Gezondheid
alle pijlers
Gevoelig voor E-nummers
woensdag 4 mei 2016 15:21
Sinds een tijdje weet ik dat ik gevoelig ben voor sommige E-nummers. Dan gaat het om smaakversterkers ( de bekende E621 o.a. ) emulgator, en sommige conserveermiddelen.
Het veroorzaakt bij mij:
Maag en darm klachten, zoals pijn , krampen en diarree, slecht slapen, misselijk.
Dit heeft best veel consequenties. Vers thuis koken is geen probleem, vind ik zelfs leuk, want koken is mijn hobby. Maar buiten de deur eten is lastiger.
Zijn er meer mensen die dit hebben, misschien kunnen we tips uitwisselen.
Het veroorzaakt bij mij:
Maag en darm klachten, zoals pijn , krampen en diarree, slecht slapen, misselijk.
Dit heeft best veel consequenties. Vers thuis koken is geen probleem, vind ik zelfs leuk, want koken is mijn hobby. Maar buiten de deur eten is lastiger.
Zijn er meer mensen die dit hebben, misschien kunnen we tips uitwisselen.
I believe in good
woensdag 4 mei 2016 15:30
woensdag 4 mei 2016 15:33
ja, ik krijg eczeem van benzoaten (zowel de E-nrs als de natuurlijke varianten)
gewoon zoveel mogelijk op letten en verder op restaurant de pure ingrediënten bestellen (dus wel een zalm op de huid gebakken en niet een "vispannetje" met onduidelijke inhoud) - vind het niet zo heel ingewikkeld eerlijk gezegd (ik weet wel ongeveer waar mijn e-tjes inzitten : bij het saladebuffet loop ik met een boog rond de kant-en-klare salades en hou ik me braaf aan de sla en geraspte worteltjes).
gewoon zoveel mogelijk op letten en verder op restaurant de pure ingrediënten bestellen (dus wel een zalm op de huid gebakken en niet een "vispannetje" met onduidelijke inhoud) - vind het niet zo heel ingewikkeld eerlijk gezegd (ik weet wel ongeveer waar mijn e-tjes inzitten : bij het saladebuffet loop ik met een boog rond de kant-en-klare salades en hou ik me braaf aan de sla en geraspte worteltjes).
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.â€
woensdag 4 mei 2016 15:39
quote:belgali schreef op 04 mei 2016 @ 15:33:
ja, ik krijg eczeem van benzoaten (zowel de E-nrs als de natuurlijke varianten)
gewoon zoveel mogelijk op letten en verder op restaurant de pure ingrediënten bestellen (dus wel een zalm op de huid gebakken en niet een "vispannetje" met onduidelijke inhoud) - vind het niet zo heel ingewikkeld eerlijk gezegd (ik weet wel ongeveer waar mijn e-tjes inzitten : bij het saladebuffet loop ik met een boog rond de kant-en-klare salades en hou ik me braaf aan de sla en geraspte worteltjes).
Dus je kunt ook niet tegen bijvoorbeeld kaneel?
Lastig........
ja, ik krijg eczeem van benzoaten (zowel de E-nrs als de natuurlijke varianten)
gewoon zoveel mogelijk op letten en verder op restaurant de pure ingrediënten bestellen (dus wel een zalm op de huid gebakken en niet een "vispannetje" met onduidelijke inhoud) - vind het niet zo heel ingewikkeld eerlijk gezegd (ik weet wel ongeveer waar mijn e-tjes inzitten : bij het saladebuffet loop ik met een boog rond de kant-en-klare salades en hou ik me braaf aan de sla en geraspte worteltjes).
Dus je kunt ook niet tegen bijvoorbeeld kaneel?
Lastig........
Oh dear, how sad, never mind.
woensdag 4 mei 2016 15:40
De meeste E-nummers zijn gewoon voedingsmiddelen. Emulgator kan van alles zijn. Je hebt emulgatoren die uit eigeel komen of uit soja. Datzelfde geldt voor conserveermiddel. Suiker is een conserveermiddel, maar ook azijn.
Zeggen dat je gevoelig bent voor e-nummers, emulgator en conserveermiddelen is dus een beetje vreemd. Ik zou eens verder onderzoek gaan doen en dan meer letten op vet, suiker, lactose, fruit, sommige groente (bonen, kool, uien, prei etc.).
Zeggen dat je gevoelig bent voor e-nummers, emulgator en conserveermiddelen is dus een beetje vreemd. Ik zou eens verder onderzoek gaan doen en dan meer letten op vet, suiker, lactose, fruit, sommige groente (bonen, kool, uien, prei etc.).
woensdag 4 mei 2016 15:41
Als je het niet serieus neemt, of geen tips hebt, hoef je niet per se te reageren hoor.
Het gaat niet om alle e nummers, ik zei in de op al dat het gaat om smaakversterkers en emulgator. Ik ben wel bij een voedingsdeskundige geweest, maar die zei dat het niet aan te tonen is in bijvoorbeeld het bloed. Dus zelf uitproberen. Zij zei ook dat het veel voorkomt, maar veel mensen leggen deze link gewoon niet. En dan worden de darmklachten afgedaan door " spastische darm".
Ik wacht rustig de serieuze reacties af.
Het gaat niet om alle e nummers, ik zei in de op al dat het gaat om smaakversterkers en emulgator. Ik ben wel bij een voedingsdeskundige geweest, maar die zei dat het niet aan te tonen is in bijvoorbeeld het bloed. Dus zelf uitproberen. Zij zei ook dat het veel voorkomt, maar veel mensen leggen deze link gewoon niet. En dan worden de darmklachten afgedaan door " spastische darm".
Ik wacht rustig de serieuze reacties af.
I believe in good
woensdag 4 mei 2016 15:43
woensdag 4 mei 2016 15:44
Kaneel was nooit een probleem vroeger, maar sinds ik in NL woon: hellup - kiepen ze hier werkelijk overal in
Van lekkere verse tomaten ligt mijn tong in no-time open (helaas) dus dan maar één klein schijfje bij de sla. Och, gewoon leren luisteren naar je lijf en als ik echt zin heb, dan eet ik gewoon wel een appeltaartje en dan smeer ik daarna schuldbewust mijn plekjes in - ik ga er gelukkig niet dood aan.
Van lekkere verse tomaten ligt mijn tong in no-time open (helaas) dus dan maar één klein schijfje bij de sla. Och, gewoon leren luisteren naar je lijf en als ik echt zin heb, dan eet ik gewoon wel een appeltaartje en dan smeer ik daarna schuldbewust mijn plekjes in - ik ga er gelukkig niet dood aan.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.â€
woensdag 4 mei 2016 15:46
quote:zuidwester schreef op 04 mei 2016 @ 15:43:
Ja Nerd op viva, dat weet ik! Ook niet alle emulgators! Ik zeg niet zomaar wat. Niet die uit eigeel inderdaad.
Eerst dacht ik dat ik gevoelig voor suiker was, maar dat is dus niet zo, helaas. Want bij vers gebakken taart bijvoorbeeld ( dus niet uit de fabriek) krijg ik geen last.Ik zeg ook niet zomaar wat
Ja Nerd op viva, dat weet ik! Ook niet alle emulgators! Ik zeg niet zomaar wat. Niet die uit eigeel inderdaad.
Eerst dacht ik dat ik gevoelig voor suiker was, maar dat is dus niet zo, helaas. Want bij vers gebakken taart bijvoorbeeld ( dus niet uit de fabriek) krijg ik geen last.Ik zeg ook niet zomaar wat
woensdag 4 mei 2016 15:46
quote:EHR schreef op 04 mei 2016 @ 15:41:
[...]
Waarom jou weer facepalm?
Je zal de eerste niet zijn die aan de schijt gaat van aspartaam en hartkloppingen krijgt van vetsin.
Van aspartaam is dat een bekend effect.........
Het vervelende met ve-tsin/MSG/gistextract/E621 is dat mensen gek genoeg nooit problemen krijgen van producten waar het gewoon van nature in zit, maar waarbij het niet algemeen bekend is..........
[...]
Waarom jou weer facepalm?
Je zal de eerste niet zijn die aan de schijt gaat van aspartaam en hartkloppingen krijgt van vetsin.
Van aspartaam is dat een bekend effect.........
Het vervelende met ve-tsin/MSG/gistextract/E621 is dat mensen gek genoeg nooit problemen krijgen van producten waar het gewoon van nature in zit, maar waarbij het niet algemeen bekend is..........
Oh dear, how sad, never mind.
woensdag 4 mei 2016 15:47
woensdag 4 mei 2016 15:47
quote:belgali schreef op 04 mei 2016 @ 15:44:
Kaneel was nooit een probleem vroeger, maar sinds ik in NL woon: hellup - kiepen ze hier werkelijk overal in
Van lekkere verse tomaten ligt mijn tong in no-time open (helaas) dus dan maar één klein schijfje bij de sla. Och, gewoon leren luisteren naar je lijf en als ik echt zin heb, dan eet ik gewoon wel een appeltaartje en dan smeer ik daarna schuldbewust mijn plekjes in - ik ga er gelukkig niet dood aan.Dat met die verse tomaten heeft mijn vrouw helaas ook. Vooral cherrytomaatjes.
Kaneel was nooit een probleem vroeger, maar sinds ik in NL woon: hellup - kiepen ze hier werkelijk overal in
Van lekkere verse tomaten ligt mijn tong in no-time open (helaas) dus dan maar één klein schijfje bij de sla. Och, gewoon leren luisteren naar je lijf en als ik echt zin heb, dan eet ik gewoon wel een appeltaartje en dan smeer ik daarna schuldbewust mijn plekjes in - ik ga er gelukkig niet dood aan.Dat met die verse tomaten heeft mijn vrouw helaas ook. Vooral cherrytomaatjes.
Oh dear, how sad, never mind.
woensdag 4 mei 2016 15:52
quote:zuidwester schreef op 04 mei 2016 @ 15:43:
Ja Nerd op viva, dat weet ik! Ook niet alle emulgators! Ik zeg niet zomaar wat.
Voor jou is je verhaal vast heel duidelijk maar voor anderen niet. "Ik kan niet tegen emulgator" is net zo vaag als "ik kan niet tegen eten". Pas later kom je vertellen dat je niet tegen bepaalde emulgatoren kunt.
Door die vaagheid wek je de indruk dat je wèl zomaar wat roept en dat kun je de lezer moeilijk kwalijk nemen.
Ja Nerd op viva, dat weet ik! Ook niet alle emulgators! Ik zeg niet zomaar wat.
Voor jou is je verhaal vast heel duidelijk maar voor anderen niet. "Ik kan niet tegen emulgator" is net zo vaag als "ik kan niet tegen eten". Pas later kom je vertellen dat je niet tegen bepaalde emulgatoren kunt.
Door die vaagheid wek je de indruk dat je wèl zomaar wat roept en dat kun je de lezer moeilijk kwalijk nemen.
woensdag 4 mei 2016 15:57
quote:zuidwester schreef op 04 mei 2016 @ 15:44:
[...]
Doe normaal joh! Triest mens!
Ha, gezellig.
Het is niet aan te tonen in het bloed, het is überhaupt niet aan te tonen, omdat het onzin is.
Ja, je kunt best allergisch zijn voor bepaalde stoffen, maar dan is dat aan te tonen. Voor de rest is het vooral mijn onderschrift.
[...]
Doe normaal joh! Triest mens!
Ha, gezellig.
Het is niet aan te tonen in het bloed, het is überhaupt niet aan te tonen, omdat het onzin is.
Ja, je kunt best allergisch zijn voor bepaalde stoffen, maar dan is dat aan te tonen. Voor de rest is het vooral mijn onderschrift.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
H. Roland Holst