Gezondheid alle pijlers

Borstkanker, wie wil meekletsen?

04-02-2016 06:50 2882 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 34 en heb borstkanker. Momenteel bezig met chemo, nadien volgt mastectomie en bestraling. Zijn er nog dames wiens leven even 'on hold' staat en willen meekletsen over alles wat erbij komt kijken?
Mida, heel veel succes morgen!!

Avena, logisch dat jij je nog niet goed voelt als er sprake is van een ontsteking. Gelukkig ziet je wond er nu iets beter uit.
Sterkte morgen, Mida :hug:
Alle reacties Link kopieren
Van mij ook, Mida! Hoop dat het herstel van de narcose en de operatie straks meevalt en dat je vanavond weer lekker thuis bent.

@FlatWhite, ja klopt, daar zal het zeker door komen. Ik heb de indruk dat ik nu echt de weg omhoog heb gevonden. Langzaam, maar het gaat vooruit. Morgen weer wondverzorging. Hopelijk is de verpleegkundige dan ook iets enthousiaster.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames, alles is goed gegaan woensdag. Ik moest om 14.15 binnen zijn en was pas tegen 17.00 uur aan de beurt (nuchter!) ik was de laatste van die dag. Om 17.30 werd ik weer wakker gemaakt en was het al gebeurd. Gelukkig voelde ik me beter als na de vorige operatie, die natuurlijk ook veel heftiger was. Toen was ik misselijk en ben twee keer flauw gevallen. Maar nu geen centje pijn, om 20.00 uur mocht ik weer naar huis. Gisteren heb ik het verband eraf gehaald en gedoucht en de wond gespoeld, dat ging goed. Ze hebben het gaatje wat er al zat flink groter gemaakt en aan de andere kant ook een gaatje gemaakt. Daardoorheen zit een soort stripje wat ze aan de voorkant aan elkaar gehecht hebben zodat het een cirkeltje is. Ik moet dus met een spuit en katheterslangetje met water spoelen. Tot nu toe heb ik geen pijn, maar ik zit nog wel aan de volle dosis paracetamol én een Naproxen. Over twee weken heb ik weer een afspraak met de chirurg. Ben wel heel benieuwd hoe lang dit gaat duren, want het is nu echt een groot gat....
Alle reacties Link kopieren
Poeh Mida, klinkt best heftig allemaal! Maar fijn dat je geholpen bent en dat de operatie meeviel. Dat is lang nuchter zeg... Mocht jij (ook) niks drinken? Ik moest voor mijn operatie om 7.00 uur in het ziekenhuis en lag pas om 13.00 uur op de OK. Toen was ik inmiddels 17 uur nuchter en 14 uur zonder water. Vooral dat laatste vond ik zwaar.

Veel sterkte met de wondgenezing en het herstel!
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Fijn Mida, dat de operatie zelf meeviel. Nuchter tot 17.00 uur pfft hoe verzinnen ze het??
Ik hoop echt zo voor je dat de wond nu goed geneest (en natuurlijk zonder pijn! ).

Hoe is het nu met jou Avena? Voel jij je al iets beter? Hopelijk was de verpleegkundige nu positiever over het herstel van jouw wond?

Hier nu 7 bestralingen achter de rug, nog 8 te gaan. Op advies van oedeemtherapeut gestopt met het inzwachtelen omdat dit niet goed is voor de huid i.c.m. bestralingen. Ik was bang voor opnieuw vochtophoping maar tot nu toe gaat het goed :yes: .
Maandag voor het eerst weer naar werk, echt zin om weer aan de slag te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Nou helemaal nuchter was het niet, ik mocht voor 8.00 uur twee beschuitjes met jam en een kopje thee. Om 12 uur nog 1 glaasje water en daar moest ik het mee doen tot 19.00 uur, toen kreeg ik twee heerlijke beschuitjes met kaas.

FlatWhite, wat goed dat je weer gaat werken en dat je er ook zin in hebt! Ik heb echt gewacht tot een week of 4 na de laatste bestraling en ik had er helemaal geen zin in. Uiteindelijk was het toch wel weer heel fijn om op mijn werk te zijn.
Wat heerlijk zijn die beschuitjes dan hè!

Ik heb het lesgeven heel erg gemist. Tijdens de chemo’s wel telefonische intakes gedaan en dat was ook leuk hoor maar ik mis gewoon de klas. om mezelf te beschermen met bedrijfsarts afgesproken te starten met 2 dagdelen. Gelukkig kan ik nu wel de start van het nieuwe schooljaar met weer een nieuwe klas meemaken.
Alle reacties Link kopieren
Wow @FlatWhite, gewoon aan het werk tijdens je bestralingen? En met plezier zo te lezen, dat is fijn! Ik dacht dat je van die bestralingen heel moe werd. Valt het bij jou dan mee met de bijwerkingen?

Ik heb inmiddels besloten dat de verpleegkundige die mijn wond verzorgt de pot op kan. Ze plakte de wond elke keer helemaal af en dat verband moest steeds tot de volgende afspraak (drie dagen later) blijven zitten. De vorige keer begon het een dag voor mijn afspraak los te laten (het zit op een rotplek onder mijn oksel) en toen heb ik het eraf gehaald. De wond bleek er al behoorlijk goed uit te zien, maar de huid waar de pleisterlijm had gezeten, was rood van de uitslag. En ik maar denken dat ik de wond nog steeds voelde...

Ik ben lekker weer eens normaal gaan douchen en heb het toen zelf met milder spul afgeplakt. Toen ik donderdag terug was bij de verpleegkundige, vond ze het nog steeds niet goed genoeg en er ging gewoon weer zo'n enorme pleister over mijn uitslag heen. Die moest ik dan tot maandag laten zitten! Die nacht had ik er flink veel last van en de volgende ochtend heb ik dat onding eraf gehaald. Knalrode huid, tot blaren aan toe. En nu smeer ik die rode plekken twee keer per dag in met een verzachtende zalf, doe ik wat betadine op het wondje en plak ik er alleen nog een normale, kleine pleister overheen. Wat een verlichting zeg.

Ik krijg maandag vast commentaar, maar het is mijn lijf en die marteling gaan we niet meer doen.

@Mida, beetje geslapen? Nog last van de narcose, of gaat het wel?
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Avena, tot nu toe heb ik geen last van vermoeidheid door de bestralingen. Om mijn conditie op peil te krijgen wandel ik dagelijks zo'n 5 km en dan ''s morgens vroeg als het nog lekker rustig is in het bos.
Pfft die pleisters kunnen inderdaad voor veel uitslag/ huidirritatie zorgen dus ik zou net als jij dat ding hebben verwijderd.

Mida, hoe is het nu?
Alle reacties Link kopieren
Ah, dat is goed om te weten! Hoop dat mij dat ook gegeven is. Het is straks vijf kwartier rijden naar het ziekenhuis dat de bestralingen gaat doen. En dus weer vijf kwartier terug. Ik was bang dat ik een heel ingewikkeld chauffeursschema moest gaan organiseren. Zou heel fijn zijn als ik (grotendeels) zelf kan rijden.

Ik ben nu ook weer aan wandelen begonnen om de conditie op te vijzelen. Mijn herstel van de operatie heeft twee volle weken geduurd. Veel langer dan ik had verwacht. Ik ben begin deze week begonnen met een rondje van 2,5 km. Gisteren liep ik er eentje van 6,5 km (met nog 140 meter klimmen en dalen) en dat ging eigenlijk prima. Zou blij zijn als ik ook weer mag zwemmen om mijn armen en schouders de broodnodige beweging te geven. Moet maandag weer naar de wondverpleegkundige, maar die gaat ongetwijfeld zeggen dat het nog niet mag.

Woensdag volgt een spannende afspraak. De uitslag van het pathologisch onderzoek van het tumorweefsel en de lymfekier. Dan zie ik voor het eerst weer een arts. Bijna drie weken na mijn operatie.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Avena, hoe gaat het? Heb je een goede uitslag gehad?
FlatWhite, hoe gaat het op je werk, trek je het een beetje? Bijna klaar met de bestralingen inmiddels?

Hier gaat het nog niet best helaas. Ik merk weinig vooruitgang, er blijft héél véél rotzooi uitkomen. Het doet ook zeer en 1 van de wondjes ziet er rood en ontstoken uit. Ik heb afgelopen maandag het ziekenhuis daarom gebeld omdat ik het niet vertrouwde. Maar de chirurg die het beoordeeld heeft vond het er niet slecht uitzien en vond dat ik wat meer geduld moet hebben en in de tussentijd, spoelen, spoelen, spoelen. Ik ben ook heel erg moe en enorm emotioneel, het lijkt wel of alle emoties van het afgelopen jaar er nu pas uitkomen. Ik heb me dan ook weer ziekgemeld en dat voelt écht een beetje als verliezen. :|
Woensdag heb ik weer een afspraak met de chirurg, ben benieuwd wat die te melden heeft...........
Alle reacties Link kopieren
Ach Mida, wat rot allemaal... :hug:
Kan me goed voorstellen hoe je je voelt. En ik had alleen maar een licht ontstoken operatiewond. Zo'n wond vraagt zoveel energie van je lijf. Heel logisch dat je daar beroerd en moe van bent en ik snap ook wel waarom het mentaal nu zwaar is. Het is ook gewoon een vette tegenslag. Hoop dat het je lukt om lief en mild voor jezelf te zijn en dat je het tot woensdag een beetje uit weet te houden.

ik heb goed nieuws gehad! Er zijn geen uitzaaiingen gevonden in de lymfeklier die verwijderd is. En de tumor blijkt nog steeds weinig agressief. Dat betekent dat het plan blijft zoals het was: bestralingen en hormoontherapie. Wat de chirurg van mijn eigen ziekenhuis betreft, kan ik nu met de bestralingen beginnen. Maar het is afwachten wanneer het ziekenhuis waar ik naartoe moet plek heeft.

Het gekke is dat ik de laatste dagen behoorlijk somber ben. Ik ben rationeel enorm opgelucht dat ik definitief geen chemo hoef en dat mijn kanker heel overzichtelijk blijkt. Maar ik denk dat bij mij nu ook alle indrukken, spanning en onzekerheid van de afgelopen maanden eruit komen.

Het voelt ook als een rare pauze waar ik in zit. In principe ben ik fysiek nu weer fit genoeg om mijn normale werkzaamheden op te pakken. Maar het zou bij wijze van spreken volgende week kunnen zijn dat ik aan bestralingen begin, maar ook over vier weken. Ik leef nog steeds bij de dag dus. Ik eet gezond (hoewel het me nog steeds niet geweldig wil smaken) en ik probeer elke dag genoeg te bewegen en 's nachts goed te slapen. Ik vertrouw er maar op dat het op deze manier mentaal ook elke dag weer een beetje beter gaat.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Oh wat een fijn nieuws! Weet je al wel hoeveel bestralingen je gaat krijgen?
Bij mij zat er een week of 6 tussen de operatie en de eerste bestraling. Hopelijk hoef je niet te lang te wachten. Gun jezelf de tijd om het te verwerken. Ik merk dat ik die tussen de behandelingen door niet heb gehad, je gaat maar door en door.
En nu het tegenzit komt het er inderdaad allemaal uit.
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat doe ik. Ik zal wel moeten, want ik heb op dit moment weinig om handen en het heeft niet zoveel zin om nu nieuwe dingen op te starten. Het aantal bestralingen weet ik nog niet. De ene chirurg zei 10 tot 15, de andere 20 tot 25. Het zal uiteindelijk door het ziekenhuis bepaald worden waar de bestralingen plaatsvinden, neem ik aan.

Jij sterkte en ik hoop dat je de ruimte hebt om het rustig aan te doen!
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Wat een goed nieuws Avena: geen uitzaaiingen én weinig agressief.
Tegelijkertijd zo logisch dat je nu ook somber bent. Je hebt zoveel te verwerken en dat moet ergens een keer zijn impact hebben.
Knap dat je desondanks toch goed probeert op te letten dat je eet en dat je wandelt om je fysieke conditie zo goed mogelijk te houden.
Een knuffel voor jou, terwijl je alweer moet wachten, nu op bericht over de bestralingen.
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel @Case-je! Mijn motivatie om gezond te eten en genoeg te bewegen was altijd al mijn gezondheid. En nu is die motivatie nog veel sterker geworden. Sowieso merk ik dat hoe beter ik mij fysiek voel, hoe beter het mentaal ook gaat. Het zal ook een kwestie van tijd zijn, dus ik ga maar stug door met goed voor mezelf zorgen.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
@Mida een dikke :hug:
Zo logisch dat deze tegenslag nu net de druppel is waardoor alle opgekropte emoties er nu uit komen. En de chirurg kan makkelijk zeggen dat je geduld moet hebben maar verdikkeme je wil vooruit. Maar zoals Avena ook zei, wees lief voor jezelf nu en hopelijk zijn je dierbaren nu ook extra lief voor je.

@Avena, wat fijn dat goede nieuws: geen uitzaaiingen en dus ook geen chemo!
Het duurde hier ook een tijd voordat ik duidelijkheid had over het aantal bestralingen. Dat werd bepaald door de radioloog aan de hand van de uitslag van de operatie. Hopelijk krijg je snel te horen hoeveel jij er krijgt en wanneer je kunt starten.
Hier was het 6 wk na de operatie.
FlatWhite schreef:
30-08-2020 22:15
Dat werd bepaald door de radioloogtherapeut aan de hand van de uitslag van de operatie.
.
Ze worden vaak verward, maar de radioloog en radiotherapeut zijn twee aparte specialisten.

Avena, superfijn nieuws dat je een (relatief) goede operatieuitslag hebt gehad! Je pad is dan tenminste duidelijk en dat exacte aantal bestralingen komt wel.

Mida - wat naar van je wond. Hoop dat je snel verbetering ziet.
Alle reacties Link kopieren
Hoe gaat het nu met je, Mida? Hoop dat je afspraak met de chirurg morgen wat oplevert.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Even een suffe vraag. Is er hier iemand die op dit moment tamoxifen slikt en mij kan vertellen hoe groot die tabletten zijn?
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb tot een kleine 2 jaar geleden tamoxifen geslikt. Het waren kleine pilletjes.
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel! Vergelijkbaar met de anticonceptiepil wellicht?
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Wel iets groter. Ik heb even gezocht en een oude gevonden. Doorsnee 9 mm.
Alle reacties Link kopieren
Ah, wat tof van je! Dankjewel!
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven