Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Plat hoofdje > Microcephali??

15-04-2007 12:11 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

mijn dochter van bijna 1 heeft een plat hoofdje. Haar hoofdomtrek is 41,7 cm, terwijl dat op deze leeftijd minimaal 44 cm zou moeten zijn.

Het consultatieburo stuurde ons door naar de huisarts, de huisarts stuurt ons vervolgens door naar het ziekenhuis voor controle/metingen (heeft overigens wel behoorlijk afgegeven op het consultatieburo...)

Het consultatieburo heeft de medische term microcephali gebruikt. Een term waar ik best van schrok toen ik hem op internet opzocht.

Met mijn dochter lijkt niets aan de hand; ze ontwikkelt zich goed en doet alle dingen die ze op deze leeftijd zou moeten doen.

Zou haar platte hoofdje te maken kunnen hebben met slapen op haar rug? Maar dan zou ik toch meer kindjes met een plat hoofdje moeten zien?

Kan iemand de onzekerheid bij mij wegnemen???

Marieke
Alle reacties Link kopieren
De onzekerheid kan ik niet voor je wegnemen.Maar wat betreft platte achterhoofden ivm rugligging: ja, dat kan.

Hele generaties Turken (25+) hebben dat bijv, doordat ze ingebakerd als mini alleen op hun rug lagen.

In NL hebben ze daar tegenwoordig helmpjes voor.
Alle reacties Link kopieren
HoiMijn zoon (4 maanden) heeft een voorkeurskant en daardoor ook een lichte afplatting aan een kant van zijn hoofdje. Door nu steeds zijn niet-voorkeurskant te stimuleren zien wij in de afgelopen tijd wel verbetering optreden. Het is al  minder opvallend. De afplatting heeft bij ons dus duidelijk met de manier van liggen te maken. Hij heeft trouwens in verhouding tot zijn lengte en gewicht ook een klein hoofdje. Zit in tegenstelling tot lengte en gewicht zit hij met de omtrek van zijn hoofdje onder het gemiddelde..Het is heel goed mogelijk dat jouw dochter een plat hoofdje heeft doordat ze veel op haar rug slaapt. Mijn neefje heeft dat ook. Wilde als kleine baby nooit met zijn koppie opzij liggen en heeft daardoor nu ook een plat en  breed achterhoofd. Ik sta voor de klas en ik zie het soms ook  wel bij kinderen hoor. 't is volgens mij niet zo dat je het nooit tegenkomt. Alleen als kinderen (meer) haar krijgen, valt het vaak wel minder op.
Alle reacties Link kopieren
hoi, jammer dat zo´n arts/verpleegkundige die term gebruikt zonder wat meer info te geven. Als je dochter zich normaal ontwikkeld verwacht ik niet (maar ben geen arts hoor:)) dat het microcephalie is, kleine hersenen zorgen (bijna) altijd voor een vertraagde ontwikkeling en nog veel meer problemen, als het hoofdje komt van op je rug slapen dan zijn er idd helmpjes, ik weet alleen niet of je daar vroeger mee moet beginnen, maar ik neem aan dat de KA (kinderarts) daar wel info over heeft. Gewoon veel vragen hoor, en als de afspraak nog eventjes duurt zou ik gewoon aan je huisarts om meer info vragen, je zou je niet voor niets zorgen moeten maken!
Alle reacties Link kopieren


Ik zie in mijn omgeving heel veel kindjes met platte hoofdjes. Ook kan je het zien als er haar is hoor. Dan hebben ze een hoger voorhoofd en valt het haar anders van achteren (vooral bij meisjes zie je het asl ze staartjes in hebben)Ik leg mijn dochter daarom in een zijslaper. Vind het zonde van zo'n mooi rond bolletje die afplatting (en dat bedoel ik niet naar richting jou t.o.  Wil het gewoon voorkomen dat ze een helmpje om moet)En doordat het nu geadviseerd wordt door de kraamzorg (werd vroeger niet gedaan bij zoon en dochter) om op de rug te laten slapen komt het nu vrij veel voor!Google maar eens op redressiehelm, dan kom je heel veel info én helmpjes tegen. (maar raar dat het niet eerder is opgevallen zowel door het cb als door jullie- hoop voor jullie dat 1 jaar niet te laat is)


Alle reacties Link kopieren
Soms is het ook gewoon erfelijk bepaald. Zo ben ik ook in het bezit van een ietwat plat achterhoofd. Mijn dochter en zoon hebben het ook, mijn andere zoon weer niet. Die heeft weer meer van zijn vader. En alledrie hebben ze niet op het achterhoofdje geslapen. Ik ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reacties tot dusver!

Ik wil nog wel even extra benadrukken dat mijn dochter absoluut niet op haar zij wil slapen, uiteraard hebben we daar alles aan gedaan.. Maar ze valt gewoon niet in slaap als ze niet op haar rug kan liggen.

Uiteraard hebben wij de 'afplatting' al eerder geconstateerd, maar hebben er eigenlijk nooit zo heel erg acht op geslagen omdat het ons beide niet zo uitmaakt. Ik vind het juist zelfs wel mooi zo'n klein koppie.

Maar nu het CB met dit verhaal komt wordt alles ineens anders. We maken ons ineens zorgen over wat er met haar aan de hand kan zijn, terwijl we het vermoeden hebben dat er echt niets is.. Afijn, we moeten 26 april naar het ziekenhuis, ik ben erg benieuwd wat de kinderarts er over te zeggen heeft...Vwb de helmpjes; ik ken ze. Heb er al eens naar gekeken op het net. Maar dat wordt meer ingezet als er een a-symmetrische 'afwijking' te zien is. Dat is bij onze dochter niet het geval. Daarnaast kunnen ze niet meer worden gebruikt bij kinderen ouder dan 9 maanden meen ik. Maar tnx voor de tip!
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon had door het vele rugliggen ook een behoorlijk plat achterhoofd, De kinderarts maakte zich er geen zorgen om en inderdaad, sinds meneer kan kruipen en lopen en dus veel minder plat op zijn rug lag, is zijn hoofd langzaamaan minder plat geworden. Hij wordt volgende week drie en heeft nu een mooi rond koppie.
Alle reacties Link kopieren


Soms is het ook gewoon erfelijk bepaald. Zo ben ik ook in het bezit van een ietwat plat achterhoofd. Mijn dochter en zoon hebben het ook, mijn andere zoon weer niet. Die heeft weer meer van zijn vader. En alledrie hebben ze niet op het achterhoofdje geslapen. Ik ook niet.

Hier nog een moeder met een plat achterhoofd. (heb wel altijd noodgedwongen, op mn achterhoofd geslapen,maar ijn moeder niet en die heeft het ook)

Mijn dochter was ook behoorlijk plat en bovendien scheef.

CB vond dat 'verontrustend',3 jaar geleden,maar de kinderarts zei dat het wel bij zou trekken.

En inderdaad.... het scheve is weggetrokken.Mijn dochter is, net als ik, nog wel een beetje plat van achter,maar valt nauwelijks op omdat ze (half) lang haar heeft en geen staartjes wil.Mijn zoontje ( 6 maand) heeft ook een (behoorlijk) scheve schedel ontwikkeld in de eerste paar maanden (door voorkeurshouding),maar wederom maakt de kinderarts zich geen zorgen.

Ik moet dinsdag terug om te kijken of er verbetering is en anders wordt er (eventueel) een helmpje aangemeten.

Maar naar mijn eigen idee is het al stukken beter nu!

Bovendien slaapt mijn zoontje tegenwoordig op zn buik:? of op zijn zij.Nog even een kleine kanttekening mbt microcephalie; dat betekend letterlijk ; klein hoofd,

Dus heeft in het principe niks te maken met een scheve of afgeplat schedeltje.

Mijn kinderen hebben beide een 'klein'hoofd en daar ben ik blij mee! (geen microcephalie overigens, gewoon een lief klein bolletje)

( Heb zelf een 'wat' groter hoofd door hydrocephalie..dus je begrijpt dat ik blij ben dat mijn kinderen , volgens het 'gemiddelde',een klein hoofd hebben)Ik vind het vervelend voor jou dat die arts jou ongerust heeft gemaakt terwjl dat, zover ik nu kan beoordelen, absoluut niet nodig is!

Succes bij de kinderarts in ieder geval!
Alle reacties Link kopieren
Vwb de helmpjes; ik ken ze. Heb er al eens naar gekeken op het net. Maar dat wordt meer ingezet als er een a-symmetrische 'afwijking' te zien is. Dat is bij onze dochter niet het geval. Daarnaast kunnen ze niet meer worden gebruikt bij kinderen ouder dan 9 maanden meen ik. Maar tnx voor de tip!


Omdat mijn zoontje misschien wel een helmpje zou  moeten heb ik het een en ander opgezocht op internet en ik kwam een verhaal tegen van een moeder met een dochter van 13 maand die nog een helmpje aangemeten kreeg op aandringen van ouders zelf en merkwaardig genoeg boekte ze zelfs toen nog resultaat met het helmpje!

Maar in het principe zeggen ze dat het 'zin heeft'tot leeftijd van 1 jaar...(omdat dan dat schedelnaden sluiten)
Alle reacties Link kopieren
Hoi Marieke,Normaal lees ik alleen mee op dit forum, maar hier wil ik toch op reageren. Mijn dochter van 11 maanden heeft sinds een week een redressiehelmpje. Zij heeft ook een afgeplat achterhoofd (en wil ook absoluut niet op buik en zij in slaap vallen). Ik heb dit met 3 maanden al aangegeven op het CB, maar...dat zou allemaal recht trekken. Dit was niet het geval en het werd alleen maar erger. Toch maandelijks aangekaart bij CB 'nee, echt....dit trekt wel bij!'. Uiteindelijk met 6 maanden zeiden ze 'Goh, wat heeft ze een plat achterhoofdje'....Doorgestuurd naar HA en die verwees naar KA. KA gaf aan dat een helmpje niet meer kon. Des duivels was ik (stom CB). Het enige wat mogelijk was dat als ze 18 was....plastische chirurgie! Via via ben ik naar een ziekenhuis in Tilburg terecht gekomen (Elisabeth) en die verwijst nog gewoon door voor een redressiehelm.

Wat ik eigenlijk wil vertellen: Laat je niet zomaar afschepen door een ziekenhuis (èn CB), en kijk gewoon verder. Helmpjes hebben redelijk lang effect.

Veel succes!

Gr. Eva
Alle reacties Link kopieren
Hallo,Mijn zoon (inmiddels bijna 3) had ook een plat achterhoofdje.

Plat én scheef om precies te zijn.

Bij hem kwam het zeker wel door de strikte rugliging policy die er tegenwoordig op wordt nagehouden.

Bij hem begon het al na 1 week af te platten.

Hij is doorverwezen naar Livit (maker orthopedische materialen), toen hij 8 maanden was. Maar pas na heel veel gezeur bij mijn huisarts en een doorverwijzing naar een kinderarts van het ziekenhuis.

Hij heeft maar 2 maanden de helm opgehad.

Eigenlijk moest het langer, maar het resultaat was al verbluffend, en hij had er heel veel last van (eczeemkindje dus erg veel warmte irritatie en drukplekken).Nu is er niets meer van te zien. Ja zijn hoofd is platter dan sommige, maar het ziet er volkomen normaal, en niet meer scheef uit.Zowel de kinderarts als Livit waren niet te spreken over de strikte rugliging policy die er toen heerstte. Of dat nu nog zo is weet ik niet, want dat veranderd zo ongeveer elk jaar.Voornamelijk jongens hebben last van afplatting, maar het komt ook bij meisjes voor.Ik heb zelfs op internet een verhaal gelezen van een meisje van anderhalf die door de redressiehelm een zeer duidelijke verbetering van de afplatting had bereikt.In principe is het zo dat ze met 6 maanden moeten beginnen, en dan (afhankelijk van het resultaat) 3 tot 6 maanden de helm dragen.Als je googled met de zoekterm redressiehelm vind je talloze ervaringen met deze helm.

De helm moet 23 uur gedragen worden (dus dag en nacht en alleen verwijderen voor het badje en zo). Maar ik kan me voorstellen dat dat met een dreumes al lastiger wordt.

Je kan het altijd proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.Ik vond het geen leuke periode toen hij een helm droeg. Hij had vaak pijn (ook door zijn eigen huidproblemen), en je werd als melaatse bekeken op straat. Ik weet nog wel dat ik met mijn zoon in de Efteling was, en we meer bekijks hadden dan welke attractie dan ook.

Maar uiteindelijk is het me dubbel en dwars waard geweest.
Alle reacties Link kopieren
Nog een kleine toevoeging.

Ook mijn CB en huisarts vertelde dat het wel bij zou trekken. En toen ik eenmaal niet meer over me heen liet lopen, kreeg ik ook al te horen dat ik te laat was. Bij Livit vertelde ze me dat het zelfs tot 4 jaar kan, maar het sucses gehalte is dan veel lager omdat het én moeilijker is een peuter/kleuter een helm op te laten houden, én omdat de schedel het snelst groeit in het 1e jaar.

En juist door de groei van de schedel werkt de helm. Ze drukken op de ene kant, zodat er alleen ruimte is om te groeien daar waar het plat is.

Dus dan gaat het gewoon langzamer.Maar nogmaals, mijn zoontje was al 8 maanden, en binnen 2 maanden had ik al een zeer goed resultaat.

En zo zijn er tig verhalen op internet te lezen van redressiehelmen na de 6e maand.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn tegenwoordig meer kinderen met een plat/scheef hoofdje als met een mooi rond bolletje. Dit is omdat er nu voorgeschreven wordt om je kindje op de rug te laten slapen. De meeste kinderen hebben een voorkeur naar een bepaalde kant en dat veroorzaakt scheve hoofdjes. Blijven ze netjes recht liggen dan veroorzaakt dit een afgeplat hoofd. Steeds meer moeders leggen hun kindje nu vaak weer om en om op de zij zodat dit niet gebeurd. Onze dochter ontwikkelde ook een scheef hoofd en heb dit aangekaart om het CB en gezegd dat ik naar de fysio wilde. Deze heeft me wat oefeningen voorgedaan en tips (alles andersom dan normaal) om de andere kant te stimuleren en binnen een week was ze van de voorkeurshouding af. Na een paar maanden was haar bolletje weer mooi rond. Ik ben erachter dat je assertief moet wezen op het CB want zij zeiden ook tegen mij dat ze het wilden aankijken.....

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je ABSOLUUT niet de enigste bent.
Alle reacties Link kopieren
Marieke, hoe is het inmiddels, weet je al iets meer?


En doordat het nu geadviseerd wordt door de kraamzorg (werd vroeger niet gedaan bij zoon en dochter) om op de rug te laten slapen komt het nu vrij veel voor!Ik weet niet hoe oud jou kinderen zijn, maar in de 10 jaar dat ik werk is dit al het beleid, en dat is nooit veranderd. Het is trouwens een advies van stichting wiegendood.

En als het goed is verteld iedere kvz er bij dat je kind na iedere voeding met het hoofdje de andere kant op moet kijken ,en dus niet plat op zijn/haar achterhoofd moet liggen.
Vergeet ik helemaal te vragen of Marieke al iets weet!:$
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames, dank voor al jullie reacties!

We zijn een beetje gemangeld de afgelopen weken, maar ik zal het zo kort mogelijk proberen te houden:

De KA constateert geen ontwikkelingsachterstand bij Nikkie, maar vindt haar hoofd wel te plat. Dat heeft volgens hem een oorzaak en die kan varieren van 'niets aan de hand' tot een 'zwaar syndroom', daartussen zitten ongeveer 150 ziektebeelden.. Daarnaast vroeg hij o.a. of ik getest ben op CMV (ben ik niet). Nikkie gaat de malle molen in en krijgt de volgende onderzoeken:

1) rontgen tbv schedelplaten (al gehad, zag er prima uit)

2) MRI scan, volgt 23 mei (zien we tegenop > narcose)

3) Bloedonderzoek

4) Urine

Als daar allemaal niets uitkomt stoppen we ermee. Dan is Nikkie gewoon gezond en gaan we niet verder de molen in. We vinden het al een beetje 'onzin', want ze ontwikkelt zich perfect en doet alle dingen die ze nu zou moeten doen. Alleen heeft ze een plat hoofdje; tsja, er zijn ergere dingen vinden wij...Ik zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen de komende weken. We zijn erg bezorgd, dat wel. Dit hele verhaal heeft ons zeker geen goed gedaan vwb zorgen, nachtrust en etc...Nogmaals dank voor al jullie reacties!!

Marieke
Alle reacties Link kopieren
*; voor Marieke!Weet een beetje wat je nu door moet maken. Bij ons zoontje (nu 8 maand) werd Hydrocephali geconstateerd. het zogenaamde waterhoofdje.

Wij komen net de molen uit, hebben in april een echo en MRI gehad. En echt, het viel ons erg mee, die MRI. Gewoon erg duidelijk maken wat je zelf wil (zo wilde ik na de MRI direct toegang hebben tot ons zoontje, ze mochten geen moment wachten, dit hebben ze ook niet gedaan!!). het moment dat je kindje onder narcose gaat is even moeilijk maar de MRI is zo gemaakt (bij ons duurde de MRI 20 minuutjes)!  Gelukkig zijn ze nog zo klein dat ze zich dit toch niet zullen herinneren als ze groot zijn.(wij komen net de molen uit omdat het bij ons zontje om een vorm bleek te gaan die vanzelf weer weg zal trekken en geen nadelige gevolgen heeft voor nu of de toekomst! Wij hadden ook niet anders verwacht!! Je weet als ouder volgens mij het beste of je kindje iets mankeert!!)Nogmaals een *;!! Ik kan me de onzekerheid, de zorgen en de slapeloze nachten nog goed herinneren!!liefs Shyte
Alle reacties Link kopieren
He bah, ik schrik best wel van dit topic. Hoe weet ik nou of ik me zorgen moet maken of niet. Mijn zoontje heeft best een plat achterhoofd terwijl ik al weken van alles probeer om het tegen te gaan. Hij slaapt overdag op zijn zij (op een aerosleepmatras) en bij iedere borst drinkt hij van verschillende kanten.Mijn zoon ligt het liefst met zijn achterhoofd plat op het matras, dus draait ie zich vaak weer terug, ''s nachts durf ik hem niet op zijn zij te laten slapen. Op het CB zeggen ze dat het meevalt maar ik krijg best vaak van anderen opmerkingen over zijn platte koppie. Hij is behoorlijk sterk, heeft geen voorkeurshouding wat betreft een opstakel o.i.d.Ik blijf het inde gaten houden!!!
Alle reacties Link kopieren
Marieke, hoe is het met je dochter, nog nieuws?
Alle reacties Link kopieren
Ben ook benieuwd of je nieuws hebt.Wat betreft de MRI hoef je je geen zorgen te hebben hoor. Zeker niet als je in een kinderziekenhuis behandeld wordt. Daar zitten specialisten en die hebben gelukkig niet altijd een narcose nodig. Onze neuroloog kon het af met een roesje, maar zij was geloof ik de enige in het ziekenhuis die dat kon :). Ik mocht er ook gewoon bij zijn, naast het apparaat zitten. Koud!!! Herrie!!! Zorg ervoor dat je kleertjes bij je hebt zonder metaal (dus ook rompertjes zonder drukknoopjes). Had ik niet en zoon moest gewikkeld in dekens het apparaat in. Ondanks de kou bleef hij met het roesje gewoon slapen en stil liggen. Succes!!
Alle reacties Link kopieren
Hallo Marieke,Dit bericht van jou is al even geleden zie ik, maar ik vroeg me af hoe het met jouw dochter is afgelopen? MIjn dochter is nu ook 1 jaar en veel te laat achter gekomen ( wel al na 4 maanden) dat haar hoofdje ook erg plat werd. Na 4 maanden steeds op de zij gelegd maar ze is nu 1 jaar geweest en nog steeds heeft ze een afgeplat hoofdje. Zie je er nog veel van? Las jouw bericht en vroeg me af hoe het nu is, nu ze veel ouder is. En wat jullie er aan gedaan hebben.

Hoop dat je me hiermee kan helpen en een reactie geeft. Het valt op zich mee maar soms maak ik me er zo druk om. Wat als ze er later zelf last van krijgt omdat het dan nog zo zichtbaar is??

Groetjes, bmrcMarieke5 schreef op 15 april 2007 @ 12:11:

Hallo,

mijn dochter van bijna 1 heeft een plat hoofdje. Haar hoofdomtrek is 41,7 cm, terwijl dat op deze leeftijd minimaal 44 cm zou moeten zijn.

Het consultatieburo stuurde ons door naar de huisarts, de huisarts stuurt ons vervolgens door naar het ziekenhuis voor controle/metingen (heeft overigens wel behoorlijk afgegeven op het consultatieburo...)

Het consultatieburo heeft de medische term microcephali gebruikt. Een term waar ik best van schrok toen ik hem op internet opzocht.

Met mijn dochter lijkt niets aan de hand; ze ontwikkelt zich goed en doet alle dingen die ze op deze leeftijd zou moeten doen.

Zou haar platte hoofdje te maken kunnen hebben met slapen op haar rug? Maar dan zou ik toch meer kindjes met een plat hoofdje moeten zien?

Kan iemand de onzekerheid bij mij wegnemen???

Marieke

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven