8 gangen diner
zondag 28 november 2010 om 17:23
Hoi allemaal,
deze kerst wil ik voor mijn familie een 8 gangen diner koken. Ik heb geprobeerd om wat voorbeeldjes te googleen maar dan krijg ik vooral menu's van restaurants die iets te ambitieus zijn voor mij ( Canneloni van bresaola gevuld met een tartaar van tomaat en dressing van olijven, frisse rucolasalade klinkt goed, maar realistisch gezien niet haalbaar voor mij
)
Ik ben me echt aan het orienteren. Heb zelf al wel wat ideetjes maar die staan nog helemaal niet vast. Ik had bedacht om met een amuse te beginnen, dan een soep, dan een klein voorgerechtje zoals 3 mooie zelfgemaakte ravioli dingen, spoom, vis, vlees, kaasplankje en dessert. Wie o wie kan mij helpen met tips, recepten en andere ideeen? Alle goedbedoelde adviezen om het vooral niet te doen, te beperken tot 4 gangen of mededelingen dat jij het vooral niet zou willen (doen) mogen achterwege blijven.
Groetjes!
deze kerst wil ik voor mijn familie een 8 gangen diner koken. Ik heb geprobeerd om wat voorbeeldjes te googleen maar dan krijg ik vooral menu's van restaurants die iets te ambitieus zijn voor mij ( Canneloni van bresaola gevuld met een tartaar van tomaat en dressing van olijven, frisse rucolasalade klinkt goed, maar realistisch gezien niet haalbaar voor mij
Ik ben me echt aan het orienteren. Heb zelf al wel wat ideetjes maar die staan nog helemaal niet vast. Ik had bedacht om met een amuse te beginnen, dan een soep, dan een klein voorgerechtje zoals 3 mooie zelfgemaakte ravioli dingen, spoom, vis, vlees, kaasplankje en dessert. Wie o wie kan mij helpen met tips, recepten en andere ideeen? Alle goedbedoelde adviezen om het vooral niet te doen, te beperken tot 4 gangen of mededelingen dat jij het vooral niet zou willen (doen) mogen achterwege blijven.
Groetjes!
Zelfs het eten van een olifant gaat hapje voor hapje...
zondag 28 november 2010 om 19:36
quote:fashionvictim schreef op 28 november 2010 @ 19:33:
Menu suggestie
Tartaar van St Jacobsschelpen en gerookte zalm
warme aspergesalade met prosciutto of
spinaziesalade met lauwwarme rosbief en cashewnoten
risotto met krab of kreeft of een risotto met paddenstoelen
kip-gember consommé
eendenborst met sinaasappel-mangosaus
lasagne van witte chocolade en rood fruit
Koffie
Hoe laat moet ik er zijn en eerste of tweede kerstdag? En oh ja, liever thee, maar ik doe niet moeilijk.
Tot dan!
Menu suggestie
Tartaar van St Jacobsschelpen en gerookte zalm
warme aspergesalade met prosciutto of
spinaziesalade met lauwwarme rosbief en cashewnoten
risotto met krab of kreeft of een risotto met paddenstoelen
kip-gember consommé
eendenborst met sinaasappel-mangosaus
lasagne van witte chocolade en rood fruit
Koffie
Hoe laat moet ik er zijn en eerste of tweede kerstdag? En oh ja, liever thee, maar ik doe niet moeilijk.
Tot dan!
maandag 29 november 2010 om 22:31
Wij 'doen' altijd 10 gangen voor 10 personen.
Menu-tips zat hier, dus wat andere tips:
*Zoveel mogelijk van te voren bereiden en aanbraden zodat je alleen maar hoeft af te maken.
*Lekker vroeg beginnen met eten; beter gezellig natafelen dan ingestorte gasten die om 23u nog aan het hoofdgerecht moeten beginnen.
* doe de spoom wanneer mogelijk níet aan tafel, dan kan iedereen ff de benen strekken en jij de tafel opnieuw dekken met schoon bestek voor de laatste gangen en schone glazen voor de volgende wijntjes.
*Koop niet ruim in... Je hebt toch altijd teveel!
*Doe bij de borrel vooraf geen kaas en worst oid omdat dat zo gezellig is... Voor jou mss logisch, maar ik zie het vaak genoeg, net als lekker veel brood bij de eerste gangen: Niet doen; denk klein.
Veel plezier met voorbereiden an alvast een fijne kerst!
Menu-tips zat hier, dus wat andere tips:
*Zoveel mogelijk van te voren bereiden en aanbraden zodat je alleen maar hoeft af te maken.
*Lekker vroeg beginnen met eten; beter gezellig natafelen dan ingestorte gasten die om 23u nog aan het hoofdgerecht moeten beginnen.
* doe de spoom wanneer mogelijk níet aan tafel, dan kan iedereen ff de benen strekken en jij de tafel opnieuw dekken met schoon bestek voor de laatste gangen en schone glazen voor de volgende wijntjes.
*Koop niet ruim in... Je hebt toch altijd teveel!
*Doe bij de borrel vooraf geen kaas en worst oid omdat dat zo gezellig is... Voor jou mss logisch, maar ik zie het vaak genoeg, net als lekker veel brood bij de eerste gangen: Niet doen; denk klein.
Veel plezier met voorbereiden an alvast een fijne kerst!
dinsdag 30 november 2010 om 10:34
dinsdag 30 november 2010 om 10:36
dinsdag 30 november 2010 om 19:45
@ _Maris_: Ok, misschien verkeerde indruk gewekt. Rest van je post ook gelezen en goede suggesties! Ik wil zeker goed afwisselen, gelukkig vinden wij vegetarisch eten geen probleem. De suggesties in je volgende post zien er echt lekker uit, vooral de amuse, spoom en gevulde portobello. Voordeel van vegetarisch is dat het ook niet supervult.
@ Pett: Ik heb geen bepaald budget. Bedankt voor je suggestie!
@ Tickel: ik denk juist dat ik de amuse niet te groot moet maken. Dit wordt echt een amuselepel bij binnenkomst.
ps, wist je trouwens dat een spoom niet is om het eten te laten zakken, maar om de smaak in je mond te neutraliseren? Lang leve internet
@ Thee: Ik heb geen vegetariers. Wel mn tante die geen kaaslust, terwijl ik wel een kaasplankje wil doen. Mijn idee was om de gasten om een fles wijn te vragen, ze krijgen het menu sowieso te horen en dat is dan gelijk hun (financiele) inbreng. Met kaasplankje kan mn tante mee snoepen van de port, vijgen en notenbrood o.i.d.
@ Nouschi: recept van die paddestoelenbouillon zou wel leuk zijn!
@ fashion victim: recept van die risotto ben ik wel nieuwsgierig naar. Onder het mom van benchmarking
@ Tilalia2: ik heb al vaker voor grote groepen gekookt ja, maar niet zo specifiek een 8 gangen diner. Maar wat je zegt is helemaal waar, hatelijk als je niet genoeg bestek hebt! Ik kan al amuselepels lenen, waarom geen dessertbordjes e.d. Goed om even na te gaan! En soep in een borrelglaasje is precies wat ik bedoel met dingen leuk brengen. Oogt zoveel leuker en wil kleine portie.
@ Joessie: Goede tip om mensen tijdens de spoom te laten lopen. Ik wil idd niet borrelen met hapjes, gewoon gelijk de amuse bij binnenkomst! Kan me niet voorstellen dat mensen dat nog doen met een flink diner op komst...
Bedankt voor alle lekkere suggesties en recepten. Blijf maar komen met lekkere tips!!
@ Pett: Ik heb geen bepaald budget. Bedankt voor je suggestie!
@ Tickel: ik denk juist dat ik de amuse niet te groot moet maken. Dit wordt echt een amuselepel bij binnenkomst.
ps, wist je trouwens dat een spoom niet is om het eten te laten zakken, maar om de smaak in je mond te neutraliseren? Lang leve internet
@ Thee: Ik heb geen vegetariers. Wel mn tante die geen kaaslust, terwijl ik wel een kaasplankje wil doen. Mijn idee was om de gasten om een fles wijn te vragen, ze krijgen het menu sowieso te horen en dat is dan gelijk hun (financiele) inbreng. Met kaasplankje kan mn tante mee snoepen van de port, vijgen en notenbrood o.i.d.
@ Nouschi: recept van die paddestoelenbouillon zou wel leuk zijn!
@ fashion victim: recept van die risotto ben ik wel nieuwsgierig naar. Onder het mom van benchmarking
@ Tilalia2: ik heb al vaker voor grote groepen gekookt ja, maar niet zo specifiek een 8 gangen diner. Maar wat je zegt is helemaal waar, hatelijk als je niet genoeg bestek hebt! Ik kan al amuselepels lenen, waarom geen dessertbordjes e.d. Goed om even na te gaan! En soep in een borrelglaasje is precies wat ik bedoel met dingen leuk brengen. Oogt zoveel leuker en wil kleine portie.
@ Joessie: Goede tip om mensen tijdens de spoom te laten lopen. Ik wil idd niet borrelen met hapjes, gewoon gelijk de amuse bij binnenkomst! Kan me niet voorstellen dat mensen dat nog doen met een flink diner op komst...
Bedankt voor alle lekkere suggesties en recepten. Blijf maar komen met lekkere tips!!
Zelfs het eten van een olifant gaat hapje voor hapje...
woensdag 8 december 2010 om 22:24
Jaaa, leuk, up!
Inmiddels heb ik al een paar concrete ideeen over mn diner:
Beginnen met een amuse (nog te bepalen)
Hapje van zelf gemaakt pastei bakje en oester in roomsaus
bospaddestoelenbouillon
....
kreeft op safraanrisotto (leuk geserveerd in een glas, kleine portie).
spoom (zou die hier op het juiste moment zijn?)
iets met vlees
kaasplateau
dessert (nog te bepalen)
Ben benieuwd naar jullie reacties!! De grotes wil ik trouwens houden op grote/uitgebreide amuses. Mensen hebben vaak het idee 'pas na een hoofdgerecht zit ik vol'. Maar allemaal kleine gangen vullen natuurlijk ook.
Ik heb er echt zin in!!
Bedankt voor alles tot nu toe!
Inmiddels heb ik al een paar concrete ideeen over mn diner:
Beginnen met een amuse (nog te bepalen)
Hapje van zelf gemaakt pastei bakje en oester in roomsaus
bospaddestoelenbouillon
....
kreeft op safraanrisotto (leuk geserveerd in een glas, kleine portie).
spoom (zou die hier op het juiste moment zijn?)
iets met vlees
kaasplateau
dessert (nog te bepalen)
Ben benieuwd naar jullie reacties!! De grotes wil ik trouwens houden op grote/uitgebreide amuses. Mensen hebben vaak het idee 'pas na een hoofdgerecht zit ik vol'. Maar allemaal kleine gangen vullen natuurlijk ook.
Ik heb er echt zin in!!
Bedankt voor alles tot nu toe!
Zelfs het eten van een olifant gaat hapje voor hapje...