Dreumes wil niet meer slapen, ten einde raad

19-01-2019 10:16 73 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onze dochter wil niet meer inslapen, voor mijn gevoel hebben we alles al geprobeerd maar zonder resultaat. Hopelijk heeft één van jullie nog een tip om te proberen.

Extra info:
Dochter is altijd zeer actief geweest, vanaf de dag dat ze geboren is wil ze alles meemaken en is inslapen een strijd. Ze heeft het eerste half jaar tijden gehad dat ze echt niet meer dan 6 uur in een etmaal sliep verdeeld over hazeslaapjes van 20min. Hiervoor zijn we bij een aantal specialisten geweest maar zonder echt resultaat. Uiteindelijk heeft ze extreem eczeem gehad waardoor ze vele nachten heeft lopen huilen en krabben van de slaap. Pas toen het na bijna 14mnd beter ging na een extra hoge hormoonkuur kregen we een ander kind, ze was rustig, kon zelf spelen, sliep makkelijk in en was verder ook een heerlijk vrolijk meisje die niet meer constant naar prikkels zocht als afleiding van de jeuk.

Nu is ze sinds 6 weken grote zus geworden en moet ze de aandacht verdelen, aan het begin was daar verdrietig om maar na een week of 2 ging dat beter en het slapen ging ook oke. Tot 3,5 week geleden, het inslapen werd langzaam aan een strijd en dat wordt alleen maar erger. Nu is het zo erg dat ze staat te krijsen in bed zodra wij weggaan, ze gooit alles uit haar ledikant en is zwaar overstuur. Niks lijkt te helpen, wat we al hebben geprobeerd:
* extra verhaaltje lezen
* Naast haar ledikant op de grond liggen
* bij ons in bed nemen
* later naar bed zodat ze meer moe is
* Samen de dag doorspreken
* Zo min mogelijk prikkels voor het slapen gaan
* Vast avondpatroon (doen al heel lang hetzelfde) doorbreken
* Een ander goed bekende haar naar bed laten brengen
* Laten huilen (na 15min begon ze te hyperventileren)
* Filmpje kijken om haar tot bedaren te brengen

Alles lijkt te werken op dat moment maar zodra ze weer alleen is begint het van vooraf aan. Uiteindelijk geeft ze het vaak tussen 21.30 en 00.00uur op en blijft ze rustig. Overdag is ze best goed te pas en ze is ook lief voor haar broertje, ze lijkt hem wel echt te accepteren, ze heeft iets meer aandacht en knuffels nodig en dat geven we haar ook. Gelukkig is de baby heel makkelijk en slaapt hij overdag ook meerdere uren in zijn eigen bed waardoor zij ook veel aandacht kan krijgen. Kraambezoek en andere drukke prikkels beperken we zoveel mogelijk voor haar. Middagslaapje wil ze meestal ook niet meer doen en lijkt geen invloed op de avond te hebben.

Ze wordt over een mnd 2 jaar maar kan zich nog niet heel goed uitdrukken, ze kan dus zelf nog niet aangeven waar ze behoefte aan heeft of waar ze last van heeft. Waarschijnlijk door het heftige eerste jaar van haar heeft ze een enorm hoge pijngrens, bij een prikje geeft ze geen kik en als ze haar hoofd keihard stoot hoeft ze eigenlijk ook nooit te huilen. Ik vraag me af of er iets medisch met haar is of niet, van tandjes heeft ze nooit wakker gelegen en die lijken er nu ook niet aan te komen.

Wie heeft er nog een tip voor haar? We weten echt niet meer wat we moeten proberen en zijn zelf doodop....

Het enige wat we nog gaan proberen is een peuterbed, die zetten we morgen in elkaar maar ik geloof eigenlijk niet dat dat de oplossing is.
Alle reacties Link kopieren
Sjiraf schreef:
19-01-2019 11:15
Naar de huisarts voor Melatonine. Dit was voor ons - na verder alles te hebben geprobeerd - de oplossing!
Hoe lang hebben jullie dat gegeven?
Alle reacties Link kopieren
Misschien anders toch even langs de huisarts gaan om het lichamelijke uit te sluiten?

Maar ik denk dat het ook echt de leeftijd is. Ik merk in elk geval aan mijn dochter (26 maanden) dat ze echt niet meer naar bed wil. Gelukkig valt ze wel in slaap, daar is ze nog moe genoeg voor. Maar ik meen me te herinneren dat jouw dochter ook al een tijd geen middagslaapje meer doet?

Als het hier anders gaat dan normaal is het wel drama en huilen. Als ze schreeuwt of roept negeer ik het. Pas als ze 10 minuten onafgebroken huilt ga ik er naartoe. Maar als ze halverwege weer een minuut stil is beginnen de 10 minuten opnieuw. Op zo'n moment is een vast plan het enige wat mij helpt om rustig te blijven

Misschien heeft de komst van haar broertje toch veel invloed en moet ze nog wennen. Ik heb ook geen idee. Ik zou in elk geval het avondritme zo vast mogelijk houden zodat er voor haar geen twijfel mogelijk is dat het bedtijd is.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons werkte een 'gentle slaaptraining'.

De harde slaaptraining vind ik zielig. Dan ga je alleen maar terug om je gezicht te laten zien. Dan gaan ze idd hyperventileren enzo.

Bij de gentle slaaptraining laat je haar max 5 minuten huilen, dan knuffel je haar en praat je tegen haar tot ze helemaal rustig is en vlak voordat ze in slaap valt, loop je weg.

Dan weer 5 minuten wachten. Wel zielig. Timer erbij. En dan weer knuffelen en geruststellen.

Na 2 avonden gentle slaaptraining was de ellende voorbij. De derde avond legde ik haar neer, draaide ze zich om en was ze weg.

Stomverbaasd was ik. Na al die maanden slaapdrama. We waren daarvoor al blij als we om 21.30 op de bank konden ploffen en nu ineens alle avonden voor onszelf!
Alle reacties Link kopieren
Hier helpt het om het avondritueel kort te houden. Anders is het niet overzichtelijk. Tandenpoetsen, slaapzak aan, 1 verhaaltje, knuffels pakken en een kus aan ouder die beneden blijft en dan boven meteen in bed.

Voor zijn 2e verjaardag hebben we ook een hysterische periode gehad met last van verlatingsangst in bed. Het hielp om even te wandelen met de draagzak en dan meteen vanuit de draa gzak in bed. Maar het was toen geen winter.
Kerel, kerel, kerel, kerel! Ik sta paf!
Alle reacties Link kopieren
beetjegek schreef:
19-01-2019 10:22
Gewoon negeren, dan houdt ze er vanzelf wel een keer mee op.
Daar heb je 100% gelijk in.
Maar dan weet je ook 100% zeker dat ze later bij de psycholoog zit.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou bij haar blijven zitten tot ze slaapt
Alle reacties Link kopieren
Jullie zijn ook erg bezig met te veel prikkels te vermijden maar er bestaat ook nog zo iets als te weinig prikkels.
Alle reacties Link kopieren
Sjiraf schreef:
19-01-2019 11:15
Naar de huisarts voor Melatonine. Dit was voor ons - na verder alles te hebben geprobeerd - de oplossing!
En dat schijnt dus niet zonder risico’s te zijn. Een groot aantal mensen kan dese stoffen niet goed afbreken waardoor op den duur schade ontstaat. Dat zijn vrij recente inzichten.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees even mee, hier hetzelfde probleem. Dochter is 21 maanden en heeft altijd moeite gehad met inslapen maar sinds een maand is het echt drama: hysterisch wordt ze als ze naar bed moet. Wel of geen middagslaapje, later of juist vroeger naar bed, wel of niet bij haar blijven, deur open & licht op de gang aan, opnieuw een boekje lezen en haar daarna terug in bed leggen maakt allemaal geen verschil. Bij vriend wordt ze soms nog rustig dus hij is vaak degene die het op mag lossen.

Soms krijst en schreeuwt ze 5-10 minuten, wordt daarna wel rustig en dan gaat ze nog even liggen kletsen voordat ze in slaap valt. Soms helpt helemaal niets behalve haar eruit halen maar dan begint het hele circus weer opnieuw zodra we haar weer in bed leggen. Ik vind het zo sneu voor ons arme meisje, maar heb ook geen idee wat we kunnen doen. Ik heb zelfs 1 avond geprobeerd haar dan maar beneden te houden maar toen was ze om 22:30 nog steeds aan het spelen en werd ze net zo hysterisch toen ik haar toch maar naar bed bracht.
Alle reacties Link kopieren
sugarmiss schreef:
19-01-2019 12:29
Jullie zijn ook erg bezig met te veel prikkels te vermijden maar er bestaat ook nog zo iets als te weinig prikkels.
Ik bedoel vooral weinig extra prikkels voor het slapen gaan. Overdag gaan we altijd wel iets doen buiten de deur, eind wandelen, speeltuin, ergens lunchen etc. Thuis heeft ze voldoende speelgoed en ze gaat 3 dagen naar het kdv, prikkels genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Wat ook kan helpen is overdag met haar op haar kamer gaan spelen zodat het een fijne plek wordt en haar nooit naar haar kamer sturen om af te koelen zoals sommige ouders wel eens willen doen als hun kind zich niet zo gedraagt als zij graag zien.
Alle reacties Link kopieren
sugarmiss schreef:
19-01-2019 13:39
Wat ook kan helpen is overdag met haar op haar kamer gaan spelen zodat het een fijne plek wordt en haar nooit naar haar kamer sturen om af te koelen zoals sommige ouders wel eens willen doen als hun kind zich niet zo gedraagt als zij graag zien.
Dit doen we al...
Alle reacties Link kopieren
tussen 21.30 en 00.00uur op en blijft ze rustig.

Eh om 21.30 naar bed doen lijkt me dan.
Hoeveel slaapt ze nog overdag?

Hier ligt zoon al vanaf 10 maanden in eenpersoonsbed en liggen we ernaast tot hij in slaap valt. Merken wel dat dit stuk langer duurt als we of te vroeg of te laat naar bed gaan. Ideaal is hier tussen half 8 en kwart voor 8.
Alle reacties Link kopieren
Envelop schreef:
19-01-2019 11:13
@fiona, dank je, dat hoop ik ook! Ons avondritueel duurt minimaal 45minen is iedere avond hetzelfde. Omkleden, weer naar beneden, pufje, squeezy om pufje weg te spoelen bij ons op schoot, knuffel- en stoeisessie, speelgoed opruimen, kusje aan de ouder die beneden blijft, boven tandenpoetsen, pyama aan, ondertussen vertellen hoe de dag was, in bed met favo knuffel, boekje voorlezen, deken erover en klaar.

Wat ik bedoelde met extra boekje is dat we haar uit de situatie halen als ze overstuur is en dan deel 2 van het avondritme nog een keer opnieuw proberen.
Een avondritueel van minimaal 45 minuten? Dan weet ze aan het eind al niet meer wat jullie aan het begin al gedaan hebben o_o

Hier is het ritueel max een kwartier. Naar boven, eventueel een hoestdrankje/ neusspray, luierwissel, pyjama aan, tanden poetsen, in bed een boekje doen en dan na een kus het licht uit. Als we eenmaal boven zijn, niet meer naar beneden.
Het kan zijn dat ze van dat stoeien misschien al weer veel te opgewonden raakt. Dat kan je misschien ooit hebben geïntroduceert omdat het op dat moment hielp, maar dan hoef je er niet eeuwig aan vast te houden.

Overigens was hier het grote bed uiteindelijk ook een gouden oplossing.

Edit: wij hebben de baby nog een paar weken samen met zoon in bed gelegd voor hij naar bed ging, zodat we hem lieten zien dat iedereen ging slapen. Als dochter nog niet moe was (bijna altijd) werd ze daarna uit het zicht van zoon weer uit bed gehaald en naar beneden gesmokkeld :$ )
Alle reacties Link kopieren
Envelop schreef:
19-01-2019 10:57
We willen haar eigenlijk ook niet "belonen" met aandacht zodra ze schreeuwt maar laten schreeuwen is ook geen optie. Dat maakt het ook heel lastig.
We hebben odd best veel geprobeerd maar dat komt omdat eerder even iets anders wel hielp. Uit de situatie halen en dan opnieuw naar bed. Enige waar we heel consequent in zijn is haar avondritueel en dat ze niet meer mag spelen of naar beneden mag zodra het bedtijd is geweest.
Dat liet ik mijn peuter destijds juist wel doen, toen gaan slapen heel moeilijk ging. Boekje ‘lezen’, spelen: allemaal prima, als het maar in bed was. Bij hem werkte dat, tot mijn grote verrassing.
Alle reacties Link kopieren
Maartje2016 schreef:
19-01-2019 16:56
Een avondritueel van minimaal 45 minuten? Dan weet ze aan het eind al niet meer wat jullie aan het begin al gedaan hebben o_o

Hier is het ritueel max een kwartier. Naar boven, eventueel een hoestdrankje/ neusspray, luierwissel, pyjama aan, tanden poetsen, in bed een boekje doen en dan na een kus het licht uit. Als we eenmaal boven zijn, niet meer naar beneden.
Het kan zijn dat ze van dat stoeien misschien al weer veel te opgewonden raakt. Dat kan je misschien ooit hebben geïntroduceert omdat het op dat moment hielp, maar dan hoef je er niet eeuwig aan vast te houden.
Dit is misschien ook wel een goede tip inderdaad. Gewoon boven blijven en het avondritueel inkorten. Ik vertel een half uur voor bedtijd al dat ze nog even mag spelen maar daarna moet slapen. We ruimen dan gezamenlijk het speelgoed op en dan gaan we naar boven. Omkleden, tanden poetsen, slaapzak aan, kus aan papa, voorlezen bij mama op schoot. Ik geef haar een kus en leg haar in bed. Wat ze ook roept (nog een verhaaltje/niet slapen/beneden gaan), tussen het eind van het boekje en het moment dat ik de deur dicht doe zit max. 30 seconden. We zijn niet langer dan een kwartier boven.

Toen ze nog dreumes was kietelde ik haar wel eens voor het slapen gaan maar tegenwoordig hou ik het zo rustig mogelijk. Ik doe ook alleen een nachtlampje aan bij het omkleden en ik laat het grote licht uit.
Hier duurt de avond routine ook een kwartier hooguit 20 minuten. Dan liggen we in bed en krijgt ze borst. Gebeurt regelmatig dat ze dan nog niet slaapt, maar dan blijft ze in bed met de kamer donker tot ze slaapt (en dan sluip ik weg of ik ga ook slapen als k moe ben
Alle reacties Link kopieren
Ik noem het een avondritueel omdat het steeds hetzelde is, ze moet nu eenmaal dat pufje en daarna wat eten/drinken om het weg te spoelen. Aangezien het niet goed is direct erna tanden te poetsen krijg je eennwat langer ritueel. We hebben het dan nog niet over het naar bed gaan. Eenmaal boven gaat het hetzelfde als bij Fiona.

Overdag slaapt ze of niet of max een uur, dit is al een aantal maanden zo.

Iedereen heel erg bedankt voor alle tips. We hebben nu besloten om er toch maar actiever bij te blijven. Ze gaat naar bed en man blijft er naast zitten op de stoel tot ze rustig is / lijkt te slapen. Het idee is dat hij gewoon een paar uur in het donker blijft
zitten zonder te praten. Dit gaan we eerst een week proberen en dan gaan we de draagdoek proberen denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Waar het meer om gaat: kan je het omkleden niet verplaatsen naar vlak voor het tanden poetsen? Dus eerst het pufje, eten, 'uitsteltijd' (zonder stoeien, misschien kan je op dat moment de dag doornemen ;-) ) en dan naar boven voor pyjama, poetsen en bed. Dan weet ze dat ze zodra ze een pyjama aan heeft dat (noodgedwongen) spelen over is.

En hoe vaak mag ze nog in bad (imv eczeem)? Wij gebruiken het bad hier wel eens om tijd te rekken (omdat bedtijd anders te vroeg is), maar in jullie geval kan uitkleden/ badderen/ afdrogen en aankleden misschien wel 2x per week het rekmiddel worden tussen pufje en poetsen.
Alle reacties Link kopieren
Oh bad zou hier juist absoluut niet werken. Dochter is zo gek op badderen dat ze dan helemaal hyper wordt :proud:

Sterkte Envelop, soms weet je het ook gewoon niet met die dreumesen/peuters. Ik hoop dat de rust snel weer terugkeert :hug:
Alle reacties Link kopieren
@maartje, hoe bedoel je tijd rekken? Bad is hier idd nog max 2x per week ivm het eczeem, op woensdag is dat avonds maar dat maakt verder niet uit voor haar volgens mij.

Het omkleden zouden we idd later kunnen doen, weet eigenlijk ook niet hoe dat zo gegroeid is. Nu ik er over nadenk is dat eigenlijk ook onhandig en onlogisch :facepalm:
Alle reacties Link kopieren
Envelop schreef:
19-01-2019 20:09
@maartje, hoe bedoel je tijd rekken? Bad is hier idd nog max 2x per week ivm het eczeem, op woensdag is dat avonds maar dat maakt verder niet uit voor haar volgens mij.

Het omkleden zouden we idd later kunnen doen, weet eigenlijk ook niet hoe dat zo gegroeid is. Nu ik er over nadenk is dat eigenlijk ook onhandig en onlogisch :facepalm:
Tijdrekken als in: de tijd vullen die er tussen het pufje en het poetsen moet zitten (na het eten).

Bij ons is het bad af en toe een rekmiddel, omdat we zoon met goed fatsoen nog niet in bed kunnen leggen (want te vroeg), maar ook niet te lang meer beneden kunnen (lees: willen) houden. Dan vullen we die tijd door hem in bad te zetten.

Dat is bij jullie misschien ook 2x/week een optie. Dat je haar dan ipv beneden laat spelen/opruimen boven in bad doet, tot ze wel haar tanden kan poetsen.
Alle reacties Link kopieren
Ah zo, het tijdrekken is nu stoeien, knuffelen, spelen, boekje lezen of dergelijke. Meestal geeft ze zelf dan wel aan waar ze behoefte aan heeft. Ik heb niet het idee dat de activiteit die we tussen het pufje en het poetsen indoeb veel invloed op het slapen heeft.
Alle reacties Link kopieren
Exota schreef:
19-01-2019 10:34
Zoon slaapt ook al maanden niet meer in een slaapzak. Zonder slaapzak ging het slapen ook beter.
Om maar weer eens aan te geven dat kinderen gewoon totale onvoorspelbare kleine puzzeltjes zijn: mijn oudste sliep dan weer beter toen we haar weer een slaapzak áán deden... O_o

TO mijn jongste wordt rustig als ze maar buiten is. Toen helemaal niks hielp (nou was dat gelukkig een fase) pakte ik haar 's avonds met slaapzak, speen en al in een dikke deken en dan in de wandelwagen. Viel steevast in slaap. Dan héél voorzichtig binnen zetten, en meestal sliep ze dan tot wij ook naar bed gingen, en dan was het ok. Soms met een fles, dat wel.

Dat laatste is misschien ook nog zo wat.. kan het zijn dat ze honger/dorst heeft? Mijn jongste (16 mnd nu) eet overdag echt genoeg, maar heeft tot vorige week nog 's avonds een papfles gehad net nadat ze naar bed ging. Soms nog een flesje melk ook. Ik ben niet voor nog eten na tandenpoetsen, maar zonder dat was het ook totale hysterie. :|

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven