
Kooktips/ weetjes en andere vragen ...
donderdag 27 december 2007 om 14:57
Heb je kooktips, weetjes, bijzonderheden wat je met andere kookliefhebbers wilt delen ..................
Maar stel ook gerust je vragen hier...... meerdere weten misschien meer dan één.
Ik heb gister een goeie tip gekregen. Ik had een gerecht gemaakt met verse zalm. Handen erna tig keer gewassen en ook na het douchen bleven mijn handen naar zalm ruiken. Dus aangekomen waar ik op visite ging vertelde ik het dat ik niet van die geur afkwam.
De tip die ik kreeg en werkte:
Wrijf met je handen langs de rvs kraan een tijdje, geur is erna weg.
Vraag mij niet hoe het kan maar het werkte wel.
Hebben jullie nog leuke of goeie tips?
Maar stel ook gerust je vragen hier...... meerdere weten misschien meer dan één.
Ik heb gister een goeie tip gekregen. Ik had een gerecht gemaakt met verse zalm. Handen erna tig keer gewassen en ook na het douchen bleven mijn handen naar zalm ruiken. Dus aangekomen waar ik op visite ging vertelde ik het dat ik niet van die geur afkwam.
De tip die ik kreeg en werkte:
Wrijf met je handen langs de rvs kraan een tijdje, geur is erna weg.
Vraag mij niet hoe het kan maar het werkte wel.
Hebben jullie nog leuke of goeie tips?
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

maandag 7 januari 2008 om 14:11
quote:molie schreef op 07 januari 2008 @ 13:59:
srry dat ik even inbreek... maar wat is dat voor recept met pepertjes en gelei??
Das een recept voor pepergelei!!
is erg lekker..word een soort chilisaus,maar dan heter en je proeft de smaak van rode peper beter....
Zal het recept hier wel neerzetten als je wilt!
Had trouwens net een nieuwe reaktie voor mv getikt... maar die is in het luchtledige terecht gekomen....
Bij deze nog maar een keer proberen:
Ik maak van dat recept de dubbele hoeveelheid en jij de helft!!
Ik gebruik heule kleine potjes... en jij een heule grote! (naja... lege sambalpotjes en ietsje groter versus leeg augurkenpotje toch??)
Ik vroeg me alleen nog ff af of jij niet stiekum toch het citroensap zou kunnen zijn vergeten???
En anders zit het geleipoeder gewoon niet goed verdeeld en ligt de schuld gewoon fijn bij van gilse!
En het maakt volgens mij toch niet uit... zolang de gelei niet meer helemaal vloeibaar is of zo hard dat ie terug komt gestuiterd als je em tegen de muur mikt is ie gewoon goed... en in bovenstaande gevallen zou het nog gewoon eetbaar zijn!!
srry dat ik even inbreek... maar wat is dat voor recept met pepertjes en gelei??
Das een recept voor pepergelei!!
is erg lekker..word een soort chilisaus,maar dan heter en je proeft de smaak van rode peper beter....
Zal het recept hier wel neerzetten als je wilt!
Had trouwens net een nieuwe reaktie voor mv getikt... maar die is in het luchtledige terecht gekomen....
Bij deze nog maar een keer proberen:
Ik maak van dat recept de dubbele hoeveelheid en jij de helft!!
Ik gebruik heule kleine potjes... en jij een heule grote! (naja... lege sambalpotjes en ietsje groter versus leeg augurkenpotje toch??)
Ik vroeg me alleen nog ff af of jij niet stiekum toch het citroensap zou kunnen zijn vergeten???
En anders zit het geleipoeder gewoon niet goed verdeeld en ligt de schuld gewoon fijn bij van gilse!
En het maakt volgens mij toch niet uit... zolang de gelei niet meer helemaal vloeibaar is of zo hard dat ie terug komt gestuiterd als je em tegen de muur mikt is ie gewoon goed... en in bovenstaande gevallen zou het nog gewoon eetbaar zijn!!
maandag 7 januari 2008 om 14:25
Borrie's pepergelei.
6 rode pepers
500 gr geleisuiker (pak van van gilse...)
1 dl. citroensap
2 el pepersaus (dat is dus denk ik tabasco....)
4 dl water
(kan volgens mij ook halve hoeveelheden...)
De potjes schoonmaken in heet sodawater, afspoelen en omgekeerd op een schone doek laten uitlekken. (ik kook ze nog een keer uit daarna om te steriliseren...ook dekseltjes!)
De pepers van zaad en zaadlijsten ontdoen, wassen en in zeer dunne reepjes snijden. Het pak geleisuiker eerst goed doorroeren en dan de juiste hoeveelheid afwegen.
In een ovenvaste schaal het water doen. De reepjes peper, pepersaus, het citroensap en de geleisuiker toevoegen. Afgedekt in de microgolf in circa 12 minuten op 100 procent het geheel aan de kook brengen. Tussendoor een keer roeren. De massa (onafgedekt) 4 minuten op 100 procent laten doorkoken en in schone potjes schenken. Afdekken met passende deksel of plasticfolie.
(ik ben van plan gewoon een pan te pakken, langzaam al roerend aan de kook brengen.. als het kookproces met roeren niet meer te stoppen is nog 4 minuten laten doorkoken en dan in schone potjes gieten, meteen deksel erop draaien en omkeren... deeltjes rode peper mooi gelijkmatig laten verdelen door om de 5 minuten potje te keren)
Deze pepperjelly wordt bij alle soorten vlees geserveerd.
6 rode pepers
500 gr geleisuiker (pak van van gilse...)
1 dl. citroensap
2 el pepersaus (dat is dus denk ik tabasco....)
4 dl water
(kan volgens mij ook halve hoeveelheden...)
De potjes schoonmaken in heet sodawater, afspoelen en omgekeerd op een schone doek laten uitlekken. (ik kook ze nog een keer uit daarna om te steriliseren...ook dekseltjes!)
De pepers van zaad en zaadlijsten ontdoen, wassen en in zeer dunne reepjes snijden. Het pak geleisuiker eerst goed doorroeren en dan de juiste hoeveelheid afwegen.
In een ovenvaste schaal het water doen. De reepjes peper, pepersaus, het citroensap en de geleisuiker toevoegen. Afgedekt in de microgolf in circa 12 minuten op 100 procent het geheel aan de kook brengen. Tussendoor een keer roeren. De massa (onafgedekt) 4 minuten op 100 procent laten doorkoken en in schone potjes schenken. Afdekken met passende deksel of plasticfolie.
(ik ben van plan gewoon een pan te pakken, langzaam al roerend aan de kook brengen.. als het kookproces met roeren niet meer te stoppen is nog 4 minuten laten doorkoken en dan in schone potjes gieten, meteen deksel erop draaien en omkeren... deeltjes rode peper mooi gelijkmatig laten verdelen door om de 5 minuten potje te keren)
Deze pepperjelly wordt bij alle soorten vlees geserveerd.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
maandag 7 januari 2008 om 14:27

maandag 7 januari 2008 om 14:29
thnx mv!!
ennuh dat om de 5 minuten keren is dus de eerste tijd niet nodig heb ik nu ook aan den lijve ondervonden!!
Ik heb ook minipepertjes uit de diepvries gebruikt die ik nog had liggen, en maakte dus een dubbele hoeveelheid...
Vond ze zo mini dat ik 34 minipepertjes heb staan fileren!! (leken mij ongeveer 12 rode pepers...)
ennuh dat om de 5 minuten keren is dus de eerste tijd niet nodig heb ik nu ook aan den lijve ondervonden!!
Ik heb ook minipepertjes uit de diepvries gebruikt die ik nog had liggen, en maakte dus een dubbele hoeveelheid...
Vond ze zo mini dat ik 34 minipepertjes heb staan fileren!! (leken mij ongeveer 12 rode pepers...)

maandag 7 januari 2008 om 14:35
Tabasco klopt!!
voor de magnetronmethode moet je bij mv zijn, ik heb een pan gepakt...
ik dacht meer aan magnetronfolie???
quote:molie schreef op 07 januari 2008 @ 14:33:
ehm afgedekt koken in magnetron, in een glazen schaal met deksel denk ik dan? enneh die tabasco klopt ook?
Nou geinig, bedankt! Ga ik van de week eens maken!
voor de magnetronmethode moet je bij mv zijn, ik heb een pan gepakt...
ik dacht meer aan magnetronfolie???
quote:molie schreef op 07 januari 2008 @ 14:33:
ehm afgedekt koken in magnetron, in een glazen schaal met deksel denk ik dan? enneh die tabasco klopt ook?
Nou geinig, bedankt! Ga ik van de week eens maken!
maandag 7 januari 2008 om 14:49
quote:borrie2 schreef op 07 januari 2008 @ 13:01:
Ben benieuwd of olie echt werkt!!
Het hete stofje in pepers heet capsaïcine. Dat is in vet oplosbaar, maar niet in water. Met water kun je dus spoelen tot je een ons weegt, maar het gaat niet weg.
Oplossing is je handen schoon te maken met iets vettigs. Boter, olie, zoiets. Daarna natuurlijk wassen met zeep om de vettigheid weg te krijgen.
Als je een te hete (peperigheet, niet temperatuurheet) hap genomen hebt geldt hetzelfde: een lik boter of slagroom helpt beter dan een slok water.
Ben benieuwd of olie echt werkt!!
Het hete stofje in pepers heet capsaïcine. Dat is in vet oplosbaar, maar niet in water. Met water kun je dus spoelen tot je een ons weegt, maar het gaat niet weg.
Oplossing is je handen schoon te maken met iets vettigs. Boter, olie, zoiets. Daarna natuurlijk wassen met zeep om de vettigheid weg te krijgen.
Als je een te hete (peperigheet, niet temperatuurheet) hap genomen hebt geldt hetzelfde: een lik boter of slagroom helpt beter dan een slok water.

maandag 7 januari 2008 om 15:01
quote:ellen2_ schreef op 07 januari 2008 @ 14:49:
[...]
Het hete stofje in pepers heet capsaïcine. Dat is in vet oplosbaar, maar niet in water. Met water kun je dus spoelen tot je een ons weegt, maar het gaat niet weg.
Oplossing is je handen schoon te maken met iets vettigs. Boter, olie, zoiets. Daarna natuurlijk wassen met zeep om de vettigheid weg te krijgen.
Als je een te hete (peperigheet, niet temperatuurheet) hap genomen hebt geldt hetzelfde: een lik boter of slagroom helpt beter dan een slok water.
Yes!!! thnx!
ik wist dat er zoiets was... maar had geen idee meer wat precies... het preventieve invetten van je handen werkt dus achteraf ook!
schep suiker schijnt ook te helpen na het eten van hete peper!!
[...]
Het hete stofje in pepers heet capsaïcine. Dat is in vet oplosbaar, maar niet in water. Met water kun je dus spoelen tot je een ons weegt, maar het gaat niet weg.
Oplossing is je handen schoon te maken met iets vettigs. Boter, olie, zoiets. Daarna natuurlijk wassen met zeep om de vettigheid weg te krijgen.
Als je een te hete (peperigheet, niet temperatuurheet) hap genomen hebt geldt hetzelfde: een lik boter of slagroom helpt beter dan een slok water.
Yes!!! thnx!
ik wist dat er zoiets was... maar had geen idee meer wat precies... het preventieve invetten van je handen werkt dus achteraf ook!
schep suiker schijnt ook te helpen na het eten van hete peper!!

donderdag 5 juni 2008 om 19:49
Hey, ik kon het topic al niet vinden. Dank je Bor .
Ik heb vandaag een (asperge) pan kado gehad.
Nou zat er een briefje bij met een tip die ik jullie niet wil onthouden.
Je mag pas zout in de pan doen als het water kookt, anders tast het de glans van de pan aan.
Nog nooit van gehoord maar ik heb het hier voor me liggen dat advies.
Ik heb vandaag een (asperge) pan kado gehad.
Nou zat er een briefje bij met een tip die ik jullie niet wil onthouden.
Je mag pas zout in de pan doen als het water kookt, anders tast het de glans van de pan aan.
Nog nooit van gehoord maar ik heb het hier voor me liggen dat advies.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

donderdag 5 juni 2008 om 19:59
Graag gedaan hoor!
Vriend 2 weken geleden overtuigd zijn vishanden te wassen met een rvs lepel in plaats van zeep...
Eerst weigerde hij want hij dacht; ik word in de zeik genomen.. toen hij door had dat het werkte was ie helemaal enthousiast!
Weekje later kwam mijn moeder aan met 2 rvs zeepjes van de Xenos!
Daar kun je ze dus halen...
Vriend 2 weken geleden overtuigd zijn vishanden te wassen met een rvs lepel in plaats van zeep...
Eerst weigerde hij want hij dacht; ik word in de zeik genomen.. toen hij door had dat het werkte was ie helemaal enthousiast!
Weekje later kwam mijn moeder aan met 2 rvs zeepjes van de Xenos!
Daar kun je ze dus halen...
donderdag 5 juni 2008 om 21:02
quote:mylenevalerie schreef op 05 juni 2008 @ 19:49:
Hey, ik kon het topic al niet vinden. Dank je Bor .
Ik heb vandaag een (asperge) pan kado gehad.
Nou zat er een briefje bij met een tip die ik jullie niet wil onthouden.
Je mag pas zout in de pan doen als het water kookt, anders tast het de glans van de pan aan.
Nog nooit van gehoord maar ik heb het hier voor me liggen dat advies.Grappig, MV. Mijn moeder mocht van mijn vader nooit het zout bij het kokend water gooien omdat dan door de damp het zout de volgende keer niet meer goed uit het busje komt.. komt dat meer mensen bekend voor?
Hey, ik kon het topic al niet vinden. Dank je Bor .
Ik heb vandaag een (asperge) pan kado gehad.
Nou zat er een briefje bij met een tip die ik jullie niet wil onthouden.
Je mag pas zout in de pan doen als het water kookt, anders tast het de glans van de pan aan.
Nog nooit van gehoord maar ik heb het hier voor me liggen dat advies.Grappig, MV. Mijn moeder mocht van mijn vader nooit het zout bij het kokend water gooien omdat dan door de damp het zout de volgende keer niet meer goed uit het busje komt.. komt dat meer mensen bekend voor?
donderdag 5 juni 2008 om 21:17
Leonor, ik denk niet dat ik echt een antwoord heb op je vraag maar het valt wel te verklaren. Zout (suiker ook) gaat klonteren als er vocht of water bij komt. Dus vandaar dat er ook vaak in zoutvaatjes rijstkorrels worden gedaan om het los te husselen en dat het niet zo gaat klonteren.
Of dat de echte reden is weet ik niet maar wel een feit dacht ik. En ach, je kan ook het zout eerst op je hand gooien, maar meestal gebruik je het vaak genoeg dat het niet echt klonterd.
Anders rijst in het potje gooien. (voor het geklonterd is natuurlijk)
Of dat de echte reden is weet ik niet maar wel een feit dacht ik. En ach, je kan ook het zout eerst op je hand gooien, maar meestal gebruik je het vaak genoeg dat het niet echt klonterd.
Anders rijst in het potje gooien. (voor het geklonterd is natuurlijk)
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

maandag 9 juni 2008 om 15:30
Van google dus don't shoot the messenger
Alleen die van dat koper ken ik omdat zowel mijn oma als al haar vriendinnen waar ik vroeger kwam overal stuivers hadden liggen bij de deuren...
ik heb nooit last van mieren..
Als u last van mieren heeft spuit dan een streep met citroen afwas over de plek waar ze steeds vandaan komen, ze zijn echt de volgende dag nergens meer te vinden
Bij last van mieren kun je koperdraad voor de dorpel van de deur spannen. Mieren komen niet over koper heen.
Bij mieren: Strooi op het mierenpad of uitgang koffiedik (gewoon uit de filter) na een/twee dagen zijn de mieren weg. Je kunt het hierna gewoon opvegen.
Mieren blijven uit huis door gewone talk poeder te strooien. Bijv. langs de drempel van de buitendeur. Na regen wel herhalen. Goedkoop en milieu vriendelijk.
Met een 5 cent euro muntstuk, houdt u mieren op een afstand. Leg een muntstuk (of meerdere) bij de deuropening, en de mieren blijven liever buiten.
Leg daar waar de mieren binnenkomen enkele kruidnagels, de mieren mijden deze plaats
Alleen die van dat koper ken ik omdat zowel mijn oma als al haar vriendinnen waar ik vroeger kwam overal stuivers hadden liggen bij de deuren...
ik heb nooit last van mieren..
Als u last van mieren heeft spuit dan een streep met citroen afwas over de plek waar ze steeds vandaan komen, ze zijn echt de volgende dag nergens meer te vinden
Bij last van mieren kun je koperdraad voor de dorpel van de deur spannen. Mieren komen niet over koper heen.
Bij mieren: Strooi op het mierenpad of uitgang koffiedik (gewoon uit de filter) na een/twee dagen zijn de mieren weg. Je kunt het hierna gewoon opvegen.
Mieren blijven uit huis door gewone talk poeder te strooien. Bijv. langs de drempel van de buitendeur. Na regen wel herhalen. Goedkoop en milieu vriendelijk.
Met een 5 cent euro muntstuk, houdt u mieren op een afstand. Leg een muntstuk (of meerdere) bij de deuropening, en de mieren blijven liever buiten.
Leg daar waar de mieren binnenkomen enkele kruidnagels, de mieren mijden deze plaats
donderdag 12 juni 2008 om 18:06
leuk die kooktips! Ik heb er nog wel eentje (schaamteloos gejaat van Jamie Oliver) als je een teentje knoflok eerst een flinke mep met de zijkant van het mes geeft kun je het veel makkelijker pellen.
Verse kruiden zijn vaak duur in de suup en in een potje op het aanrecht willen ze bij mij maar niet in leven blijven. Tegenwoordig koop ik ze (peterselie, bieslook, dille) in verse bosjes bij de turk/ marokkaan en vries die (in zijn geheel in een diepvrieszakje) in. Zdra het stijf bevroren is kun je in het zakje knijpen en het is fijngesneden en klaar vor gebruik.
Verse kruiden zijn vaak duur in de suup en in een potje op het aanrecht willen ze bij mij maar niet in leven blijven. Tegenwoordig koop ik ze (peterselie, bieslook, dille) in verse bosjes bij de turk/ marokkaan en vries die (in zijn geheel in een diepvrieszakje) in. Zdra het stijf bevroren is kun je in het zakje knijpen en het is fijngesneden en klaar vor gebruik.
donderdag 12 juni 2008 om 18:13
quote:belleblaas schreef op 06 juni 2008 @ 21:27:
Ook zo'n hekel fruitvliegjes......hier de tip die echt werkt!!
In de keuken een bakje met azijn met wat afwasmiddel erin. En hopla.....binnen een paar uur heb je er héél wat gevangen.
Ik ga het eens proberen. Ik heb er ook een hekel aan. Alleen daarom al koop ik niet graag fruit.
Wat ik ook wel een keer heb gedaan is een glas met een laagje van 1 cm met rosé in de keuken gezet, gegarandeerd dat er tig in liggen s'ochtends. Maar azijn is minder zonde dus goeie tip.
Ook zo'n hekel fruitvliegjes......hier de tip die echt werkt!!
In de keuken een bakje met azijn met wat afwasmiddel erin. En hopla.....binnen een paar uur heb je er héél wat gevangen.
Ik ga het eens proberen. Ik heb er ook een hekel aan. Alleen daarom al koop ik niet graag fruit.
Wat ik ook wel een keer heb gedaan is een glas met een laagje van 1 cm met rosé in de keuken gezet, gegarandeerd dat er tig in liggen s'ochtends. Maar azijn is minder zonde dus goeie tip.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
donderdag 12 juni 2008 om 18:21
Huh? Ik heb mijn eigen tip hier nog niet eens vermeld. Niet te geloven.
Rosé en witte wijn heerlijk in de zomer maar vooral lekker zeer koud als het warm is.
Wat zo zonde is van de wijn als je er ijsklontjes in doet, waterige bende krijg je ervan.
Wat ik in de zomer doe is een ijsklontjesbakje of ijsklontjeszakjes vullen met rosé en dat in de vriezer leggen. Als je op een warme dag een wijnijsklontje in je wijn gooit is het en koud en niet waterig.
Rosé en witte wijn heerlijk in de zomer maar vooral lekker zeer koud als het warm is.
Wat zo zonde is van de wijn als je er ijsklontjes in doet, waterige bende krijg je ervan.
Wat ik in de zomer doe is een ijsklontjesbakje of ijsklontjeszakjes vullen met rosé en dat in de vriezer leggen. Als je op een warme dag een wijnijsklontje in je wijn gooit is het en koud en niet waterig.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.

donderdag 12 juni 2008 om 18:24
vrijdag 13 juni 2008 om 03:28
quote:revival schreef op 04 januari 2008 @ 13:19:
En ik heb ook wel eens gehoord dat koud water sneller kookt dan warm water, maar de logica hiervan mis ik totaal!
Wie snel ijsblokjes wil maken kan het beste warm water gebruiken. Het lijkt waanzin, maar toch is het waar. Koud water vormt tijdens het bevriezen namelijk een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in zit. Dit werkt als een isolator, dat verder afkoelen van het water sterk afremt. Bij warm water gebeurt dit niet. Daarin zitten namelijk minder gassen opgelost dan in koud water. Deze gasbelletjes zijn het beginpunt voor ijskristallen. Als die belletjes er niet of nauwelijks zijn, bevriest water pas bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Warm water blijft bij afkoelen dus vloeibaar tot een paar graden onder nul. Dan bevriest het geheel ‘opeens’, zonder dat er eerst een isolerend laagje ontstaat. Hierdoor bevriest warm water sneller dan koud water. (bron: Quest)
Het omgekeerde van dat koud water sneller kookt, daar kan ik geen verklaring voor vinden.
En ik heb ook wel eens gehoord dat koud water sneller kookt dan warm water, maar de logica hiervan mis ik totaal!
Wie snel ijsblokjes wil maken kan het beste warm water gebruiken. Het lijkt waanzin, maar toch is het waar. Koud water vormt tijdens het bevriezen namelijk een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in zit. Dit werkt als een isolator, dat verder afkoelen van het water sterk afremt. Bij warm water gebeurt dit niet. Daarin zitten namelijk minder gassen opgelost dan in koud water. Deze gasbelletjes zijn het beginpunt voor ijskristallen. Als die belletjes er niet of nauwelijks zijn, bevriest water pas bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Warm water blijft bij afkoelen dus vloeibaar tot een paar graden onder nul. Dan bevriest het geheel ‘opeens’, zonder dat er eerst een isolerend laagje ontstaat. Hierdoor bevriest warm water sneller dan koud water. (bron: Quest)
Het omgekeerde van dat koud water sneller kookt, daar kan ik geen verklaring voor vinden.