Italiaanse eetgewoontes. Wie vertelt?

30-12-2009 11:56 178 berichten
Alle reacties Link kopieren
Italiaanse eetgewoontes. Wie vertelt?



Ik hou van Italiaans eten. Eet het ook weer niet overdadig veel en helaas heb ik de Zilveren Lepel nog niet voor een betaalbaar bedrag op de kop weten te tikken.



Maar toch hoor ik her en der dingen die ik (nog) niet wist.

Van de week hoorde ik dat de echte Italiaan geen stokbrood bij de pasta serveert. En al eens eerder dat het een "doodzonde" is om pasta als hoofdgerecht te serveren in Italë. Goh. Wist ik nooit. Ik kijk graag kookprogramma's en in de loop van de jaren wel gezien dat zoveel gebieden in Italië zo zijn "eigen" keuken heeft.



Zijn er hier forummers met leuke verhalen, anekdotes, familieverhalen, roots in Italië, waarheden en broodje aap verhalen, of andere leuke of lekkere dingen over de Italiaanse keuken? Ja, lekkere recepten ook welkom uiteraard.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren
Heb zelf anderhalf jaar gedate met een italiaan. Bij hem at ik altijd wel pasta als hoofdgerecht...bijvoorbeeld pasta carbonara..mmm heerlijk. Of idd vlees...een bord vol met vlees..met wat brood en een lekkere salade.



het viel mij altijd op dat hij wel 2 uur bezig was met koken en het dan in mijn ogen vrij weinig smaak had



Koken met weinig verschillende ingrediënten.



Een goed restaurant herken je aan het beperkt aantal gerechten. als je kok 50 gerechten kan maken, is ie nergens in gespecialiseerd. Vaak dus ook plekken waar je maar één gerecht kunt krijgen.

Van een nederlandse pizzakaart zal een italiaan in janken uitbarsten
Een andere Italiaanse eetgewoonte: Alles wat niet de eigen keuken is, enorm wantrouwen. Als het niet Italiaans is, kan het niet goed zijn.



Overigens is dat bij Kroaten, Portugezen of Spanjaarden niet veel anders.
Alle reacties Link kopieren
Op de menukaart in een It. restaurant staat ook altijd 'Pane e coperto' met een klein bedrag.

Zuinige Hollanders zijn geneigd dat te bestellen, in de veronderstelling een broodje met iets te bestellen.

Nou niet dus, dat zijn de servicekosten voor brood en couvert!
Everytime you make a typo, the errorists win.
Alle reacties Link kopieren
Nou ik heb 4 zomers in Italië gewoond/gewerkt. Vooral in de keuken, bar en het restaurant.

Grappig om te zien hoe sceptisch Italianen daar tegenover staan, buitenlanders in de keuken.. Eigenlijk het bij voorbaat al vies vinden. Het was dan wel in midden Italië in een (wel toeristisch) durp.

O ja en ze eten heel veel zoetigheid als ontbijt en een cappuccino is alleen voor 's ochtends.
Alle reacties Link kopieren
Nou, ze eten niet heel veel zoetigheid als ontbijt. Ze eten één dolce. Als je er nog eentje vraagt is dat echt wel reden om even een wenkbrauw op te trekken.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
quote:Spijker schreef op 30 december 2009 @ 12:39:

Nou, ze eten niet heel veel zoetigheid als ontbijt. Ze eten één dolce. Als je er nog eentje vraagt is dat echt wel reden om even een wenkbrauw op te trekken.Nou bij mij dus wel..
Alle reacties Link kopieren
quote:mylenevalerie schreef op 30 december 2009 @ 12:25:

[...]





Het zou helemaal bij mij passen. Ik ben een langzame eter, het liefst kleine dingen en lekker lange tijd. Nou nog een lekkere Italiaan erbij. En een leuke schoonfamilie. Want volgens mij heb je die er ook voor je leven erbij.



Nou, dat valt te bezien hoor. Als je er niet bijpast in hun ogen zal je dat ook nooit gaan doen. Kan erg moeilijk zijn. Geen eigen ervaring, maar via via kende ik wel iemand die dat is overkomen. Erg moeilijk was dat voor de betreffende persoon.



Lijkt mij heerlijk in Italië te wonen. Zijn er hier op het forum ook die daar wonen? Ik ken ze uit vele uiteinden maar volgens mij nog niet uit Italië.
Alle reacties Link kopieren
Quote:"Van een nederlandse pizzakaart zal een italiaan in janken uitbarsten "



Och een chinees weet ook niet wat hij proeftals hij hier chinees eet.

En de friet was daar niet te eten
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Italianen kijken ook heel vreemd op als je penne met bijvoorbeeld een zalmsaus serveert. Bij de penne hoort een tomatensaus, zalm hoort weer bij de tagliatelle...
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, en pizza eet je met je handen. Punt pakken met de rechterhand, beetje dubbelvouwen/klappen en dan van de punt naar de korst toe afhappen. Korst hoef je niet perse op te eten.



Maar je gaat er dus geen stukjes vanaf snijden en die met mes en vork eten.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben (half) Italiaans en ben daar ook geboren. Pasta wordt inderdaad gegeten als primi piatti en vlees gewoon als vlees. Sommige mensen vragen zich wel eens af waar de aardappeltjes en de groente blijven bij het hoofdgerecht
Alle reacties Link kopieren
Ik heb in Noord Italië wel polenta gegeten Qwertu. Maar misschien was deze familie de uitzondering?



Ik vond trouwens de espresso na het eten wel lekker, maar man, wát sterk! Kreeg er echt last van mijn maag van!
Alle reacties Link kopieren
quote:milaatje schreef op 30 december 2009 @ 12:53:

Ik ben (half) Italiaans en ben daar ook geboren. Pasta wordt inderdaad gegeten als primi piatti en vlees gewoon als vlees. Sommige mensen vragen zich wel eens af waar de aardappeltjes en de groente blijven bij het hoofdgerecht Dat zal dan ook per familie verschillen want bij mijn italiaanse ex schoonfamilie kregen we wel degelijk groente en aardappels.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, en espresso is niet zomaar espresso, je hebt verschillende varianten. Bijvoorbeeld de ristretto (nog sterker en nog minder), de lungo (wat slapper en wat meer) en de doppio (net zo sterk maar gewoon twee keer zo veel).



Dus als je de espresso te sterk vond kan je een lungo vragen.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
Polenta, nog nooit zoiets gruwelijks gegeten. In die zin, dat ik dacht een pizza te krijgen. Dus met mijn hongerige maag zei ik, ja doe maar lekker, kreeg ik een groot stuk. Volgens mij nog nooit zo lang over een stuk pizza gedaan. Veel over polenta gelezen maar ik weiger het na die keer ermee te koken.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Liv schreef op 30 december 2009 @ 12:55:

[...]



groente en aardappels.Groente én aardappels? Voor zover ik weet hebben aardappels daar niet de aparte status die ze bij ons hebben, maar worden ze gewoon gezien als een soort groente.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
quote:Spijker schreef op 30 december 2009 @ 12:58:

[...]



Groente én aardappels? Voor zover ik weet hebben aardappels daar niet de aparte status die ze bij ons hebben, maar worden ze gewoon gezien als een soort groente.Ik moet even goed graven in mijn geheugen hoor (tis alweer even geleden ), maar ik heb daar toch wel aardappels ook gegeten. Misschien als extra groente? En nu je het zegt: niet altijd inderdaad. Maar groente wel hoor. Bij iedere maaltijd.
Alle reacties Link kopieren
quote:Liv schreef op 30 december 2009 @ 12:42:

[...]

Dat is waar. Maar het bourgondische, wat je ook in sommige andere landen hebt dat trekt mij. Aandacht voor eten. Uitgebreid met verschillende gerechtjes, wijn, tijd voor eten en elkaar, gezelligheid. En bepaalde gewoontes die daarbij horen van oorsprong vind ik helemaal leuk.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Spijker schreef op 30 december 2009 @ 12:56:

Oh ja, en espresso is niet zomaar espresso, je hebt verschillende varianten. Bijvoorbeeld de ristretto (nog sterker en nog minder), de lungo (wat slapper en wat meer) en de doppio (net zo sterk maar gewoon twee keer zo veel).



Dus als je de espresso te sterk vond kan je een lungo vragen.Hee, ik was toen 20. Wist niet eens dat lungo bestond en was toen nog niet zo mondig
Alle reacties Link kopieren
Mag ik even heel erg barbaars doen? of mag je hier alleen jubelen?

Ik weet dat jullie allemaal dol zijn op Italie en Italianen en het eten maar ik ben er enorm op afgeknapt een paar jaar geleden toen we er op vakantie waren.(en het stomme is vrienden van ons die deze zomer zijn geweest hebben exact dezelfde ervaring en ze wisten niet van de onze )

Ik had me enorm verheugd op het lekkere eten maar man wat viel dat tegen zeg...

We werden echt als stront behandeld in de restaurants waar we kwamen en ik vond het eten echt niet zo lekker als dat ze altijd van zichzelf denken...



We hebben ook wel lekker gegeten daar en heerlijk s'middags pizza punten of ijsjes maar over het algemeen heb ik nu niet meer zo'n hoge pet op van ze...
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ken inderdaad ook wel het idee, dat aardappelen worden geserveerd als groente.



Polenta is wel lekker, als je het goed bereidt, MV!

Grappig, ik nam een keer een zakje polenta mee uit Rome. Op het vliegveld had ik toen wat spullen aan een leerling gegeven voor in de handbagage, want mijn tas zat vol. Werd zij bij de douane er uit gepikt, ze vonden het verdacht, zo'n Nederlandse leerling met een zakje poeder... Domme Italiaan.
Everytime you make a typo, the errorists win.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven