Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

emigreren naar Spanje

24-05-2009 18:37 138 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn partner en ik lopen al jaren met het idee rond te gaan emigreren naar Zuid Spanje. Het lijkt ons leuk iets te beginnen in de horeca; kleinschalige B&B met een terras ofzo. En bijvoorbeeld excursies voor de klanten te organiseren. We hebben allebei jarenlange ervaring in het toerisme/horeca, ook in het verleden een eigen restaurant gehad. We hebben daarnaast een internetbedrijfje dat we daar voort kunnen zetten. Hier in NL hebben we een eigen woning met een behoorlijke overwaarde die we kunnen verkopen. Ben op zoek naar informatie, tips, ervaringen van andere forumleden op dit gebied. Bijvoorbeeld hoe het werkt met Spaanse banken (of is het beter met een NL bank in zee te gaan - als dat mogelijk is?), hoe een betrouwbare makelaar te vinden, etc.
Alle reacties Link kopieren
Ach, binnen Europa is het eigenlijk geen probleem meer om te emigreren. En de afstanden zijn te overzien.Spanje is een fatsoenlijk land met goede voorzieningen.
Alle reacties Link kopieren
Bekenden van mij hebben een cafe/restaurant op een mooie locatie aan de Costa Blanca. Ik heb gehoord dat ze terug willen naar NL, want zij heeft heimwee.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat is waar. Ik vind me altijd heel fijn in Spanje, en wil altijd graag blijven als ik er ben. Ik laat in Nederland niet veel achter, en ben ook niet bang om heimwee te krijgen ofzo. Wel leuk om wat ervaringen te horen en tips te krijgen. Ik heb zojuist dezelfde vraag op het spanjeforum gepost, ben benieuwd wat voor reacties ik daar krijg.
Alle reacties Link kopieren
@noa, wat vervelend voor deze mensen. Weet je ook waarom ze heimwee heeft? Familie en vrienden die ze hier mist, Nederland als land, of gaat het niet goed met het bedrijf? Ik kan me voorstellen als het met je onderneming niet goed gaat je terug zou willen.- Indien ze iemand zoeken die het van ze over wil nemen laat maar weten, wij zijn nog vrij blanco wat betreft onze zoektocht
Alle reacties Link kopieren
Ik heb wel gehoord dat het in Cabo de Gata behoorlijk lastig is om nog wat te bouwen omdat een deel beschermd is of natuurgebied, je zou dan al een bestaand huis moeten kopen. Hoe het precies zit weet ik niet maar wel iets om rekening mee te houden.

Sowieso zou ik zelf, met wat ik nu weet, eerder gaan voor een oud huis, wat je dan opknapt, dan voor nieuwbouw. Dat is hier vaak een soort harnas van palen en alles wat je ertussen ziet is nep, dus bv. muren van baksteen, vergeet het maar, misschien 5 cm. Ik heb een vriend die in de huizenverkoop gewerkt heeft en die kwam met dit soort horrorverhalen. Zelf heb ik tot nu toe alleen nog maar in appartementen gewoond waar ik de buurman het lichtknopje kan horen omschakelen of de stekker in het stopcontact kan horen doen, dus het klinkt mij erg aannemelijk in de oren. Misschien weet chicha daar meer over.
Alle reacties Link kopieren
poohbear schreef op 03 juni 2009 @ 18:47:

Ik hoor altijd hele positieve verhalen van Nederlanders die naar Spanje gegaan zijn, en vaak dat ze voor geen goud terug naar NL willen. Ervaren jullie dit ook zo?
Nee, zo ervaar ik dat zelf niet. Ik lees dat wel op spanjeforum enzo, maar zelf herken ik dat niet. Ik heb ook een tijdje in een ander buitenland gewoond (buiten europa) en daar waren ook van dat soort types, Nederland was helemaal niks, nee dit land dat was het helemaal enzovoort.Ik ben het eens met Chicha, binnen europa is er eigenlijk geen afstand en ik sta er zeker voor open om ergens anders te gaan wonen. Bepaalde dingen aan Spanje vind ik niet zo, het salaris toch wel vooropgesteld op dit moment, maar als je eigen baas bent is het wat anders. Mijn vriend en ik zijn nog helemaal niet toe aan kinderen maar ik weet niet in hoeverre ik die in Spanje op wil laten groeien, nu vind ik bepaalde dingen niet zo leuk voor kinderen zoals dat het een heel homogene samenleving is (tegenover de multiculturele samenleving in Nederland), en ook (dit klinkt heel stom) de grofheid van spanjaarden ,ik hoor kleine kindjes hier al heel vaak schelden en tieren, bleegh. Ik heb hiervoor in een metropool gewoond (in Spanje ook) en toen was dat niet zo, maar nu woon ik in een kleinere stad en veel mensen zijn behoorlijk ignorant. Bereid je voor op vragen als 'welke taal spreekt men in Nederland? Ligt Nederland in Europa? en: Zijn Nederland en België één land? Nouja dat even om het niveau aan te geven X-D. Ook best veel discriminatie, best een grote invloed van de kerk, best conservatief allemaal, veel geroddel en ook best wel wat hypocrisie. Overal auto's, echt tot in de binnenstad, als je naar buiten gaat zie je honderdmiljoen auto's. Ik heb zelf geen auto, maar zonder auto kom je eigenlijk nergens, tenzij je in een stad als Madrid woont waar metro ed is natuurlijk. Anders wordt het moeilijk, ik woon zelf in een grote stad (voor Nederlandse begrippen, niet voor Spaanse :rofl:) en het ov, vooral van de ene plek naar de andere is behoorlijk belabberd. Met sollicitaties ben ik in het begin weleens hele dagen kwijt geweest (en een gesprek van een halfuurtje). Alles is heel erg gecentraliseerd, in die zin, dat als je echt wat wilt, je toch naar Madrid of Barcelona moet (en in mindere zin naar Bilbao of dat soort plaatsen). Dan heb ik het niet alleen over de beste werkmogelijkheden, maar ook ambassades, nouja, vanalles.Joh, en over Nederland kan ik net zoveel minpunten opnoemen hoor, dus word hier niet bang van, maar voor mij is Spanje niet 'het walhalla'. Gewoon, een land zoals elk land, met voors en tegens. Ik kan me dus zeker wel voorstellen over een aantal jaar weer te vertrekken uit Spanje, maar ik weet ook dat ik in het volgende land ook wel weer tegen dingen aan zal lopen.Tot slot, mocht je nog openstaan voor het noorden, in Asturië hoef je volgens mij geen extra taal te leren dus dat zou al schelen.
Alle reacties Link kopieren
Dat de Spanjaard niet veel van NL weet vind ik niet zo belangrijk (ik heb in de VS gewoond en daar dachten ze ook dat de hoofdstad van NL Oslo was...OK VS ligt dan wel een stuk verder weg). Maar woon nu in Amsterdam, en ik vind de multiculturele sfeer hier erg leuk. Dat is wel iets om over na te denken, want ik zou hier in NL niet graag ergens anders willen wonen. En één van de redenen dat ik hier weg wil is vanwege het veranderende klimaat hier wat dit betreft (En natuurlijk letterlijk het klimaat).Ik vind de mensen hier wat minder tolerant worden. Ik dacht eigenlijk dat de Spanjaarden wat meer open waren. Misschien is het dan toch beter naar een grote stad als Sevilla te gaan? Hoewel als er in een plaatsje veel toeristen komen zal er toch ook wel wat meer openheid zijn?
Alle reacties Link kopieren
poohbear schreef op 03 juni 2009 @ 19:09:

@noa, wat vervelend voor deze mensen. Weet je ook waarom ze heimwee heeft? Familie en vrienden die ze hier mist, Nederland als land, of gaat het niet goed met het bedrijf? Ik kan me voorstellen als het met je onderneming niet goed gaat je terug zou willen.- Indien ze iemand zoeken die het van ze over wil nemen laat maar weten, wij zijn nog vrij blanco wat betreft onze zoektocht
Voor zover ik weet loopt die zaak van hun echt goed. Zij wil terug naar NL omdat ze vrienden en familie mist.

Ik zal eens voor je informeren of ze die zaak gaan verkopen of niet.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Dank je alvast Noa!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb je een vriendenverzoek gestuurd, dan kan ik je een bericht sturen daarna voor meer info.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
@noa, hoe kan ik je vriendenverzoek beantwoorden, kan het antwoord zo even bij f.a.q. niet vinden
Alle reacties Link kopieren
Mensen zijn wel heel open hoor, het is heel makkelijk contact te maken en daar staan mensen ook echt voor open. Je zal snel mensen leren kennen. Het vooroordeel hier is dat mensen uit het noorden van spanje stugger zijn maar wel oprechter en mensen uit het zuiden hartelijker maar oppervlakkiger (falso zeggen ze dan - fake). Een groot voordeel van Spanje vind ik dat het heel normaal is om mensen mee te nemen als je ergens naartoe gaat of ergens voor uitgenodigd bent. Zelfs op mijn eigen verjaardag in mijn eigen huis kwamen er mensen mee die ik zelf niet eens kende en dat is heel normaal. Dat is erg leuk want zo leer je snel mensen kennen.Met discriminatie bedoel ik andere dingen. Er is pas sinds korte een grote immigratie in Spanje, en nouja, zo zal het in Nederland ook wel geweest zijn in de jaren zestig, maar het gaat af en toe wat stroef. Over vooral Ecuatorianen en Noord-Afrikanen zijn veel grove vooroordelen die ook gewoon uitgesproken worden. Over negers / Afrikanen minder, hoewel ook. (stom voorbeeld, ik nam een taxi en iemand sneed ons af: nouja het zal wel weer een marokkaan zijn. Wie zegt dat nou hardop?! dat is dus aan de orde van de dag). Daarnaast zal het misschien voor je kinderen anders zijn, maar ik ging in één van spanjes metropolen wonen en het eerste wat ik dacht was 'Jezus, hier is iedereen blank'. Er zijn wel niet-blanken, maar die kom je bv. tegen in de metro als ze illegale dvd'tjes verkopen of die werken in huis bij andere mensen enzovoort. Op de universiteit was iedereen blank ,ook docenten, medeleerlingen enzovoort, hoewel van de schoonmaak iedereen latijns amerikaans was. Omdat het nu de eerste generatie is, zie je ook vrijwel geen dokters, advocaten, architecten enzovoort die niet blank zijn.Verder discriminatie tegen vrouwen: vrouwen verdienen gemiddeld ongeveer 30% (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) minder dan mannen, er komt veel geweld voor tegen vrouwen, ik weet dat er in januari van dit jaar een hele maand geen vrouw om het leven was gekomen door huiselijk geweld en dat was de langste periode sinds de jaren zeventig. En discriminatie tegen homo's: ik ben er via mijn werk achtergekomen dat bijvoorbeeld gemeentes niet geassocieerd willen worden met homo-organisaties, ook niet als het project helemaal niets met homoseksualiteit ofzo te maken heeft. Abortus is weer opnieuw ter discussie gesteld, nouja, dat soort dingen. De wetten zijn vrij progressief maar die worden er dan door geduwd zogauw de socialistische partij aan de macht is. Discriminatie tegen zigeuners (gitanos).Wat ik bedoelde met dat mensen niets weten van Nederland, nouja eigenlijk om aan te geven hoe beperkt het wereldbeeld van veel mensen is. Het gaat hier bij héél veel mensen om een huis kopen, je in de schulden steken, een dure auto rijden en bespreken wat de buurman doet. In mijn vorige stad vond ik dat dus niet. Nu woon ik, voor spaanse begrippen, op het platteland. Ik kom ook zelf van het platteland in Nederland en daar zijn de mensen ook kleingeestiger (hoewel op een andere manier, men is in Nederland over het algemeen wel vrijer en liberaler en vindt het prima wat een ander doet), maargoed, dat was in elk geval mijn eigen dorp X-D.In de provincie wonen heeft ook voordelen, ik was na een jaar die miljoenenstad behoorlijk zat, zó druk, drie miljoen auto's, overal, overal en overal stad, het duurde een uur voor je de stad uit was. Mijn nieuwe stad is klein en handzaam, maar toch groot genoeg voor bv. festivals, een filmhuis, jazzcafés, zomaar een bandje of iemand die gedichten leest op straat, nouja, dat soort dingen. Ik ben zo buiten de stad en binnen een halfuurtje op het strand waar ik vis eet vers uit de zee met een biertje erbij, ik ga eten in 'boeren' restaurants waar het eten zo van het land je bord op komt en werkelijk waar ver-ruk-ke-lijk is, mijn nieuwe stad is écht Spaans, waardoor ik zomaar op een vrijdagmiddag kan gaan lunchen op een terras en tot zeven uur kan blijven zitten, de streekfeesten doen me erg denken aan thuis in zekere zin (nouja boerenfeesten dus X-D) en vind ik heel gezellig, 's avonds loop ik de straat op en is die vol leven, elke zaterdag wordt er om de hoek bij mij volop getrouwd en heb ik gratis spectakel :-]Studeren wordt niet echt gewaardeerd, niet in mentaal opzicht maar ook niet in economisch opzicht, mijn vriend is nu bezig om te gaan studeren (hij is ook buitenlander en heeft eerder geen studie kunnen doen) en hoort héél regelmatig dat dat heel dom is, dat je beter kan gaan werken, dat je een sukkel bent als je gaat studeren, joh, en ikzelf heb gestudeerd en hoewel studeren voor mij gewoon iets was voor je eigen ontwikkeling snap ik het wel want los daarvan heeft het me veel gekost in geld en tijd en betaalt zich dat tot nu toe helemaal niet terug. De mileurista is in Spanje een begrip (afgestudeerd zijn aan de universiteit en 1000 euro per maand verdienen). Je kan wel hogerop komen als je een kruiwagen (enchufe) hebt, best wel frustrerend vind ik om soms op het werk mensen van mijn eigen leeftijd tegen te komen die een véél hogere functie hebben dan ik en helemaal geen ervaring of opleiding.Mensen zijn wel opener naar elkaar toe en meer betrokken, maar dat heeft ook een keerzijde bv. een vriend van mij die met een Spaanse getrouwd is gebeurt het regelmatig dat hij in de supermarkt staat en er dan een mevrouw voor hem gaat staan en haar mobieltje pakt en zijn schoonmoeder opbelt 'joh je raadt nóóit wie ik hier toch in de winkel zie'. :rofl: Ik reis regelmatig met de bus en voorin zitten dan ook mensen die de hele weg tegen de chauffeur aanpraten, dingen als 'nou en toen kwam er een nieuwe vrouw bij ons in de buurt wonen, en ik weet niet hoor, maar die heeft wel een kind en geen man, ja en dát vinden de mensen natuurlijk raar he' X-D. Ook op tv, het nieuws duurt een kwartier, de roddels anderhalf uur bij wijze van spreken. Het klinkt nu grappig, en dat is het ook en ik lach er ook om, maar die mentaliteit kan op een gegeven moment ook behoorlijk tegen gaan staan denk ik.Ik wil nog wel zeggen dat ik het steeds leuker begin te vinden omdat ik steeds meer leuke en interessante mensen leer kennen, die het leuk vinden om ook eens wat anders te doen dan in het weekend naar de centros comerciales, ik kom steeds meer achter leuke dingen om te doen (was wel even zoeken), en ik begin ook een hoop dingen van de spaanse cultuur meer te waarderen, flamenco, stierenvechten (ben ik natuurlijk tegen want het is nogal barbaars maar ik zie de 'arte' tegenwoordig wel er van in), dat soort dingen.

Spanje is heel erg divers, elke streek heeft weer zijn eigen encanto, en ik zie dat steeds meer in en waardeer dat steeds meer.
Alle reacties Link kopieren
Sorry voor de extreem lange post X-D
Alle reacties Link kopieren
poohbear schreef op 03 juni 2009 @ 20:55:

@noa, hoe kan ik je vriendenverzoek beantwoorden, kan het antwoord zo even bij f.a.q. niet vinden
Je krijgt dan een mailtje via Viva geloof ik.

Heb je anders een emailadres, dan mail ik je wel even.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Oh en nog wat: hou er rekening mee dat alles héél langzaam gaat. Voor bijvoorbeeld mij in te schrijven in Spanje (nadat ik uitgeschreven was in Nederland) ben ik vijf keer naar het migratiekantoor gemoeten, en daarvan heb ik vier keer meer dan drie uur in de rij gestaan, buiten. Eén keer begon het te regenen, één keer stond ik om twee uur vooraan maar gingen ze lunchpauze houden en toen ik om half vier binnen was (na niet weg te zijn gegaan uit de rij) bleek dat ze 'mijn' ding alleen 's ochtends deden, en de laatste keer zat ik in de wachtkamer maar was het kantoor van de ambtenaar leeg. Die was even koffie gaan drinken in een bar verderop in de straat. :-@ De telefoon wordt overigens niet opgenomen of van de haak gelegd dus een afspraak maken vantevoren zat er helaas niet in.

Internet heb ik vorig jaar proberen te regelen en toen ik dat na drie maanden nog niet had heb ik het maar afgezegd. Een bankrekening openen kon eerst niet toen ik nog geen spaans identiteitsnummer had, slechts bij één bank, nouja, alles dus :-]. Mijn vriend merkte eens op dat ik prima in Spanje zou kunnen wonen als ik alleen maar zaken zou hoeven doen met Hollanders en tot mijn schaamte moet ik bekennen dat dat inderdaad zo is. Lijkt me heerlijk X-D.Voor veel van die dingen kan je een gestor in de arm nemen, ik heb dat niet gedaan want ik had er geen geld voor en ik had zelf de tijd (niet het geduld bleek later :rofl:) maar als je het kan missen zou ik echt iemand zoeken die al die papierhandel dingen voor je kan regelen.
Alle reacties Link kopieren
@noa, ik heb je een emailbericht gestuurd, hoop dat het goed gegaan is!

@margaretha, ja wat een verhaal, erg leuk om te lezen! :-]

Zo komt het dagelijks leven wat meer 'tot leven' zeg maar.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens wel shocking dat vrouwen daar zoveel minder verdienen dan mannen.... Was hier in NL natuurlijk ook zo (hoewel een kleiner verschil), maar ik geloof dat het toch aardig is rechtgetrokken. En ja, dat je vééél geduld moet hebben geloof ik zeker. Dat zal lastig worden, en ik kan zeker niet zonder internet! Moet je er nu op uit om te kunnen forummen hier? Wat me wel aanspreekt is het feit dat mensen eerder contact zoeken, vreemden meesleuren naar je huis, zoals je schrijft. Dat zie ik in NL nog niet zo snel gebeuren. Hier moet alles eerst afgesproken worden, tot op de minuut, waar en wie en hoe. Zelf probeer ik daar al niet aan mee te doen hoor. Ik vind het ook erg leuk als spontaan vrienden op bezoek komen, of spontaan ergens langs kan gaan. Komt het uit, prima, komt het niet uit; andere keer ook goed.Hoe de Spanjaarden met dieren omgaan vind ik ook minder (stieren, honden etc.) maar ik geloof dat daar ook al verbetering in komt. Ik zie in elk geval elk jaar meer mensen met een hond (je!) lopen.Kinderen hebben we niet, dus dat zal geen probleem zijn. En vergis je niet, hier schrik ik ook wel eens van wat kinderen zoal kunnen uitkramen!
Alle reacties Link kopieren
Baskenland is toch waar al die Eta aanslagen altijd zijn?
Alle reacties Link kopieren
Ja, klopt Flashy, maar ik weet niet of de plaatselijke bevolking daar veel van merkt. Af en toe worden wat auto's van bepaalde ambtenaren of agenten opgeblazen. Is meer politiek. Maar het fijne weet ik er ook niet van. Het is wel een prachtig gebied, en San Sebastian is een mooie stad. Maar vanwege het klimaat gaan we toch maar naar het zuiden. Ik hou wel van warmte....
Alle reacties Link kopieren
Vorig jaar studeerde ik dus internette ik op de universiteit, en nu heb ik internet via mijn werk, dus dat scheelt, zelf niets voor hoeven doen X-D.Het is idd. heel fijn, die gemoedelijkheid en vrijheid met mensen meenemen, nieuwe mensen leren kennen ,enzovoort. Ik voel me zelf ook nooit lullig als ik naar een lunch ga waar 15 man zijn waarvan ik er één ken, juist gezellig!

Nadeel is, bv. dat als je onverwacht langskomt een Spanjaard waarschijnlijk alle tijd voor je heeft, maar degene die op hem zit te wachten laat hij dus wel wachten :rofl:

Zelfs mijn bazen komen vaak te laat, zelfs met werkafspraken is men vaak te laat en bij alle sollicitaties die ik gedaan heb was men te laat. Héél moeilijk om aan te wennen vind ik, in die zin, dat ik zelf niet zo gauw meer dan 15 min. te laat zal komen ergens. Laatst hadden we een etentje van mijn werk, ik werk er nog niet zo lang, we waren vanaf half twee welkom en wij waren er, omdat mijn vriend zo langzaam deed, om half drie. Ik had me echt op zitten vreten en woorden gehad in de auto er naartoe. Eenmaal aangekomen bleek dat er nog maar één iemand meer was. :-]
Alle reacties Link kopieren
poohbear schreef op 03 juni 2009 @ 21:57:

Ja, klopt Flashy, maar ik weet niet of de plaatselijke bevolking daar veel van merkt. Af en toe worden wat auto's van bepaalde ambtenaren of agenten opgeblazen. Is meer politiek. Maar het fijne weet ik er ook niet van. Het is wel een prachtig gebied, en San Sebastian is een mooie stad. Maar vanwege het klimaat gaan we toch maar naar het zuiden. Ik hou wel van warmte....
Ik ook, mijn vriend heeft zonne allergie, dus de kans dat wij ooit richting spanje trekken... een mens mag dromen!In elk geval in juli weer een weekje zon ;-)
Alle reacties Link kopieren
Oh Flashy, wat vervelend, ook voor je vriend :-( . Ik neem aan dat dan ook de zonnecremes met de hoogste factor niet werken. Dan kun je beter maar in Nederland wonen. Zijn er geen medicijnen voor?
Alle reacties Link kopieren
Ha Margaretha, dus het mañana klopt dan toch wel.Ik dacht dat het onder invloed van Europa en alle internationale handel wat verbeterd was. Lijkt me aan één kant lastig (als het een professionele afspraak betreft) in de privé-sfeer lijkt het me wel relaxed. Hier wordt ik af en toe gek van het proberen op tijd te komen met alle files die steeds erger worden.
anoniem_78150 wijzigde dit bericht op 03-06-2009 22:27
Reden: smilies werken niet altijd bij mij :-(
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
@margaretha, je geeft aan dat je waarschijnlijk toch weer weg gaat over een paar jaar. Vind je het leuk om dan een ander land te 'proberen' of omdat je al weet dat je daar niet wilt blijven. Ik krijg uit je postings wel de indruk dat je het, hoewel niet altijd alles volgens wens gaat, je het ook wel gezellig vindt daar :-)
Alle reacties Link kopieren
kreeg net een 'leuke' reactie op het spanjeformum:Re: emigreren naar Spanje

Ja, begin eens gezellig een Bed & Brochje in Spanje, dat scherpzinnige

marketing idee is nog niet bedacht door anderen, hoe kom je erop, zou je

zeggen......achteraan in de rij van 1.300.000 aansluiten.:cry: tsja, ik was gewaarschuwd (dwz voor de reacties op dat forum). Vind het hier toch gezelliger!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven