Stoomoven/steamer

01-09-2010 16:42 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Over 2 weken krijgen wij onze nieuwe keuken. Ik heb o.a een stoomoven in laten bouwen.



Wie heeft er ook een, hoe ga je er mee om, wat kun je ermee en hoe bevalt het?



Mijn man denkt dat het allemaal wel losloopt, maar ik heb gehoord dat er complete cursussen bestaan over koken met een stoomoven.



Ervaringen?
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben sinds een jaar een stoomoven. Gewoon groente, aardappelen of vis maak ik er in klaar. Groente is gaar maar toch lekker knapperig en smaakt geweldig. Ik heb wel een aantal recepten gevonden op internet, maar deze zijn vaak erg ingewikkeld. Ik ben nog steeds op zoek naar "simpelere" recepten voor bv stoofvlees of een soort stoomovenschotel oid.



Maar alleen al voor de groente zou ik hem nooit meer willen missen. Wij hebben er nog wel een combioven naast voor de magenetron.

Veel stoomplezier
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik heb er ook een combioven bij en een gewone oven onder het fornuis.



Hoe doe je dat met die aard en groentes? Gewoon in een overschaal zonder water?
Alle reacties Link kopieren
o geweldig! ik heb geen ingebouwde stoomoven, zou wel willen maar omdat ik alleen ben, heb ik een losstaande en daar doe ik alles mee. super lekker en gezond. niet alle vleesjes zijn lekker maar lamsvlees is errug lekker, en ribeye dus vlees met een beetje vet. biefstuk enzo wordt een schoenzool en is dus zonde. kip en zeker kippendijen zijn ook super lekker erin. groenten enzo gaat natuurlijk ook prima en bijna alle vissoorten. lekker experimenteren. met marinades en kruiden kan je verdoezelen dat het soms bleek lijkt. eet smakelijk!
ik heb een luxe combimagnetron met stoomfunctie. om eerlijk te zijn gebruik ik het te weinig. Vis en aardappels en groentes worden wel lekker, maar meer heb ik nog niet echt geprobeerd.
Alle reacties Link kopieren
Dus je kunt er erg mager mee koken/stomen. En voedingsstoffen blijven dan behouden.



Ik kan niet wachten om hem uit te proberen.



Nog meer tips, anyone?
Ik heb er ook 1 en gebruik hem vooral voor groenten omdat die er zo heerlijk 'puur' uitkomen.



Vlees krijgt geen mooi korstje, dus daar ben ik geen fan van maar een trucje is om het te omwikkelen met spek zodat de kleur niet meer zo opvalt.



Verder is het idd lastig om recepten te vinden. Ik heb wel een kookboek met recepten, maar die zijn mij net iets te excentriek voor een doordeweekse avond.
Alle reacties Link kopieren
Vlees zie ik niet zitten in de stoomoven, vis en groenten gaan er hier wel in. Maar in een volgende keuken komt ie er, denk ik, niet weer in.

Ben veel meer van een gewone, goede oven en gerechten daaruit.



Het water doe je bij ons in het reservoir en dan de groenten op de bijbehorende ovenplaat met gaatjes. Dan de tijd instellen en op start drukken. Kind kan de was doen.

Nadeel vind ik dat je de oven tijdens het stoomproces niet kunt openen. Dus als ik aardappeltjes en groente wil, moet ik eerst de aardappeltjes 14 minuten doen. Dan de groente er nog 6 minuten bij op een andere plaat. En weer opnieuw instellen en opnieuw opwarmen (gaat dan wel sneller).
anoniem_22149 wijzigde dit bericht op 01-09-2010 18:53
Reden: aanvulling
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ohhhhhhhhhh ik ben jaloers!!
@fozziebear



Ik los de verschillen in gaartijd nog wel eens op door de manier waarop ik het snijd. Des te kleiner de partjes, des te sneller ze gaar zijn. Heb je dus bijv. 3 groenten of groenten en aardappels die verschillende gaartijden nodig hebben, dan snijd je dat wat het langst nodig heeft in kleine stukjes en dat wat het snelst klaar is laat je heel of snij je in grove stukken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben wel benieuwd hoe ik er mee om zal gaan.



Heb gelukkig ook een gewone oven.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 01 september 2010 @ 19:12:.@Nummer... ff off topic. Hoe is t? Zien we je weer terug op het andere topic?



Ik ben wel erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met een stoomoven. Ik heb de neiging gewoon een stoommandje te gebruiken voor die enkele keer dat ik stoom. Scheelt volgens mij een hoop geld voor een stoomoven.

Of spreken jullie dat tegen? (we zijn nu nog bezig met de nieuwe keuken, dus nu kan ik mijn mening nog bijstellen!)
Alle reacties Link kopieren
Geen idee. Ik kan je over een paar weken meer vertellen, als de nieuwe keuken er is.
@Amy

Leuk je hier te zien! Het gaat zo/zo. Operatie achter de rug maar herstel gaat tergend langzaam.



Voor wat betreft de stoomoven zou ik het alleen doen als je graag kookt. Ik ben zeker geen kokkin en gebruik de oven eigenlijk veels te weinig om de aanschafprijs te rechtvaardigen. Maar als je bijv. vaak gekookte groenten of vis eet, dan zou ik een stoomoven zeker overwegen. Als je hem eenmaal hebt, dan gebruik je hem natuurlijk wel sneller als het eenmaal in je systeem zit.
Ik heb ook een inbouwstoomoven. Ben er zo blij mee! Ik gebruik hem voornamelijk (bijna alleen) voor groente. Zoveel lekkerder dan gewoon koken, veel knapperiger, smakelijker en het ziet er frisser uit. Ik gebruik hem veel, alleen als er gewokt wordt, is ie niet nodig. Voordeel is ook nog dat je veel kleinere pannen hebt, zodat de vaatwasser niet zo vlug vol zit!

Ik heb er een kookboek van Miele bij maar nog nauwelijks wat meegedaan...

Wel hebben wij ook een gewone oven en een gewone magnetron. Ik vind combi's niet zo handig namelijk.



Soesah
Ik heb sinds kort een losse. Met 2 mandjes en een opzetbak voor gesneden groente, vis en vlees. Ik kan dus tegelijk aardappels of rijst, groente en vis stomen. Verschillende bereidingstijden zijn hier geen probleem want ik kan hem tussendoor gewoon opendoen.



De rijst wordt echt heerlijk! Verder hebben we hem gebruikt voor zelfgemaakte broodjes bapao van de toko, veel lekkerder dan die van de supermarkt maar niet in plastic verpakt dus niet in de magnetron te bereiden. Het duurt 10x zo lang maar is 100x zo lekker! Verder nog niet zo veel ervaring, ik heb hem nog maar net. Ik heb hem gekregen en had eerst een beetje mijn bedenkingen, maar het is erg gemakkelijk omdat je geen omkijken naar je eten hebt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Soesah schreef op 02 september 2010 @ 17:40:

Ik heb ook een inbouwstoomoven. Ben er zo blij mee! Ik gebruik hem voornamelijk (bijna alleen) voor groente. Zoveel lekkerder dan gewoon koken, veel knapperiger, smakelijker en het ziet er frisser uit. Ik gebruik hem veel, alleen als er gewokt wordt, is ie niet nodig. Voordeel is ook nog dat je veel kleinere pannen hebt, zodat de vaatwasser niet zo vlug vol zit!

Ik heb er een kookboek van Miele bij maar nog nauwelijks wat meegedaan...

Wel hebben wij ook een gewone oven en een gewone magnetron. Ik vind combi's niet zo handig namelijk.





SoesahKlinkt goed!
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 02 september 2010 @ 16:33:

@Amy

Leuk je hier te zien! Het gaat zo/zo. Operatie achter de rug maar herstel gaat tergend langzaam.



Voor wat betreft de stoomoven zou ik het alleen doen als je graag kookt. Ik ben zeker geen kokkin en gebruik de oven eigenlijk veels te weinig om de aanschafprijs te rechtvaardigen. Maar als je bijv. vaak gekookte groenten of vis eet, dan zou ik een stoomoven zeker overwegen. Als je hem eenmaal hebt, dan gebruik je hem natuurlijk wel sneller als het eenmaal in je systeem zit.





Ik kan niet meer terug, hij is al besteld en wordt ingebouwd



Ik ben niet zo'n grote koker, mijn man daarentegen wel. Die vindt het heel leuk en hij wilde dan ook graag een stoomoven.
.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een Miele. Klinkt goed wat jij schrijft!
Alle reacties Link kopieren
hoihoi,

hier helemaal blij met stoomoven. Laatst soesjes gemaakt!

Recepten van Jonnie Boer/Siemens Is een samenwerking tussen Jonnie Boer van de Librije in Zwolle en Siemens.



Ook zijn er eerder al wat topics over stoomovens geweest op dit forum. (even stoomoven intypen ;) )

Pyrolitisch en stoomoven

Recepten stoomoven

SUCCES! Komt vast helemaal goed....
Alle reacties Link kopieren
Overigens ik ben ook geen kookfan, maar daarom juist fan van de stoomoven. Hup alles die stoomoven in en ik kan wat anders gaan doen haha
Alle reacties Link kopieren
O leuk! Dank je, ik sla ze op!
Alle reacties Link kopieren
Bij ons gaat er eigenlijk alleen groente of vis in (meestal alleen groente). De aardappels smaken eigenlijk niet zo lekker als dat ze gewoon in de pan zijn gekookt. Wij gebruiken 'm zeker 3 á 4 keer per week trouwens.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven