echt langer dan er staat. Als ik mij niet vergis staat er bij beiden bijv. 20 min, nou 30 min moet het echt wel. Halverwege wel omdraaien, anders hou je een slappe achterkant.
Oja, als het grotere (langere) frietjes zijn doe ik er geen bakpapier onder, dan wordt de onderkant ook sneller knappiger. Op het rooster doe ik ze he, niet op een plaat.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 12 oktober 2007 om 10:55
Citroentekkel, bedankt voor de heerlijke recepten !!! Ik ga vanavond de rode kool schotel maken. Nu ga ik fff boodschappen doen.
Mylenevalerie friet op een rooster in de oven is dat niet lastig, ik bedoel vallen ze er niet doorheen ? Dan hoef je natuurlijk niet te roeren om ze te keren neem ik aan? Is er een merk voorgebakken friet die jullie goed vinden in de oven?
Mylenevalerie friet op een rooster in de oven is dat niet lastig, ik bedoel vallen ze er niet doorheen ? Dan hoef je natuurlijk niet te roeren om ze te keren neem ik aan? Is er een merk voorgebakken friet die jullie goed vinden in de oven?
vrijdag 12 oktober 2007 om 11:02
quote:Farida999 schreef op 12 oktober 2007 @ 10:55:
Mylenevalerie friet op een rooster in de oven is dat niet lastig, ik bedoel vallen ze er niet doorheen ? Dan hoef je natuurlijk niet te roeren om ze te keren neem ik aan? Is er een merk voorgebakken friet die jullie goed vinden in de oven?Je hebt van die langere frietjes (long huppelepup heet het, ik dacht van mc cane) in die zakken. Ja je moet ze even er dwars opleggen maar je hoeft niet te keren en ze zijn dan overal lekker knapperig. En heel veel meer werk is het niet.
Mylenevalerie friet op een rooster in de oven is dat niet lastig, ik bedoel vallen ze er niet doorheen ? Dan hoef je natuurlijk niet te roeren om ze te keren neem ik aan? Is er een merk voorgebakken friet die jullie goed vinden in de oven?Je hebt van die langere frietjes (long huppelepup heet het, ik dacht van mc cane) in die zakken. Ja je moet ze even er dwars opleggen maar je hoeft niet te keren en ze zijn dan overal lekker knapperig. En heel veel meer werk is het niet.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
vrijdag 12 oktober 2007 om 13:00
quote:zoefie schreef op 28 september 2007 @ 09:20:
Lekker topic is dit ! Ik ben ook een kookfreak, alles wat uit landen rond de Middellandse zee komt heeft mijn voorkeur (Marokkaans, Italiaans, Spaans, Portugees etc.) Maar Thais of Suri gaat er ook zonder problemen in. Toch heb ik ook een vraag: ik eet haast iedere week wel een gerecht met pompoen (pompoensoep, curry, salade, geroosterde pp etc.) maar ik vind het schoonmaken een ramp, ze zijn zó hard ! Wie heeft er een goede tip ?
Zoefie, ik eet zelf geen pompoen maar ik las de allerhande en las het antwoord op jouw vraag. Dus deze tip is niet van mij hoor.
Er staat';
Is de pompoen moeilijk te snijden? Doe hem dan twee minuten in de magnetron, op vol vermogen. Prik er wel eerst een paar gaatjes in, tegen het ontploffen. Laat hem nog een paar minuten staan en hij is een stuk zachter.
Hopelijk heb je er iets aan.
Lekker topic is dit ! Ik ben ook een kookfreak, alles wat uit landen rond de Middellandse zee komt heeft mijn voorkeur (Marokkaans, Italiaans, Spaans, Portugees etc.) Maar Thais of Suri gaat er ook zonder problemen in. Toch heb ik ook een vraag: ik eet haast iedere week wel een gerecht met pompoen (pompoensoep, curry, salade, geroosterde pp etc.) maar ik vind het schoonmaken een ramp, ze zijn zó hard ! Wie heeft er een goede tip ?
Zoefie, ik eet zelf geen pompoen maar ik las de allerhande en las het antwoord op jouw vraag. Dus deze tip is niet van mij hoor.
Er staat';
Is de pompoen moeilijk te snijden? Doe hem dan twee minuten in de magnetron, op vol vermogen. Prik er wel eerst een paar gaatjes in, tegen het ontploffen. Laat hem nog een paar minuten staan en hij is een stuk zachter.
Hopelijk heb je er iets aan.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 22 oktober 2007 om 14:24
Ik weet niet meer op welk topic er gesproken werd over Joppiesaus. Ik heb bij mij gekeken maar kon het niet vinden in de supermarkt. Nu kom ik een makkelijk en lekker recept ervan tegen wat ik jullie niet wil onthouden.
Duitse biefstuk met joppiesaus
Boodschappenlijstje
2 dl mayonaise
1 dl ketchup
1 ui
3 augurken
snufje cayennepeper
4 Duitse biefstukken
25 g boter om te bakken
12 röstirondjes
sperzieboontjes (diepvries of pot)
zout en peper
Bereiden
Meng de mayonaise met de ketchup. Snijd de ui en de augurken in hele kleine stukjes en meng die met de cayennepeper door de saus. Pureer dit met een staafmixer tot de ui en de augurken zeer fijn gemalen zijn. Breng op smaak met zout en peper. Kruid ook het vlees met zout en peper, verhit de boter en bak daarin de biefstukken bruin in ca. 3 minuten per kant. Bak in een andere pan de röstirondjes en verwarm de boontjes. Serveer wat van de saus op de biefstuk en doe de rest in een schaaltje. Geef er de röstirondjes en boontjes bij.
Tips
• Maak een broodje hamburger met biefstuk, saus, sla en tomaat.
• Maak een grote pot saus door de hoeveelheid te verdubbelen
Duitse biefstuk met joppiesaus
Boodschappenlijstje
2 dl mayonaise
1 dl ketchup
1 ui
3 augurken
snufje cayennepeper
4 Duitse biefstukken
25 g boter om te bakken
12 röstirondjes
sperzieboontjes (diepvries of pot)
zout en peper
Bereiden
Meng de mayonaise met de ketchup. Snijd de ui en de augurken in hele kleine stukjes en meng die met de cayennepeper door de saus. Pureer dit met een staafmixer tot de ui en de augurken zeer fijn gemalen zijn. Breng op smaak met zout en peper. Kruid ook het vlees met zout en peper, verhit de boter en bak daarin de biefstukken bruin in ca. 3 minuten per kant. Bak in een andere pan de röstirondjes en verwarm de boontjes. Serveer wat van de saus op de biefstuk en doe de rest in een schaaltje. Geef er de röstirondjes en boontjes bij.
Tips
• Maak een broodje hamburger met biefstuk, saus, sla en tomaat.
• Maak een grote pot saus door de hoeveelheid te verdubbelen
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 22 oktober 2007 om 14:41
vanavond eet ik broccoli stamppot. Ik moest er een nieuwe stamper voor aanschaffen, want de andere had ik kapot gestampt op de boerenkool, gister...
Ik heb broccoli, kruidenroomkaas, spekjes en natuurlijk aardappels. Denken jullie dat dit een lekker stamppotje wordt, of zouden jullie er nog iets bij doen/ af doen?
Ik heb broccoli, kruidenroomkaas, spekjes en natuurlijk aardappels. Denken jullie dat dit een lekker stamppotje wordt, of zouden jullie er nog iets bij doen/ af doen?
maandag 22 oktober 2007 om 14:46
quote:allis schreef op 22 oktober 2007 @ 14:41:
vanavond eet ik broccoli stamppot. Ik moest er een nieuwe stamper voor aanschaffen, want de andere had ik kapot gestampt op de boerenkool, gister...
Ik heb broccoli, kruidenroomkaas, spekjes en natuurlijk aardappels. Denken jullie dat dit een lekker stamppotje wordt, of zouden jullie er nog iets bij doen/ af doen?
Zelf ben ik gek op lekkere kruiden erbij. Ik heb bij een andere stampot een hele lekkere maar misschien een rare variant. Moet wel zeggen dat het eigenlijk bij een hutspot stampot is maar een beetje piccalilly erbij doen. Je moet er niet teveel bij doen (wat ik een keer dus deed) want dan is het overheersend. Evt. er niet alvast door doen maar voor de liefhebbers er apart bij doen om te proberen?
Voor variatie is kruidenbrie ook lekker ipv kruidenroomkaas. Maar het klinkt lekker. Ik ben een vlees liefhebber dus mini gehaktballetjes erbij zou ik heel lekker vinden. Of een klein beetje geruld er doorheen.
vanavond eet ik broccoli stamppot. Ik moest er een nieuwe stamper voor aanschaffen, want de andere had ik kapot gestampt op de boerenkool, gister...
Ik heb broccoli, kruidenroomkaas, spekjes en natuurlijk aardappels. Denken jullie dat dit een lekker stamppotje wordt, of zouden jullie er nog iets bij doen/ af doen?
Zelf ben ik gek op lekkere kruiden erbij. Ik heb bij een andere stampot een hele lekkere maar misschien een rare variant. Moet wel zeggen dat het eigenlijk bij een hutspot stampot is maar een beetje piccalilly erbij doen. Je moet er niet teveel bij doen (wat ik een keer dus deed) want dan is het overheersend. Evt. er niet alvast door doen maar voor de liefhebbers er apart bij doen om te proberen?
Voor variatie is kruidenbrie ook lekker ipv kruidenroomkaas. Maar het klinkt lekker. Ik ben een vlees liefhebber dus mini gehaktballetjes erbij zou ik heel lekker vinden. Of een klein beetje geruld er doorheen.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
dinsdag 23 oktober 2007 om 14:14
het was een erg geslaagd experiment. Ik heb aardappelpuree gemaakt,met melk, roomboter en een beetje peper en zout. Spekjes gebakken, brocoli in hele kleine roosjes gesneden en gekookt. Vervolgens alles door de puree geroerd met een flinke schep kruidenroomkaas. Heel smakelijk en gezellig ogend gerecht, de kleuren blijven erg fris en het ruikt ook zo lekker!
dinsdag 6 november 2007 om 11:04
Ik hou erg van mexicaans eten (o.a.) en met name tortilla's. Ik maak ze bijna altijd wel weer met een andere vulling. Dinsdag had ik ze zo gemaakt;
Tortilla's had ik met tomatensmaak. Ik had er een met kaas/champignons/sjalotje en enchiladasaus.
De andere had ik met kip, paprika, beetje champignons/boursin/tomaat/ui en zelfgemaakte guacamolesaus. Bij allebei geraspte kaas erover, in de oven. Enchiladasaus en guacamolesaus er pas op doen als het uit de oven is.
Lekker een mexicaanse salade erbij en komkommersalade.
Vandaag ook een tortilla met kaas/champignons/sjalot en een met kip/gele rijst/paprika/mais/champignons/ui, ger.kaas erover.
Enchilada saus
1/2 ui (lekkerder is sjalotjes)
5 eetlepels tomatenpuree
1 dl zure (of gewone) room
2 teentjes knoflook
2 eetlepels "boske" saus (of andere pittige salsasaus)
zwarte peper en zout
Bak de uien en voeg de geperste knoflookteentjes en de tomatenpuree toe. Laat alles nog 2-5 min. bakken. Voeg nu de boske saus/salsasaus toe. Voeg vervolgens de zure (of gewone) room toe en laat de saus nog 4-6 min sudderen. Voeg zout en peper toe.
Tortilla's had ik met tomatensmaak. Ik had er een met kaas/champignons/sjalotje en enchiladasaus.
De andere had ik met kip, paprika, beetje champignons/boursin/tomaat/ui en zelfgemaakte guacamolesaus. Bij allebei geraspte kaas erover, in de oven. Enchiladasaus en guacamolesaus er pas op doen als het uit de oven is.
Lekker een mexicaanse salade erbij en komkommersalade.
Vandaag ook een tortilla met kaas/champignons/sjalot en een met kip/gele rijst/paprika/mais/champignons/ui, ger.kaas erover.
Enchilada saus
1/2 ui (lekkerder is sjalotjes)
5 eetlepels tomatenpuree
1 dl zure (of gewone) room
2 teentjes knoflook
2 eetlepels "boske" saus (of andere pittige salsasaus)
zwarte peper en zout
Bak de uien en voeg de geperste knoflookteentjes en de tomatenpuree toe. Laat alles nog 2-5 min. bakken. Voeg nu de boske saus/salsasaus toe. Voeg vervolgens de zure (of gewone) room toe en laat de saus nog 4-6 min sudderen. Voeg zout en peper toe.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
woensdag 21 november 2007 om 18:31
Wie maakt er wel eens zelf foccacia?
Ik kocht het voorheen wel eens vers bij AH (1,99), lekker was die bijv met paprika en olijf. Maar sinds een paar weken is het formaat gehalveerd en de prijs niet. Dus uit principe koop ik het niet meer. Nu heb ik die voorverpakte geprobeerd bij de AH die je moet afbakken in de oven maar die was niet te eten. Bah wat was die vies.
Mochten jullie een lekker recept voor mij hebben dan hou ik mij aanbevolen.
Oja, ik heb geen broodbakmachine.
Ik kocht het voorheen wel eens vers bij AH (1,99), lekker was die bijv met paprika en olijf. Maar sinds een paar weken is het formaat gehalveerd en de prijs niet. Dus uit principe koop ik het niet meer. Nu heb ik die voorverpakte geprobeerd bij de AH die je moet afbakken in de oven maar die was niet te eten. Bah wat was die vies.
Mochten jullie een lekker recept voor mij hebben dan hou ik mij aanbevolen.
Oja, ik heb geen broodbakmachine.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

woensdag 21 november 2007 om 19:35
MV'tje, heb je dat helemaal op kunnen eten die tortilla's? Ik had er laatst ook 2 gemaakt, met Agent's chipsrecept maar dan zonder chips ( snap je m nog? ) Ik kreeg er maar 1 op. Vond ik echt jammer, want het was zo lekker, maar damn, wat vult dat goed zeg. Heb die andere de volgende dag gehad als ontbijt
woensdag 21 november 2007 om 19:39

vrijdag 23 november 2007 om 17:19
Warme kaasdip
Ingrediënten
1 ui 1 teentje knoflook 1 rode spaanse peper 1 el olie 300 gr volvette smeerkaas 1 tl sambal 2 el citroensap melk 2 el fijngeknipte verse koriander Bereiden
Pel en snipper de ui en het teentje knoflook. Maak de spaanse peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd de peper in reepjes. Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui, knoflook en peper even. Schep de helft van dit mengsel op een stuk keukenpapier. Roer de smeerkaas, sambal en het citroensap door het uimengsel in de pan tot er een gladde saus ontstaat. Verdun de saus evt. met een scheutje melk. Roer de koriander erdoor. Schenk de saus in een schaal en strooi het ui-peper-knoflookmengsel erover.
Ingrediënten
1 ui 1 teentje knoflook 1 rode spaanse peper 1 el olie 300 gr volvette smeerkaas 1 tl sambal 2 el citroensap melk 2 el fijngeknipte verse koriander Bereiden
Pel en snipper de ui en het teentje knoflook. Maak de spaanse peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd de peper in reepjes. Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui, knoflook en peper even. Schep de helft van dit mengsel op een stuk keukenpapier. Roer de smeerkaas, sambal en het citroensap door het uimengsel in de pan tot er een gladde saus ontstaat. Verdun de saus evt. met een scheutje melk. Roer de koriander erdoor. Schenk de saus in een schaal en strooi het ui-peper-knoflookmengsel erover.