Gezondheid alle pijlers

20 kilo afvallen... Tips

23-10-2019 23:49 111 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo iedereen!

Ik ben zo'n 20 kilo te zwaar en die wil ik graag kwijt. Ik heb al heel veel gelezen over gezond afvallen en ik ben begonnen met sporten maar ik ben zo benieuwd naar ervaringen...
Ben jij veel afgevallen? Hoe heb je dat gedaan en in welk tijdsbestek?
Alle reacties Link kopieren
lilguinea schreef:
24-10-2019 13:18
Daar herken ik me inderdaad ook niet in. Als ik heb gesport heb ik eerder behoefte aan een lekkere warme douche en een groot glas water dan aan suikerrijke drankjes en eten.
En zelfs al zou je er snaaineigingen van krijgen, is dat dan een goede reden om maar niet te gaan sporten? Alsof sporten alleen maar goed is voor de verbranding...
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
MarvelousMrsMaisel schreef:
24-10-2019 11:30
Ah kijk, hier is ie op Videoland:

https://www.videoland.com/films/64913/t ... experiment
Ik kan geen videoland kijken, maar vond deze recensie:
https://www.theguardian.com/tv-and-radi ... ction-work

Zoals ik het begrijp, noemt men het een succes omdat de deelnemers enorm veel afvielen. Ja natuurlijk vielen ze af met 800 kcal per dag! Deze deelnemers zaten bovendien in een gecontroleerde omgeving met begeleiding en een paar tv-camera's erop, wat mislukken bijna onmogelijk maakt. Maar het zegt toch pas iets als je weet hoeveel deze mensen over tien jaar wegen?
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
lilguinea schreef:
24-10-2019 13:18
Daar herken ik me inderdaad ook niet in. Als ik heb gesport heb ik eerder behoefte aan een lekkere warme douche en een groot glas water dan aan suikerrijke drankjes en eten.
Nou inderdaad. Als ik heb hard gelopen voel ik me goed, vind ik dat ik goed bezig geweest ben. Drink een groot glas water en als ik honger heb een banaan ofzo. Bij mij helpt sporten juist tegen snaaien, omdat ik het zonde vind om die verbrandde calorieën weer gelijk binnen te krijgen. Ik zeg niet dat ik dat gevoel de hele dag hou, haha, maar toch zeker wel de eerste uren na het sporten.

Kijk als je naar voetballers kijkt, zoals mn man, die houden na het voetballen wel een derde helft, biertje, soms nog een bitterballetje. Tja, dat is minder slim maar wel gezellig:)
Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende manieren. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor een ander te werken.

Eén ding is wel zeker: je moet minder calorieën eten dan je nu eet.

Hou voor je zelf eens een paar weken bij wat je nu eet (en wanneer) met een logboek. Genoeg apps hiervoor, is even wat werk maar dan krijg je inzicht in hoeveel je nu teveel eet en waar (in eerste instantie makkelijke) winst te halen is. Vervolgens kun je kritisch kijken waar voor jou de haalbare (kleine!) aanpassingen zitten. Minderen met iets, vervangen door een calorie-armer alternatief, of helemaal weglaten. Iedere week of paar weken pas je iets aan, tot het een gewoonte wordt en je er niet meer zo over na hoeft te denken. Specialisten zetten vaak in op 10% gewichtsverlies, omdat je daarmee al merkbare verschillen hebt in je gezondheid.

Stel haalbare doelen. 20 kilo afvallen is een mooi doel, maar ook een groot doel en misschien wat lastig te overzien. Knip het op in stukken: voor de kerst wil je x kilo zijn afgevallen. Voor de voorjaarsvakantie y kilo. Het is een lang traject, en fouten maken gebeurt maar daarna pak je de draad weer op van waar je gebleven bent.

Er is niets mis met het inschakelen van hulp in de vorm van een diëtist of zo. Als dat voor jou werkt, gewoon doen. Misschien helpt zo'n leefstijlprogramma je wel, die worden tegenwoordig ook vergoed door je zorgverzekering.

Maak dingen makkelijk voor jezelf: afvallen op karakter en doorzettingsvermogen alleen lukt niemand. Dingen als niet met een lege maag naar de supermarkt, winkelen met een boodschappenlijstje, snoep niet kopen, maaltijden plannen, etentjes en borrels plannen, jezelf belonen met iets leuks en niet met iets lekkers, al dat soort kleine gedragsveranderingen gaan je helpen.

Sporten is natuurlijk altijd goed, vooral mee doorgaan, maar het is geen bewezen interventie bij (veel) afvallen. Tuurlijk helpt het, maar 2 x per week sporten zet weinig zoden aan de dijk als het gaat om calorieën verbranden, wees je daarvan bewust. Je haalt veel meer winst door minder of anders te eten.

Succes!
Ik ben in ±1,5jaar 20kg afgevallen (van 78kg naar 58kg) door mijn eetgewoontes en leefstijl blijvend te veranderend. Geen (tijdelijk) dieet om vervolgens te gaan jojo-en.
Ik heb geen enkele eetgroep verbannen, niks mis namelijk met complexe koolhydraten, en gezonde vetten en met mate wat lekkers (nooit meer snoepen is echt niet haalbaar). Wel laat ik enkelvoudige koolhydraten (wit brood etc) staan en vermijd ik transvetten. En ik ben compleet met alcohol gestopt, maar dat had meer redenen dan afvallen alleen.

Ik ben nu al bijna 6 maanden op stabiel gewicht dus is prima.
Avena schreef:
24-10-2019 13:28
Ik kan geen videoland kijken, maar vond deze recensie:
https://www.theguardian.com/tv-and-radi ... ction-work

Zoals ik het begrijp, noemt men het een succes omdat de deelnemers enorm veel afvielen. Ja natuurlijk vielen ze af met 800 kcal per dag! Deze deelnemers zaten bovendien in een gecontroleerde omgeving met begeleiding en een paar tv-camera's erop, wat mislukken bijna onmogelijk maakt. Maar het zegt toch pas iets als je weet hoeveel deze mensen over tien jaar wegen?
Die mensen zaten maar heel even bij elkaar. Daarna moesten ze gewoon naar huis. Het klopt dat het bij elkaar zitten wel helpt. Dat helpt extra. Ik heb voor mezelf zoiets gecreëerd door gewoon tegen IEDEREEN te zeggen dat ik dit ging doen. Dan ga je ook niet zo snel cheaten.

Deze onderzoekers vonden het vooral een goeie methode omdat je snel afvalt en dát zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent en dat je snel gezondheidsvoordelen behaalt.

Het is niet voor iedereen. En als je kunt afvallen door 'gewoon minder te eten': super. Ik ben jaloers. In mijn hoofd werkt dat niet. Ik had iets drastisch nodig. Iets compleet anders dan ik aan het doen was. En ik denk (en weet, want ik ken veel meer mensen die hiermee zijn afgevallen) dat het voor veel mensen kan werken.

En de lange termijn... dat is altijd een dingetje met afvallen. Geen enkel dieet werkt als je daarna in oude eetgewoonten vervalt. Ook die GBP niet. Op gewicht komen / blijven is gewoon voor heel veel mensen een levenslange opgave. Sucks, maar er is nog geen wondermiddel uitgevonden.

En ja, ik ben ook weer aangekomen toen ik even gestopt was. Omdat ik me weer tegoed deed aan dingen die niet goed voor me waren. Ik heb het niet goed afgebouwd. Dat komt door mij, niet door het dieet. Maar ik heb sowieso 20 kilo er nog altijd af. Dat levert me zo veel winst op. Lichamelijk (veel fitter, langer lopen, makkelijker bewegen, snel even de trap op geen probleem) en psychisch (voel me goed over mezelf). Dat gun ik meer mensen en daarom zal ik dit dieet altijd als tip aangeven. Als ik het kan....
Alle reacties Link kopieren
Ofwel, same old same old met crashdiëten. Sorry, maar het is gewoon echt geen goede tip. Mensen die Cambridge doen willen een quick fix. En die is er niet. Alleen als noodgreep voor mensen met serieuze gezondheidsproblemen en/of een bmi boven de 40.

Afvallen doe je door blijvend je eetpatroon aan te passen. Gewoon vanaf het begin. En ja, dan val je langzaam af. Dat is ook veel beter en gezonder voor je lijf. En duurzamer.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
@MarvelousMrsMaisel begrijp me niet verkeerd, ik vind het fijn voor je dat je zoveel bent afgevallen. Maar kijk nou naar je eigen cijfers. Binnen een jaar 30 kilo afgevallen en nu zit daar alweer 10 kilo aan. En waarom? Omdat je je niet aan je dieet hebt gehouden. Dat is precies de valkuil van Cambridge. Je leert afzien voor snelle resultaten, maar als je weer gaat 'afbouwen' dan kom je weer aan (of val je nauwelijks meer af) en raak je gedemotiveerd.

De oplossing? Nog een keer Cambridge!
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
klavertje-vier2019 schreef:
24-10-2019 11:05
Ik vind de app Lifesum heel prettig om bij te houden wat je allemaal eet. Er is een betaalde versie die uitgebreider is, maar ook de gratis variant voldoet prima.
Het maakt inzichtelijk welke keuzes je maakt en hoeveel calorieën je binnen krijgt. Je kan heel simpel van producten de barcode scannen en ze op die manier toevoegen aan de lijst met producten die je gebruikt.
Bedankt voor de tip. Ik ga het eens bekijken. Ik ben gewend aan de eetmeter van het voedingscentrum. Ken je die toevallig. Vind je deze beter? Waarom?
Avena schreef:
24-10-2019 13:14
Wat superkort door de bocht! En ik herken het ook helemaal niet. Als ik heb gesport, voel ik me juist heerlijk gezond en ontspannen en heb ik helemaal geen behoefte aan troep.
Ik kan het desbetreffende artikel zelf niet vinden, maar dit is een artikel dat erover gaat:
Naast het feit fysieke activiteit niet de belangrijkste manier is om energie te verbranden, kleeft er nog een probleem aan. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat je lichaam geneigd is tot compensatiegedrag nadat je jezelf in het zweet hebt gewerkt. Iedereen kent wel het hongergevoel dat je soms hebt aan het einde van je work-out. Waar je normaal gesproken een bepaalde hoeveelheid zou eten, kan je na een zware training twee keer zoveel op. Dat schiet niet echt op natuurlijk.

Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat er ook een fenomeen bestaat genaamd metabolische compensatie. Dat houdt in dat zodra je begint met afvallen, je metabolisme vertraagd. Dat betekent dat de hoeveelheid energie de je verbruikt terwijl je rust, lager is. Daardoor ga je dus langzamer afvallen en dat kan je nou net niet gebruiken.

Het is niet onmogelijke om af te vallen door fysieke activiteit, maar het is gewoon heel moeilijk. Het kost enorm veel moeite om een blikje cola eraf te trainen. Het beste is om je dieet aan te passen als je wilt afvallen. Minder vet, minder suiker en minder koolhydraten.
bron: https://www.bnnvara.nl/pauw/artikelen/d ... t-afvallen
Avena schreef:
24-10-2019 13:18
Jij bent een man, toch? En waarschijnlijk ook nog jong. Je moet trouwens wel behoorlijk klein zijn om geen ondergewicht te hebben. Wat jij doet, daar zou een gemiddelde vrouw waarschijnlijk niet van afvallen. 'Slechts' 45 gram chocolade per dag, dat zijn al zo'n 250 loze calorieën...
Ja ik ben man. Ik ben 1,78 en in de 30. Ik geef voor mijn werk veel motivaties en die mannenbuikjes, daar houd ik gewoon echt niet van. Dat is mijn voornaamste motivatie. Verder is mijn vriendin 52 kg en houdt haar lichaam ook goed in vorm. \Waarom zou ik dat niet moeten doen? Bovendien voelt die zelfdiscipline gewoon heel fijn. Nu zie ik er gewoon beter uit dan met zo'n mannenbuikje.

De meeste vrouwen eten wel meer dan 45 gram snoep of snacks per dag ;-) ! En snacks an sich maken niet zoveel uit: het gaat wat betreft overgewicht vooral om de hoeveelheid je tot je neemt.
Bombus-Sylvarum schreef:
24-10-2019 20:42
Ja ik ben man. Ik ben 1,78 en in de 30. Ik geef voor mijn werk veel motivaties en die mannenbuikjes, daar houd ik gewoon echt niet van. Dat is mijn voornaamste motivatie. Verder is mijn vriendin 52 kg en houdt haar lichaam ook goed in vorm. \Waarom zou ik dat niet moeten doen? Bovendien voelt die zelfdiscipline gewoon heel fijn. Nu zie ik er gewoon beter uit dan met zo'n mannenbuikje.

De meeste vrouwen eten wel meer dan 45 gram snoep of snacks per dag ;-) ! En snacks an sich maken niet zoveel uit: het gaat wat betreft overgewicht vooral om de hoeveelheid je tot je neemt.
Maar jij hebt dus geen ervaring met overgewicht. Je had een gezond gewicht bij je lengte en dat heb je nu nog steeds.
Alle reacties Link kopieren
Bombus-Sylvarum schreef:
24-10-2019 20:42
De meeste vrouwen eten wel meer dan 45 gram snoep of snacks per dag ;-) ! En snacks an sich maken niet zoveel uit: het gaat wat betreft overgewicht vooral om de hoeveelheid je tot je neemt.
Ik denk dat er erg weinig vrouwen zijn die bezig zijn met afvallen en zichzelf op een 'rantsoen' van 45 gram (dat is bijna een halve reep) chocola per dag zetten...
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
RJB schreef:
24-10-2019 19:27
Bedankt voor de tip. Ik ga het eens bekijken. Ik ben gewend aan de eetmeter van het voedingscentrum. Ken je die toevallig. Vind je deze beter? Waarom?
Nee, die ken ik dan weer niet, dus weet ook niet of Lifesum dan beter is.
Alle reacties Link kopieren
IK hoorde trouwens laatst van een iemand op tv (geen idee welk programma meer of welke wetenschapper/dokter/voedingsdeskundige) dat de reden dat diëten waarbij je één voedingsgroep weglaat helpen, is dat je veel meer nadenkt over je eten en minder snel junkfood neemt. (kh én vet)

Dat blijkt sowieso vaak de reden te zijn dat wélk dieet dan ook helpt: mensen zijn veel bewuster bezig met wat ze eten. Na verloop van tijd vervaagt die bewuste bezigheid weer en wordt het meer een gewoonte. En de slechte gewoontes zijn lastig af te leren en daarmee begin je dan 'een keertje' en al snel is het 'nog een keertje'.. enz.
dreamer wijzigde dit bericht op 25-10-2019 08:24
0.32% gewijzigd
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
klavertje-vier2019 schreef:
24-10-2019 23:36
Nee, die ken ik dan weer niet, dus weet ook niet of Lifesum dan beter is.

Ik doe ook voedingscentrum, maar vind een app gewoon niet prettig. Ik denk dat al die apps en websites wel ongeveer hetzelfde werken. Ze hebben in elk geval hetzelfde effect, dat je je bewust bent van wat je eet.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Dreamer schreef:
25-10-2019 08:22
IK hoorde trouwens laatst van een iemand op tv (geen idee welk programma meer of welke wetenschapper/dokter/voedingsdeskundige) dat de reden dat diëten waarbij je één voedingsgroep weglaat helpen, is dat je veel meer nadenkt over je eten en minder snel junkfood neemt. (kh én vet)

Dat blijkt sowieso vaak de reden te zijn dat wélk dieet dan ook helpt: mensen zijn veel bewuster bezig met wat ze eten. Na verloop van tijd vervaagt die bewuste bezigheid weer en wordt het meer een gewoonte. En de slechte gewoontes zijn lastig af te leren en daarmee begin je dan 'een keertje' en al snel is het 'nog een keertje'.. enz.
Dat is toch geen nieuws?

Die hele koolhydraatarme hype komt ook gewoon neer op minder calorieën.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef:
25-10-2019 08:26
Dat is toch geen nieuws?

Die hele koolhydraatarme hype komt ook gewoon neer op minder calorieën.
Nouja, voor mensen die zweren bij per se kh-arm volgens mij wel. Dan lijkt dat dieet wel heilig en het énige dat helpt. ;-))
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Dreamer schreef:
25-10-2019 08:28
Nouja, voor mensen die zweren bij per se kh-arm volgens mij wel. Dan lijkt dat dieet wel heilig en het énige dat helpt. ;-))
Dat geldt denk ik voor elke hype.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Avena schreef:
24-10-2019 16:39
@MarvelousMrsMaisel begrijp me niet verkeerd, ik vind het fijn voor je dat je zoveel bent afgevallen. Maar kijk nou naar je eigen cijfers. Binnen een jaar 30 kilo afgevallen en nu zit daar alweer 10 kilo aan. En waarom? Omdat je je niet aan je dieet hebt gehouden. Dat is precies de valkuil van Cambridge. Je leert afzien voor snelle resultaten, maar als je weer gaat 'afbouwen' dan kom je weer aan (of val je nauwelijks meer af) en raak je gedemotiveerd.

De oplossing? Nog een keer Cambridge!

Zelfde geldt voor het 'dieet' minder / anders eten en meer bewegen. Als je daar weer mee stopt..... zit het er ook zo weer aan.

Maar goed, jij denkt het beter te weten. Prima. Ik heb een andere mening.
Avena schreef:
24-10-2019 16:33
Ofwel, same old same old met crashdiëten. Sorry, maar het is gewoon echt geen goede tip. Mensen die Cambridge doen willen een quick fix. En die is er niet. Alleen als noodgreep voor mensen met serieuze gezondheidsproblemen en/of een bmi boven de 40.

Afvallen doe je door blijvend je eetpatroon aan te passen. Gewoon vanaf het begin. En ja, dan val je langzaam af. Dat is ook veel beter en gezonder voor je lijf. En duurzamer.
En hierdoor is het dus ook veel moeilijker vol te houden. Niet als je vijf kilo eraf wilt. Wel als je 30 kilo eraf wilt.
Alle reacties Link kopieren
MarvelousMrsMaisel schreef:
25-10-2019 08:35
Zelfde geldt voor het 'dieet' minder / anders eten en meer bewegen. Als je daar weer mee stopt..... zit het er ook zo weer aan.

Maar goed, jij denkt het beter te weten. Prima. Ik heb een andere mening.
Daarom werkt alleen een leefstijlverandering, waarbij je dus doet wat bij je past.
En niet alleen gericht op afvallen.

Overigens noem jij eerder ook een GBP in dit rijtje, maar dat is nou juist de uitzondering, omdat je wel blijvend minder gaat eten, je kan niet anders.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Een 'leefstijlverandering' is net zo goed een soort dieet. Je moet iets anders doen en je daar aan houden. Als je dat weer opgeeft, kom je ook weer aan. En als je hard je best doet en maar langzaam afvalt, dan kan dat demotiverend werken. Ik spreek uit ervaring. Al die moeite en waarvoor....en je moet nog zo lang....

En ik ken ook best een aantal mensen met een GBP die gewoon weer aangekomen zijn. En dat lees ik ook genoeg terug in dat topic.
Alle reacties Link kopieren
MarvelousMrsMaisel schreef:
25-10-2019 08:43
Een 'leefstijlverandering' is net zo goed een soort dieet. Je moet iets anders doen en je daar aan houden. Als je dat weer opgeeft, kom je ook weer aan. En als je hard je best doet en maar langzaam afvalt, dan kan dat demotiverend werken. Ik spreek uit ervaring. Al die moeite en waarvoor....en je moet nog zo lang....

En ik ken ook best een aantal mensen met een GBP die gewoon weer aangekomen zijn. En dat lees ik ook genoeg terug in dat topic.
Vrijwel iedereen komt ook weer aan na een GBP, maar zelden komen er meer kilo's bij dan eraf gegaan zijn.
Dat is het grote verschil met een dieet.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Ik ben vorig jaar begonnen met alles in te vullen in samsung healt app toen 8kg afgevallen, helaas door erge ziekte door jaar weer iets bijgekomen. Maar sinds ik t weer opgepakt heb sinds 7 weken gaat t er weer (3.7 kg) af ik. eet tussen 14 en 16 honderd calorieën en zorg dat ik minimaal 600 meer verbrand elke dag wandelen.
Ik weeg al mijn eten en drinken af en vul alles eerlijk in. Ben ipv koekjes en snoepjes kwark gaan eten, vult beter en krijg extra eiwitten binnen.
Succes ermee, voor mij werkt dit en begint al aardig gewoonte te worden.
Van de week avondje uit geweest en let ik toch beetje op.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven