Werk & Studie alle pijlers

Solliciteren als je 50 bent

28-11-2020 11:23 45 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben de 50 gepasseerd en merk dat een baan vinden erg lastig is.

De achtergrond is dat ik in het verleden HBO functies heb gehad (HBO bedrijfskunde gestudeerd) maar dat ik inmiddels door omstandigheden (lees mantelzorg verlenen) de afgelopen 5 jaar heb gewerkt als zzp-er waarbij ik zorgen en werk goed kon combineren.

Voor mij speelt de hoogte van salaris niet echt een rol. Om het maar even zo te zeggen, "als ik er maar even uit ben en iets voor mezelf heb" is voor mij belangrijker. De belasting thuis is al zwaar genoeg dat ik een zware baan gewoon niet meer trek. Dus onder mijn niveau werken is geen enkel probleem.

Door verhuizing ben ik op zoek naar een nieuwe baan, maar ik merk dat ik door mijn leeftijd lastig ergens uitgenodigd wordt, ook schrikt mijn CV wellicht werkgevers af en denken ze al snel dat ik te duur ben.

Hoe maak ik netjes duidelijk in een brief / motivatie dat ik plezier in het werk belangrijker vind dan het salaris of uitdaging/doorgroeimogelijkheden.

Mijn sterke kant is juist dat ik echt een duizendpoot ben, op administratief gebied, maar ook inzetbaar ben op bij wijze van spreken de postkamer of de schoonmaak.

Mijn CV aanpassen en opleiding en ervaring weglaten lijkt me niet zo handig, tegenwoordig vermeld ik wel mijn geboortedag, maar niet het geboortejaar. Ze krijgen er wel een foto bij dus ze kunnen wellicht zelf inschatten hoe oud ik ben ;)
Alle reacties Link kopieren
Zola123 schreef:
28-11-2020 13:06
Je doet aannames. Dat je niet wordt uitgenodigd door je leeftijd of CV. Het kan namelijk ook gewoon zijn dat je je CV niet meer up to date presenteert of dat je brief gewoon slecht is. Als ik eens op LinkedIn kijk, waar ik dus laatst een hele middag voor gezeten heb, zie je van wat oudere mensen vaak een gedateerde CV. Maar we leven in 2020. Daarnaast komt het over alsof je gewoon een baan wilt (shoot me if im wrong), als dit ook zo over komt in je brieven, tja. Ik wil je best via privebericht tips geven?

Waarom je geboortedag vermelden en niet je jaar. Wat heeft een werkgever eraan om te weten dat jij op 17 juni jarig bent? Laat het dan weg. Ik denk dat een functie als receptioniste bij een klein/middel bedrijf misschien wat je is? Dat je ook moet zorgen dat vergaderruimtes klaar staan en stukje facility. En geen fatsoenlijk salaris willen en onder je niveau werken slaat gewoon nergens op als uitgangspunt.

Mijn brieven en CV zijn door 3 recruters gescreend en zijn prima en up-to-date. Maar bedankt voor je aanbod !
Nergens blijkt uit mijn brieven dat ik onder mijn niveau wil werken en geen fatsoenlijk salaris wil. Over aannames gesproken ;)
In_Tenebris ^Eens hoor, soms is wat context nou eenmaal nodig. En ik lees nu dat TO dit meer aan ons zo uitlegt, maar niet perse in de sollicitatie, dan ligt het al weer anders.
Alle reacties Link kopieren
In_Tenebris schreef:
28-11-2020 13:14
Zelf ben ik ook van mening dat je werk in eerste instantie niets met jouw privésituatie te maken heeft. Ook het dikgedrukte deel ben ik volledig met je eens. Ik denk alleen dat de situatie hier anders ligt en dat er in dit geval wel degelijk sprake is van een win- win situatie. Ligt natuurlijk wel aan de vorm van mantelzorg het is, maar het kan natuurlijk ook gewoon een praktische mededeling zijn, zoiets als zorg voor kinderen. Omdat ze ook bereid is om banen te gaan doen waar ze te hoog voor is opgeleid zullen er vragen komen en het staat natuurlijk ook een beetje raar. Dan kan een uitleg geen kwaad vind ik. Het moet natuurlijk nooit op 'de zieligheidsfactor ' mikken, maar daar ga ik niet van uit als ik het lees.

Wat je zegt van de prijs een beetje hoog houden, dus juist op iets betere banen mikken vind ik ook een goed idee. Met haar kennis en ervaring kan ze nog veel betekenen voor bedrijven die geen fulltime kracht in kunnen huren. Desnoods een paar van dit soort bedrijfjes. Maar misschien vind TO het juist wel lekker om het hoofd leeg te maken en bijvoorbeeld schoonmaak werk te doen, dan is een uitleg helemaal niet nodig.
Spijker op zijn kop !
Het zal vaak ook van de sector afhangen. Bij een hip reclamebureau zal men je wellicht eerder “oud” vinden dan bij een (semi-) overheid oid. Ik werkte eens bij een consultancy firm waar ze graag een beetje chique “oudere” dames aan de receptie hadden zitten. Waren allemaal beetje type parelketting en Ballyschoenen, maar dat was de hele sfeer in het bedrijf wel een beetje.
anoniem_639a9136a72af wijzigde dit bericht op 28-11-2020 13:21
45.52% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
pejeka schreef:
28-11-2020 11:35
Laten we eerlijk zijn, je zit gewoon in een lastige leeftijdsgroep, hoe belachelijk ook. Want met de huidige pensioenregels kan je gewoon nog 18 jaar waardevol zijn voor een bedrijf, maar niettemin vinden veel bedrijven mensen van 50 te oud. Ik zou zeker niet gaan voor banen onder je niveau, want ten eerste zijn daar voldoende kandidaten voor die jonger zijn, ten tweede doe je jezelf daarmee tekort. Heb je relevante ervaring, bepaalde projecten gerealiseerd, enz. zou ik dat zeker vermelden.
De leeftijdsgroep is alleen lastig als je niets extra's kunt toevoegen t.o.v. jongere, goedkopere collega's. Als je je blijft ontwikkelen vergroot je je marktwaarde en blijf je gewoon relevant. Het probleem is dat velen na hun 45e geen zin meer hebben om opleidingen te blijven volgen. Ik zie het dagelijks op mijn werk gebeuren, en dan later verontwaardigd zijn als een jongere collega die wel relevante kennis heeft gevraagd wordt voor een bepaalde functie. De tijd is voorbij dat dienstjaren garant staan voor relevante ervaring.
Alle reacties Link kopieren
pejeka schreef:
28-11-2020 13:15
Goed bedoelde raad: adverteer jezelf niet als "duizendpoot". Niemand is een duizendpoot. Wat je daarmee in feite zegt, is: ik ben eigenlijk op geen enkel terrein inhoudelijk gespecialiseerd, maar ik gooi mijn net zo breed mogelijk uit en hoop dat er een visje in blijft hangen. Benoem in plaats daarvan je sterke punten qua kennis en ervaring.

Je bent al jaren en jaren geen onderdeel meer van een "team" in de zin van werken in teamverband in een bedrijf. Integendeel, je bent jarenlang soloïst geweest, als ZZP-er, als mantelzorger, eigenlijk in iedere capaciteit. Ik denk dat werken in een team voor jou ook wennen zal zijn, immers, jaren- en jarenlang heb je je eigen plan kunnen trekken zonder rekening te hoeven houden met welk team dan ook. Het zou zelfs zomaar kunnen dat je eigenlijk liever helemaal niet onderdeel uit wil maken van een team, maar liever je eigen gang gaat qua planning en uitvoering van je werk. En daar is niks mis mee, maar als je je dan presenteert als team-player terwijl je daar al jarenlang geen ervaring meer mee hebt en wellicht beter tot je recht komt in een solitaire functie, moet je dat ook gewoon zo presenteren.

En wees eerlijk over het soort werk wat je wel of niet wilt. Je kan nu heel makkelijk zeggen dat je desnoods onder je niveau wilt gaan werken, maar word jij daar gelukkig van op de langere duur? Of heb je het na een week, twee weken, of een maand, eigenlijk wel gehad als je ergens alleen maar facturen mag coderen, of de hele dag moet archiveren, of dergelijke werkzaamheden?
Ik weet de don't als duizendpoot ;)
Ik heb wel degelijk in een team gewerkt als ZZP-er, je kunt namelijk ook gewoon ingehuurd worden door een bedrijf om toegevoegd te worden aan het team.
Ja inderdaad, zzp’ers moeten juist heel goed in teams kunnen werken, ze moeten zich snel kunnen aanpassen aan hun wisselende opdrachtgevers.
Alle reacties Link kopieren
ca726647543 schreef:
28-11-2020 13:20
De leeftijdsgroep is alleen lastig als je niets extra's kunt toevoegen t.o.v. jongere, goedkopere collega's. Als je je blijft ontwikkelen vergroot je je marktwaarde en blijf je gewoon relevant. Het probleem is dat velen na hun 45e geen zin meer hebben om opleidingen te blijven volgen. Ik zie het dagelijks op mijn werk gebeuren, en dan later verontwaardigd zijn als een jongere collega die wel relevante kennis heeft gevraagd wordt voor een bepaalde functie. De tijd is voorbij dat dienstjaren garant staan voor relevante ervaring.
Ten dele met je eens. Inderdaad, op je 45e inslapen achter je bureau en wakker worden bij je pensioneringsfeestje, nee, dat kan niet (meer). Dus inderdaad, je moet wel bij blijven op je vakgebied. Tegelijkertijd heb ik inmiddels (ik loop al langer mee) gemerkt dat veel van de aanvullende opleidingen nauwelijks iets bijdragen. Wat met name de makke is tegenwoordig, is dat werknemers vaak nauwelijks lang genoeg blijven om het bedrijf, de mensen, de bedrijfsvoering en de relatiekring van het bedrijf grondig te leren kennen en met die kennis meerwaarde toe te voegen. Jongeren willen hooguit 2-3 jaar blijven en dan door naar de volgende "uitdaging". Dus in feite is alle energie die is gaan zitten in hun interne opleiding en training dan weggegooid. Gelukkig maken wij dat (op mijn bedrijf) zelden mee, en vieren we regelmatig feestjes van mensen die 12,5 jaar 20 jaar, 25 jaar of zelfs langer in dienst zijn. En juist dat betaalt zich uit, die mensen kennen onze klanten, kennen alle contactpersonen bij naam en toenaam, weten wat ze produceren, welke machines er staan, welke eisen ze al dan niet stellen, enz. En die kennis en ervaring is (althans voor ons bedrijf) waardevoller dan welke aanvullende opleiding ook. (Dat gezegd hebbende, uiteraard worden er opleidingen door het bedrijf geboden om de kennis en ervaring van de medewerkers up to date te houden).
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Compact je cv voor alle niet ter zake doende ervaring of laat dingen helemaal weg.

Helemaal weglaten was bij mij nogal gek want dan had ik van mijn achttiende tot mijn vijfenveertigste niet gewerkt en daar kwamen ook vragen over.

Nu staat er:
1985 - 1990 diverse functies detailhandel
1990 - 2004 diverse administratieve en commerciële functies financiële dienstverlening.
Vanaf 2005 is mijn cv gevuld met vrijwilligerswerk en tijdelijk werk in de sector waarin ik werk zocht. Op mijn 49e dé baan van mijn leven gevonden.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Je schrijft over je leeftijd alsof je al over de 80 bent. Je kunt nog zo 15 jaar productief zijn. Nog steeds in de kracht van je leven! Voor werkgevers kunnen er ook voordelen aan een vijftiger zitten. Meestal evenwichtiger, meer levenservaring. loyaal, minder ziek, geen druk gezin met jonge kinderen meer en gezien je leeftijd geen risico op dure zwangerschapsverloven.

Hoe maak ik netjes duidelijk in een brief / motivatie dat ik plezier in het werk belangrijker vind dan het salaris of uitdaging/doorgroeimogelijkheden.
-> dit komt ambitieloos en futloos over en bevestigt het stereotypebeeld van de vijftiger. Werken om wat om handen te hebben. Salaris maakt niet zoveel uit als ik er ook maar bij mag horen. Beetje rustig aan en je werktijd op een gezellige manier uitzitten. Je moet juist wel een uitdaging willen aanpakken. Doorgroeien als het kan. Cursus of korte opleiding willen volgen. Nee zeggen kan altijd nog.

Als je snel aan het werk wilt, kun je eventueel ook in de thuiszorg terecht. Je hebt al ervaring met mantelzorgen. Ik heb het idee - en misschien dat ik het mis heb - dat als je daar vandaag solliciteert dat je morgen al aan de slag kunt (v.w.b. schoonmaken dan/ niet v.w.b. persoonlijke verzorging) .
Ik kan me voorstellen dat je, als je al mantelzorgt, dat je dan niet perse zin om dat ook als werk te doen. Of omgekeerd, kom je uit je werk, kun je in één streep door met zorgen.
Alle reacties Link kopieren
De laatste keer heb ik me bij een stichting (netwerk van werkzoekende 45+ ers) aangesloten die elke 2 weken bij elkaar kwamen, ze regelden lezingen en workshops en iemand van daar kende dus ook mijn werkgever die toevallig iemand zocht… en dat bleek ik te zijn. Niet alleen heeft me dat dus een baan opgeleverd, het was ook heel fijn om ervaringen te kunnen delen en jezelf aan te kunnen optrekken als je het even niet meer ziet zitten. Zeker omdat ik geen netwerker ben, ging dit verrassend makkelijk. Dus ik zou sowieso aanraden om te kijken of er ook iets dergelijks in jouw (nieuwe) omgeving zit.
vivinnetje wijzigde dit bericht op 28-11-2020 22:36
60.42% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Jammer dat het lastig is om een baan te vinden To! Mijn ervaring is bekeken vanaf de werkgevers kant, misschien heb je er iets aan. Hoe sta je op de foto op je cv? Zie je er representatief uit, incl. verzorgde handen? Hoe presenteer je jezelf? Ben je, als je een sollicitatiegesprek hebt, rustig en zelfverzekerd?

Ik nodigde een tijd geleden een dame van 63 uit voor een sollicitatiegesprek, haar cv, brief en foto zagen er top uit. Tijdens het gesprek waarop ik haar alleen nog maar wilde uitnodigen, schrok ze hoorbaar dat ze gebeld werd. Ze vroeg waarom ik een dame van 63 uit zou willen nodigen en dat ze heel slechte knieën had. En dat ze maar op bepaalde dagen in de week beschikbaar was omdat ze op de andere dagen op de kleinkinderen paste en absoluut niet van plan was om dat af te zeggen. Je begrijpt dat deze dame nooit op gesprek is gekomen...

Moraal van het verhaal: als je heel kritisch kijkt naar jezelf, wat zou je dan kunnen veranderen/verbeteren?
Alle reacties Link kopieren
Spotty schreef:
28-11-2020 13:15
Mijn brieven en CV zijn door 3 recruters gescreend en zijn prima en up-to-date. Maar bedankt voor je aanbod !
Nergens blijkt uit mijn brieven dat ik onder mijn niveau wil werken en geen fatsoenlijk salaris wil. Over aannames gesproken ;)
Waarom solliciteer je dan onder je niveau?

Zoals hier al eerder is gezegd. Je klinkt inderdaad in je schrijven en reacties wat bejaard en niet als een jong iemand van 50 die nog 17 jaar mee kan.

Het komt over alsof je bij het plaatselijke wandelclubje wil van 70 plussers tegen de eenzaamheid en om het huis uit te zijn.

Indien er niets mis is, waarom ben je dan nog niet aan het werk via die recruiters?
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Airecolette1 ^Dat klinkt meer als iemand die verplicht moet solliciteren van het UWV en helemaal niet zit te wachten op een baan. Dat lijkt een andere situatie dan TO.
Alle reacties Link kopieren
rumforviva schreef:
28-11-2020 19:35
Airecolette1 ^Dat klinkt meer als iemand die verplicht moet solliciteren van het UWV en helemaal niet zit te wachten op een baan. Dat lijkt een andere situatie dan TO.
Ja klopt, ik vermoed ook dat ze geholpen is met haar brief en cv want dat zag er opvallend goed uit.
Ik zeg hiermee trouwens niet dat dat bij to ook zo is. Ik denk wel dat met wat aanpassingen de kans op in elk geval een uitnodiging groter wordt als to iets anders gaat doen dan wat ze tot nu toe heeft gedaan. Of dat nou de tekst in de brief, het cv of de foto is.
Alle reacties Link kopieren
viva-amber schreef:
28-11-2020 19:34
Waarom solliciteer je dan onder je niveau?

Zoals hier al eerder is gezegd. Je klinkt inderdaad in je schrijven en reacties wat bejaard en niet als een jong iemand van 50 die nog 17 jaar mee kan.

Het komt over alsof je bij het plaatselijke wandelclubje wil van 70 plussers tegen de eenzaamheid en om het huis uit te zijn.

Indien er niets mis is, waarom ben je dan nog niet aan het werk via die recruiters?
Omdat dit vrienden zijn die als recruiter werken in een branche waar ik niet wil werken (technisch personeel voor boorplatformen, schepen enz)
Alle reacties Link kopieren
Airecolette1 schreef:
28-11-2020 19:31
Jammer dat het lastig is om een baan te vinden To! Mijn ervaring is bekeken vanaf de werkgevers kant, misschien heb je er iets aan. Hoe sta je op de foto op je cv? Zie je er representatief uit, incl. verzorgde handen? Hoe presenteer je jezelf? Ben je, als je een sollicitatiegesprek hebt, rustig en zelfverzekerd?

Ik nodigde een tijd geleden een dame van 63 uit voor een sollicitatiegesprek, haar cv, brief en foto zagen er top uit. Tijdens het gesprek waarop ik haar alleen nog maar wilde uitnodigen, schrok ze hoorbaar dat ze gebeld werd. Ze vroeg waarom ik een dame van 63 uit zou willen nodigen en dat ze heel slechte knieën had. En dat ze maar op bepaalde dagen in de week beschikbaar was omdat ze op de andere dagen op de kleinkinderen paste en absoluut niet van plan was om dat af te zeggen. Je begrijpt dat deze dame nooit op gesprek is gekomen...

Moraal van het verhaal: als je heel kritisch kijkt naar jezelf, wat zou je dan kunnen veranderen/verbeteren?
Als ik een sollicitatiegesprek heb (laatste is al tijdje geleden) ben ik tot nu toe altijd meteen aangenomen. Dus ik denk dat het gesprek zelf niet het probleem is. Ik word alleen nergens op gesprek uitgenodigd. Pasfoto die bij CV zit, toont iemand die er verzorgd uitziet en ik laat het ook wel eens weg als ik denk dat een foto niet "gepast" is.

Ik ben heel flexibel in dagen en uren werken, heb geen slechte knieën ;)
Alle reacties Link kopieren
Ah top, dus dat zijn allemaal dingen die goed zijn, en voor je werken.

Wat zou je dan aan je brief/foto/cv kunnen veranderen zodat je uitgenodigd wordt? Daarna is het kat in ‘t bakkie!
Er worden ook veel jonge mensen niet uitgenodigd op gesprek natuurlijk, het is wat dat betreft ook geen ideale tijd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven