Moeilijke relatie met dochter

06-12-2019 08:57 58 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vanmorgen was er weer ruzie hier thuis. Ruzie met mijn dochter van 8. Ik schrijf dit topic dus wat geëmotioneerd , sorry voor mocht het wat heftig of onduidelijk overkomen.

Wij hebben een dochter van acht dus , waar ik vreselijk veel van hou. Ze is enig kind en blijft dat ook. Ik heb een fijn huwelijk , een lieve man . Dochter trekt erg naar haar vader wat ik niet heel erg vind en ook wel begrijp , hij werkt meer dan ik en ze ziet hem dus minder vaak dan dat ze mij ziet. Vanmorgen escaleerde het hier , voor de zoveelste keer. Ik wil ivm privacy niet uitschrijven waarom precies maar het komt er op neer dat mijn dochter ontzettend brutaal en respectloos tegen mij kan doen. Vaak lijkt dit uit het niets te komen maar is dan terug te voeren naar iets waar ze bijv niet haar zin in kreeg.
Ik merk dat ik het moeilijk vind om een voorbeeld te noemen en te vertellen wat ze dan precies doet en hoe. Even een voorbeeld wat voor anderen denk ik nogal stom overkomt maar om aan te geven hoe het dan gaat : wij hebben een poes. Onze dochter houdt ontzettend veel van diertjes. Een paar dagen terug gaf ik de poes een kattensnoepje . Vervolgens gaat dochter dus tegen mij te keer . Dat ik zeker wil dat de poes stikt omdat ik het snoepje ( soort stokje) niet door midden brak. Dat ik lekker vooral zo door moet gaan als ik wil dat de poes stikt etc etc. Ik word dan vervolgens boos (tel eerst tot 10 omdat ik niet steeds weer de boze moeder wil zijn ) en zeg dat ze moet ophouden om op zo’n toon tegen me te praten. Ik ben het vervolgens zat omdat het de zoveelste keer is dat ik het gevoel heb dat ze de vloer met me aanveegt en uiteindelijk resulteert het in tranen van beide kanten omdat zij het dan goed wil maken en ik me qua gevoel van haar afsluit. Zij raakt dan heel erg overstuur en ik word wanhopig want ik weet niet hoe verder. Uiteindelijk blijkt dan achteraf dat ze zo deed omdat zij de poes het snoepje had willen geven . Na de ruzie van vanmorgen zit ze op haar kamer .

Ik had zelf vroeger een heel heftige relatie met mijn moeder. Ik hield veel van haar maar ik heb haar ook gehaat ( niet alleen in mijn puber jaren maar zelfs nog toen ik in de 20 was ) Mijn moeder was vaak boos , sloeg me veel ( doe ik niet bij mijn dochter !!) en heeft de meest vreselijke dingen tegen me gezegd. Naarmate ze ouder werd ( en meer afhankelijk van mij ) werd onze relatie beter maar ik ben ontzettend bang dat ik net zo word als mijn eigen moeder en dat mijn kind een hekel aan mij krijgt zoals ik aan mijn eigen moeder. Wanneer een situatie hier escaleert zie ik mezelf terug in mijn dochter. Het brutale maar ook de wanhoop en de roep om troost en zie ik in mezelf mijn moeder terug, het boze , afstandelijke. Ik zeg zo vaak tegen mezelf dat ik er alles aan moet doen om niet zo te worden als mijn eigen moeder. Ik ben zo verschrikkelijk bang dat mijn kind een hekel aan me krijgt en zich gaat schamen voor mij zoals ik voor mijn moeder deed.

Maar hoe keer ik dit om ? Hoe krijgt mijn dochter meer respect voor mij en hoe maken we minder ruzie. Alleen tot 10 tellen is niet genoeg heb ik gemerkt. Ik hou ontzettend veel van haar maar weet niet meer hoe ik dit soort situaties kan voorkomen. Mijn man pakt haar ook aan als ze brutaal doet tegen mij en stuurt haar dan naar haar kamer bijvoorbeeld. Als haar vader boos op haar is vindt ze dat echt vreselijk waardoor ik haar dan weer ga troosten en zo helemaal niet meer duidelijk is waar de situatie is begonnen.

Onze dochter is een lief , onzeker meisje . Rustig. Veel vriendinnetjes maar bij speelafspraken kan ze even goed irritant gedrag vertonen omdat ze dan bijvoorbeeld jaloers is wanneer er een vriendinnetje aandacht krijgt van mij , iemand aan speelgoed komt wat ze niet wil delen of wanneer iemand bijvoorbeeld onze poes ( die poes weer :)) of ons paard eten mag geven of borstelen . Resultaat is dan boos gedrag naar mij , naar haar vriendinnen , ruzie tussen haar en mij en strijd en gedoe. Vriendinnen hebben het nu nog niet zo door maar die tijd komt natuurlijk wel. Nog een angst van mij , dat ze geen vriendinnen overhoud.

Man en ik hebben een paar jaar geleden al hulp gezocht bij jeugd en gezin . Daar werd ons min of meer verteld dat we het prima deden en dat elke ouder wel eens worstelt met hun kinderen. Ondertussen heb ik al zo vaak gegoogled op psychologen in de buurt die gespecialiseerd zijn in ouder-kind relaties maar iets houdt me tegen , angst dat ik het voor haar te zwaar maak door haar nu al naar een psych mee te nemen .

Dit alles zorgt er voor dat ik constant op mijn tenen loop , bang dat het hier escaleert . Speelafspraken kan ik een nacht van te voren van wakker liggen , bang dat er weer ruzie tussen ons komt of door haar gedrag er weer boos gedoe komt naar vriendinnen. Ik ben eigenlijk al een paar jaar een brok zenuwen . Ik wil zo ontzettend graag een leuke moeder zijn en voel me zo gefaald . Ik ging vroeger ook altijd naar vriendinnen want die hadden veel leukere moeders dan ik . Ik ben zo bang dat mijn kind ook zo wordt ...

Ik hoop dat er iemand hier tips heeft , bedankt voor het lezen van dit lange verhaal in ieder geval.
Misschien zit ik er naast hoor maar zou het kunnen zijn dat jij door jouw jeugd een patroon hebt ontwikkeld waarin je niet goed je geduld weet te bewaren, snel boos wordt en soms emotioneel niet goed te bereiken bent? Jouw voorbeeld was je moeder en dat is wat je hebt geleerd.
Jouw dochter voelt zich misschien al heel lang niet gehoord en niet gezien door jou. Dat kwetst haar en ze voelt zich misschien afgewezen. Om het minste wordt ze boos, uit frustratie. Als er iets kleins gebeurd is het voor haar niet klein, maar weer een bevestiging van wat al lang aan de hand is. Ze wil je eigenlijk niet boos maken, maar gezien worden. Een arm om haar heen, begrip.
Het brutaal zijn is denk ik niet om jou uit te testen, maar een uiting van wanhoop. Ze wil je iets duidelijk maken, maar het komt niet aan bij je.

Ga eens praten met een psycholoog en probeer het gedrag van je dochter niet als opzet te zien. Heb begrip voor haar, en voor jezelf, want jij was ooit die dochter.
anoniem_385505 wijzigde dit bericht op 06-12-2019 10:16
0.10% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ga met een therapeut praten zodat je weet waar de reacties vandaan komen en hoe jij en je dochter op elkaar inwerken.

Het voorbeeld dat jij haar gaat troosten als ze straf krijgt van je man omdat ze een grote mond had tegen jou - je reageert op het zielige huilende kind. Maar je geeft haar de boodschap dat jij het niet erg vond dat ze een grote mond tegen je had.

Je reageert dan op het kleine, zichtbare, terwijl het ging om de achterliggende situatie. Als je die niet scheidt, en in feite primair op de directe emotie van het moment reageert - hoe kun je dan verwachten dat je dochter dat beter kan doen?

Doe een beetje therapie om wat inzicht te krijgen in de patronen die hier spelen; inclusief de patronen die jij meeneemt uit je eigen jeugd.
Ik kan zelf wel vaststellen of ik een hypochonder ben.
Alle reacties Link kopieren
spoekeltje schreef:
06-12-2019 09:13
Mag ik je een tip geven? Hoe boos je ook bent, probeer je niet af te sluiten, zodra je kind het goed wil maken met je, laat haar toe, zeg desnoods, ik voel nog boosheid en frustratie, maar ik ben blij dat je naar me toekomt.
Als mijn dochter het bloed onder mijn nagels vandaan heeft gehaald, en daarmee door en door en door is gegaan ondanks mijn liefdevolle pogingen om het te stoppen. En dan plotseling valt het kwartje bij haar en wil ze het stante pede goedmaken, dan zeg ik gerust tegen haar dat ik eerst nog even moet bijkomen van alle narigheid, voordat ik haar weer liefdevol in m'n armen kan sluiten.

Mijn dochter mag best weten dat ik geen robot ben die in 1 klap kan omschakelen van gepijnigd worden naar liefde geven. Ik leer haar met een gerust hart dat ik even tot rust moet kunnen komen na een ruzie voordat ik weer kan knuffelen. Ze mag best weten wat het effect van haar woorden is en dat haar moeder ook maar een mens met gevoel is.

Ik heb het dan niet over een uur, maar over 5 á 10 minuten bijkomen.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je dochter onbewust ook weet dat je niet oprecht handelt, ik denk dat ze je liever een keer echt boos ziet dan steeds die ingehouden woede en verdriet omdat je maar niet op je moeder wil lijken, moeders hebben emoties, laat ze eens zien, je denkt haar te sparen maar ze snapt je niet.
Als mijn dochter brutaal is dan praat ik gewoon vanuit hoe ik me voel, dan ga niet krampachtig onoprecht eromheen draaien, ze voelen meer dan je denkt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb al veel therapie gehad voordat dochter kwam. Therapie niet direct gericht op mijn relatie met mijn moeder maar vooral vanwege een angst en paniekstoornis. Ik realiseer me dat ik hulp moet zoeken . De eerste stap is de huisarts maar wat dan daarna ? Mijn therapeut van destijds is inmiddels met pensioen en ik ben huiverig voor een zoektocht.

Er werd ergens gevraagd of onze dochter het gedrag van mijn man kopieert. Dat is niet zo. Mijn man praat niet tegen mij zoals onze dochter tegen mij praat en ik praat ook niet zo tegen mijn man.

Ik reageer nu even snel maar ben blij met alle reacties. Dank daar voor.
Alle reacties Link kopieren
wittereiger schreef:
06-12-2019 10:16
Misschien zit ik er naast hoor maar zou het kunnen zijn dat jij door jouw jeugd een patroon hebt ontwikkeld waarin je niet goed je geduld weet te bewaren, snel boos wordt en soms emotioneel niet goed te bereiken bent? Jouw voorbeeld was je moeder en dat is wat je hebt geleerd.
Jouw dochter voelt zich misschien al heel lang niet gehoord en niet gezien door jou. Dat kwetst haar en ze voelt zich misschien afgewezen. Om het minste wordt ze boos, uit frustratie. Als er iets kleins gebeurd is het voor haar niet klein, maar weer een bevestiging van wat al lang aan de hand is. Ze wil je eigenlijk niet boos maken, maar gezien worden. Een arm om haar heen, begrip.
Het brutaal zijn is denk ik niet om jou uit te testen, maar een uiting van wanhoop. Ze wil je iets duidelijk maken, maar het komt niet aan bij je.

Ga eens praten met een psycholoog en probeer het gedrag van je dochter niet als opzet te zien. Heb begrip voor haar, en voor jezelf, want jij was ooit die dochter.
Ja je zit er naast . Ik word helemaal niet snel boos op haar , juist vanwege het voorbeeld wat ik zelf had vroeger. Voor mijn gevoel gaat ze ontzettend vaak over mijn grenzen heen zonder dat dit enige consequentie voor haar heeft juist omdat ik zo bang ben om boos op haar te worden. Ik zie haar en hoor haar zeker wel . We knuffelen dagelijks veel, lachen en doen leuke dingen samen .Dat komt zowel uit haar als uit mij. En ik vertel haar elke dag hoeveel Ik van haar hou. Het gaat me juist om de situaties waarin het escaleert , ik ben geen koude , kille moeder die haar kind niet hoort of ziet staan.
Alle reacties Link kopieren
Doe het voor (de relatie met) je dochter. Ga naar de huisarts. Deze stuurt je waarschijnlijke door naar de praktijkondersteuner GGZ. deze kan je helpen in je zoektocht naar passende hulp. Zet je huivering opzij voor je dochter.
Alle reacties Link kopieren
Ik herken mezelf (en mijn moeder) van vroeger in je dochter. Het werd uiteindelijk wel beter maar kan me vooral vinden in wat MissMaran schrijft. Ik zocht ook duidelijkheid en grenzen. Overigens was ik niet zozeer jaloers dat mijn moeder aandacht gaf aan vriendinnen (kwamen altijd graag bij ons thuis) maar op het feit dat dat zo zonder spanningen ging. Ik wilde juist graag een fijne verstandhouding met haar. Overigens was vader niet dagelijks in beeld.

Mijn moeder trok zich alles ook erg aan. Ook als ik iets deelde of ergens mee zat, daarom deed ik dat niet veel met haar. Ze ging er dan mee aan de haal, zeg maar. Ook zij had een erg heftige jeugd met ruzie, mishandeling en vermoedelijk misbruik achter de rug, heel verdrietig maar ze wilde qua therapie (Ze had ook een persoonlijkheidsstoornis) daar niet op ingaan helaas.

Goed dat je aan de bel trekt en wat wil veranderen, het is nog lang niet te laat om aan jullie band te werken en wat sterker in je schoenen te leren staan. Overigens herken ik de angst om je moeder te worden, dat heb ik ook. Maar dat moet je echt los laten en je op het hier en nu richten, liefst met hulp en deel ook je gevoelens met je man.

Het geeft niet als je dochter van je baalt omdat je grenzen stelt als ze te ver gaat in gedrag, echt, dat is alleen maar goed en daar leert zij ook van voor haar latere leven.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je wel hulp nodig hebt met dit weer omkeren op een positieve manier, dat ze niet ineens een moeder accepteert die haar gaat begrenzen, al zou ik daar wel mee beginnen, als mijn dochter brutaal doet dan hoef ik alleen te zeggen eh hallo? En dan zegt ze ja sorry hoor, omdat we gewend zijn om op een bepaalde manier met respect met elkaar om te gaan dus een kleine correctie er blijk van ongenoegen is voldoende, ik denk dat als jij nu ineens strenger wordt dat je dochter alles op alles zet om je terug te duwen in je onzekerheid en misschien een lange adem heeft en ontploft, dit patroon moet je echt met je man en en gezinscoach bespreken en niet prutsen want straks maak je de relaties nog schever en brozer.
Alle reacties Link kopieren
Jarig_Jetske schreef:
06-12-2019 10:34
Ja je zit er naast . Ik word helemaal niet snel boos op haar , juist vanwege het voorbeeld wat ik zelf had vroeger. Voor mijn gevoel gaat ze ontzettend vaak over mijn grenzen heen zonder dat dit enige consequentie voor haar heeft juist omdat ik zo bang ben om boos op haar te worden. Ik zie haar en hoor haar zeker wel . We knuffelen dagelijks veel, lachen en doen leuke dingen samen .Dat komt zowel uit haar als uit mij. En ik vertel haar elke dag hoeveel Ik van haar hou. Het gaat me juist om de situaties waarin het escaleert , ik ben geen koude , kille moeder die haar kind niet hoort of ziet staan.
Je geeft hier zelf het probleem zelf al aan. Jij bent de enige die daar iets aan kan doen.
anoniem_169486 wijzigde dit bericht op 06-12-2019 10:44
3.04% gewijzigd
Jarig_Jetske schreef:
06-12-2019 10:34
Ja je zit er naast . Ik word helemaal niet snel boos op haar , juist vanwege het voorbeeld wat ik zelf had vroeger. Voor mijn gevoel gaat ze ontzettend vaak over mijn grenzen heen zonder dat dit enige consequentie voor haar heeft juist omdat ik zo bang ben om boos op haar te worden. Ik zie haar en hoor haar zeker wel . We knuffelen dagelijks veel, lachen en doen leuke dingen samen .Dat komt zowel uit haar als uit mij. En ik vertel haar elke dag hoeveel Ik van haar hou. Het gaat me juist om de situaties waarin het escaleert , ik ben geen koude , kille moeder die haar kind niet hoort of ziet staan.
Dat is goed om te lezen. Een compliment voor jou dat je dan niet het pad van je moeder bewandeld. Misschien is het dan toch wat anderen hier opperen.
anoniem_385505 wijzigde dit bericht op 06-12-2019 11:18
5.92% gewijzigd
:hug:

Aan de adviezen heb ik niks toe te voegen. Ook ik denk dat jouw dochter schreeuwt om grenzen èn dat het verstandig is om eerst zelf met een psycholoog te gaan praten. Ik vind het wel dapper dat je hier nu vraagt om hulp.
Alle reacties Link kopieren
Jarig_Jetske schreef:
06-12-2019 10:34
Ja je zit er naast . Ik word helemaal niet snel boos op haar , juist vanwege het voorbeeld wat ik zelf had vroeger. Voor mijn gevoel gaat ze ontzettend vaak over mijn grenzen heen zonder dat dit enige consequentie voor haar heeft juist omdat ik zo bang ben om boos op haar te worden. Ik zie haar en hoor haar zeker wel . We knuffelen dagelijks veel, lachen en doen leuke dingen samen .Dat komt zowel uit haar als uit mij. En ik vertel haar elke dag hoeveel Ik van haar hou. Het gaat me juist om de situaties waarin het escaleert , ik ben geen koude , kille moeder die haar kind niet hoort of ziet staan.

Vermoedelijk is dit de kern van je probleem.

Nou kun je niet met álles grenzen stellen, over het algemeen roepen we toch ´pick your battles´. Maar het is voor jou goed om wat meer adrem te reageren. Als zij iets zegt sta jij met je mond vol tanden. Haal eens adem en bedenk wat je anders kunt zeggen.
Op het geval met die kattensnoepjes zou ik bijvoorbeeld gezegd hebben dat die speciaal voor katten gemaakt zijn op de juiste grootte. Ik zou het in elk geval gedekseld hebben. Jij doet dat niet, je laat je meevoeren. Dan kun je nog beter helemaal niet reageren.

Als het snoepjesvoorbeeld een goed voorbeeld is voor andere situaties, probeer op haar gedrag dan eens een standaard antwoord te bedenken. Even als voorbeeldje; Als jij zo boos praat om niks wil ik niet naar je luisteren. En luister dan ook echt niet, laat het los. Dat kan natuurlijk alleen als het echt gaat om iets dat in principe onbelangrijk is.
Maar wat je ermee bereikt is dat je één lijn hebt, één duidelijke grens. Waar die grens ligt, dat moet jij zelf vaststellen. Maar je moet je er wel aan houden.

Laat het niet door je man oplossen, want wat iemand al aangaf; jij gaat het daarna weer goedmaken. Dus eigenlijk zeg je daarmee dat ze haar gang kan gaan. Je hoeft niet altijd op één lijn te zitten met je man, kinderen hebben donders goed door dat ze van de één wel soms een snoepje mogen en van de ander niet. Maar als je echt in een situatie komt dat je het met elkaar oneens bent, dan laat je het gezag van de eerste gelden en de ander houdt zijn/haar mond dicht. Bespreken doe je het voorval als je kind weg is. Voordeel is dat je tegen die tijd afgekoeld bent en erover hebt kunnen nadenken.
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Alle reacties Link kopieren
Wat grenzen en consequent zijn betreft even een voorbeeld.
Ik heb geen kinderen maar paste vroeger wel eens op de kinderen van de buren. Moeder van die kinderen was echt niet consequent, die kon eerst roepen dat de tv uitgaat als ze hun bord niet leegaten. Als ik moest eten met de kinderen zette ik gewoon de tv uit als ze niet aten (of daarvoor al)
Later had ik er niet zo'n zin meer in, en buurvrouw vond een andere oppas. Zegt ze later tegen me, Kinderen vinden nieuwe oppas ook leuk, ze is consequent, net als jij :facepalm:
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Jarig_Jetske schreef:
06-12-2019 08:57
Dat ik zeker wil dat de poes stikt omdat ik het snoepje ( soort stokje) niet door midden brak. Dat ik lekker vooral zo door moet gaan als ik wil dat de poes stikt etc etc.
Voorop gesteld, mijn dochter is veel jonger, maar door die zin vroeg ik me af of dit iets is wat je man en/of jij vaak zeggen? Tegen elkaar of tegen je kind?

Verder, omdat je het moeilijk vind om een voorbeeld te bedenken, zou het een idee zijn om als het weer gebeurt telkens even stil te staan wat er nou echt gebeurde? Je kan het in een schriftje schrijven of gewoon rustig even over nadenken of met je man of een vriendin bespreken.
Je zegt namelijk dat ze éigenlijk zelf het snoepje had willen geven. Dus achteraf gezien denk je dat het ergens anders om ging dan wat ze zei. Het is knap dat je dat ziet. Als je dit op een eerder moment, voor de ruzie door hebt, kun je daar dan al op inspelen, zodat er geen escalatie meer plaatsvindt (of minder vaak).

Persoonlijk zou ik niet op 'Je moet respect hebben' gaan hameren. Wel moet zij zorgvuldig met jou omgaan - net als met iedereen eigenlijk. En daar zou ik wel op acteren. Cijfer je niet weg.

Als zij het goed komt maken (is zij altijd degene die het goed komt maken? Of doe jij dat soms ook?), dan is het niet fijn als je haar afwijst.
Kun je niet een vast ritueel bedenken voor als je ruzie hebt gemaakt? Dus bijvoorbeeld altijd een knuffel geven en misschien wat erbij zeggen.

Een psycholoog voor jezelf vind ik ook een goed idee. Dat je al jaren als een brok zenuwen rondloopt vind ik zorgelijk en ook heel verdrietig voor je. Ga daar alsjeblieft wat mee doen zodat je weer goed in je vel komt te zitten. Dat is zo belangrijk voor jezelf alleen al. Maar ook voor je omgeving is dat alleen maar fijn.
menta wijzigde dit bericht op 06-12-2019 11:26
3.10% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
nlies schreef:
06-12-2019 10:59
Wat grenzen en consequent zijn betreft even een voorbeeld.
Ik heb geen kinderen maar paste vroeger wel eens op de kinderen van de buren. Moeder van die kinderen was echt niet consequent, die kon eerst roepen dat de tv uitgaat als ze hun bord niet leegaten. Als ik moest eten met de kinderen zette ik gewoon de tv uit als ze niet aten (of daarvoor al)
Later had ik er niet zo'n zin meer in, en buurvrouw vond een andere oppas. Zegt ze later tegen me, Kinderen vinden nieuwe oppas ook leuk, ze is consequent, net als jij :facepalm:


Dit dus. Zeg wat je gaat doen en doe vervolgens wat je zegt.

Voorval hier thuis; Zus met gezin is hier, kinderen zijn dan 4 en 6. Jongetje zit met zijn vader en mijn man bij de tv, wij dames houden ons op in de keuken. We hebben frietjes gehaald en zitten te eten en te kletsen.
Neefje is aan het klooien met zijn eten. Mijn zwager gaat naar het toilet. Man, die zich al een poosje ergerde, zegt tegen neefje; Nou zet je dat bord op tafel, gaat zitten en eet.
Neefje zet het bord op tafel, gaat ervoor zitten en eet.

Je kunt wel dénken dat je bepaalde dingen wilt, maar zolang je het niet uitspreekt verandert er niks.

En vooral doen wat je zegt. Maar ook wat je belooft. Ik had er altijd een pesthekel aan als Lon had afgesproken met een vriendinnetje dat een half uur vooraf dan belde; ik heb straf en nou mag ik niet spelen. G*v*§#d*/~... Je straft dan niet alleen je eigen kind, maar ook het vriendinnetje. Maar los daarvan: je hebt iets beloofd. Dat kun je als ouder natuurlijk weer intrekken. Maar als je kind straks puber is, en belooft dat ze om zes uur thuis is en zich daar vervolgens niet aan houdt, moet je niet raar opkijken. Je hebt het namelijk zelf voorgedaan.

(Het resultaat hier thuis is helaas wel dat als ik te laat kom, dat ook te horen krijg ;-D ).
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een dochter van 8 en ik herken het gedrag een beetje. Onze dochter heeft al van jongs af aan woede-aanvallen, die we dan maar lastig onder controle kunnen krijgen. Nu uit zich dat in heel brutaal gedrag. In principe weet ik wat helpt, maar het is moeilijk. Met name 's ochtends, als man de deur al uit is en ik twee kids naar school moet krijgen.

Wat bij ons helpt:
- Heel streng zijn, grenzen aangeven. Bij eerste aanleiding van slecht gedrag (stem verheffen, half-brutaal) krijgt ze de eerste waarschuwing. Bij echt slecht gedrag moet ze naar de gang tot ze sorry kan zeggen. Ik dreig met een straf (als je nu niet .... dan mag je niet...) en het dan waarmaken. Geen tv vanavond, in je eentje de tafel afruimen, dat soort straffen.
- Op een rustig moment, samen overleggen. "De laatste tijd gaat het niet goed 's ochtends. Ik moet je steeds naar de gang sturen. Hoe gaan we dat oplossen?"
- Heel consequent en voorspelbaar zijn. Ook heel letterlijk zijn, want anders begrijpt ze het niet altijd ("Dat was brutaal. Eerste waarschuwing.")
- Niet echt boos worden, maar wel stem verheffen, soms haar vastpakken en fysiek in de gang zetten etc. zodat ze door heeft dat ik het écht meen.
- Vooral vaak genoeg leuke dingen doen, knuffelen, samen spelen zodat het niet zo erg is dat we ook vaak ruzie hebben.

Ik zou in jouw geval, samen met je man, met haar overleggen. "Je doet te laatste tijd heel brutaal, bijvoorbeeld.... Ik wil dit gedrag niet meer zien. Wat zou een eerlijke straf zijn?". En dan gelden vanaf dat moment de nieuwe regels en ga je dat heel consequent doen. (want als je opeens wel grenzen aangeeft, en vroeger nooit, moet je dat wel even laten weten vantevoren...)

Je zegt het zelf al: ze heeft grenzen nodig. Onze dochter gaat door tot de grens wordt aangegeven, is er geen grens dan gaat ze verder en verder.

Sommige dingen zijn een fase, maar dit moeilijke gedrag heeft ze al doorgetrokken van de peuterpubertijd tot nu, dus zal ze in de pubertijd ook wel hebben. Dat wordt nog lastiger...
Ik wil je echt nergens van beschuldigen maar mijn moeder sprak altijd op een kattige en snauwende toon tegen mij, zo sprak ik dus ook terug omdat het mij geleerd was dat dat dus schijnbaar was hoe er gesproken werd tegen mensen. Ik kreeg toen altijd te horen wat voor kattekop ik was, dat ik op die en die leek. Enige zelfreflectie zat er niet in.

Misschien praat jij ook op een bepaalde manier en spreekt zij op dezelfde toon terug?
Meisjes van 8 zijn toch ook vreselijk lastige draken? Ik word bijna nooit boos, maar laat wel duidelijk merken dat ik bepaald gedrag echt niet wil zien. Ik heb ze ook aangeleerd dat ze wat ze willen echt moeten zeggen, want tussen de regels doorlezen is niet mijn sterkste punt. Die opmerking over die kat had ik dus ook niet opgepikt. Dan moeten ze gewoon zeggen dat zij dat willen doen.
Hier is de truc dus niet boos worden, escalaties voor proberen te zijn, en ik zelf moet goed opletten op non-verbale signalen. Mijn jongste kan binnen 10 seconden gaan van ‘pff dit gaat niet’ tot een enorme driftbui en gooien met spullen. Bij het eerste zuchtje moet ik dus vragen of ze hulp nodig heeft, als ze het zelf nog niet gesnauwd heeft.
En vat het niet persoonlijk op. Kinderen willen vooral dat er van ze gehouden wordt, dat ze gezien worden en serieus genomen. Ze hebben alleen wat bijzonders manieren om dat te uiten :-)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een heel slecht voorbeeld gehad van mijn vader en was dus ook een hele tijd bang dat ik ook zo zou worden. Dus ik begrijp je angstbeeld erg goed (zeker omdat het bij jou om de moederrol gaat). Maar ik wil je wel zeggen dat angst een slechte raadgever is.

En ook ik dacht dat ik al lang klaar was met mijn jeugdtrauma's, maar de komst van mijn dochter heeft toch in verschillende levensfases weer dingen getriggerd. Ik ben dus regelmatig nog terug in gesprek gegaan met mijn psycholoog.

Want het is nodig om je eigen balans te vinden. Als jij je constant loopt in te houden en de perfecte moeder wil spelen, dan ben je op dat moment niet "echt". En ik denk dat juist kinderen dat haarfijn kunnen aanvoelen en er op reageren.

Correcties zijn af en toe nodig en maken je geen slechte moeder. Als ze je kwetst, is het handiger om dat gewoon toe te geven, zodat ze daarvan ook leert te communiceren over gevoelens.

Je hebt een grote dosis zelfreflectie, dus ik denk dat het wel goed komt met jullie hoor.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Alle reacties Link kopieren
menta schreef:
06-12-2019 11:16
Voorop gesteld, mijn dochter is veel jonger, maar door die zin vroeg ik me af of dit iets is wat je man en/of jij vaak zeggen? Tegen elkaar of tegen je kind?

Nee , wij zeggen dit nooit. Ze zegt wel eens dingen waarin ik mezelf terug hoor maar dit ‘ lekker zo door gaan ‘ heeft ze niet van ons.





Verder, omdat je het moeilijk vind om een voorbeeld te bedenken, zou het een idee zijn om als het weer gebeurt telkens even stil te staan wat er nou echt gebeurde? Je kan het in een schriftje schrijven of gewoon rustig even over nadenken of met je man of een vriendin bespreken.
Je zegt namelijk dat ze éigenlijk zelf het snoepje had willen geven. Dus achteraf gezien denk je dat het ergens anders om ging dan wat ze zei. Het is knap dat je dat ziet. Als je dit op een eerder moment, voor de ruzie door hebt, kun je daar dan al op inspelen, zodat er geen escalatie meer plaatsvindt (of minder vaak).


Vaak zie ik waarom ze doet hoe ze doet. Dit zijn vaak dingen waarin ze haar zin niet krijgt , vb : altijd voorin willen zitten als er een vriendinnetje mee naar huis gaat ( in de auto) links of rechtsom , het wordt altijd drama . Afspraken over nu zij dan jij , allebei niet , werken niet. Zij zal voorin en zo niet dan is ze boos. Zo zijn er nog wat voorbeelden. Ze wil bv ook altijd als eerste iets zeggen. En altijd net alleen vriendinnetje juist iets tegen mij zegt. Boos als ik dan het vriendinnetje eerst laat uitpraten. Dat van het poezensnoepje wist ik niet. Ze vertelde me dat nadat ik vroeg waarom ze zo boos en brutaal deed. Van mij had ze prima dat snoepje mogen geven natuurlijk , ik wist het niet.



Persoonlijk zou ik niet op 'Je moet respect hebben' gaan hameren. Wel moet zij zorgvuldig met jou omgaan - net als met iedereen eigenlijk. En daar zou ik wel op acteren. Cijfer je niet weg.

Als zij het goed komt maken (is zij altijd degene die het goed komt maken? Of doe jij dat soms ook?), dan is het niet fijn als je haar afwijst.
Kun je niet een vast ritueel bedenken voor als je ruzie hebt gemaakt? Dus bijvoorbeeld altijd een knuffel geven en misschien wat erbij zeggen

Nee ik [[/b]maak ook vaak goed. Knuffelen en erbij zeggen dat we het jammer vinden dat het uitgelopen is op ruzie ..




Een psycholoog voor jezelf vind ik ook een goed idee. Dat je al jaren als een brok zenuwen rondloopt vind ik zorgelijk en ook heel verdrietig voor je. Ga daar alsjeblieft wat mee doen zodat je weer goed in je vel komt te zitten. Dat is zo belangrijk voor jezelf alleen al. Maar ook voor je omgeving is dat alleen maar fijn.

Ja moet ook. Ik ben erg moe ook.

Alle reacties Link kopieren
Oh ik weet niet hoe ik moet quoten 🙈
Wat wil je dochter je nou eigenlijk zeggen wat betreft die kattensnoepjes? Maakt ze zich zorgen, wil ze het zelf doen....? Ze is nog jong en kan misschien nog niet goed formuleren wat ze wil? Blijkbaar zit ze ergens mee.

Ik vind dat wel een gekke reactie dus ik had eerst even doorgevraagd wat het daadwerkelijke probleem is.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou heel snel zorgen dat je als ouders op één lijn komt te staan. Niet dat ze van de één straf krijgt en de ander haar vervolgens troost.
Op een gegeven moment zal ze jullie daarmee ook tegen elkaar uit gaan spelen.
Niet geschoten is altijd mis
Ik herken mezelf zo in jouw verhaal. Sinds ik een kind heb, merk ik ontzettend dat ik het gedrag van mijn eigen moeder kopieer op mijn kind en dat mijn kind mijn gedrag jegens mijn moeder (zoals ik deed in mijn jeugd) vertoont aan mij. Gevolg: ellende.

Wat mij in het moment zelf heel erg helpt is mezelf te vragen 'is dit echt wat ik denk, of is dit wat mijn moeder denkt?'. Voorbeeldje: kind had per ongeluk iets kapot gemaakt. Eerst instinct van mij was heel boos worden, want kind zou het wel expres hebben gedaan (lees: dit is wat mijn moeder zou hebben gedacht en gezegd tegen mij). Toen ging ik nog eens nadenken of ik dat eigenlijk wel echt vond, dat kind dat expres kapot had gemaakt. Nee, kind had het echt per ongeluk gedaan en ik vond het gewoon jammer dat het nu kapot was. Mijn uiteindelijk reactie was dan ook aangeven aan kind dat het nu kapot is, ik het niet meer kan maken, dat dat jammer is en dat kind volgende keer voorzichtiger moet zijn. Klaar.

Mijn advies: ga zelf in therapie, zonder dochter. Met kan altijd nog, maar leren omgaan met de dingen waar je zelf tegenaan loopt en die lessen toepassen in hoe je met je dochter omgaat, kan de omgang van haar naar jou ook drastisch doen veranderen. Zij heeft geen probleem, jij hebt een probleem (en goed, zij misschien ook wel, maar dat hoeft niet gekoppeld te zijn aan dat van jou).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven