Werk & Studie
alle pijlers
Iemand hier met een klein restaurant of cateringbedrijf?
woensdag 17 oktober 2018 15:49
Is er een forummer/ster met een klein restaurant, eethuisje of eventueel cateringbedrijf, met wie ik een beetje kan sparren? Ik heb plannen, maar ook nog heel veel vragen en bedenkingen. Het zou fijn zijn als ik wat praktische vragen kan stellen en een beetje sparren met iemand die al in het vak zit.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
donderdag 25 oktober 2018 00:48
Dank weer. Ik heb heel veel aan deze input.
Ja, mijn twijfels zijn het ook, hoor. Al die regelgeving vooral... Maar het is niet mijn bedoeling dit als hobby te gaan doen, maar wel om voorzichtig te starten en gaandeweg uit te zoeken - zonder al te veel kosten te maken - hoe ik het op de langere termijn wil gaan doen. Om ook financieel geen risico te lopen, blijf ik mijn huidige werk ernaast doen, in kleinere omvang. Ik ben zelfstandige, dus bepaal zelf hoeveel en wat voor opdrachten ik aanneem.
Ik zou dit ook in samenwerking met iemand anders kunnen doen, daar zitten ook weer voordelen én nadelen aan.
Sjonge, mijn hoofd blijft maar omlopen.
Van een kookclub ben ik trouwens al lid.
Ja, mijn twijfels zijn het ook, hoor. Al die regelgeving vooral... Maar het is niet mijn bedoeling dit als hobby te gaan doen, maar wel om voorzichtig te starten en gaandeweg uit te zoeken - zonder al te veel kosten te maken - hoe ik het op de langere termijn wil gaan doen. Om ook financieel geen risico te lopen, blijf ik mijn huidige werk ernaast doen, in kleinere omvang. Ik ben zelfstandige, dus bepaal zelf hoeveel en wat voor opdrachten ik aanneem.
Ik zou dit ook in samenwerking met iemand anders kunnen doen, daar zitten ook weer voordelen én nadelen aan.
Sjonge, mijn hoofd blijft maar omlopen.
Van een kookclub ben ik trouwens al lid.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
donderdag 25 oktober 2018 08:53
Maar starten is kosten maken, Je wilt toch op zijn minst uit de kosten komen? Ik denk dat dat niet rustig kan.Yella78 schreef: ↑25-10-2018 00:48Dank weer. Ik heb heel veel aan deze input.
Ja, mijn twijfels zijn het ook, hoor. Al die regelgeving vooral... Maar het is niet mijn bedoeling dit als hobby te gaan doen, maar wel om voorzichtig te starten en gaandeweg uit te zoeken - zonder al te veel kosten te maken - hoe ik het op de langere termijn wil gaan doen. Om ook financieel geen risico te lopen, blijf ik mijn huidige werk ernaast doen, in kleinere omvang. Ik ben zelfstandige, dus bepaal zelf hoeveel en wat voor opdrachten ik aanneem.
Ik zou dit ook in samenwerking met iemand anders kunnen doen, daar zitten ook weer voordelen én nadelen aan.
Sjonge, mijn hoofd blijft maar omlopen.
Van een kookclub ben ik trouwens al lid.
donderdag 25 oktober 2018 11:33
Daar denk ik anders over. Ik kan een paar duizend euro investeren, het hoeft niet meteen een superdeluxe tent te zijn, in tegendeel. Twee kookplaten en een oven, een keukeneiland heb ik al klaar staan in de schuur en daarmee kan ik al aardig uit de voeten. Wat ik zeker zal moeten kopen is een goede afzuiger, dat is waarschijnlijk de grootste investering, samen met een grote koeling en vriezer. Verder wat aanpassingen aan waterleiding, eventueel elektra en gas, maar ook dat wil ik allemaal minimaal houden. Keukenspullen hoeven zeker niet nieuw te zijn. Je kunt echt starten met weinig. Een kennis van mij zat vier jaar geleden financieel zo goed als aan de grond. Ze kocht een oude caravan voor bijna niets, knapte die eigenhandig op en ging er smoothies uit verkopen op festivals. Nu zijn ze bezig met de vijfde caravan, verkopen inmiddels ook allerlei andere producten en draaien als een tierelier.
Ik was laatst in zo'n verzamelhal van kleine zelfstandige restaurantjes in een oude fabriek, dat ziet er nog steeds heel industrieel uit, maar dat kan allemaal prima. Zo stel ik me 'mijn' ruimte ook voor. Ik hoef ook niet meteen tafeltjes om ter plekke te serveren, dat wil ik gaandeweg het jaar eventueel toevoegen.
Hoe dan ook, ik ben er nog lang niet uit. Morgenochtend ga ik wel kijken, ik zal dan ook vragen of ik een poosje alleen in de ruimte mag rondhangen, om echt goed te ervaren hoe het voor mij voelt.
Ik was laatst in zo'n verzamelhal van kleine zelfstandige restaurantjes in een oude fabriek, dat ziet er nog steeds heel industrieel uit, maar dat kan allemaal prima. Zo stel ik me 'mijn' ruimte ook voor. Ik hoef ook niet meteen tafeltjes om ter plekke te serveren, dat wil ik gaandeweg het jaar eventueel toevoegen.
Hoe dan ook, ik ben er nog lang niet uit. Morgenochtend ga ik wel kijken, ik zal dan ook vragen of ik een poosje alleen in de ruimte mag rondhangen, om echt goed te ervaren hoe het voor mij voelt.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
donderdag 25 oktober 2018 12:17
Iets andere invalshoek maar op fok! is een (wat ouder) topic over mensen die een eigen bakkerij zijn begonnen en daar nu ook af en toe workshops geven ed. Misschien heb je er iets aan.
http://forum.fok.nl/topic/2327070/4/25
http://forum.fok.nl/topic/2327070/4/25
every journey starts with a single step
donderdag 25 oktober 2018 12:57
Zeker leuk om te lezen!
Ik hoorde of las een keer een interview met Robert van Beckhoven, de bakker van Heel Holland Bakt etc. Hij komt uit een bakkersfamilie en wilde eigenlijk nooit een bakkerij, vanwege het vroege opstaan en zo. Maar hij bedacht toen: waarom zou dat ook moeten? Waarom moet bakken in het holst van de nacht achter gesloten deuren gebeuren? Hij is het anders gaan doen, gewoon overdag en zichtbaar. Dat kan dus ook. Het kan vaak anders dan 'omdat het nu eenmaal zo gaat'.
Ik hoorde of las een keer een interview met Robert van Beckhoven, de bakker van Heel Holland Bakt etc. Hij komt uit een bakkersfamilie en wilde eigenlijk nooit een bakkerij, vanwege het vroege opstaan en zo. Maar hij bedacht toen: waarom zou dat ook moeten? Waarom moet bakken in het holst van de nacht achter gesloten deuren gebeuren? Hij is het anders gaan doen, gewoon overdag en zichtbaar. Dat kan dus ook. Het kan vaak anders dan 'omdat het nu eenmaal zo gaat'.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
donderdag 25 oktober 2018 17:08
nou de andere kant is dat iets is zoals het is omdat het nu eenmaal de beste oplossing is, of de minst slechtefiredraakje schreef: ↑25-10-2018 16:34@makreel: dromen mag!
@yella: klopt, we zitten vaak zo vast in hoe het nu eenmaal is dat we ons niet realiseren dat het ook anders kan.
donderdag 25 oktober 2018 17:17
Eerder dat jaar was er iemand met een soortgelijk idee. Ik raad je aan om dat topic helemaal te lezen: werk-studie/verkoop-van-maaltijden-als- ... ges/411021
vrijdag 26 oktober 2018 10:24
vrijdag 26 oktober 2018 11:37
Ik las vanochtend een inspirerend interview met Neelie Kroes in de krant en daardoor moest ik weer aan jou en je plan denken.
Stel je voor dat je het doet en dat je voor alle zaken die nog onzeker zijn, een hulplijn inroept? Dus ontbrekende horeca-ervaring: die mevrouw die je had aangeboden stage bij haar te lopen, vragen of ze met je wil meekijken en tips wil geven. Uitzoekerij vergunningen: iemand vragen die daar veel verstand van heeft en met je mee wil kijken? Ontwikkelen recepten: vraag mensen om te proeven, probeer via thuisgehaald.nl alvast uit wat er werkt en hoe? Zou dat wat zijn?
Natuurlijk kan het dan nog faliekant mislukken en misschien kost het je bakken met geld, maar als je dat kunt missen en je vindt een mislukking beter dan een gemiste ervaring, dan...
Stel je voor dat je het doet en dat je voor alle zaken die nog onzeker zijn, een hulplijn inroept? Dus ontbrekende horeca-ervaring: die mevrouw die je had aangeboden stage bij haar te lopen, vragen of ze met je wil meekijken en tips wil geven. Uitzoekerij vergunningen: iemand vragen die daar veel verstand van heeft en met je mee wil kijken? Ontwikkelen recepten: vraag mensen om te proeven, probeer via thuisgehaald.nl alvast uit wat er werkt en hoe? Zou dat wat zijn?
Natuurlijk kan het dan nog faliekant mislukken en misschien kost het je bakken met geld, maar als je dat kunt missen en je vindt een mislukking beter dan een gemiste ervaring, dan...
Wat eten we vanavond?
vrijdag 26 oktober 2018 11:56
Zo bedoel ik het precies. Ik hoef niet alles alleen te doen en het hoeft ook niet morgen klaar te zijn. En ik ben een opportunist en kan heel goed roeien met de riemen die ik wél heb.
Ik ben er dus daarnet geweest. Gek toch hoe dingen in je herinnering van vorm veranderen, zo bleken er twee kantoortjes aan de voorzijde te zijn in plaats van één (ik was er dus heilig van overtuigd dat daar één ruimte zat). Enfin. De verhuurder is akkoord met het huren tot 1 januari 2020 voor de helft van de prijs. Dat betekent dat ik een enorme ruimte kan huren zonder daar financieel heel erg wakker van te hoeven liggen. Sowieso kan ik er mijn eigen huidige kantoor vestigen en kan ik een deel onderverhuren (aan de achterkant zit een aardige opslagruimte die ik zeker de eerste tijd niet nodig heb, ik kan ook huren zonder die ruimte, maar ik wil alles aan mezelf hebben).
Ik heb ook al kennisgemaakt met de buurman, de kapper. Die is heel aardig, het klikte gelijk goed, hij heeft zijn zaak laten zien en ook verteld dat hij goed met de verhuurder door een door kan, ook niet onbelangrijk natuurlijk.
Ik heb nog niets toegezegd, we hebben afgesproken dat ik voor 1 december uitsluitsel geef. Dus de komende maand ga ik nog heel veel uitzoeken, maar eigenlijk weet ik het al wel
Ik ben er dus daarnet geweest. Gek toch hoe dingen in je herinnering van vorm veranderen, zo bleken er twee kantoortjes aan de voorzijde te zijn in plaats van één (ik was er dus heilig van overtuigd dat daar één ruimte zat). Enfin. De verhuurder is akkoord met het huren tot 1 januari 2020 voor de helft van de prijs. Dat betekent dat ik een enorme ruimte kan huren zonder daar financieel heel erg wakker van te hoeven liggen. Sowieso kan ik er mijn eigen huidige kantoor vestigen en kan ik een deel onderverhuren (aan de achterkant zit een aardige opslagruimte die ik zeker de eerste tijd niet nodig heb, ik kan ook huren zonder die ruimte, maar ik wil alles aan mezelf hebben).
Ik heb ook al kennisgemaakt met de buurman, de kapper. Die is heel aardig, het klikte gelijk goed, hij heeft zijn zaak laten zien en ook verteld dat hij goed met de verhuurder door een door kan, ook niet onbelangrijk natuurlijk.
Ik heb nog niets toegezegd, we hebben afgesproken dat ik voor 1 december uitsluitsel geef. Dus de komende maand ga ik nog heel veel uitzoeken, maar eigenlijk weet ik het al wel
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
vrijdag 26 oktober 2018 12:51
Dank je Firedraakje. Maar... ik heb nog niet definitief besloten hè
Ik heb het andere topic nu helemaal doorgelezen. Wat cookmomster wilde, lijkt wel veel op mijn plannen en als ik het goed begrijp, is zij van opleiding ook diëtist. Jammer dat ze uiteindelijk besloot om het niet te doen. Ik probeerde haar een privébericht te sturen, maar dat wilde niet om wat voor reden dan ook.
Of ik uiteindelijk een rendabel bedrijf kan opstarten, weet ik natuurlijk niet zeker. Maar op dit moment ben ik wel bereid ervoor te gaan. Het geeft veel energie en dat alleen al is heerlijk. Ik moet zo meteen beginnen aan een opdracht voor mijn huidige werk en word daar vooral moe van. Ik wil niet meer alleen dat werk doen, dat is me ook echt wel duidelijk geworden nu ik dat bijna twee jaar zo heb gedaan (ik had er eerst een langlopende opdracht in een andere branche - voedingsonderzoek - bij, waardoor er een goede mix en afwisseling was, overigens gaat er zeer waarschijnlijk volgend jaar weer een onderzoek lopen waar ik aan mee ga werken, maar dat past dus ook prima bij het opstarten van een voedingsbedrijf).
Ik heb het andere topic nu helemaal doorgelezen. Wat cookmomster wilde, lijkt wel veel op mijn plannen en als ik het goed begrijp, is zij van opleiding ook diëtist. Jammer dat ze uiteindelijk besloot om het niet te doen. Ik probeerde haar een privébericht te sturen, maar dat wilde niet om wat voor reden dan ook.
Of ik uiteindelijk een rendabel bedrijf kan opstarten, weet ik natuurlijk niet zeker. Maar op dit moment ben ik wel bereid ervoor te gaan. Het geeft veel energie en dat alleen al is heerlijk. Ik moet zo meteen beginnen aan een opdracht voor mijn huidige werk en word daar vooral moe van. Ik wil niet meer alleen dat werk doen, dat is me ook echt wel duidelijk geworden nu ik dat bijna twee jaar zo heb gedaan (ik had er eerst een langlopende opdracht in een andere branche - voedingsonderzoek - bij, waardoor er een goede mix en afwisseling was, overigens gaat er zeer waarschijnlijk volgend jaar weer een onderzoek lopen waar ik aan mee ga werken, maar dat past dus ook prima bij het opstarten van een voedingsbedrijf).
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
donderdag 8 november 2018 08:31
Even een update: ik heb besloten de ruimte te gaan huren. Morgen meld ik het officieel aan de verhuurder en dan heb ik nog wat voorwaarden, die in het contract moeten. Ik heb inmiddels al heel wat om de ruimte in te richten. Een kookeiland stond al in mijn schuur, verder ga ik de komende week keukenkasten (een met fornuis en oven) en aanrechtkasten etc her en der ophalen (allemaal van de Ikea Varde-serie, daar ben ik nogal dol op, staat ook deels in mijn eigen keuken en in mijn schuur). Ook heb ik een groot fornuis met afzuigkap en achterwand gekocht. Aan de ene kant weet ik niet of ik er goed aan doe, aan de andere kant denk ik: dat eerste jaar huur kan ik sowieso gewoon goed betalen, alleen al het hebben van die ruimte biedt heel veel voordelen (mijn huidige kantoor kan ik er vestigen, ik kan een deel verhuren, er kan ook een klusruimte voor mijn man en oudste zoon in. En ik kan rustig aan opbouwen. Spannend is het wel!
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in