Gezondheid alle pijlers

Darmprobleem

22-05-2020 20:48 277 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik heb al een hele tijd last van mijn darmen en ik heb al heel wat onderzoeken laten doen, maar er komt niets uit, maar in de tussentijd krijg ik er wel steeds meer last van.

Wellicht dat iemand de problemen herkent of nog een optie heeft.

Ik heb in augustus 2018 last gekregen van obstipatie. Zakjes movicolon gehad, dat werkte eigenlijk niet, toen bisacodyl, werkte ook niet, toen wat apotheek klysma's gebruikt, dat werkte een beetje.

Toen een echo laten maken, daar was niets op te zien. Uiteindelijk heeft een masseur de harde ontlasting in beweging gekregen en kon ik naar de wc. Toen heb ik in april 2019 een coloscopie gehad, daar was ook niets te zien, bloedonderzoek, ook niets, Inwendig bekkenbodemonderzoek gehad, dat was ook normaal.

Net voor de coloscopie kreeg ik last van darmen die geluid begonnen te maken.
Ik kan op zich wel naar de wc, alhoewel ik nooit het gevoel heb "klaar te zijn en ik geen idee hoeveel eruit komt en wat de vorm is.

Maar sinds die coloscopie is het een beetje een proces geweest, maar inmiddels maken mijn darmen de hele dag door lawaai of ik nu eet of niet. Het is echt een kakafonie aan geluiden. Het piept, gromt, kwaakt en ik voel constant lucht op en neer gaan. In het begin had ik af en toe een opgezette buik, maar inmiddels is dat de hele dag.

Als ik met de linkerkant van mijn buikspieren beweeg dan klotst het ook. Maakt niet uit of ik gedronken heb. Ik heb derhalve ook constant de neiging om snel via gestokt adem te halen via mijn neus om met mijn buikspieren de lucht weg eruit te duwen, wat dus niet lukt. Ik voel ook altijd een druk aan de linkerkant van mijn buik.

Wat me ook opvalt is dat wanneer ik op de bank zit en mijn linkerbeen naar me toe trek, mijn iliopsoas als een gek begint te trekken.


Ik ben nog bij een osteopaat geweest en die dacht aan een parasiet. Ik heb een kuur gehad, maar die heeft ook niet geholpen.

Het enige wat ik veranderd heb, waar ik weet van heb, is dat ik in mijn oefeningen in de sportschool de hipthrust heb toegevoegd. Daarin ben ik wel heel snel vooruit gegaan qua gewicht. Ik heb die oefening er 8 maanden geleden uitgegooid.

Ik heb de mogelijkheid geopperd dat het misschien door een spierprobleem veroorzaakt wordt, maar er is niemand die er aandacht aan besteedt.

Bij de laatste 2 huisartsen (die waren in opleiding) kreeg ik niet meer dan; ja, het is idd erg actief, maar ja, onderzoeken geven aan dat er niets aan de hand is, dus ja, leef er maar mee.

Is dit herkenbaar voor iemand en heeft iemand nog een suggestie?

In ieder geval bedankt voor het lezen.
Mijn darmen worden overigens een stuk minder lawaaiierig (of eigenlijk helemaal niet meer) als ik strikt fodmap eet. Maar voor de lange duur is dat niet gezond helaas.
Wat je ook nog kan proberen: elke dag meditatie. Dan sluit je misschien de (onbewuste) stress uit.
Het gaat er voor mij vooral om dat je eens wat anders doet met je dieet. Ik noem het voedingscentrum omdat dat nog redelijk gebalanceerd is. In die zin is het dus normaal. Switchen van het ene extreme dieet naar het andere is niet logisch.
Alle reacties Link kopieren
spell68 schreef:
22-05-2020 22:48
Dan zou ik dus moeten gaan doen wat ik altijd deed, waardoor ik weer dezelfde klachten krijg als destijds om klachten die ik nu na 10 jaar pas heb op te lossen? Dat klinkt niet echt logisch en dat is het ook echt niet waard.
Blijkbaar zijn de klachten die je nu hebt minder groot dan die je 10 jaar geleden had, dus dat is toch hartstikke mooi? Dan zou ik het gewoon lekker zo houden en het opgeblazen gevoel en het gerommel maar voor lief nemen.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Die geluidjes hè.
Dat is gewoon je knorrende maag die schreewt om meer eten, en voornamelijk granen dan.
En wat is dat met het 72uur vasten?
Ben je soms een moslim?
Goed nieuws, stop met vasten, want morgen is het suikerfeest, kun je de hele dag ongegeneerd suiker schransen.
Alle reacties Link kopieren
GreenLadyFern schreef:
23-05-2020 15:54
Ook al ervaar je er geen klachten door, toch zou ik dit gedrag wat je beschrijft wel als 'obsessief' bestempelen. En natuurlijk heeft de ene persoon daar meer van dan de andere persoon. Ik bedoel het ook allemaal niet verkeerd hoor, maar maak me oprecht een beetje zorgen om deze neigingen. Dat je aangeeft dat je nooit stress ervaart, hoe bedoel je dat precies? Echt nooit? Want ieder mens ervaart in meer of mindere mate stress,

Je geeft ook al meerdere malen aan dat je heel rationeel bent en gefocust op logica. Maar ervaar je ook nog emoties? En dan ook negatieve? Ben je nog wel eens boos of verdrietig ergens over, of word dat allemaal automatisch al aan de kant geschoven omdat je er - logisch en rationeel gezien - niks aan hebt?

Om nog even terug te komen op mijn eerdere vraag: Waarom niet een aantal weken volgens de richtlijnen van het voedingscentrum eten om te kijken wat dat met geest en lichaam doet? Rationeel experiment, verder niks aanpassen.
Ja, het komt ook obsessief over, dat begrijp ik terdege en dat is het ook echt wel geweest, maar ik ben ook ouder geworden en ik heb me, heel obsessief, in meijers briggs persoonlijkheidstypes gestort en toen ik las over mijn type, toen viel heel veel op zijn plaats, en sindsdien weet ik ook dat het op zich niet zo'n probleem is als ik me maar blijf richten op andere zaken.

Ik vind het overigens wel lief dat je je er zorgen om maakt, maar dat hoef je niet te doen hoor. Ik weet dat het obsessief klinkt, maar ik voel me hier het beste bij.

Ik leef in "control country". Ik ben erg gericht op controle uitoefenen over wat er in mijn leven gebeurt, in de zin dat het zaken betreft, waar ik zelf controle over kan hebben. Ik ervaar dus eigenlijk vnl stress als ik stomme dingen doe, waardoor ik in de problemen kom, terwijl ik rationeel perfect weet dat ik niet moet doen. Uiteindelijk heb ik ook de neiging om beslissingen te nemen op basis van mijn emoties. Ik ben dus ook wel degelijk een boos of verdrietig, maar dat is nagenoeg altijd een gevolg van mijn eigen handelen. Ik ben eigenlijk nooit boos op anderen of, omdat dingen niet uitpakken, omdat omstandigheden veranderen.
MBTI is nou niet bepaald het goede voorbeeld van gedegen onderbouwde persoonlijkheidstypes...
Ik denk alles zo lezende dat je obsessief in alles bent. Dat kan, maar lijkt me wel een ding voor je gezondheid in dit geval en voor je omgeving. Je lijkt me doodvermoeiend. Maar misschien zie ik dat verkeerd hoor en ben je goed in het doseren van je obsessies in sociale situaties. Ik bedoel het niet per se vervelend (hoewel ik snap dat doodvermoeiend niet echt heel positief kan worden uitgelegd).

Heb je wel eens met een psycholoog gesproken hierover? Hoe kijkt zo iemand hiernaar?
captain_hindsight schreef:
23-05-2020 16:15
Mijn darmen worden overigens een stuk minder lawaaiierig (of eigenlijk helemaal niet meer) als ik strikt fodmap eet. Maar voor de lange duur is dat niet gezond helaas.
Strikt FODMAP mag niet eens langdurig , want dan kan je tekorten krijgen .
Na de herintroductie fase bepaal je samen met een gespecialiseerd dietist je eigen tolerantiegrens van fodmaps en eet je daarna " gepersonaliseerd fodmap " .
anoniem_369169 wijzigde dit bericht op 23-05-2020 16:33
0.21% gewijzigd
Je zegt dat je je hier het beste bij voelt. Dat voelen (bijvoorbeeld) anorexiapatiënten ook zo, en we zijn het er allemaal over eens dat dat niet gezond is (mentaal en fysiek).
wild-flower2 schreef:
23-05-2020 16:33
Strikt FODMAP mag niet eens langdurig , want dan kan je tekorten krijgen .
Na de herintroductie fase bepaal je samen met een gespecialiseerd dietist je eigen tolerantiegrans van fodmaps en eet je daarna " gepersonaliseerd fodmap " .
Ja weet ik, heb ik gedaan. Ik kan alleen helaas bijna nergens tegen. Dat is weer net jammer.
Wat vind je omgeving van die controlebehoefe?

Verder... zoals ik het lees is bijna alles uitgesloten en kan er alleen nog gekeken worden naar eetpatroon of psychosomatische oorzaak..

Al kan ik me ook voorstellen dat wanneer je 3000 calorieen (minstens neem ik aan, voor een actieve volwassen man) in één keer naar binnen werkt, op zich al kan zorgen voor rommelende darmen en een opgeblazen gevoel.
Alle reacties Link kopieren
Wijndruifje schreef:
23-05-2020 15:21
Hoeveel water drink je per dag, TO? Als je voldoende vezels eet, maar niet genoeg drinkt krijg je nog steeds verstopping. Ik blijf het ook gek vinden dat je weigert je eetpatroon aan te passen. Een hoog vetgehalte is inderdaad slecht voor je hart, je (slag)aders gaan erdoor verkalken, je krijgt mogelijk afsluiting van de kransslagaders. Ook zoveel natrium is niet goed --> je bloeddruk gaat ervan stijgen wat ook weer niet goed is voor de aders en dus hart. Misschien toch eens een diëtist opzoeken?
Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Op deze manier verder heeft ook geen zin.
een liter of 3 per dag. Ik heb geen verstopping, ik heb lucht in mijn darmen.

Mijn standaard vraag is dan; waarom is hoog vet voor je. Hoe werkt het dan dat je aders gaan verkalken?

Datzelfde geldt voor natrium, wat zijn dan de reacties in je lichaam, wat er toe leidt dat je een verhoogde bloeddruk krijgt?
Ik ken namelijk maar een primaire reden, waarom je een verhoogde bloeddruk krijgt en dat is fructose. De afbraak van fructose leidt tot urinezuur. Urinezuur blokkeert het enzym endothelial nitric oxide synthase. Dit enzym maakt stikstofoxide aan, welke je interne bloeddrukverlager is, Het houdt de vaten flexibel. Maak je dat niet aan, dan verstijven je bloedvaten en is er een hogere bloeddruk nodig om het bloed rond te pompen.

Ik heb nog nooit ergens iets gevonden, waaruit blijkt natrium daar primair enige invloed op heeft.

Deze uitleg klinkt perfect logisch en dat heeft me dus doen besluiten om nagenoeg geen fruit te eten en kristalsuiker uit mijn dieet schrappen. Ik hecht daar meer waarde aan dan wat het voedingscentrum adviseert.
To, je maakt me niet wijs dat je na 10 jaar veelvuldig onderzoek nog nooit van cholestorol hebt gehoord...
anoniem_655bb33b3d61a wijzigde dit bericht op 23-05-2020 17:24
0.94% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
captain_hindsight schreef:
23-05-2020 16:28
MBTI is nou niet bepaald het goede voorbeeld van gedegen onderbouwde persoonlijkheidstypes...
Dat kan, maar het klinkt helemaal logisch om aan te nemen dat mensen de wereld door verschillende brillen zien, anders zou iedereen overal hetzelfde op reageren. En het is toch niet door de minste uitgevonden.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,
Ik ben zelf ook (helaas) bekend met darmproblemen met chronische obstipatie en veel lucht waardoor mijn buik echt opgeblazen is en ik misselijk word en geen trek meer heb in eten. Om mijn darmen leeg te krijgen zet ik dan een klysma waarna ik meestal mijn opgeblazen buik kwijt ben en ik mij letterlijk opgelucht voel.
Ik merk bijvoorbeeld bij bepaald voedsel dat de darmproblemen (luchtophoping) toenemen: uien, pittig eten/gekruid eten, koolsoorten.

Omdat jij het hebt over luchtproblemen in de darmen geef ik je als advies om toch eens te kijken naar de (rauwe) groente die jij eet. Daar kun je echt gasophoping van krijgen.
Misschien moet je ook nog eens kijken of je toch vaker dan 1 keer per dag kan gaan eten. Je darmen moeten aan het werk blijven namelijk. Doordat het stil ligt krijg je juist gasophoping omdat het nergens naartoe kan gaan.

Het is waarschijnlijk niet wat je wil horen/lezen, maar ook ik denk dat je nog eens kritisch naar jouw eetpatroon moet gaan kijken wil je je klachten gaan aanpakken.
Alle reacties Link kopieren
captain_hindsight schreef:
23-05-2020 16:32
Ik denk alles zo lezende dat je obsessief in alles bent. Dat kan, maar lijkt me wel een ding voor je gezondheid in dit geval en voor je omgeving. Je lijkt me doodvermoeiend. Maar misschien zie ik dat verkeerd hoor en ben je goed in het doseren van je obsessies in sociale situaties. Ik bedoel het niet per se vervelend (hoewel ik snap dat doodvermoeiend niet echt heel positief kan worden uitgelegd).

Heb je wel eens met een psycholoog gesproken hierover? Hoe kijkt zo iemand hiernaar?
Nee hoor, dat valt best mee. Ik krijg er nooit opmerkingen over iig. Sterker nog, de meeste mensen zeggen dat ze me vroeger ontzettend vermoeiend vonden. Overal over discussiëren, perse gelijk moeten hebben, niet luisteren, het vrat energie. Dat heb ik niet meer. Ik word zelf moe van discussies. Ik zal ook zelden mijn mening geven. Ik praat wel als ik iets feitelijks te zeggen heb. Ik oordeel ook niet over anderen.

Ik doe gewoon bepaalde dingen wel of niet. Ik ga daar verder niet over in discussie of dat uitleggen, en ik ga ook niet in discussie als jij het anders doet. Hoogstens vraag ik wat je reden ervoor zijn, omdat ik daar benieuwd naar ben. dus ik heb geen idee wat daar doodvermoeiend aan moet zijn.
Alle reacties Link kopieren
spell68 schreef:
23-05-2020 17:18
een liter of 3 per dag. Ik heb geen verstopping, ik heb lucht in mijn darmen.

Mijn standaard vraag is dan; waarom is hoog vet voor je. Hoe werkt het dan dat je aders gaan verkalken?

Datzelfde geldt voor natrium, wat zijn dan de reacties in je lichaam, wat er toe leidt dat je een verhoogde bloeddruk krijgt?
Ik ken namelijk maar een primaire reden, waarom je een verhoogde bloeddruk krijgt en dat is fructose. De afbraak van fructose leidt tot urinezuur. Urinezuur blokkeert het enzym endothelial nitric oxide synthase. Dit enzym maakt stikstofoxide aan, welke je interne bloeddrukverlager is, Het houdt de vaten flexibel. Maak je dat niet aan, dan verstijven je bloedvaten en is er een hogere bloeddruk nodig om het bloed rond te pompen.

Ik heb nog nooit ergens iets gevonden, waaruit blijkt natrium daar primair enige invloed op heeft.

Deze uitleg klinkt perfect logisch en dat heeft me dus doen besluiten om nagenoeg geen fruit te eten en kristalsuiker uit mijn dieet schrappen. Ik hecht daar meer waarde aan dan wat het voedingscentrum adviseert.
Je drinkt sowieso erg veel water. Mij is verteld, maar daar zul je wel weer een andere verklaring voor hebben, dat darmklachten gebaat zijn bij maximaal 1 ltr water per dag, een halve liter sportdrank en dan met AAkeurmerk, halve liter andere drank zoals ranja. Geen frisdrank. Dit was door een diëtiste. Er zijn inmiddels weer vele andere inzichten over combinaties van voedingen en vocht wat je drinkt.
Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het werkt!
Alle tips die ik krijg op aanpassingen voeding of drinken werken echt! Ik heb inmiddels dan ook geen obstipatie klachten meer. De borrelde buik is ook weg.
Alle reacties Link kopieren
GreenLadyFern schreef:
23-05-2020 17:20
To, je maakt me niet wijs dat je na 10 jaar veelvuldig onderzoek nog nooit van cholestorol hebt gehoord...
Natuurlijk heb ik daarvan gehoord.
Alle reacties Link kopieren
TO, je hebt mijn vraag nog niet beantwoord.
Nee heb je, ja kun je krijgen.
Alle reacties Link kopieren
minoes5 schreef:
23-05-2020 17:26
Hoi,
Ik ben zelf ook (helaas) bekend met darmproblemen met chronische obstipatie en veel lucht waardoor mijn buik echt opgeblazen is en ik misselijk word en geen trek meer heb in eten. Om mijn darmen leeg te krijgen zet ik dan een klysma waarna ik meestal mijn opgeblazen buik kwijt ben en ik mij letterlijk opgelucht voel.
Ik merk bijvoorbeeld bij bepaald voedsel dat de darmproblemen (luchtophoping) toenemen: uien, pittig eten/gekruid eten, koolsoorten.

Omdat jij het hebt over luchtproblemen in de darmen geef ik je als advies om toch eens te kijken naar de (rauwe) groente die jij eet. Daar kun je echt gasophoping van krijgen.
Misschien moet je ook nog eens kijken of je toch vaker dan 1 keer per dag kan gaan eten. Je darmen moeten aan het werk blijven namelijk. Doordat het stil ligt krijg je juist gasophoping omdat het nergens naartoe kan gaan.

Het is waarschijnlijk niet wat je wil horen/lezen, maar ook ik denk dat je nog eens kritisch naar jouw eetpatroon moet gaan kijken wil je je klachten gaan aanpakken.
Ja, maar nogmaals, ik eet al 10 jaar hetzelfde. Als mijn eetpatroon een probleem was, dan had ik al lang andere klachten gehad. Ik eet overigens geen kool en nauwelijks uien.

Jij hebt een probleem, waardoor je het krijgt en dat is obstipatie. Je darmen werken niet goed. Ik heb geen verteringsproblemen. Mijn ontlasting ziet er verder normaal uit.

Maar wat is bij jou de oorzaak van je problemen? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Alle reacties Link kopieren
spell68 schreef:
23-05-2020 17:35
Ja, maar nogmaals, ik eet al 10 jaar hetzelfde. Als mijn eetpatroon een probleem was, dan had ik al lang andere klachten gehad. Ik eet overigens geen kool en nauwelijks uien.

Jij hebt een probleem, waardoor je het krijgt en dat is obstipatie. Je darmen werken niet goed. Ik heb geen verteringsproblemen. Mijn ontlasting ziet er verder normaal uit.

Maar wat is bij jou de oorzaak van je problemen? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Dat hoeft niet per sé zo te zijn he.
Nee heb je, ja kun je krijgen.
Alle reacties Link kopieren
sunshineandblueskies schreef:
23-05-2020 17:33
TO, je hebt mijn vraag nog niet beantwoord.
Jawel hoor, pagina 3, 14.49 uur
Alle reacties Link kopieren
spell68 schreef:
23-05-2020 17:38
Jawel hoor, pagina 3, 14.49 uur
Excuseer, ik heb er overheen gekeken. Je zegt dat je voldoende vezels eet in de vorm van groenten en fruit. Dat is een ander soort vezels dan bijvoorbeeld die uit graanproducten.
Toen je die 6 keer per dag at, had je toen ook problemen met je darmen?
Nee heb je, ja kun je krijgen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven