Gezondheid alle pijlers

Lensimplantaten.. ervaringen?

22-07-2008 15:56 446 berichten
Alle reacties Link kopieren
Er zijn al veel topics geopend over laseren, maar ik heb er niet één gevonden over lensimplantaten.

Ik heb vorige week gehoord dit ik niet in aanmerking kom voor laseren, maar wel voor lensimplantaten.



Ik ben opzoek naar ervaringen van mensen
Alle reacties Link kopieren
@ Magnolia: die zgn. irridotomie voelt net alsof ze een tik tegen de achterkant van je ogen geven; persoonlijk vond ik het tegenvallen, maar dat komt wrsch doordat ik zo gespannen was.



De hele implantingreep is niet niks (al verschilt het per persoon hoe je daarmee omgaat), maar het resultaat is echt de moeite waard! Regelmatig grijp ik 's morgens nog naast mijn wekker voor mijn bril en denk ik 'oh nee hoeft niet meer -grijns-'... Ook van vrienden krijg ik zulke lieve reacties over er zoveel mooier uitzien zonder brilletje op m'n neus. Verder is regen geen enkel probleem meer en hoef je dat ding niet meer de hele dag te poetsen. Ow ja en ook geen gehannes meer met zonnebrilvoorschuivers. Nee, hier nu een echte stoere cK :sun:
Alle reacties Link kopieren
Dank je Lisa! Tegen mij zeiden ze dat je niks voelt van die iridotomie, maar het verschilt dus per persoon.



Ik draag lenzen, maar voor het 1e onderzoek moest ik 2 weken mijn bril op. En gek genoeg kreeg ik heel veel complimenten over mijn bril. Zelfs iemand die me met bril mooier vond...... Maar idd ik vond het vervelend, want kon geen zonnebril op en als het regende moest ik blijven poetsen.
Alle reacties Link kopieren
half september worden er gaatjes geschoten! Ik moet dan 3 dagen vantevoren mijn lenzen uit. Dan gaan ze nog een keer mijn ogen meten en ook nog oogfoto's maken. Dan neem ik ook het besluit over het soort lenzen (artisan of artiflex). Wanneer ik betaald heb, worden de lenzen besteld en de OK geboekt.

Maar qua planning met mijn werk is het niet mogelijk om voor de 2e week van november de eerste lens te implanteren.
Alle reacties Link kopieren
@ Magnolia: hou je wel rekening met de druppels die je in je ogen krijgt bij de irridotomie (nu worden je pupillen verkleind, bij de ingreep tzt worden ze juist vergroot) waardoor je een paar uur slecht ziet. Kom dus met een begeleider! Irridotomie zelf duurt nog geen 5 mins. Vantevoren moeten druppels ca. half uurtje inwerken.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Lisa,



Bedankt voor de tip! Ik neem sowieso iemand mee. Altijd fijn om niet alleen te zijn.

Ik heb begrepen dat je pupil ook tijdens de ingreep verkleind wordt, omdat er dan minder kans is om je eigen lens te raken.
Alle reacties Link kopieren
@ Magnolia: indien je implants hebt die in de achterste oogkamer geplaatst worden, moet je juist een verwijde pupil hebben. Op die manier kunnen ze makkelijk het lensje door je pupil heen duwen naar die achterste oogkamer toe.

Ben je er al uit welke lens jij krijgt? Soort lens schijnt ook per oog te verschillen wat het beste 'past'.
Alle reacties Link kopieren
Hoe hoog waren/zijn jullie cylinders?
Alle reacties Link kopieren
@Mayou: Ik heb geen cilinider, dus dat is wel mazzel.



@ Lisa: ik krijg sowieso lenzen die geplaatst worden in mijn voorste oogkamer. Daar moeten je pupillen juist verkleind worden. Maar of ik de artisan of artiflex neem dat heb ik nog niet besloten. Ik heb een arts in mijn vriendenkring en die heeft ook eea nagevraagd aan een arts die veel ervaring heeft met lensimplantaten en die gaf aan dat in mijn geval implantaten in de voorste oogkamer het beste zijn, omdat ik nog jong ben en mijn eigen lens nog kan accomoderen.
Alle reacties Link kopieren
@ Mayou: ene oog nul cillinder, andere 0.75. Tot een cillinder van 0.75 kunnen ze, door de incisie op de juiste plaats te zetten, deze terugbrengen tot nul. Indien je cillinderafwijking hoger is dan 0.75, moeten implants MET een cillindercorrectie worden geplaatst. Deze laatste zijn nog weer een slag duurder dan de 'gewone' implants.



@ Magnolia: effe checken of je de implants dan straks niet ziet zitten. Is nl. een veelgehoorde opmerking over dat type. Succes!
Alle reacties Link kopieren
@Lisa: die lens zie je wel zitten, maar dat vind ik niet zo erg. Voor mij geen reden om een ander type lens te nemen.



@Mayou: er bestaan torische artisan lenzen, waarbij de cilinder gecorrigeerd wordt. Geen idee tot hoever dat gaat, maar ze bestaan wel
Alle reacties Link kopieren
Ja heb ik gehoord van die torische lenzen. Probleem is alleen dat ik een cilinder van 3.75 heb en dat kunnen ze (nog) niet corrigeren (naast een 'gewone' sterkte van -5). Ik heb gewoon hele rare ogen. Gelukkig kan ik nog steeds erg goed uit de voeten met harde lenzen. Maar ik ga binnenkort op wereldreis en dan is het wel lastig, dat gesjouw met lenzen, reservelenzen, vloeistof, bril etc. Implantaten waren dan een uitkomst geweest. Ach wie weet, in de de toekomst gaat het vast een keer lukken.
Alle reacties Link kopieren
Ja dat is dan idd lastig! Daglenzen zijn waarschijnlijk ook geen optie ivm je cilinder.

Weet niet hoe binnenkort "binnenkort" is, maar bij mij duurt het traject voor lensimplantaten tot het einde van het jaar. Dus "even" lensimplantaten zit er niet bij.

Maar goed ik denk dat er uiteindelijk wel torische lensimplantaten gaan komen voor mensen met een hoge cilinder afwijking.



Overigens, wel erg gaaf dat je op wereldreis gaat. Waar ga je allemaal heen?
Alle reacties Link kopieren
Ik kan geen daglenzen inderdaad door die cilinder (of welke zachte lenzen dan ook). Ik ben vorig jaar onderzocht of het kon, dus dat was dan meer dan genoeg tijd geweest tot aan mijn reis, vandaar. Nu neem ik 2 paar reservelenzen mee en heb afgesproken met mijn brillenwinkel dat hij mij lenzen en vloeistof opstuurt wanneer ik ze nodig heb. Heel raar, maar harde lenzen vloeistof is in een heleboel landen niet meer verkrijgbaar.



We beginnen in januari in Azie en gaan daar een half jaar rondfietsen. Dan komen we volgend jaar zomer terug naar Nederland en dan is het de bedoeling dat we van hier naar Azie gaan fietsen... Maar onze plannen veranderen zo ongeveer per week, dus helemaal vast ligt het nog niet.
Alle reacties Link kopieren
wow super hoor!



Aha, wist niet dat je vorig jaar al onderzocht bent. Wel een toestand hoor dat je alles mee moet nemen.



Mijn afspraak voor het 2e onderzoek en het gaatjes schieten komt al dichterbij. Dat maakt het allemaal wel een stuk echter!
Alle reacties Link kopieren
Zo hier weer even een update! vandaag moest ik naar het oogziekenhuis voor mijn 2e vooronderzoek. Eerst werd het oog opgemeten, om te zien of er voldoende ruimte is in het oog voor de implantlens. Daarna moest ik naar de laser afdeling, waar ik van de assistente oogdruppels kreeg om mijn pupillen te verkleinen. Daarna een gesprek bij de arts, om te bepalen welke lenzen het gaan worden. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de artiflex. Toen weer terug de wachtkamer in en na een minuut of 10 was ik weer aan de beurt. Deze keer maakte de oogarts een gaatje in mijn beide irissen. Ik kreeg verdovende druppels die het oog oppervlak verdoofden en toen deed de oogarts er een soort van lens op, met een gel. Laser werd in gesteld en er werden gaatjes geschoten. Het deed niet veel pijn, maar het was een heel erg raar gevoel. Moeilijk te omschrijven. Mijn eerst oog was binnen 2 minuten gedaan en toen door naar het andere oog. Ook dit was weer zo gebeurd en zo stond ik binnen 5 minuten weer buiten. Mijn bril op doen had geen zin, want zonder bril zag ik net zo slecht als met bril, heel erg wazig. De wazigheid is nu weer helemaal verdwenen. Heb verder ook helemaal geen last van het gaatjes schieten. Er wordt binnenkort contact met me opgenomen, om te betalen, dan de lenzen bestellen en dan word ik half november geholpen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Ik heb bijna 4 jaar geleden Artisan lensen laten zetten. Ik had een afwijking van -10 met nog een cilinder en extreem grote pupillen. Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik heb het laten doen. Ik had nog een rest afwijking die weg gelaserd is, en ook dat viel erg mee.



Ik ben elke dag nog superblij mee en kan het iedereen aanraden! Het plaatsen van de lenzen gebeurde bij mij onder volledige narcose. Het laseren vond +- 3 maanden na de lensimplantatie plaats. Ik heb het laten doen in ons plaatselijk ziekenhuis, dat voor deze ingreep wel superervaren artsen in dienst heeft.
Alle reacties Link kopieren
Goed te horen dat het jou zo goed bevallen is apenstaartjes! Waarom moest jij nog gelaserd worden?



Bij mij wordt het ook onder volledige narcose gedaan in het oogziekenhuis, dus alleen maar specialisten daar. Wel een erg prettig gevoel.



Heb helemaal geen last van mijn ogen oid na het gaatjes schieten.
Alle reacties Link kopieren
Apestaartje, hoe groot was jouw cilinder?
Alle reacties Link kopieren
Ik had een cilinder van 2 en 2 1/2. Tijdens het plaatsen van de lenzen heeft de arts geprobeerd om de cilinder weg tekrijgen door de hechtingen op een bepaalde manier te leggen ( strakker) Maar dat is niet gelukt omdat tijdens de narcose de spierverslappers niet goed werkte waardoor mijn ogen steeds wegdraaide waardoor het hechten op zich al een klus was. Ik hield na de implantatie een cilinder over van 1 1/2 maar wilde heeel graag echt terug naar 0 en ben daarom achteraf nog gelaserd. Beide ingrepen zijn mij 100% meegevallen! Het is ff je gedachten op nul en bedenken hoelang je wel plezier van deze ingreep zult hebben! De rest van je leven!



Ik heb heel lang getwijfeld, maar ik voelde mij behoorlijk gehandicapt met mijn afwijking, als ik mijn bril kwijt was kon ik echt niets. Ik droeg ook lenzen maar heb die ook wel eens een tijdje niet mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
Da's een leuk vooruitzicht, wanneer je ervoor in aanmerking komt. Helaas hoor ik (nog) niet tot die categorie. Ik had stiekem gehoopt dat je een hogere cilinder had...voor mezelf dan he.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een onderzoek uit laten voeren naar lensimplantaten omdat mijn sterkte te groot is voor laseren. Wat mij echter tegenhoudt, is de noodzaak van een leesbril na het implanteren van een kunstlens. Voor veraf heb je dan wel geen bril meer nodig, maar wel een voor dichtbij en aangezien ik veel achter de pc zit, lijkt dit me erg onhandig. Vinden jullie dit geen bezwaar? Hoorde overigens van de week over de ontwikkeling van een implantlens die zo flexibel is dat je er zowel dichtbij als veraf goed mee kunt zien. Misschien is het wachten daarop.
Alle reacties Link kopieren
Writer: bedoel je dat je ná het implanteren ineens een leesbril nodig hebt? Of heb jij nu een bril voor dichtbij en veraf en zou je dus nog steeds een bril voor dichtbij moeten hebben?



Wat ik heb begrepen is dat wanneer je ouder wordt, je waarschijnlijk een leesbril nodig hebt. Het hebben van implantaten heeft daar geen invloed op. De arts heeft niets gezegd over het dragen van een leesbril na implantaten, als deze niet nodig is.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nu geen leesbril en een minsterkte van -6,5 en -7,5. Ik weet zeker dat de arts die mij onderzocht heeft, me verzekerde dat ik direct aan een leesbril vast zou zitten omdat het vermogen van het oog/de lens om zich aan afstand aan te passen verloren ging. Ik nam toen aan dat dit voor lensimplantaten in zijn algemeenheid gold. Nav de reactie van Magnolia81 heb ik nog even gegoogled en ik lees nu dat dit het geval is als je eigen lens vervangen wordt door een kunstlens. Die wordt dan op veraf scherp ingesteld, waardoor je voor dichtbij een leesbril nodig hebt. Dit is dus iets anders dan een implantaat. Het gekke is dat ik me helemaal niet herinner dat die arts over vervanging van een lens gesproken heeft. In mijn beleving, hadden we het over implantaten. Puur uit nieuwsgierigheid, ga ik morgen toch navragen hoe het precies in elkaar zit.
Alle reacties Link kopieren
Writer: mij is niet gezegd dat ik na de implantlenzen direct een leesbril zou moeten (heb ongeveer dezelfde sterkte als jij).

Maar kan me wel voorstellen dat je bij het vervangen van je eigen lens direct een leesbril zou moeten.



Waar heb jij je vooronderzoek laten doen en welke methode (soort lens) wordt er gebruikt?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geïnformeerd en het verhaal is blijkbaar toch verkeerd blijven hangen. Dat ik een leesbril nodig zou hebben na lensimplantaten is omdat ik naar een plussterkte zou gaan en heeft niet met de implantaten op zich te maken. Mijn gedachte dat je met implantaten aan een leesbril vast zit, is dus niet juist.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven