relatietherapie ervaringen??

02-01-2011 19:33 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik maak even een nieuw topic aan anders gaat alles zo doorelkaar lopen. Maar daar mijn man en ik volgende week een intensieve relatietherapie-2-daagse gaan volgen bij de Meyboom in Vlissingen, vroeg ik me af wat de ervaringen hier op het gebied van relatietherapie zijn.



Ik kan me er namelijk nog niks bij voorstellen, hoe gaat zoiets in zijn werk?



Heb al wel even gekeken naar topics hierover, maar dat was niet veel en al wat ouder weer.



groet Scoop
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen ervaringen, maar ik stel me voor hierbij dat je alsnog zelf samen al het werk moet doen, maar dat er in die twee dagen heel duidelijk en confronterend wordt gekeken door beiden of er nog voldoende basis is om uberhaupt samen (met therapie) verder te gaan.



Maar ik kan het helemaal mis hebben. Het lijkt me ook dat je dat zonder intensieve therapie wel weet, of de basis er nog is. Succes iig.
Alle reacties Link kopieren
Bij de RIAGGs kreeg je meestal een uur per week, zo weet ik van kennissen. En dat zolang als nodig. Dat was toen gratis dacht ik. Het is wel een tijd geleden. Zelf nooit therapie gehad overigens.
Ik heb 4 sessies relatietherapie gehad en na die laatste hebben we het samen uitgemaakt. Dus die therapie werkte goed

Het was 1 uur per week. En door haar vragen naar onze beleving leerden we elkaar beter begrijpen. Tis gewoon communiceren, en alles boven tafel krijgen.

Bij ons werd daardoor juist duidelijker en duidelijker dat we echt niet bij elkaar pasten...

Oh en als je een doorverwijzing van de huisarts hebt, is het gewoon gratis. Want dan is het specialistische tweedelijns zorg.
Alle reacties Link kopieren
Ahh, ze schijnen voornamelijk gebruik te maken van Gestalt therapie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gestalttherapie



Dan dragen ze je op bepaalde dingen te doen, bijvoorbeeld je man moet achter je gaan staan op een afstand en jij moet je achterover laten vallen. Dan lokt dan bepaalde gevoelens uit die je je bewust wordt, bijvoorbeeld: vertrouw ik hem blindelings? En hoe voelt het voor hem om jou op te vangen.



Het dient dus om bewust te worden van je eigen en elkaars gevoelens.
relatie therapie en welke therapie dan ook werkt alleen wanneer je allebei bewust ......

- met zelfreflectie en zelfkritiek kunt omgaan.

- je jezelf kwetsbaar durft op te stellen.

- zonder rancunes en verwijten elkaar benaderd.

- je diep in jezelf durft te gaan.

- duidelijk bent naar jezelf,naar elkaar en de therapeut.



Gestalttherapie is inderdaad een mooie methode die in de vorm van rollenspellen toegepast kan worden,dat kan voor veel mensen een onhandig gevoel geven.
Alle reacties Link kopieren
Wees vooral heel eerlijk, ook als het niet mooi en prettig is. Anders heeft het geen zin.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb even gegoogled en de therapeuten zijn geen psychologen. De ene is leraar en de ander agogisch werker. Dan heb ik er altijd nogal wat vraagtekens bij, zeker als er termen zoals bio-energetica over tafel vliegen. Iedereen mag zich therapeut noemen, maar niet iedereen mag zichzelf psycholoog noemen. Van een psycholoog weet je zeker dat hij/zij een WO opleiding pyschologie heeft gevolgd, al dan niet gespecialiseerd in relatietherapie. Bovendien staan ze geregistreerd bij het BIG en je komt in aanmerking voor vergoeding van je zorgverzekeraar. Een relatietherapie is een serieuze zaak. In je relatie word je namelijk steeds geconfronteerd met je eigen persoonlijkheid. Een psycholoog die het proces begeleidt is geen overbodige luxe. Of een weekend wat uithaalt is een andere vraag. Relatietherapie is een proces. je moet iemand hebben die je gedurende een langere periode volgt en feedbackt mijns inziens.
Eens met meds, check altijd eerst de achtergrond van de peut.

Iedere lulboer mag zich therapeut noemen, ga voor een WO-opgeleide psycholoog!



Mijn collega ging in relatietherapie bij een peut en vertelde dat hij zich moest inbeelden dat zijn hersenvocht naar beneden liep.



I rest my case.
Alle reacties Link kopieren
quote:DeKenau schreef op 03 januari 2011 @ 01:49:

Eens met meds, check altijd eerst de achtergrond van de peut.

Iedere lulboer mag zich therapeut noemen, ga voor een WO-opgeleide psycholoog!



Mijn collega ging in relatietherapie bij een peut en vertelde dat hij zich moest inbeelden dat zijn hersenvocht naar beneden liep.



I rest my case.Ja of je moet knuffelsessie houden of erger nog lachsessies, of gezamenlijk je verleden "verbranden". Maar je lost er problemen met bijv. hechting niet mee op.
Alle reacties Link kopieren
Ben benieuwd wat zo'n weekend eigenlijk kost. Staat niet op de site
Alle reacties Link kopieren
die mevrouw noemt zichzelf psychotherapeut. Maar staat ook niet geregistreerd bij BIG
ook eens met Meds.....het zijn geen weekend-uitjes.

iets wat in langere tijd beschadigd is geraakt, zet je niet in een weekend recht maar vergt veel meer tijd en begeleiding.

Een bevriend iemand geeft ook gestalttherapie en daar zit inderdaad veel meer tijd in.
Alle reacties Link kopieren
nog wat info:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/rel ... t-het.html
Ze zullen heus wel veel ervaring en verstand van zaken hebben, maar voor zo'n bak met geld vertrouw ik mijn sores toch liever toe aan iemand die daar een gedegen opleiding voor heeft gevolgd.



In wekelijkse sessies en niet een weekendje emo-geklets, wat voornamelijk inspeelt op je gevoel maar op de lange termijn niets uithaald.
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft niet per se WO opgeleid te zijn om een goede therapeut te zijn. Creatieve Therapie is een vierjarige HBO-opleiding en na een aantal HBO-opleidingen, bijv MWD, kun je je specialiseren tot systeemtherapeut. Voor genoemde opleidingen bestaan ook beroepsregisters, dus dat even checken blijft belangrijk. Een psycholoog is nog geen goede therapeut, dan zou ik eerder kiezen voor een psychotherapeut.
Alle reacties Link kopieren
Jammer van al het negatieve meteen, dat geeft me nou niet bepaald een goed gevoel.

We zijn hier terechtgekomen door goede ervaringen van andere mensen, dus vandaar. En de kosten worden voor een deel vergoed door de verzekering dus dat is ook prettig en verder hebben we behalve dit, dat eigenlijk gewoon een start is, omdat ik heel sterk het gevoel had dat ik iets moest doen, ook een psychotherapeut gevonden in de buurt van onze woonplaats waar we als vervolg op dit heengaan, voor een langere periode. En ik heb me redelijk verdiept in de relatietherapie en ook hele negatieve ervaringen gehoord inmiddels van mensen die bij een geregistreerde psycholoog waren geweest, dus dat zegt idd ook niet echt alles. Of het wat is zullen we zien, ik laat het zeker weten.
Het gaat om jullie dus jullie moeten doen waar je je prettig bij voelt. Persoonlijk zou ik me afvragen of twee dagen niet in een keer heel veel is. Aan de andere kant lijkt een uurtje per week me ook niet direct opschieten. Sorry, geen advies dus.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat erom waar jij en je partner je prettig bij voelen. Ik heb de website van de praktijk waar je het weekend gaat doen, en ik zou er niet voor kiezen en gaan voor iemand die WO psychologie gedaan heeft (en ja, ook die types kunnen ongeschikt zijn. 't Is maar net of de website/aanpak/ideeën/achtergrond van iemand je aanspreken en bij jou aansluiten). Maar als jij je er fijn bij voelt, zeker doen.



Therapie werkt alleen als je je er echt voor inzet, maar er moet ook een klik met de therapeut zijn.



Twee dagen intensief lijkt me een hoop in één keer, maar goed dat jullie ook al gekeken hebben voor een vervolg. Het zal best veel losmaken, en het zou niet fijn zijn, denk ik, als je met al die losgewoelde gevoelens na zo'n weekend weer samen buiten staat.
Alle reacties Link kopieren
Het belangrijkste is denk ik dat je er samen achter staat en samen ook keihard wilt werken aan de relatie anders heeft het denk ik geen enkele zin.

Als de 1 eigenlijk alleen maar meegaat omdat de ander zo graag wil dan gaat geen enkele therapie helpen denk ik,zelfs geen sessie bij dr Phill..
Alle reacties Link kopieren
En dat is in ons geval echt wel zo, we gaan er allebei met een open blik in en we willen ook echt graag dat het gaat lukken, of de methode, de therapeuten ed echt iets voor ons zijn, dat weten we niet, maar dat weet je denk ik nooit van te voren. We zien dit als een start, om daarna ook nog verder te gaan vervolgtherapie.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het pertinent oneens met de stelling dat HBO'ers ook goede therapeuten zouden zijn. Je mag je als psychotherapeut alleen zodanig noemen als je een door de overheid erkende opleiding hebt gedaan.



Je kan het vergelijken met een arts of verpleegkundige, beide zijn heel ervaren in hun vak, maar de diagnoses en behandeling zou ik overlaten aan de arts.
Ik ken geweldige HBO'ers, en verschrikkelijke psychologen. Dus die vlieger gaat voor mij niet op.
Alle reacties Link kopieren
uitzonderingen bevestigen de regel
Alle reacties Link kopieren
Zelf ga ik alleen voor een therapeut die WO psychologie heeft, een BIG-registratie, een NIP registratie en die ook nog eens GZ-psycholoog is. Misschien harde eisen, maar ik ben zelf ook psycholoog en dat beïnvloedt mijn mening misschien. Heb zelf ook bij verschillende psychologen gelopen en ik merk dat er grote verschillen tussen zitten. Maar uiteindelijk denk ik dat het met name draait om een klik met de therapeut. Hoe open je tegen iemand wil zijn, hoeveel vertrouwen je er in hebt en of die persoon de stijl toepast die je nodig hebt (bij mij werkt bijvoorbeeld een confronterende stijl beter dan een meelevende stijl). Daarom weet ik ook niet of het gegeven dat het bij anderen heeft gewerkt een garantie is dat het bij jullie ook werkt. Ik wil overigens niet negatief zijn. Ik geloof zeker dat het kan helpen als je een goede klik met de therapeut hebt, als je er beiden voor open staat en de intentie hebt om de relatie te redden en als je geen wonderen verwacht van de therapie maar beseft dat jullie het uiteindelijk zelf moeten gaan doen.



Sterkte!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven