Werk & Studie alle pijlers

Taalstudie met perspectief?

19-05-2015 20:17 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik ben mij aan het oriënteren op een vervolgstudie, en heb talent voor talen. Helaas bieden deze niet zulke goede baankansen. Weet iemand welke taalstudie wel redelijk tot goede baankansen biedt? (HBO/WO)
Alle reacties Link kopieren
quote:mariobelucci schreef op 21 mei 2015 @ 16:05:

[...]



Ik ben daarvan naar een meeloopdag geweest, het sprak me niet erg aan helaas.



Daar heb je dan geluk mee, want met die studie is echt geen droog brood te verdienen.



Ik denk dat je de beste kans maakt met een taal in combinatie met pedagogisch aantekening waarmee je las kunt geven op middelbare scholen. Ik weet dat er een groot tekort is aan docenten latijn en grieks. Dat zijn trouwens wel zware studies schijn het.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 19 mei 2015 @ 20:24:

http://www.studenten.net/ ... ectief_van_de_taalstudent

De link zegt in feite dat het overgrote deel van de taalstudenten iets heel anders gaat doen en doet alsof dat dus betekent dat het een goede keuze zou zijn. Als dat zo is dan zou iedereen Media en Communicatie moeten gaan studeren omdat daar 99% van de mensen iets heel anders gaat doen dan waar ze voor opgeleid zijn.



Als je later echt wil werken met taal dan is een baan in het onderwijs het eerst aangewezene. Dan moet je wel je lesbevoegdheid halen, maar dat zou geen probleem moeten zijn. Zit je eenmaal in het onderwijs dan is het wel moeilijk om iets anders te gaan doen, als het niet bevalt dan baal je.



Ga Duits studeren, er is een heel groot tekort aan leraren Duits. Er is ook flinke behoefte aan leraren Nederlands en Frans moet ook lukken.

Vertalen levert geen droog brood op en tolk worden is nog een aparte opleiding. Voor tolk moet je ook feitelijk (vrijwel) moedertaalspreker zijn van de twee te tolken talen. De tolken die ik ken komen allemaal uit tweetalige omgevingen.
Kun je dan niet beter in het buitenland gaan studeren, en dan een andere studie volgen die wat meer kans op werk biedt? Dat je bijvoorbeeld in Engeland gezondheidswetenschappen of iets in de IT gaat studeren?
Alle reacties Link kopieren
quote:MinkeDeWit schreef op 20 mei 2015 @ 11:34:

[...]



Dochter is heel taalvaardig, dat is echt haar talent. Daarnaast heeft ze ook wat eigenschappen (ASS) waardoor een baan met veel sociale contacten niet het eerste is waar je aan denkt bij haar Zo'n programmeertaal lijkt me ook echt iets voor haar. Helaas verkoos ze kunst boven informatica in haar vakkenpakket. Nou ja, uiteindelijk vindt het wel zijn weg.Programmeertaal en taalvaardig? Daar heb je niks aan taalvaardigheid, dat is juist bij uitstek een betafunctie.
Alle reacties Link kopieren
quote:MinkeDeWit schreef op 19 mei 2015 @ 23:42:

Mijn dochter speelt met het idee om Engels te gaan studeren. Dat is nog niet genoemd, maar ik kan me voorstellen dat je er qua werk niet bijzonder veel mee kunt. Ze zou het bijvoorbeeld leuk vinden om films of boeken te vertalen, daar zal toch wel werk in zijn?Dat valt enorm tegen. Bovendien verdien je als vertaler heel slecht.
Alle reacties Link kopieren
quote:Vl43inder schreef op 20 mei 2015 @ 00:33:

Taalstudie die leidt tot goede baankansen: een programmeertaal.



Je denkt waarschijnlijk in eerste instantie "Dikke doei!" maar misschien is het zinnig om je eens af te vragen wat je nou precies trekt in het leren van een gesproken taal, waar je precies goed in bent en waar je energie van krijgt. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat jouw talent ook prima toepasbaar is bij het leren van een programmeertaal en dat werkzaamheden die met die taal te maken hebben eigenlijk best bij je passen.



Programmeren heeft een vreselijk imago, mede daardoor zijn er geweldige baankansen . Het is al lang niet meer zo suf als vroeger, het is ook niet voor autisten (wat menigeen nog wel eens denkt), het verdient goed en is in principe prima part time uit te voeren mocht je dat ooit willen. En je hoeft echt geen wiskundeknobbel te hebben om een programmeertaal te leren.



Je moet wel een beetje omdenken natuurlijk, dat wel.



De mensen die ik ken en een taalstudie hebben afgerond werken allemaal in een compleet andere branche (denk dat aan winkels, horeca, etc) of zitten in internationale salesfuncties. Dat laatste moet je wel liggen. Al zou ik dertig talen spreken dan zou het nog niets voor mij zijn.

Wat een onzinpost dit.



ICT is bij uitstek een betastudie, dat vergt totaal andere vaardigheden dan een talenstudie. Een programmeertaal is geen taal, maar een stuk code, je moet juist een wiskundeknobbel hebben voor zoiets.



Ik heb zelden iemand zo de plank zien misslaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou voor Mandarijn kiezen. China is best wel in opkomst qua economie, dus altijd handig. Bovendien is het een fijn land om 'ns op zakenreis te kunnen en is ook bruikbaar in Hongkong en Singapore. Da's ook iets waar je op moet letten. Niet dat je 'n taal kiest waar je de regio waar die taal gesproken wordt niet aangenaam vindt. Want de bedoeling lijkt me 'n baan vinden waar je die taal in de praktijk kan gebruiken.
Shoot first, ask questions later!
Alle reacties Link kopieren
quote:redbuIIetje schreef op 21 mei 2015 @ 17:02:

Ik zou voor Mandarijn kiezen. China is best wel in opkomst qua economie, dus altijd handig. Bovendien is het een fijn land om 'ns op zakenreis te kunnen en is ook bruikbaar in Hongkong en Singapore. Da's ook iets waar je op moet letten. Niet dat je 'n taal kiest waar je de regio waar die taal gesproken wordt niet aangenaam vindt. Want de bedoeling lijkt me 'n baan vinden waar je die taal in de praktijk kan gebruiken.Allemaal leuk een aardig, maar een afgestudeerde van autochtone afkomst in het Chinees of Japans is nog steeds minder taalvaardig in die taal dan de gemiddelde VWO'er is in het Engels. Het is een misverstand om te denken dat je na een studie Chinees die taal vloeiend spreekt. Verre van dat. Masterstudenten schrijven nota bene hun thesis in het Engels. Je zult dan nog steeds niet geschikt zijn omt e tolken tussne Chinezen en Nederlanders.
quote:markovic schreef op 21 mei 2015 @ 17:10:

[...]



Allemaal leuk een aardig, maar een afgestudeerde van autochtone afkomst in het Chinees of Japans is nog steeds minder taalvaardig in die taal dan de gemiddelde VWO'er is in het Engels. Het is een misverstand om te denken dat je na een studie Chinees die taal vloeiend spreekt. Verre van dat. Masterstudenten schrijven nota bene hun thesis in het Engels. Je zult dan nog steeds niet geschikt zijn omt e tolken tussne Chinezen en Nederlanders.



Dit klopt inderdaad voor Chinees. Je kunt na afstuderen wel tolken/vertalen, maar dit zal niet enorm vloeiend gaan en is ook niet aan te raden voor echt belangrijke zaken. Voor een paar dagen hier of daar toeristen of zakenmensen gidsen is het vaak wel afdoende. Om je kennis van een taal als Chinees naar een hoger niveau te brengen moet je tijdens en na de studie langere tijd (als in jaren) in China verblijven. Voor de enkele genie is het voldoende om naast de studie zelf heel veel met de taal bezig te zijn.



Japans is makkelijker dan Chinees en er zijn ook veel minder mensen in Nederland die dit spreken. Maar er zijn ook veel minder Japanners.
quote:markovic schreef op 21 mei 2015 @ 17:01:

[...]



Wat een onzinpost dit.



ICT is bij uitstek een betastudie, dat vergt totaal andere vaardigheden dan een talenstudie. Een programmeertaal is geen taal, maar een stuk code, je moet juist een wiskundeknobbel hebben voor zoiets.



Ik heb zelden iemand zo de plank zien misslaan.



Er zit wel een kern van waarheid in die post. Althans volgens mijn man die met een talenpakket en een vijfje voor wiskunde A ict heeft gestudeerd (niet iedere hts liet hem toe met dat pakket). Hij ziet programmeertaal als een gewone taal. Hij heeft een talenknobbel, is in niets een beta.



De logica die nodig is bij wiskunde is trouwens ook nodig bij zinsontleding.
quote:markovic schreef op 21 mei 2015 @ 17:01:

[...]



Wat een onzinpost dit.



ICT is bij uitstek een betastudie, dat vergt totaal andere vaardigheden dan een talenstudie. Een programmeertaal is geen taal, maar een stuk code, je moet juist een wiskundeknobbel hebben voor zoiets.



Ik heb zelden iemand zo de plank zien misslaan.



Iemand die goed in talen is kan ook best de competenties hebben om zich te bekwamen in een programmeertaal hoor. Het is niet zo dat je óf goed in talen bent, óf een beta bent. Sommige mensen hebben voldoende vaardigheden voor beide.



En bovendien denk ik dus dat het met die "totaal andere vaardigheden" nog wel eens mee kan vallen. En ik ben geen leek op programmeergebied.



Programmeren is eigenlijk niets meer dan volgens een bepaalde methode op een logische manier informatie structureren tbv communicatie. Het vertalen van een boek (vooral non-proza) en het programmeren van een ontwerp hoeven conceptueel niet eens zo veel van elkaar te verschillen.



Programmeren valt gewoon aan te leren, het is geen talent ofzo, ook geen rocket science. Waarschijnlijk wel iets gemakkelijker voor een beta dan voor een alfa. Maar er zijn ook heel veel mensen, de meeste denk ik, die een beetje van beide zijn en waarvoor dat ook prima te doen is. De meeste programmeurs kunnen Engels leren, waarom zouden degenen die Engels hebben geleerd dan niet kunnen leren om te programmeren?



Het is niet zo dat programmeurs iets heeeeeeeeel speciaals kunnen dat alleen voorbehouden is aan mensen met bepaalde karaktertrekken en één soort intelligentie. Er is ook niet maar één type programmeur, net als dat er niet één type account manager, secretaresse of beleidsmedewerker (nodig) is. Bovendien heb je programmeurs van allerlei niveaus, van laag tot hoog.



Ik denk dat we eens van het idee af moeten stappen dat ICT alleen voor nerds en wiskundeknobbels is, die tijd is al lang voorbij.



Maar goed, het is idd wel nogal out of the box denken natuurlijk bij zo'n OP. Maar gezien de baankansen in het interessegebied van TO is out of the box denken volgens mij noodzakelijk wil je er echt wat van maken en niet verzanden in soort van bijbaantjes.
Ik heb Duits en Russisch gestudeerd en ik heb jarenlang in Duitsland gewoond en gewerkt als technisch vertaler Duits/Nederlands, oa bij IBM, Michelin en VW en voor kleinere bedrijven. Dat verdiende heel aardig.
En logopedist? Ik noem maar een zijstraat hoor, maar je bent zeker ook met taal en communicatie bezig, al is het niet het enige natuurlijk.
Oh en verder, TO, waarom zou het erg zijn als je een talenstudie hebt gedaan en vervolgens in een heel ander vakgebied terecht komt?



Ik las laatst ergens dat van de 50+'ers nog maar 10% hetgeen doet waarvoor ze oorspronkelijk hadden gestudeerd. Misschien vind je wel een hele leuke baan in iets totaal anders.



Ik zou me door baankansen niet per se laten tegenhouden, 't kan in elke sector vriezen of dooien op dit moment.
quote:liubi schreef op 22 mei 2015 @ 06:18:

Ik heb Duits en Russisch gestudeerd en ik heb jarenlang in Duitsland gewoond en gewerkt als technisch vertaler Duits/Nederlands, oa bij IBM, Michelin en VW en voor kleinere bedrijven. Dat verdiende heel aardig.

Ha collega, ben je daar weer?

Ik ben ook (o.a.) technisch vertaler en ik vind het nog steeds heerlijk werk. Het is wel zaak je vanaf het begin te specialiseren. Mechanica, automotive en veel defensiewerk (en alle overlappingen daarvan) vind ik geweldig, maar vraag me alsjeblieft niet me te wagen op medisch of juridisch gebied, dan gebeuren er rampen.

Nog nooit last gehad van lage inkomsten, maar ik werk dan ook nooit op cowboytarieven en ik heb een vaste klantenkring. En by the way, ik vertaal gewoon Engels-Nederlands.
Alle reacties Link kopieren
Hier nog een vertaler, en ook ik verdien er een prima salaris mee.

Ik heb letterkunde gestudeerd en had al snel in de gaten dat dáár inderdaad geen droog brood mee te verdienen valt, dus ben ik een vertaalopleiding ernaast gaan doen. Ik deed dus Hbo en WO tegelijkertijd, dat was aanpoten, maar wel waardevol.



Zoals gezegd: het is wel zaak om te je specialiseren (ik doe hoofdzakelijk juridisch). De eerste tijd is het echt zoeken naar klanten, maar als het balletje eenmaal gaat rollen is het echt een fijn beroep, al is het maar omdat je het om 3 uur 's nachts kan doen als dat zo uitkomt.

En op de eenzaamheid heb ik iets gevonden wat voor mij werkt: ik geef ook taalcursussen. Maar dat moet je wel liggen natuurlijk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven