
Zou jij dat eten?
vrijdag 4 december 2009 om 18:20
Was net bij de exotische super. Dat is voor mij net een snoepwinkel, ze hebben altijd wel weer iets waarvan ik denk 'wat moet je ermee?'
Dit keer stond ik me, terwijl er vers lamsgehakt voor me werd gedraaid en de koteletjes van elkaar gezaagd werden, te vergapen aan de vitrine.
Naast gehakt, kip, lamsbout en kalfsschenkels, lagen daar;
niertjes
kalfspoten (met de hoef er nog aan)
lever
ballen
pens
schapenkoppen
hart
Niertjes, lever en schapenballen heb ik weleens gegeten. Pens, hart, kop en kalfspoot niet.
Beetje gaan google-en en kwam een recept tegen voor tripe a la mode. En voor haggis, ook zoiets.
Nooit gegeten. Ik zou het wel proberen, bij gelegenheid. Jij?
Dit keer stond ik me, terwijl er vers lamsgehakt voor me werd gedraaid en de koteletjes van elkaar gezaagd werden, te vergapen aan de vitrine.
Naast gehakt, kip, lamsbout en kalfsschenkels, lagen daar;
niertjes
kalfspoten (met de hoef er nog aan)
lever
ballen
pens
schapenkoppen
hart
Niertjes, lever en schapenballen heb ik weleens gegeten. Pens, hart, kop en kalfspoot niet.
Beetje gaan google-en en kwam een recept tegen voor tripe a la mode. En voor haggis, ook zoiets.
Nooit gegeten. Ik zou het wel proberen, bij gelegenheid. Jij?
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.

vrijdag 4 december 2009 om 19:15
quote:zomerfreak schreef op 04 december 2009 @ 19:05:
Mijn man smste me vanmorgen vanuit Peru, dat hij cavia had gegeten! (hij is op reis doo Zuid Amerika)
Cavia is daar een specialiteit. Iedereen eet het daar. Ik heb plaatjes gezien op google maar het ziet er echt heel vies uit...
In Peru doen ze nog veel meer met cavia's als ik Grenzeloos Verliefd mag geloven. De vroedvrouw schuift niet zachtzinnig met levende cavia over de zwangere buik en snijdt daarna het beest open, bekijkt de binnenkant van Snuffie om zo te zien hoe het met de baby gesteld is.
Ik moest toch wel lachen.
Mijn man smste me vanmorgen vanuit Peru, dat hij cavia had gegeten! (hij is op reis doo Zuid Amerika)
Cavia is daar een specialiteit. Iedereen eet het daar. Ik heb plaatjes gezien op google maar het ziet er echt heel vies uit...
In Peru doen ze nog veel meer met cavia's als ik Grenzeloos Verliefd mag geloven. De vroedvrouw schuift niet zachtzinnig met levende cavia over de zwangere buik en snijdt daarna het beest open, bekijkt de binnenkant van Snuffie om zo te zien hoe het met de baby gesteld is.
Ik moest toch wel lachen.


vrijdag 4 december 2009 om 19:22
quote:milo schreef op 04 december 2009 @ 19:18:
Mamasaar, vraag je dan niet aan de slager wat je daarmee voor spannends kan doen?
Het ziet er ook een beetje uit als kleine (wederom afgehakte) penissen Over spannends gesproken!
Ik denk dat je er trouwens soep van kunt trekken, maar vind het zo stuitend uitzien. Ik kan sowieso weinig hebben van vlees (lucht, zicht of het gevoel), had ik bij mijn vorige zwangerschap ook.
Maar het ziet er echt, echt, echt ontzettend bleeeh uit.
Mamasaar, vraag je dan niet aan de slager wat je daarmee voor spannends kan doen?
Het ziet er ook een beetje uit als kleine (wederom afgehakte) penissen Over spannends gesproken!
Ik denk dat je er trouwens soep van kunt trekken, maar vind het zo stuitend uitzien. Ik kan sowieso weinig hebben van vlees (lucht, zicht of het gevoel), had ik bij mijn vorige zwangerschap ook.
Maar het ziet er echt, echt, echt ontzettend bleeeh uit.
Ja, dat vind ik echt.
vrijdag 4 december 2009 om 19:23
quote:milo schreef op 04 december 2009 @ 19:15:
[...]
In Peru doen ze nog meer met cavia's als ik Grenzeloos Verliefd mag geloven. De vroedvrouw schuift niet zachtzinnig met levende cavia over de zwangere buik en snijdt daarna het beest open, bekijkt de binnenkant van Snuffie om zo te zien hoe het met de baby gesteld is.
Ik moest toch wel lachen.Ieuuuuw! Wat goor Hij vertelde er in zijn sms ook nog gezellig bij dat hij hele proces van klaarmaken gezien had. Van beestje in kooi naar gebakken op zijn bord. Aan de andere kant, dat doen ze hier net zo gemakkelijk met kippen, kreeften en vis enzo..
[...]
In Peru doen ze nog meer met cavia's als ik Grenzeloos Verliefd mag geloven. De vroedvrouw schuift niet zachtzinnig met levende cavia over de zwangere buik en snijdt daarna het beest open, bekijkt de binnenkant van Snuffie om zo te zien hoe het met de baby gesteld is.
Ik moest toch wel lachen.Ieuuuuw! Wat goor Hij vertelde er in zijn sms ook nog gezellig bij dat hij hele proces van klaarmaken gezien had. Van beestje in kooi naar gebakken op zijn bord. Aan de andere kant, dat doen ze hier net zo gemakkelijk met kippen, kreeften en vis enzo..

vrijdag 4 december 2009 om 19:25
Mijn moeder haalde vroeger altijd 'uurboord' bij de slager, dat was iets in plakjes dat met zout en peper op je brood ging.
Op een gegeven moment begreep ik dat het uier van de koe was.
Ik heb het niet meer graag, of bijna niet meer gegeten.
Gebakken bloedworst aten we vroeger omdat mijn vader daar zo gek op was. Eigenlijk altijd gedachtenloos meegegeten, maar na het zien hoe het gemaakt wordt, zal ik het niet snel zelf maken.
Soms heb ik er dan ineens trek in, voor bij de rooiekool, maar uiteindelijk maak ik toch een balletje gehakt. Terwijl ik ook gehakt heb zien draaien, wat ook niet altijd even smakelijk is.
Maar kippelevertjes vind ik heerlijk.
Eerst uien in ringen heel zachtjes bakken tot ze zacht en zoetig zijn.
Dan de levertjes erbij, in hele kleine stukjes, en elk viezeltje wit en dergelijke moet er af zijn.
Als ze niet meer rood zijn gaat er bij: zout, zoete ketjap, sambal en knoflook, en een flinke scheut tomatenketchup. Een scheutje water erbij en goed doorroeren. Dit zaakje een minuutje of wat laten pruttelen. Er kan nog wat gembersiroop bij om het af te maken.
Dit is zó lekker. Met rijst en komkommersalade, of gewoon op een hard broodje.
Mjammie!
Op een gegeven moment begreep ik dat het uier van de koe was.
Ik heb het niet meer graag, of bijna niet meer gegeten.
Gebakken bloedworst aten we vroeger omdat mijn vader daar zo gek op was. Eigenlijk altijd gedachtenloos meegegeten, maar na het zien hoe het gemaakt wordt, zal ik het niet snel zelf maken.
Soms heb ik er dan ineens trek in, voor bij de rooiekool, maar uiteindelijk maak ik toch een balletje gehakt. Terwijl ik ook gehakt heb zien draaien, wat ook niet altijd even smakelijk is.
Maar kippelevertjes vind ik heerlijk.
Eerst uien in ringen heel zachtjes bakken tot ze zacht en zoetig zijn.
Dan de levertjes erbij, in hele kleine stukjes, en elk viezeltje wit en dergelijke moet er af zijn.
Als ze niet meer rood zijn gaat er bij: zout, zoete ketjap, sambal en knoflook, en een flinke scheut tomatenketchup. Een scheutje water erbij en goed doorroeren. Dit zaakje een minuutje of wat laten pruttelen. Er kan nog wat gembersiroop bij om het af te maken.
Dit is zó lekker. Met rijst en komkommersalade, of gewoon op een hard broodje.
Mjammie!
vrijdag 4 december 2009 om 19:29
Mijn ouders zijn nog van het ouderwetse degelijke kookwerk.
Kluif in de soep, het liefst een knie, of een osisestaart.
Ik eet het er niet. Altijd uitkijken voor botsplinters.
In mijn erwtensoep gaat een gewoon schouderkarbonaadje, waar ik het bot vanaf haal en het vervolgens onder de koude kraan afspoel zodat alle eventuele flintersplinters weg zijn.
Kluif in de soep, het liefst een knie, of een osisestaart.
Ik eet het er niet. Altijd uitkijken voor botsplinters.
In mijn erwtensoep gaat een gewoon schouderkarbonaadje, waar ik het bot vanaf haal en het vervolgens onder de koude kraan afspoel zodat alle eventuele flintersplinters weg zijn.
vrijdag 4 december 2009 om 19:33
vrijdag 4 december 2009 om 19:33
Ja, leuk exotische supermarkten
Uierboord is volgens mij iets typisch Rotterdams/Zuid-Hollands. In 't dorp waar ik ben opgegroeid had de slager het af en toe - helaas.
Ik denk dat veel Nederlanders al dan niet per ongeluk pens hebben gegeten. Staat in veel bistros als tripe op de kaart, wordt vaak besteld. Toen ik in Parijs werkte, was dat altijd de eerste waarschuwing die ik aan vrienden/familie gaf
Ik eet pens, lever, hart en niertjes als het me wordt voorgeschoteld. Ben niet zo kieskeurig.
En verder? Ach, ik ben vegetariër na het eten
Uierboord is volgens mij iets typisch Rotterdams/Zuid-Hollands. In 't dorp waar ik ben opgegroeid had de slager het af en toe - helaas.
Ik denk dat veel Nederlanders al dan niet per ongeluk pens hebben gegeten. Staat in veel bistros als tripe op de kaart, wordt vaak besteld. Toen ik in Parijs werkte, was dat altijd de eerste waarschuwing die ik aan vrienden/familie gaf
Ik eet pens, lever, hart en niertjes als het me wordt voorgeschoteld. Ben niet zo kieskeurig.
En verder? Ach, ik ben vegetariër na het eten
vrijdag 4 december 2009 om 19:36
vrijdag 4 december 2009 om 19:37
quote:eleonora schreef op 04 december 2009 @ 18:29:
[...]
Nee, lam lust ik ook niet (ik vind de smaak van schapenvlees erg sterk en niet lekker) maar ik eet sowieso geen jonge dieren. Ook geen kalveren, speenvarkens enzovoort.
Doe ik ook niet. Mijn man vindt dat raar maar ik vind het niet nodig om jonge dieren te eten. Ik eet trouwens liever vis dan vlees, maar ja, dat is ook weer niet goed voor het leven in de zee.
[...]
Nee, lam lust ik ook niet (ik vind de smaak van schapenvlees erg sterk en niet lekker) maar ik eet sowieso geen jonge dieren. Ook geen kalveren, speenvarkens enzovoort.
Doe ik ook niet. Mijn man vindt dat raar maar ik vind het niet nodig om jonge dieren te eten. Ik eet trouwens liever vis dan vlees, maar ja, dat is ook weer niet goed voor het leven in de zee.
Stressed is just desserts spelled backwards

vrijdag 4 december 2009 om 19:38
Tripe bestel ik dus niet
Maar smaakt het zoals het ruikt ? Nee toch? Vast niet dan zou niemand het eten Maar waar lijkt het op?
Maleficient, niet gek hoor
Lijkt een beetje op heel knapperig gebakken kippig nootachtig iets ofzo, niet erg bijzonder, het idee dat je sprinkhaan aan het eten bent is het bijzonderst denk ik
Vriend van mij kreeg laatst voor z'n verjaardag een blikje sprinkhaan van iemand die vaart, t blikje is dicht gebleven dus geen idee hoe die gemaakt waren
Maar smaakt het zoals het ruikt ? Nee toch? Vast niet dan zou niemand het eten Maar waar lijkt het op?
Maleficient, niet gek hoor
Lijkt een beetje op heel knapperig gebakken kippig nootachtig iets ofzo, niet erg bijzonder, het idee dat je sprinkhaan aan het eten bent is het bijzonderst denk ik
Vriend van mij kreeg laatst voor z'n verjaardag een blikje sprinkhaan van iemand die vaart, t blikje is dicht gebleven dus geen idee hoe die gemaakt waren
vrijdag 4 december 2009 om 19:42


vrijdag 4 december 2009 om 19:44
quote:borrie2 schreef op 04 december 2009 @ 19:38:
Tripe bestel ik dus niet
Maar smaakt het zoals het ruikt ? Nee toch? Vast niet dan zou niemand het eten Maar waar lijkt het op?
Ik vind tripe wel iets meer ruiken, maar in Parijs kreeg ik het meestal als stoofschotel met saus en dan lijkt het net een stoofpotje, Gewoon vlees: beetje taai kan het wel zijn.
Tripe bestel ik dus niet
Maar smaakt het zoals het ruikt ? Nee toch? Vast niet dan zou niemand het eten Maar waar lijkt het op?
Ik vind tripe wel iets meer ruiken, maar in Parijs kreeg ik het meestal als stoofschotel met saus en dan lijkt het net een stoofpotje, Gewoon vlees: beetje taai kan het wel zijn.
vrijdag 4 december 2009 om 19:45
Ik vind het zelf altijd ontzettend leuk om de specialiteiten van een land te proeven. Alleen sommige landen hebben nogal aparte specialiteiten dat verder gaat dan krokodil, zebra, slang, insecten, rauwe octopus en knaagdieren. In Marrakech heb je het prachtige Djema el Fna plein dat 's avonds vol staat met eetttentjes. De specialiteit is daar inderdaad schapenkoppen. Je ziet zo'n kop met opengesneden hersenpan braden en de hersenen schijnen een delicatesse te zijn. Dat zou ik nooit van mijn leven eten, verschrikkelijke aanblik en geur.
vrijdag 4 december 2009 om 19:45
quote:borrie2 schreef op 04 december 2009 @ 19:43:
Nee, ik ook niet..
Ten eerste jonge dieren smaken vaak lekkerder dan ouwe
En jonge dieren hebben ook veel minder lang geleefd.. Das toch alleen maar beter dan?ja, dat laatste vind ik dan juist weer niet. Hoewel het leven in de bio-industrie niet zo fraai is natuurlijk. Maar toch eet ik het liever niet. Ik eet sowieso niet elke dag vlees hoor. Het gaat me steeds meer tegen staan om dat elke dag te eten.
Nee, ik ook niet..
Ten eerste jonge dieren smaken vaak lekkerder dan ouwe
En jonge dieren hebben ook veel minder lang geleefd.. Das toch alleen maar beter dan?ja, dat laatste vind ik dan juist weer niet. Hoewel het leven in de bio-industrie niet zo fraai is natuurlijk. Maar toch eet ik het liever niet. Ik eet sowieso niet elke dag vlees hoor. Het gaat me steeds meer tegen staan om dat elke dag te eten.
Stressed is just desserts spelled backwards

vrijdag 4 december 2009 om 19:46
Naja ik zelf vind het zonde, en ik kan die gedachte niet volgen, maar ik ken zò veel mensen die dat hebben..
Ik hou er wel altijd rekening mee als ik het weet van iemand die komt eten..
Want er zijn inderdaad veel mensen die vis alleen gefileerd eten, vlees alleen zonder bot en onherkenbaar lekker vinden..
Geen jonge dieren eten..
(al vraag ik me af; geldt dat dan ook voor kipfilet?)
Ik hou er wel altijd rekening mee als ik het weet van iemand die komt eten..
Want er zijn inderdaad veel mensen die vis alleen gefileerd eten, vlees alleen zonder bot en onherkenbaar lekker vinden..
Geen jonge dieren eten..
(al vraag ik me af; geldt dat dan ook voor kipfilet?)