Schildklierafwijking

18-09-2020 20:33 142 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Ik probeer al een tijdje zwanger te raken, wat helaas niet wil lukken. Vandaag ben ik er achter gekomen dat ik een traagwerkende schildklier heb, met een waarde van 6,5 mU/L. Ik ben benieuwd wie dit ook heeft gehad en hoe snel je daarna zwanger bent geraakt toen je aan de medicatie ging. Wat mag ik verwachten?

UPDATE ZATERDAG 23 JANUARI:

https://ibb.co/5ryx8VC

3e ronde met medicatie eindelijk zwanger na 22 pogingen :heart:

UPDATE MAANDAG 15 FEBRUARI:

Kloppend hartje met 7 weken en 6 dagen!

UPDATE DONDERDAG 11 MAART:

Goede termijnecho gehad, 1 dag vooruit gezet. Uitgerekende datum 27-9-‘21 :heart:

UPDATE VRIJDAG 23 APRIL:

It’s a girl :heart:

UPDATE MAANDAG 20 SEPTEMBER:

Mijn dochter is geboren :love:

Uitslagen bloedonderzoek:

TSH 6.4 FT4 12 maandag 12 oktober 2020 opgebouwd naar 75, na positieve test opgehoogd naar 100
TSH 1.4 FT4 16 donderdag 18 februari 2021
TSH ... FT4 ... vrijdag 19 maart - (wel geprikt maar arts had de uitslagen niet bij de hand maar waren prima)
TSH 1.7 FT4 15 vrijdag 16 april
TSH 2.2 FT4 14 maandag 17 mei opgehoogd van 100 naar 125
TSH 0.75 FT4 15 vrijdag 10 juni
TSH 0.41 FT4 15 maandag 12 juli
TSH 0.53 FT4 14 dinsdag 10 augustus
bam_1984 wijzigde dit bericht op 27-09-2021 13:47
57.98% gewijzigd
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Sta nu in de rij om bloed te prikken bij het ziekenhuis waar hij vaak mee werkt, krijg sowieso de medicatie 50 mg (eerste 2 weken 25 mg) per dag. Straks ff recept ophalen en dan kijken hoe het gaat de komende maanden. Als ik zwanger raak (hij geeft natuurlijk geen garanties!) even contact opnemen, dan verhoging vd medicijnen en elke 4 weken bloedprikken. Happy me!!
bam_1984 wijzigde dit bericht op 12-10-2020 14:39
0.54% gewijzigd
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Yeahhh, there you go Bam!
De aanhouder wint, op naar een zwangerschap en mooie baby!
Alle reacties Link kopieren
Yes :yes: ik heb de medicatie in huis en kan gewoon herhaalrecept halen! Ik hou jullie op de hoogte, iedereen bedankt voor alle informatie en ervaringen :)
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
bam_1984 schreef:
12-10-2020 14:39
Yes :yes: ik heb de medicatie in huis en kan gewoon herhaalrecept halen! Ik hou jullie op de hoogte, iedereen bedankt voor alle informatie en ervaringen :)
Succes!! Fijn dat hij wilde meewerken :)

Let er op dat, wanneer je zwanger bent geraakt, je níet standaard het dubbele gaat slikken! Kijk/verwijs anders naar nhg.org

"Medicamenteuze behandeling
Bij zwangere patiënten met hypothyreoïdie die de huisarts zelf behandelt is het volgende beleid van toepassing:

-verhoog de dosis levothyroxine met 25% zodra een zwangerschap is aangetoond
-controleer bij zwangerschap eens in de 4 weken het TSH en de vrije T4
-streef naar een TSH van 1-2 mU/l
-verhoog vervolgens de dosering levothyroxine op geleide van het TSH en de vrije T4
-de uiteindelijke dosis levothyroxine is 25-50% hoger dan de dosis voorafgaand aan de zwangerschap
-verlaag direct na de bevalling de dosering levothyroxine naar het niveau van voor de zwangerschap"

Mijn huisarts riep nl wel heel hard dat ik het dubbele moest gaan slikken, maar deze richtlijn is dus anders. Toen ik hem hiernaar verwees, gaf hij me gelijk :) Ik ben er drie per dag gaan slikken toen.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor je info, Irish wasser woman! Deze dokter (professor) is gelukkig gespecialiseerd in schildklierziekten bij kinderwens/zwangerschap, dus hij vertelde idd dat ik moet bellen zodra ik zwanger ben en dan gaan we ophogen en elke 4 weken laten checken (tot 32 weken geloof ik). Ik zit goed bij hem :yes:
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen allemaal,

nog even de uitslag van de 3e keer bloedprikken afgelopen maandag.

TSH 6.4 en FT4 12. Heel raar dat je blij kan zijn met slechte uitslagen!!!

Ben afgelopen dinsdag iig begonnen met de medicatie en ik neem over 4 weken weer contact op met de arts om te bespreken hoe het gaat :)

Ik kreeg gister onverwachts een brief in de bus van het ziekenhuis van Daanstje, een telefonische afspraak met haar internist eind januari 2021..... Thank god hoef ik daar niet op te wachten! Een telefoontje van max een half uur!!! Ruim 3 maanden wachttijd!!!!! Wat bizar.... En heftig voor degenen die daarvan afhankelijk zijn :cry:
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Ha Bam, wat goed om te lezen dat je zo snel gezien kon worden en nu kunt toewerken naar een lagere TSH. Jeetje, wat zul je blij zijn dat je niet afhankelijk bent van een internist die pas eind januari tijd heeft voor een eerste telefonisch consult. Hopelijk zit je over een paar weken op een mooi streefgetal en raak je dan snel en blijvend zwanger! Ik kreeg deze week m'n bloeduitslag: zit nu op 1,9 (met 50mg) dus daar ben ik heel blij mee. Gyn zei nogmaals dat hij TSH onder 3,5 OK vond maar dat als ik met 1,9 meer vertrouwen heb in zwangerschap zonder miskraam dat dat ook wat waard is. Irish wasser woman, dank voor de info! Blijft jammer dat niet elke gyn/huisarts/internist daarover op één lijn zit en dat dat (ons) zoveel onzekerheid geeft over wat het juiste is en waar naar te streven - en daarin begeleid te worden.
Alle reacties Link kopieren
Wat fijn dat je waardes nu lager zijn, 1,9 is prima toch? Ik ben heel benieuwd hoe snel dat gaat hier, ik moet over 4 weken weer bellen naar deze arts om te vertellen hoe het gaat maar hij heeft niet gezegd wanneer ik weer moet laten prikken. Hij zei wel over het algemeen 3 a 4 keer per jaar en zodra ik zwanger ben elke 4 weken incl extra medicatie. Zal het wel vragen als ik hem weer spreek wat precies de bedoeling is met het instellen vd medicatie. Ik heb ook 50mg, nu nog even 25 om op te bouwen maar behalve een enkele keer extra wc bezoek heb ik nergens last van dus denk dat ik dinsdag begin met 50mg. Ik heb morgen ongeveer mijn eisprong, aan de ene kant lastig om een ronde over te slaan, aan de andere kant maakt het natuurlijk niet uit als het toch niet lukt door die te hoge waarde.

Er zijn geen antistoffen aangetroffen in mijn bloed dus er moet een andere reden zijn dat mijn schildklier van het padje is. Hij vroeg me of ik ooit een klap op mijn hoofd/nek heb gehad oid. Ik dacht eerst aan een auto ongeluk in 2013/2014 maar daar heb ik eigenlijk niet echt last van gehad, toen we opgehangen hadden bedacht ik me dat ik in de zomer van 2016 eens kei hard met mijn voorhoofd tegen de zijkant van een openstaande deur ben gelopen, echt de hoek van de deur zeg maar, niet de vlakke kant. Ik ben 3 mnd daarna zwanger geraakt van mijn jongste maar na wat onderzoek op internet blijkt dat het bij zo'n trauma jaren kan duren voor zich een stoornis ontwikkelt. Wat hij bedoelde was dat het kan zijn dat mijn hypofyse een optater heeft gehad en daardoor mijn hormoonhuishouding in de war is..... Hoe bijzonder is dat, en daar moet je maar net achter komen :) Hoeveel stellen zullen er wel niet onverklaarbaar onvruchtbaar zijn door zoiets stoms?? Je moet maar net een arts treffen die dat weet/daar aan denkt....

Ik voel me erg dubbel de laatste tijd, ik ben enorm blij dat dit eruit is gekomen en ik hopelijk nu snel zwanger raak (fingers crossed), en ook al lukt dat niet dan ben ik al blij dat ik me fitter zal gaan voelen, maar ergens ben ik ook heel boos en emotioneel. Dat zoiets stoms gewoon voor onvruchtbaarheid kan zorgen. Jullie ooit zoiets gehoord?
bam_1984 wijzigde dit bericht op 18-10-2020 16:36
0.60% gewijzigd
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of ik een maandje over zou slaan als ik jou was Bam. Ik ben aan de medicatie gezet toen ik al zwanger was. Direct een paar dagen na de positieve test. Mijn TSH was nu van 3,2 naar 1,2 gegaan en volgende week prik ik weer. Ben benieuwd wat er dan uit komt. Ben dan 8 weken zwanger en dat heeft ook effect. Ik voel me echt niet anders heb ik het idee. Denk dat 50 mg wel goed is voor mij. Jouw TSH wijkt natuurlijk ook wat meer af. Mijn arts zei dat je bij zwangerschap om de 4 weken moet prikken en zonder om de 6 weken. Heb nooit geweten dat je perse anti stoffen moet hebben. Welke anti stoffen zijn dat dan?
Alle reacties Link kopieren
Dat hoeft ook niet per se maar dan moet er wel een andere reden zijn dat je schildklier niet doet wat het moet doen? TPO antistoffen heet dat geloof ik? Moet je maar eens googlen.. Ik twijfel ook heel erg om niet alsnog de donor te bellen, maar ja, het lukt al 19 mnd niet dus hoe groot is de kans dat het nu wel lukt nu ik pas net aan de medicatie zit...? Ik slik nog geen week 25 mg..
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
En mag ik vragen op welk moment van de dag jij geprikt bent? Schijnbaar is het sochtends dus (veel) hoger dan smiddags. Ik had sochtends 2x TSH 6.5 en eind vd middag 3.1.
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Ik laat altijd sochtends prikken maar wel na het ontbijt.
Medicatie neem ik een half uur voor het ontbijt.

In principe laat je in een zwangerschap tussen de 4-6 weken prikken, maar in ieder geval het eerste trimester elke 4 weken (dan functioneert de schildklier van het kindje NL nog niet)
Buiten een zwangerschap om elke 6 weken tot je stabiel bent ingesteld. Daarna volstaat meestal elke 3-6 maanden.

De wachtlijsten zijn idd heel erg lang helaas.. maar gelukkig word je nu serieus genomen!
Ik zou denk ik wel een ronde wachten als ik jou was. Even je lichaam een maand de tijd geven om te wennen. Het duurt gemiddeld 4-6 weken voor je optimaal effect hebt (je er zelf iets van merkt) van medicatie, maar het gaat al wel eerder werken natuurlijk.

Ik heb wel antistoffen (laag, maar toch) dus een auto immuun ziekte. Alleen zijn die antistoffen tot m'n 19e niet 'te hoog' geweest. Terwijl ik al sinds mijn 6e medicatie slik voor m'n schildklier.
Alle reacties Link kopieren
ik heb 2x in de ochtend geprikt. Na ontbijt en zonder medicatie. Toen was het beide kerem 3,2. 1x heb ik smiddags zonder medicatie geprikt. Waarde 2,5. De laatste x in de middag met medicatie en toen was het 1,2. Woensdag ga ik nuchter zonder medicatie en zonder ontbijt. Ben benieuwd. Volgens mij is het met medicatie belangrijk om of voor het nemen van de medicatie te gaan of tenminste 2 uur nadat je hebt medicatie hebt genomen. Ik heb trouwens geen anti TPO.
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

1 ronde weer geprobeerd maar helaas niet zwanger. Ik zit sinds een paar dagen aan de 75 mg, voel nog niet echt verbetering met toen ik startte. Hopelijk de volgende ronde meer geluk :)
bam_1984 wijzigde dit bericht op 27-11-2020 15:59
5.24% gewijzigd
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Hey, wat goed dat je nog wat laat horen! Spannend hoor! Ik hoop zo voor je dat het je gaat lukken!

Misschien geeft het je wat moed; ik ben weer (pril) zwanger, na 3 rondes proberen nadat ik een half jaar stabiel was (na dat half jaar dus groen licht gekregen van de internist). Houd hoop!!
Alle reacties Link kopieren
Gefeliciteerd Daanstje! Wat een leuk nieuws! Ja ik blijf gewoon proberen!! :yes:
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Hoeveel slikken jullie eigenlijk en welke waardes had je ongeveer?
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Voor de zwangerschap:
ft4 19.0 tsh 1.18 en een dosis van 112 euthyrox.
Sinds deze week zit ik op 137, er wordt dan volgens mij iets anders naar de waardes gekeken, verhoudingsgewijs slik ik nu een te hoge dosis, maar tot ik geloof een week of 15/16 maakt je kindje zelf nog geen schildklierhormoon aan, dus moet je extra slikken gedurende de hele zwangerschap.

Als je het fijn vind, kan ik zo af en toe wel eens updaten over hoe het qua schildklier verloopt deze zwangerschap?
Alle reacties Link kopieren
Bam, bij mij is 7 jaar geleden m'n schildklier afwijking geconstateerd (Hashimoto, lage antistoffen). Op dat moment had ik een TSH van 193, extreem hoog. Ik was al volledig uitgevallen van werk en het heeft mij zeker een jaar gekost voor het beter met mij ging. Wat ik wil zeggen is heb geduld. Het lichaam heeft echt tijd nodig... Eerste jaar begeleiding via de internist gehad, daarna via de huisarts. In het begin elke maand controle, als je eenmaal stabiel bent elke 3 maanden. Toen wij voor een kindje wilde gaan werd mij ook verteld dat dat niet had gekund als mijn waardes nog zo afwijkend waren. Toen we er in 2014 voor gingen waren we een beetje angstig ondanks dat ik toen inmiddels stabiel was. Ik raakte de eerste keer meteen zwanger, bij de tweede ook, en inmiddels ben ik zwanger van de derde (ook meteen zwanger geraakt). Tijdens zwangerschappen hoog ik op van 100 naar 125 mcgram en prik ik elke maand. Direct na de bevalling terug naar 100.

Ik hoop dat jij gauw stabiele bloedwaarden hebt en een poging kan doen. Ik vind het overigens bewonderingswaardig dat jij in je eentje al 2 kinderen opvoedt (bewust) en nu voor de derde gaat. Petje af!
Alle reacties Link kopieren
Ja graag Daanstje!!

Bedankt voor je bericht, eigenhuisentuin!
193!! Wow o_o Heb je in het begin meer dan 100 geslikt of heeft het bij zo’n hoge waarde “gewoon” langer nodig voor het gaat werken? Fijn dat je 3x meteen zwanger bent geraakt! En bedankt voor je compliment :bigkiss:
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Ik heb heel langzaam moeten opbouwen, dat begon bij 25 en dan met heel kleine stapjes omhoog. Uiteindelijk tot aan 112 mcgram, maar dat bleek iets te hoog om langer stabiel te blijven. Bij verlaging naar 100 bleef ik stabiel in mn bloedwaarden.

Ik ben er achter gekomen doordat ik toenemende vage lichamelijke klachten had (haaruitval, extreme vermoeidheid, koude uiteinden handen en voeten, hartkrampen, carpaaltunnel achtige pijn in handen etc) en toen ineens in snel tempo enorme psychische klachten ontwikkelde. Hiervoor werd ik naar de psychiater doorgestuurd omdat de psychotherapie niet voldoende meer was. De psychiater wilde mij aan de antidepressiva zetten maar voor de zekerheid ook testen op schildklier functie. Die bleek toen zo schrikbarend afwijkend te zijn dat ik geen antidepressiva mocht gebruiken ivm veiligheid. Eenmaal gestart met Euthyrox verdwenen mijn stemmingsklachten geleidelijk aan, en een paar maanden later waren die zelfs volledig weg. Ik hoorde toen dat dit heel vaak voorkomt, en er dus waarschijnlijk heel wat mensen zullen zijn met een klinische depressie en een ongediagnosticeerd schildklierprobleem. Heel erg vind ik dat. Mijn lichamelijke toestand heeft aanzienlijk langer nodig gehad om te verbeteren. Ik denk dat die lange periode ook wel gerelateerd was aan de mate van afwijking bij mij. Ik hoop voor jou dat je sneller lichamelijke effecten zult merken!
Alle reacties Link kopieren
Goh wat heftig zeg! Gelukkig zijn ze er bij jou wel op tijd achter gekomen dat het je schildklier was!! Ik moet over 3 weken weer bellen en dan zal ik vragen om weer eens bloed te prikken. Ik slik sinds maandag 12 oktober 25 mcgr thyrax, sinds vrijdag 23 oktober 50 mcgr, sinds maandag 9 november 62,5 en sinds 23 november 75. Gaat dat te snel dan denk je? Ik heb soms wel het idee dat ik wat minder lusteloos ben maar heb nog steeds over het algemeen wel een vermoeid gevoel. Verder merk ik niks... Geen diarree of iets richting hartkloppingen ofzo, maar dat kan dus nog komen als ik het langer slik, maak ik op uit jouw verhaal? Ik ben benieuwd de komende maanden... :) Bedankt!
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Ik kan meestal na ongeveer een maand zeggen wat een bepaalde dosering medicatie met me doet. Maar het zijn zulke subtiele dingen, en soms sluipen er soms langzaam in. Zo heb ik begin dit jaar veel te hoog ingesteld gestaan, maar bedacht ik me pas na 3 maanden dat dat het wel eens kon zij (te weinig slapen, niet meer kunnen stoppen met nadenken, drukkend gevoel op m'n borst, continu stress ervaren)

Het is best een zoektocht naar welke dosering passend is. Dat kost helaas vaak tijd om te fine-tunen. Het heeft na m'n zwangerschap weer 1,5 jaar geduurd. Maar ik heb inmiddels wel geleerd daarmee om te gaan.

Sommige mensen voelen zich met medicatie net zo goed als gezonde mensen, andere blijven wat rest klachten houden.
En je lichaam moet ook echt wel even bijkomen van een tekort, niet alles zal in 1x opgelost zijn..
Alle reacties Link kopieren
Ja dat klinkt ook wel logisch. Ik wacht het gewoon af nu, ik denk te weten waar ik op moet letten dus hopelijk gauw verbetering en eventueel weer minderen :) en dan hopelijk snel een positieve test!!! :heart:
~ It takes a rad mama to be a father too ~
Alle reacties Link kopieren
Of dat te snel is kan ik niet zeggen want dat hangt af van jouw eigen reactie erop. Anderhalve maand in totaal om van 0 naar 75 te gaan gaat wel sneller dan destijds bij mij, maar ik neem aan dat jouw arts dit goed controleert. Let zelf vooral op symptomen zoals Daanstje ze benoemt, die kunnen duiden op hyper. En wat Daanstje ook zegt, je voelt de symptomen vaak pas wat later (ik ook ongeveer na een maand op dezelfde dosering). Dat zou voor mij dan ook pleiten voor iets langzamer ophogen, maar nogmaals, misschien is dit voor jou heel anders en voel je sneller resultaat.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven