Hardlopen #6

02-09-2017 22:29 3000 berichten
Alle reacties Link kopieren
Deel 6 alweer!

Afbeelding

Hier kletsen we over hardlopen en alles wat daar mee te maken heeft.
Iedereen is welkom om mee te schrijven, of je nu net begonnen bent of al jaren loopt, of je naar een 5 km toewerkt of ultra's loopt. Vind je het leuk om je trainingen, wedstrijden en andere loopgerelateerde vragen en ervaringen te delen, dan ben je hier aan het juiste adres!

Deel 5 vind je hier

Enkele handige links

Runner's World website van tijdschrift Runner's World met artikelen over van alles en nog wat.
The Injured Runner Wat als je geblesseerd bent? Een expert is altijd de aangewezen persoon om voor jou te bepalen wat de beste oplossing is. Maar hier vind je informatie over soorten blessures en verschillende manieren om ze te voorkomen en verhelpen.
Runinfo is precies wat de naam zegt: een informatieve website over hardlopen. Uitleg over trainingsopbouw, schoenen, voeding, blessures, hartslag, enzovoort. Handige bron voor het samenstellen van schema's.

Wil je beginnen met hardlopen, maar weet je niet hoe? Er zijn verschillende schema's en apps voor beginners. Populair is bijvoorbeeld Start to Run met Evy Gruyaert, die je in 30 lessen coacht tot aan één stuk 30 minuten lopen (ja. Echt. Dat kun je in 10 weken. Ook als je nu nog geen twee minuten volhoudt). Runkeeper en C25K ('Couch to 5 km') zijn andere handige apps.
tyche wijzigde dit bericht op 02-09-2017 22:58
0.64% gewijzigd
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Nou ik heb vanmiddag een rondje stad gedaan hoor, maar helaas ben ik niet geslaagd. Moest in één winkel heel gênant een paar keer heen en weer rennen, en dat vervolgens terugkijken op camera (wat een verschrikking), maar ik weet nu in ieder geval wat voor soort hardloopschoenen ik nodig heb. Schoenen die overpronatie tegengaan. Alleen dat is nog best lastig te vinden, als je zo veeleisend bent als ik en per se zwart met witte Nikes wilt hebben :bonk:
Alle reacties Link kopieren
Zolang je nog in beweging bent kun je de tubes gewoon aanhouden. Meestal wacht ik een half uurtje voordat ik ga douchen en in die tijd houd ik ze gewoon aan. Na een wedstrijd trek ik na het douchen ook compressie tubes aan icm compressie sokken. En als het lang duurt voordat ik kan douchen trek ik er sowieso die sokken bij aan.
Wat zonde aurorus dat je niet bent kunnen slagen. En vooral ook dat je schijnbaar uiterlijk van de schoenen prioriteit geeft boven functionaliteit. Als je perse nikes wil ben je natuurlijk heel beperkt zeker als toevallig net blijkt dan niet de schoen voor jou te zijn.
Alle reacties Link kopieren
Dat is wel heel kort door de bocht. Ik had vandaag in de winkel ook, tegen het advies van een gespecialiseerde medewerker in, een neutrale hardloopschoen kunnen kopen. Genoeg mooie schoenen gezien. In plaats daarvan besluit ik zonder schoenen naar huis te gaan en verder te zoeken naar een paar dat wel geschikt is voor mij én dat ik mooi vind.

En ja, ik vind het uiterlijk van hardloopschoenen, naast de rest van al mijn (sport)kleding, wel degelijk belangrijk. Waarom zou ik knalroze schoenen van 120 euro kopen, als ik knalkleuren spuuglelijk vind? Op internet zijn er nog zoveel meer hardloopschoenen verkrijgbaar..
Alle reacties Link kopieren
Nou ja als je een alternatief kunt vinden. Maar als je enkel nikes wil is de kans natuurlijk dat die helemaal geen geschikte schoen voor jouw hebben. Niet iedereen kan met elk merk uit de voeten. zo heb ik een extra smalle leest en vallen daardoor alleen al sommige merken buiten de mogelijkheden omdat ze geen smalle leest hebben. Dus je op een merk/kleur vast pinnen vind ik jezelf beperkingen opleggen in functionaliteit. Maar goed misschien heeft nike toevallig wel een schoen in het zwart/wit die wel ideaal is voor jouw voet/gewicht en manier van lopen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ondertussen online al twee alternatieven (Nike en zwart/wit) gevonden.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees hier nog steeds graag mee maar mijn eigen prestaties zijn het vermelden niet waard. Deze week weer begonnen na een week ziek-achtig zijn, de eerste sessie was (uiteraard) rampzalig maar inmiddels gaat het weer goed.

Het lijkt mij een gat in de markt: schoenen en kleding die zowel praktisch als mooi zijn. Functionaliteit is het belangrijkst voor mij maar het oog wil ook wat. Ik ben op zoek naar een paar nieuwe tops en dat valt niet mee als je een shirt zonder stomme opdruk of onpraktische inkepingen wil. Ik heb wel het een en ander gezien maar dat zijn allemaal zulke dure merken. Ik ren momenteel zo middelmatig dat ik het niet aan mezelf kan verantwoorden om 50 euro uit te geven aan een shirt.
Alle reacties Link kopieren
@Aurorus, welkom.

@Dianaf, goed bezig, klinkt als een leuke trail.
Grappig

@Renverslaafd, ik ren nooit 2 dagen achter elkaar, ga ik toch een keer proberen.

@Pinaco, gefeliciteerd! Lijkt mij heel gaaf om ook een keer aan een Triathlon mee te gaan doen.
Leuk ik ga je verslag op een later moment lezen.

@Onkruit, welkom! Mijn coach zegt altijd geniet van de natuur en luister naar je lichaam.

@Gio, 12 km. hardlopen tijdens zwangerschap, ik doe het je niet na.
Ik zou er niet aan moeten om tijdens mijn zwangerschappen te gaan hardlopen. Ik zou veel te bang zijn om te vallen.

@Tyche, zo jij bent ook lekker bezig. Ik vind het nu echt heerlijk loopweer, begin al helemaal te wennen om in die warmte te gaan hardlopen.

@Cerulli, rustig aan beginnen komt alles goed.

@Aurorus, ik probeer de kleur van hardloopschoenen de matchen met de rest van mijn kleding.

Gisteren 8.2 km. gelopen door het bos met de loopgroep van mijn werk. Gelukkig deed mijn gps het nu wel.
I do not stop when I am tired, I stop when I am done
Alle reacties Link kopieren
Cerulli, consequent blijven lopen en tegelijk goed je grenzen in de gaten houden is ook het vermelden waard toch? Hardlopen is toch het meest trainen, pr's en wedstrijden is maar een klein deel.

Mother, lekker zo trainen met je werk. Hoe groot is de groep waar je mee loopt, of wisselt dat per keer?

Vandaag een training van 35 minuten die uit mijn tenen moest komen. Was blij dat 'ie na 6,3 km klaar was. Goede disciplinetraining, denk ik dan maar.
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
@cerulli, ik heb geen shirts van 50 euro, maar maar wel shirts die ooit in de aanbieding waren voor 25 euro. (ja, kniepert) Maar ze gaan zo lang mee! Ik loop nu toch wel een heel stuk vaker dan vroeger, dus ik zou het wel eerder overwegen. Gek genoeg zou ik dan niet voor een knalkleur gaan, want dat wordt toch sneller vaal heb ik het idee.

Gisteren heb ik meegedaan aan de Veluwezoomtrail! Dat was bijna een last minute inschrijving aangezien ik mij pas afgelopen maandag had ingeschreven. Tijdens de trail van vorige week sprak ik iemand die hem ook ging doen en er erg enthousiast over was. Plus vriend was toch wel teleurgesteld dat vorige week moest uitstappen op de 22,5 km omdat hij helemaal op was. Plus de afstanden passen prima in de schema's.

Vriend had zich ingeschreven voor de 25 km en ik voor de 18 km. We startte een half uur na elkaar, dus dan zouden we ongeveer rond dezelfde tijd terug zijn. Ik vond het echt een super fijn parcours. Veel glooiender dan vorige week met zowel zand als bospaden. Ook kon ik al snel aanhaken bij een groepje dat in mijn tempo liep. Niet dat je veel kon inhalen op de singletracks. ;-D
Helaas moest ik na 5 km weer even alleen verder, want bij het eerste pukkeltje in de weg gingen er al veel mensen lopen! :O Dat zag ik toch wel heel vaak hoor, bij elke helling veel wandelaars. En bij de verzorgingspost bleven super veel mensen staan kletsen en zo. Dat had ik nog nooit meegemaakt.
In ieder geval tikte de eerste 15 km makkelijk weg, Daarna een stevige helling met mul zand, maar ik kwam wel 'hardlopend' boven! Vervolgens veel paden met (mul) zand, maar gewoon rustig doorgelopen.
Ik had van te voren als gezien dan het eerder 20 km zou worden dan 18 km. En daar had ik mij ook op ingesteld. Alleen toen ik dacht nog een kleine 400/500 meter te moeten lopen, was ik ineens als bij de finish! :cheer2:

Ik voelde mij echt goed! Wel moe natuurlijk, maar geen echte pijntjes of hoofdpijn. Ik voelde mij ook super, omdat ik echt veel mensen had ingehaald en bijna nergens heb gewandeld (we moesten een keer of 3-4 door een hek/over een brug dus dat hield echt op), mensen had ingehaald die er als echte cracks uitzagen. :clown: Vriend had trouwens ook super gelopen.

Ook later op de dag nergens last van gehad, soms heb ik nog wel eens last van hoofdpijn. Ik heb vannacht wel minder goed geslapen. Ik was nog lang hieper, en ik was lang aan het nagloeien en vanmorgen kon ik vanaf 6 uur niet meer slapen. :facepalm:

Enfin, lang verhaal, maar zit al een hele tijd te wachten tot vriend wakker wordt. De eerste pot thee heb ik alweer op!
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Ja de veleuwe zoom trail is geweldig. Heb er al vaak gelopen en ook een paar keer de tweedaagse over 93km. Overigens ga ik zeker als ik voor een lange afstand ga ook bij pittige klimmen wandelen. Ook al is die al na 1 km. Als je het als wedstrijd wil zien gaat het tenslotte over diegene die het eerste over de finish is en niet diegene die niet of het minste gewandeld heeft. En stevig wandelen gaat bij pittige onverharde klimmetjes nu eenmaal net zo snel en kost minder energie dan 'hard'lopen. Ik hoor dan wel eens gezucht en gesteun achter mij (in de zin van wat een stuntelaar) maar meestal haal ik die zuchtende en steunende personen al snel in (en dan zuchten ze nog steeds maar om een geheel andere reden) om ze definitief achter me te laten.
Ik heb dit jaar niet meegedaan omdat ik a.s vrijdag voor drie dagen naar de Eifel ga om te trainen.
Dat teveel aan adrenaline na een wedstrijd herken ik heel goed. De eerste nacht slapen kan ik wel schrappen.
Ik heb juist heel veel shirts in knal kleurtjes. Niet omdat ik het mooi vind maar vanwege verkeers veiligheid. ik loop altijd in het buitengebied en ook overdag kan het zich door weersomstandigheden niet optimaal zijn.En ondanks dat ik zoveel mogelijk door het bos en over veilige fietspaden loop kom ik toch ook meestal langs stukken 80km wegen zonder fietspad. En dan is zichtbaarheid een must. Overdag helpt een lampje dan niet maar een knalgeel shirt zeker wel.
Verder wil ik shirts/bh's die na een hele dag lopen nog geen schuurplekken geven. En de ervaring heeft geleerd dat daar een prijskaartje aanhangt. Probeer dan inderdaad wel aanbiedingen mee te pikken. Iets veroudert model, net een maatje over.
Sinds de marathon twee weken terug maagdarm problemen gehad. Wel 'gewoon' kunnen trainen. En dan gewoon tussen aanhalingstekens omdat ik wel regelmatig de bosjes in moest duiken. Merkte wel dat mijn lichaam er aardig uitgeput van begon te raken. Op zich ook niet vreemd want in een paar weken tijd kilo's afgevallen (en op 50kilo is dat best wel veel). Gelukkig is het dit weekend goed gegaan. Lekker kunnen trainen zonder noodstops en de energie komt weer terug. Kan ik vrijdag met een gerust hard naar de Eifel vertrekken voor hopelijk heel veel km's.
Alle reacties Link kopieren
.
moderatorviva wijzigde dit bericht op 17-06-2018 21:51
Reden: spam
99.69% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Mooi dat het zo goed ging dianaf! Gefeliciteerd met je prestatie.

Baukje, vervelend dat je dit soort problemen hebt. Hopelijk gaat het snel beter.

Ik kies bewust kleding in felle kleuren voor de zichtbaarheid. Bij mij in de buurt zijn veel lanen met mooie grote bomen, prachtig natuurlijk, maar het zorgt er wel voor dat je zelfs midden op de dag slecht zichtbaar kunt zijn. Mijn favoriete shirt is knalroze. Ik trek alleen de grens bij shirts met teksten, ik ben te oud om met "let's go girls" op mijn borst te lopen.

Vanavond weer naar huis lopen na mijn werk. Bevalt me erg goed, het is een makkelijke manier om trainingen in te plannen en later op de dag is het lekker rustig op straat, en koel. Gek genoeg slaap ik daarna ook als een blok.
Die Veluwezoom trail klinkt fantastisch. Het lijkt me geweldig in de toekomst ook zoiets te lopen. Kan me goed voorstellen dat je van de adrenaline dan niet meer slaapt!!

Goed om te lezen van de felgekleurde shirtjes! Nu snap ik de reden daarachter. Ik stond er niet bij stil dat ze qua verkeersveiligheid goed kunnen helpen met zichtbaarheid. Ik ben er een van de donkere kleurtjes..

Afgelopen weken verder opgebouwd met hardlopen en wat begintrainingen dubbel gedaan om te kijken hoe mijn rug erop reageert. Tot nu toe pijnloos kunnen lopen dus ik ben klaar voor meer wat dat betreft! De behandelingen van de fysio zijn dus erg effectief. Ook heeft hij me geleerd mijn lage buikspieren aan te spannen tijdens het lopen. Dat helpt goed, het voelt als een soort corset. Telkens als ik de boel voel verslappen merk ik dat ik ze aan moet spannen en dat brengt weer stevigheid. Dat gaat steeds beter. Ook doe ik oefeningen om mijn rug te versterken, ik ben erg blij dat het goed gaat wat dat betreft.

Wel jammer dat ik nu last rijdens het lopen last heb van mijn enkel. Volgens mijn fysiotherapeut is de band die mijn scheenbeenspieren die aanhechten op de voet en over de voet loopt geïrriteerd maar kan ik wel blijven lopen. Dat scheelt. Tip gekregen om mijn voet goed op te warmen voor het lopen en dat lijkt ook wel wat te helpen. Heeft iemand ervaring met dergelijke pijntjes? Ik moet echt vertrouwen krijgen in mijn lichaam merk ik. Bij alle kleine dingen die ik voel schiet ik in de stress :-(. En ben ik meteen bang dat ik het hardlopen weer op moet geven..
Alle reacties Link kopieren
@Baukje, ik snap je punt mbt de heuveltjes + wandelen. Er was er eentje met zand en super stijl, dus dat begreep ik nog wel, want ik wilde echt wel wandelen. Maar het meeste was niet extreem klimmen, in mijn ogen waren het gewone heuveltjes. En het was ook niet zo dat ik heel vaak werd ingehaald, dus ik denk niet dat ze per saldo sneller waren. :-)
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb net ook weer een rondje gemaakt. 7 kilometer, ging lekker :) Heerlijk weer om te hardlopen ook.
Alle reacties Link kopieren
@Tyche, ja dat wisselt per training en dag. (dinsdag/ donderdag). Gemiddeld 10/ 15 collega's.

Goed bezig.

@Dianaf, gefeliciteerd.
Veluwezoomtrail klinkt als een erg leuke loop.

@Cerulli, handig om naar huis te hardlopen. Lijkt mij niets ik heb teveel spullen bij mij.

@Noctura, sterkte toegewenst.

@Aurorus, lekker bezig.

Zo, afgelopen zondag stond er 7 km. Na een dans clinic met Timor Steffens, men wat is hij goed.!

Vanmiddag 6.7 km. gelopen met loopgroep door het bos, paar heuvels op en af en nog een paar intervaloefeningen.
I do not stop when I am tired, I stop when I am done
Alle reacties Link kopieren
@Mother2009: ik heb ook veel spullen, maar wat ik niet mee wil nemen laat ik achter in mijn kluisje en neem ik de volgende dag mee naar huis. Anders zou het niet haalbaar zijn, zeker niet in de winter als ik een dikke jas drag.
Hoi allemaal, het leek me leuk om ook mee te kletsen. Ik heb al mijn hele leven een haat-liefde-verhouding met hardlopen. Vorig jaar een aantal keer de 10 km aangetikt en ook verschillende obstacle runs op 12 km gedaan. Helaas ontzettend geblesseerd geraakt waardoor ik sinds maart 2017 uit de "running" lag..

Sinds december probeer ik het weer op te pakken, maar heb zooooveel moeite om het weer vol te houden. Vandaag wel weer gelopen en het ging voor mijn gevoel ontzettend slecht, maar zag toen ik thuis kwam dat ik voor mijn doen onwijs snel gelopen had (4 km in 20 minuten), dus dat verklaart wel waarom ik tussendoor telkens op adem moest komen...

Ik lees graag jullie verhalen ter inspiratie :-)
Alle reacties Link kopieren
Timor steffens, gaaf!!

Hier is het compleet foute boel. Zaterdag tijdens nacht van de vluchteling moeten stoppen, omdat de spier naast mijn scheen na 20 km pijn ging doen. Gekoeld, gemasseerd, spiergel erop... maar doet nog steeds zeer. Voelt verkrampt. Vrees ervoor dat mijn wandelvakantie niet gaat lukken over 3 weken o_o Kan 3 juli bij de fysio terecht...
Alle reacties Link kopieren
3 juli pas? Dat is wel heel erg lang, zeker als je er al onder behandeling was. Heb nog nooit meegemaakt dat ik langer dan een paar dagen moest wachten. Hopelijk valt het mee en kan de wandel vakantie gewoon doorgaan.
Alle reacties Link kopieren
Wat klinkt die Veluwezoom trail leuk!

Ojeetje Pinaco, wat zuur van je spier. Hopelijk valt het wel mee en is het binnen 3 weken over. Je had wel 20 km gelopen. Ook heel wat vind ik.

Vandaag na even een week rust gestart met opnieuw opbouwen. Deze keer met Evy. En wat is dat goed! Ondanks dat het maar een training is van 20 minuten (op het begin) de training voor mij nog vrij namelijk was, gaf het me wel een voldaan gevoel. Ik vond het wandelen alleen te lang. De minuten hardlopen gingen om voor ik er erg in had, terwijl de minuten van het wandelen mij niet snel genoeg voorbij konden gaan.
Leuk ook dat hij aangeeft hoe snel je loopt. Ik heb nu in 20 munten 2,7km gelopen. Gewoon rustig aan gelopen en veel gewandeld en toch zo ver!! Die 5km in oktober komen helemaal goed!

En geen last gehad van mijn schenen! :cheer:
Chocolate is the answer, who cares what the question is..
Alle reacties Link kopieren
Pinaco schreef:
19-06-2018 21:00
Timor steffens, gaaf!!

Hier is het compleet foute boel. Zaterdag tijdens nacht van de vluchteling moeten stoppen, omdat de spier naast mijn scheen na 20 km pijn ging doen. Gekoeld, gemasseerd, spiergel erop... maar doet nog steeds zeer. Voelt verkrampt. Vrees ervoor dat mijn wandelvakantie niet gaat lukken over 3 weken o_o Kan 3 juli bij de fysio terecht...

Kun je niet naar een andere fysio? Ik zou echt geen 3 weken wachten op een behandeling!
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
dianaf schreef:
20-06-2018 12:11
Kun je niet naar een andere fysio? Ik zou echt geen 3 weken wachten op een behandeling!
Ik had sowieso al kritische vragen over betreffende fysio(ten minste als het dezelfde is die beweerde dat de pijnklachten niet door een blessure kwamen en er dus gewoon door getraind kon worden) maar dat durf ik hier amper meer uit te spreken. Want meedenken wordt hier schijnbaar als een regelrechte aanval gezien.
Voordeel van drie weken wachten is dat de meeste pijnklachten bij blessures wel weg zijn. Niet dat er dan iets opgelost is zodra je weer begint.
Alle reacties Link kopieren
Baukje, dat stukje had ik niet echt meegekregen.
Maar als ik acute pijn heb, die niet na een beetje rust minder wordt, dan wil ik zo snel mogelijk geholpen worden en als mijn 'eigen' niet beschikbaar is, dan ga ik naar een ander.

Gisteren 7 km gelopen, de eerste 2 rustig aan (6:30 min/km), vervolgens afwisselend een km snel en een km normaal. Per saldo uitgekomen op 6:00 min/km, dus doel gehaald.

Aankomend weekend geen wedstrijd, dus ik kan weer een lange duurloop in eigen omgeving lopen. De week erna is het tijd voor de halve van de midzomermarathon. Ik heb er eigenlijk nu al zin in!
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Altijd effectief zo'n wisselduurloopje. Ga zo nog een klein rondje doen, morgen rustdag en dan 3 dagen in de Eifel trainen. vrijdag vrij genomen. Heb er zin in.
Gisteren bericht gehad dan ik daadwerkelijk naar het WK mag over een 2 1/2 maand.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven