Werk & Studie alle pijlers

Onterecht ontslag

12-12-2018 19:04 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Al een tijd lees ik met genoegen mee op dit forum. En vandaag besloten zelf een account aan te maken omdat ik mij op dit moment in een situatie bevind waar ik wel meningen, kennis of zelfs ervaringen kan gebruiken.

Ik zal in het kort proberen te omschrijven waar ik momenteel hulp bij kan gebruiken.
In 2016 heb ik mijn diploma voor verpleegkunde gehaald. De opleiding was via het ziekenhuis echter had ik na mijn diplomeren besloten de thuiszorg in te gaan. Dit was onder dezelfde organisatie. Dit had voor mij destijds persoonlijke redenen. Ik kreeg een onbepaalde tijd contract met een proeftijd van 2 maanden. Proeftijd heb ik toen goed doorlopen.
Toch kriebelde het na 8 maanden om de uitdaging weer op te gaan zoeken in het ziekenhuis. Ik werd dan ook aangenomen in een ander ziekenhuis dan waar ik mijn opleiding heb gedaan. Een baan waar ik ontzettend blij mee was. Het specialisme was juist dat gene wat ik graag wilde doen en ik zat er helemaal op mijn plek. Ik begon in mei 2017 en kreeg een jaarcontract. Helaas voor mij moest ik in nov 2017 geopereerd worden. Een flinke ingreep wat door een professor is uitgevoerd omdat de artsen in het streek ziekenhuis het niet meer wisten. 6 weken ben ik toen 100% ziek geweest en kreeg er een complicatie bij. Intensieve wondzorg was nodig maar ik besloot wel na 6 weken weer te gaan werken. Helaas kreeg ik in februari 2018 te horen dat ik niet mocht blijven. Dat heeft mij mentaal uiteraard goed geraakt.
Ik kon gelukkig terug komen naar het ziekenhuis waar ik mijn opleiding had gedaan. Ik kreeg een jaarcontract vanaf 1 mei 2018 met een proeftijd van 1 maand. Omdat ik veel lichamelijke tegenslagen heb gehad, kreeg ik helaas ook de diagnose fibromyalgie. Voor mij een reden dat ik oktober 2018 besloot terug de thuiszorg in te gaan bij dezelfde organisatie. De diensten in het ziekenhuis werden steeds pittiger en omdat de thuiszorg halve diensten hanteert, dacht ik dat dit beter bij mijn fysieke gesteldheid paste. Tijdens mijn sollicitatie heb ik dan ook netjes aangegeven dat ik chronisch ziek ben en wat dit concreet betekende voor mij op de werkvloer. Dat ik graag wilde doorgroeien naar wijkverpleegkundige (hbo) omdat dit meer een regie functie is van achter het bureau. Althans bij deze organisatie. Dat was allemaal geen probleem en deze uitdaging konden ze mij bieden evenals aanpassing ivm mijn ziekte. Ik nam dus ontslag in het ziekenhuis en ging met goede moed de thuiszorg terug in. Ik kreeg wederom een jaar contract met 1 maand proeftijd.

En helaas ben ik dus nu ontslagen in de proeftijd. De reden wat ook op papier vermeld staat is mijn chronische ziekte. Echter de kanttekening is dat ik in die 4 weken dat ik gewerkt heb, enkel alleen verzorgende routes heb gedraaid. En op basis daarvan had ik mijn wijkverpleegkundige gevraagd of ik alsjeblieft meer mijn eigen verpleegroutes kon werken omdat de verzorgende routes lichamelijk te zwaar zouden worden. Ik heb in die 4 weken alleen maar uitgeholpen in andere wijken en dus ook niet mijn eigen werkzaamheden uitgevoerd. Ik heb geen werkweigering gedaan, ik heb mij niet ziek gemeld en alles gewoon naar behoren uitgevoerd.
Voor deze organisatie was mijn vraag voor mijn eigen routes te werken, genoeg reden om mij te ontslaan. Het staat tevens op papier dat ze verwijzen naar mijn ziekte en deze "aanpassingen" niet kunnen bieden. Aanpassingen die ze niet eens hebben aangeboden.

Ik ben dus nu lichtelijk over de zeik. Uiteraard heb ik al contact met mijn rechtsbijstand verzekering en dat is Arag. Tot heden ben ik daar nog niet tevreden over. Het liefste ga ik naar een advocaat om dit uit te pluizen maar die kosten kan ik gewoon weg niet betalen. Wij krijgen geen pro deo omdat we net boven de 38000 zitten.
Wat ik zelf al weet is dat mijn proeftijd officieel nietig is omdat ik al 2x eerder een proeftijd binnen deze organisatie heb gehad. Er is wel een verschil tussen ziekenhuis en thuiszorg maar ook binnen de thuiszorg heb ik in 2016 een proeftijd gehad. Mijn functie omschrijving is ook hetzelfde gebleven. De conclusie van mijzelf, het wetsartikel en een aantal juristen die ik telefonisch benaderd had, is dat deze proeftijd niet had mogen plaats vinden.
Maar Arag vind dat anders. Arag zegt dat de proeftijd wel overeind zou mogen blijven omdat ik zelf al eerder ontslag had genomen?

Ik sta wel sterk in deze situatie want of die proeftijd nu wel of niet nietig is, ze ontslaan mij nog altijd op basis van ziekte en dat mag niet. Mijn geluk dat dit zwart op wit staat. Maar wat nu? Heeft iemand van jullie ervaring of is zelf jurist of bekend met rechten etc? Of kunnen jullie mij nog passende tips geven?
Mocht er informatie ontbreken wil ik dat uiteraard aanvullen. In ieder geval bedankt voor het lezen. Het verhaal is langer geworden dan ik wilde.
Alle reacties Link kopieren
Maar je werd niet ziek terwijl je in dienst was, je kwam al ziek in dienst en op basis daarvan bepaalt je werkgever nu (of dat nou terecht of onterecht is) dat je dit werk niet aan kan... Volgens mij klopt dat gewoon, juridisch gezien dan. Of ik mis iets?
Ik denk dat Nummer*Zoveel misschien wel een antwoord voor je heeft.

Wat ik zelf (volgens mij) wel weet, is dat je tijdens de proeftijd niet ontslagen mag worden als je in de ziektewet zit.
Als jij door fysieke beperkingen de functie toch niet aankan - want het zal dus vaker voorkomen dat je verzorgende routes moet lopen, flexibel inzetbaar zijn etc. - dan is dat volgens mij een goede reden om de proeftijd niet door te laten gaan.
Sterker nog, ze hoeven helemaal geen reden op te geven voor het niet doorzetten van het dienstverband...

Ik denk dat de belangrijkste vraag inderdaad is of die proeftijd nietig is.
Word je ontslagen vanwege ziekte of vanwege de zogenaamde aanpassing ivm jouw ziekte? Dat is namelijk niet hetzelfde denk ik.
Vwb proeftijd denk ik dat ze die weer mogen inzetten op het moment dat jij zelf de arbeidsovereenkomst eerder hebt beeindigd? Dan geldt die overeenkomst niet meer.
Ik ben geen jurist maar dat is wat ik denk.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben idd "ziek" in dienst gekomen en daar waren zij van op de hoogte. Op basis van die info hebben zij mij ook aangenomen.
Ik ben verpleegkundige en mijn taak omschrijving is dat ik dan de verpleegroutes werk. Deze kan ik ook prima aan. Echter heb ik alleen maar de verzorgende routes moeten werken en dat kan ik lichamelijk niet 100% aan. Maar dat is mijn werk officieel ook helemaal niet.

Toen ik vroeg of ik vaker mijn verpleegroutes kon krijgen, werd ik enkele dagen later ontslagen.
Alle reacties Link kopieren
Kukita-Del-Barrio schreef:
12-12-2018 19:24
Word je ontslagen vanwege ziekte of vanwege de zogenaamde aanpassing ivm jouw ziekte? Dat is namelijk niet hetzelfde denk ik.
Vwb proeftijd denk ik dat ze die weer mogen inzetten op het moment dat jij zelf de arbeidsovereenkomst eerder hebt beeindigd? Dan geldt die overeenkomst niet meer.
Ik ben geen jurist maar dat is wat ik denk.
De reden die zij opgeven is dat ze niet met mij verder gaan omdat ze door mijn "ziekte" geen aanpassingen kunnen bieden. Alleen wat erg scheef is in dit geval, is dat dit bekend was bij het aannemen en dat ik mijn eigen werkzaamheden (verpleegroutes) wel gewoon 100% kan uitvoeren. Maar deze in die 4 weken niet heb mogen werken. Dit omdat ik gaten moest vullen in het rooster en in andere wijken.
Mijn directe vp collega's hadden wel dagelijks vp routes.
Ik heb ook aangegeven dat 1 vz route per week geen probleem zou moeten zijn, maar niet alleen maar.
Alle reacties Link kopieren
@Lovako: Dat ze flexibiliteit verwachten klopt idd en dat is ook geen probleem. Het is ook niet per definitie zo dat ik helemaal geen VZ route kan werken. Dat is ook zo besproken in het sollicitatie gesprek. Maar nu heb ik 4 weken lang enkel 2 VP routes gewerkt en de rest VZ en dat is niet gebruikelijk in de thuiszorg. Althans in 2016 toen ik in een andere gemeente werkte was het andersom. Als ik kijk naar directe collega's van team is dat in deze wijk ook gewoon zo, alleen bij mij niet.
Ik was nieuw en perfect om gaten te vullen. En zelfs daar heb ik ook helemaal geen moeite mee. Ik stelde tenslotte enkel de vraag voor meer vp cliënten, dus meer afwisseling omdat het anders fysiek niet haalbaar is.
En alleen dat al was reden om mij te ontslaan. Terwijl ik niks geweigerd heb enkel gevraagd.
Alle reacties Link kopieren
Geen tips, maar sterkte in deze lastige situatie!
Ik snap niet dat je daar nog WIL werken. Laat ze het heen en weer krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Proeftijd kan beëindigd worden zonde opgaaf van reden. In hoeverre zijn de beperkingen gedocumenteerd en hoe officieel is dat geweest? Afkeuring of...

Ik denk omdat je uit dienst geweest en daarna opnieuw aangenomen bent de proeftijd wel rechtsgeldig is. Lid van een vakbond?
Het-groepje schreef:
12-12-2018 19:41
Ik snap niet dat je daar nog WIL werken. Laat ze het heen en weer krijgen.
Eens. Ze hebben je waarschijnlijk gebruikt om tekorten op te vullen en nu ben je niet meer nodig en zetten ze je aan de kant met jouw ziekte als smoes.
Alle reacties Link kopieren
Verder weet ik niet wat je ermee hoopt te bereiken, een goede verstandhouding lijkt ver weg.
Alle reacties Link kopieren
Dank je wel Tante_Ans

Het_Groepje: Dat is puur een gewetensvraag. Uiteraard is deze arbeidsrelatie compleet verstoord. Niet eens van mijn kant. Zij willen mij niet meer dat is overduidelijk en dat is dan prima. Maar niet op deze smerige manier. Er zullen vast meer mensen zijn die zo eruit gewerkt worden en dat is niet oke.

In de zorg komen ze zoveel mensen te kort. En nu zetten ze een verpleegkundige op straat. En ik ben fysiek misschien beperkter maar dat betekend niet dat ik niet functioneer.
Wat ik wil is eerlijkheid. Ik was een jaar lang verzekerd van inkomen. Bij ons is het ook nog zo dat mijn partner in april ook zijn baan kwijt raakte door faillissement. Hij is nu de opleiding voor docent wiskunde aan het doen. Ik ben voor ons huishouden nu verplicht een bepaald salaris binnen te krijgen om de vaste lasten te kunnen betalen.
Nee ik wil niet meer voor hun werken maar ik wil wel vechten voor dat waar ik misschien recht op zou hebben.
Alle reacties Link kopieren
ieneminnie schreef:
12-12-2018 19:43
Proeftijd kan beëindigd worden zonde opgaaf van reden. In hoeverre zijn de beperkingen gedocumenteerd en hoe officieel is dat geweest? Afkeuring of...

Ik denk omdat je uit dienst geweest en daarna opnieuw aangenomen bent de proeftijd wel rechtsgeldig is. Lid van een vakbond?
De beperkingen zijn verder niet gedocumenteerd. Is enkel besproken tijdens mijn sollicitatie gesprek en een gesprek met mijn wijkvpk. Er is ook geen arboarts tussen gekomen verder. Maar mijn werkzaamheden als verpleegkundige was ook het hele probleem niet eens.
Ik weet het niet meer wat de proeftijd betreft. Dat zou best kunnen dat is wat Arag ook zegt. Alleen de advocaat waar ik kort contact mee heb gehad hierover, zegt juist van niet. Zij zegt dat de proeftijd wel degelijk nietig is.

Wat wel op papier staat is dat ze niet met mij verder gaan omdat ze verwachten dat ik na verloop van tijd mij ziek ga melden door mijn ziekte. En dat is een te groot risico voor hen en daarom kreeg ik ontslag. Terwijl er helemaal geen sprake is van ziekmeldingen. Ik werk al jaren 36 uur en sinds 2 maanden 28 uur zonder ziekmelding op basis van chronische ziekte.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt trouwens alle reacties!
Alle reacties Link kopieren
ieneminnie schreef:
12-12-2018 19:45
Verder weet ik niet wat je ermee hoopt te bereiken, een goede verstandhouding lijkt ver weg.
Een gewetensvraag: Zou jij het er zomaar bij laten zitten dan als dit jou overkwam?
Alle reacties Link kopieren
ieneminnie schreef:
12-12-2018 19:45
Verder weet ik niet wat je ermee hoopt te bereiken, een goede verstandhouding lijkt ver weg.
Een gewetensvraag: Zou jij het er zomaar bij laten zitten dan als dit jou overkwam?
Alle reacties Link kopieren
Waar denk je dan recht op te gebben? In jouw situatie lijkt me het handiger om zsm bij de concurrent aan de slag te gaan om inkomen te vergaren. In het beste geval zit je met maandenlange juridisch getouwtrek en een vergoeding van een maandsalaris ofzo.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je deze vraag beter had kunnen stellen na je proeftijd.
Blutsj schreef:
12-12-2018 19:52
Een gewetensvraag: Zou jij het er zomaar bij laten zitten dan als dit jou overkwam?
Dat is toch geen gewetensvraag.

Even geduld met je rechtsbijstandverzekering.
Wat wil je bewerkstelligen?
Alle reacties Link kopieren
In de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer zonder enige opgaaf van reden het contract beëindigen.
Ik zou niet weten waarom in dit geval de proeftijd nietig zou zijn, je bent in dienst getreden bij een andere werkgever.

En dat jullie jouw salaris nodig hebben om rond te komen, is voor jullie uiteraard heel vervelend, maar daar heeft een werkgever geen boodschap aan.
Blutsj schreef:
12-12-2018 19:46
Dank je wel Tante_Ans

Het_Groepje: Dat is puur een gewetensvraag.
Ook dit is geen gewetensvraag.
Alle reacties Link kopieren
Blutsj schreef:
12-12-2018 19:52
Een gewetensvraag: Zou jij het er zomaar bij laten zitten dan als dit jou overkwam?
Mijn man is dit overkomen, hij heeft ooit in een donkergrijs verleden ook ontslag gekregen in de proeftijd met een vaag verhaal over een andere persoonlijkheid dan gedacht.
Heel vervelend want je moet weer op zoek naar iets anders, maar je kunt hier verder niks mee. Totaal verspilde energie
Alle reacties Link kopieren
Ik moet er even vandoor. Ik ben in dienst bij dezelfde werkgever en de wet omschrijft dat je dan geen nieuwe proeftijd behoort te krijgen. 3x bij dezelfde organisatie waarvan 2x binnen de thuiszorg.

Waar omschrijft de wet dat het in mijn geval wel mag dan?
Blutsj schreef:
12-12-2018 20:00
Ik moet er even vandoor. Ik ben in dienst bij dezelfde werkgever en de wet omschrijft dat je dan geen nieuwe proeftijd behoort te krijgen. 3x bij dezelfde organisatie waarvan 2x binnen de thuiszorg.

Waar omschrijft de wet dat het in mijn geval wel mag dan?
Vraag het aan je rechtsbijstand.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven